Pic Pic Pic Pic


Новини і Події

Інформація про життя Збаразької ЦБ та ЦДБ в 2020 році


  • ПЕРЕЙТИ ДО НОВИН БІБЛІОТЕК-ФІЛІЙ

  • 30 грудня 2020р. Збаразька ЦДБ.

    15 грудня 2020р. Збаразька ЦДБ.

    Pic

    Ми весь час стараємося для своїх відвідувачів, вигадуючи щось свіженьке-новеньке.
    Фотозона в бібліотеці? Будь ласка!
    З 15 грудня 2020 року і упродовж усіх різдвяних свят з метою створення належного різдвяного настрою відвідувачам у Збаразьких центральних бібліотеках, завдяки нашій творчій та креативній художниці - Вербовецькій Оксані, облаштовано Новорічно-різдвяну фотозону.
    Це місце, де будь-яка людина як самостійно, так і в компанії друзів має змогу зробити БЕЗКОШТОВНЕ фото на пам'ять, як на власний фотоапарат, так і на наш.
    Саме тут можна загадати найпотаємніші бажання і зробити оригінальне селфі на фоні ексклюзивної, а, головне, безкоштовної, фотозони, яка створювалася з любов‘ю для всіх відвідувачів.

    14 грудня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    "Народе мій, убожеством прибитий,
    Знеможений і темністю сповитий,
    Що вже забув і поважать себе,
    Потративши свої колишні сили...
    Як я люблю твої сумні могили,
    Україно! Як я люблю тебе!»
    Ці пронизливі слова у 1878 році написав видатний український письменник, актор, режисер, театральний і громадсько-культурний діяч Михайло Старицький, який народився у селі Кліщинці (нині – Черкаська область) 180 років тому. Йому присвячена книжкова виставка «Невмирущі образи Михайла Старицького», що розкрита в нашій бібліотеці.
    Старицький – автор понад 30 п’єс, серед яких драма «Богдан Хмельницький», «Маруся Богуславка», та інші. Крім оригінальних п’єс, він переробляв за сценічними правилами твори інших авторів. Зокрема, «Різдвяну ніч», «За двома зайцями», «Лимерівну», тощо, - саме завдяки Михайлу Старицькому вони стали надзвичайно популярними серед глядачів.
    Народився Михайло Старицький у шляхетській родині. Батько – відставний ротмістр, мати походила з видатного роду Лисенків. Коли Михайлові було 8 років, помер тато. У 12 років він залишився без мами. Виховував Старицького мамин брат Віталій, батько композитора Миколи Лисенка.
    З Миколою Лисенком пов’язана значна частина життя Михайла. Разом з ним його виховували, разом вони вступили до Харківського університету, і з ним же у 1871 почав працювати над створенням «Товариства українських сценічних акторів» у Києві. Михайло записував народні пісні, які потім видавав в обробці Миколи Лисенка, писав лібрето до Лисенкових опер («Гаркуша», «Чорноморці», «Різдвяна ніч», «Тарас Бульба», «Утоплена»).
    У 1861 році Старицький повернувся до рідного села, щоб отримати батьківський спадок. Тоді він вперше по-справжньому закохався. На вечорницях його вразила врода селянки Степаниди. Він пішов до батька дівчини, аби попросити про побачення, але та виявилася зарученою. Їй Старицький присвятив рядки:
    «Ніч яка, Господи, місячна, ясная, зоряна, видно, хоч голки збирай. Вийди коханая, працею зморена, хоч на хвилиночку в гай…».
    Ці слова Микола Лисенко поклав на музику, проте відомою пісня стала з мелодією Андрія Волощенка та Василя Овчиннікова. Зараз її взагалі вважають народною.
    Нещасливе кохання Старицькому допомогла пережити сестра Миколи Лисенка Софія. Їй було усього 14 років, коли молоді побралися. У пари було 5 дітей.
    У 1882 році Старицький організував першу українську професійну трупу разом з Марком Кропивницьким. Видатний український актор Іван Мар’яненко згадував: «Вклавши всі свої кошти в антрепризу, він зразу ж поставив роботу театру на широку ногу: підняв акторські ставки, зібрав великий оркестр і хор, прекрасно оформляв вистави, запрошував кращих художників-декораторів; було пошито нові костюми та набуто бутафорію».
    Розвиток українського театру був справою всього свого життя Михайла Старицького. Він витрачав на це усі свої статки і заощадження. Театр був життям Старицького,- аби поставити на високий рівень першу українську професійну трупу, він продав власний маєток та сухарний завод... Старицького запросили до театру, передусім, як мецената, і він повністю виконав свою шляхетну місію. Уже в похилому віці видатний театральний діяч казав: «Убухав на театр все своє, яке мав, добро і на старість зостався жебраком…»
    1895 року Михайло Старицький залишив театральну діяльність і займався лише літературою. Помер Михайло Старицький у Києві 27 квітня 1904 року, похований на Байковому кладовищі…
    Дослідники і досі не можуть встановити справжній рік народження Михайла Старицького, адже оригінальні документи були втрачені.

    10 грудня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    10 грудня 1948 Генеральна Асамблея ООН прийняла Загальну декларацію прав людини – перший універсальний міжнародний акт з прав людини. З 1950-го року щорічно цього дня світ відзначає День прав людини.
    них у житті людини. На жаль, навіть коли погіршення природніх умов загрожує добробуту мільйонів людей, екологічні права та обов’язки ігноруються. Це нехтування, у свою чергу, призводить до жахливих наслідків: порушує право на життя, їжу, воду, санітарію і здоров’я. Починати потрібно з себе, адже саме локальні зміни є ключем до глобальних результатів. Екологія – це ти! Екологічні права стосуються кожного!
    Книжково-ілюстративну виставку "Екологія. Право.Ти" розкрито в бібліотеці у відділі абонементу. На виставці представлені довідкові видання та література про навколишнє середовище, нормативні матеріали, книги і буклети з найрізноманітніших питань екології.

    8 грудня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    З радістю повідомляємо читачів бібліотеки - ваші читацькі замовлення виконано! Особливо приємно, коли бібліотекарі мають можливість придбати книги, які хочуть бачити в бібліотеці ті, що люблять читати і вміють цінувати книгу.
    В цьому році ми вже виконали багато бажань наших читачів. Різними шляхами(без втручання Небесних покровителів ніяк не обійшлось;)) до бібліотеки мандрували омріяні книги : "Діти папороті" та "Золотий час" Мирослава Дочинця, "Букова земля" Марії Матіос, "Амадока" Софії Андрухович,"У пошуках варварів" Андрія Любки, "Доця" Тамари Горіха Зерня, та інші.
    І ось - нове поповнення книгозбірні, серед яких відомі українські та зарубіжні бестселери!
    Зверніть увагу - "Справа Василя Стуса" вже є у нас!

    7 грудня 2020р. Збаразька ЦДБ.

    Пабло Пікассо сказав про її картини: "Якби ми мали художницю такого рівня майстерності, то змусили б заговорити про неї цілий світ..."
    Відеобесіду "Катерина Білокур. Велична пісня квітам" та книжкову виставку приурочені 120 - річчю від дня народження «найквітковішої» художниці України Катерини Білокур підготували працівники бібліотеки. Художниці, яка не маючи жодної освіти – ні початкової шкільної, ні художньої, – піднялася на високий щабель професійної майстерності і головне – віднайшла свою манеру живопису і свій стиль.
    переглянути

    7 грудня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    7 грудня - Всесвітій День української хустки. Щоправда, свято дуже молоде, адже зініціювала його група активісток лише минулого року. Проте, завдяки діаспорі, свято одразу ж набуло статусу всесвітнього. День хустки відзначили громади декількох країн, зокрема Іспаніі, Канади та США.
    До Всесвітнього Дня української хустки бібліотекарі приєднались до флешмобу #УкраїнськаХустка та #ДУХ. Найкращі світлини увійдуть до ролика і фільму про українську хустку...Введення свята на державному рівні ініціювали вінницькі активісти. Вони переконані, що День української хустки сприятиме збереженню та відродженню українських традицій.
    Улюбленим головним убором українських жінок з давніх-давен була хустка і не має у світі таких жінок, яким би вона була не до лиця. Хустка як берегиня роду була поруч із людиною від народження до останнього подиху. Хустка на хрестинах, на весняних хороводах, на сватанні, на вінчанні, на проводах козака на війну...
    Хустку носили дівчата та жінки, як взимку, так і під палючим сонцем. На свята пов’язували кращі хустки, ніж у будні. Нею і накривались, з неї і ляльки робили, і дитину в хустку сповивали. А маленькі хусточки слугували гаманцем – клали в них гроші і закручували. Хустки свідчили і про рівень достатку в родині.
    Протягом століть хустина була в Україні найдорожчим подарунком, символом матері, домівки. Ось така вона особлива - українська хустка, родинний оберіг, краса нашого народу, що об’єднує дівчину і жінку, минуле і сьогодення.
    Тож милуймося, шануймо, відроджуймо рідні українські традиції, щедро несімо їх дітям! Адже хустка – це те, що робить нас українцями!

    4 грудня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    «Ця жінка мала честь (важку, як німб!) родитись в день народження століття. В одній колисці, у одному світі, в одній біді і не в одній війні. Ця жінка мала честь і мала біль так довго і терпляче йти до слави. З зорі в зорю роботоньку робить, а уночі – свій дивний геній бавить. Жила собі. Було, й недоїдала. Благенький ватник. Пічка ледь жива. Не нарікала. Малювала. Ждала. І – вдарив грім тих золотих фанфар!( Ірина Жиленко, поема "Цар-колос").
    7 грудня відначатимемо 120 років від дня народження великої української художниці, майстрині народного декоративного живопису, представниці "наївного мистецтва" Катерини Василівни Білокур (1900-1961).
    Катерина Білокур усе життя збирала скриню з приданим: «Святому мистецтву віддала молодість і всю себе! Через це ніколи було мені заміж виходити – залишилася старою сиротою на світі».
    Художниця дуже любила малювати квіти. Вона казала: «Квіти – то очі землі». Крім квітів, Катерина Білокур є автором пейзажів та портретів. Аквареллю і олівцем працювала мало. Художницю більше приваблювали олійні фарби. Сама робила пензлі. Для кожної фарби - свій пензлик: "Ой як радісно, як є можливість кожного дня працювати: не почувається ні старість, ні самотність, бо з-під вашого пензля кожного дня на полотні виростає щось нове, прекрасне і чудове..."
    Катерина Білокур пережила Голодомор у рідному селі на Пирятинщині.
    Під впливом побаченого вона написала картину "Цар-Колос", яку викрали 1957 року під час виставки в Парижі. Обіцяли відшкодувати вартість, але грошей не отримала. Згодом Катерина Білокур ще раз перемальовує цю картину. Пабло Пікассо під враженням її творчості сказав: "Якби ми мали художницю такого рівня майстерності, то змусили б заговорити про неї цілий світ!".
    Твори Катерини Білокур назавжди ввійшли в Золотий фонд української культури. Вони -з тих багатств, що їх Україна вносить до скарбниці шедеврів світового мистецтва.
    В читальному залі бібліотеки розкрито ювілейну виставку-вернісаж «Квіти – то очі землі», на якій представлено книги, фотоальбоми та матеріали про життя і творчість знаменитої української художниці.

    1 грудня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic

    1 грудня 1991 року відбувся Всеукраїнський референдум щодо проголошення незалежності України. На референдум було винесено одне питання: «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?». Текст Акту, ухвалений Верховною Радою 24 серпня 1991 року, було наведено у виборчому бюлетені. Громадяни України висловились на підтримку незалежності.
    В бібліотеці розкрито книжкову виставку з нагоди 29-ї річниці Всеукраїнського референдуму.

    27 листопада 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic

    «Поки ця пам’ять не стане частиною свідомості та самоіндефікації, нація не здатна буде ожити.
    Ми – лише на початку шляху.
    І більшість із нас не розуміють, що свічка у вікні потрібна не загиблим, а нашим майбутнім онукам» (Євген Дикий, науковець, екс-командир роти батальйону «Айдар).
    До 87-их роковин Голодомору в Україні, жертв якого вшановують кожної четвертої суботи листопада (цьогоріч — це 28 листопада) в Україні розпочалася інформаційна кампанія “Збережи пам’ять. Збережи правду”. Метою кампанії є вшанування жертв Голодомору в Україні та збереження пам’яті про геноцид українців комуністичним режимом в 1932-33 році.
    В нашій бібліотеці є багато книг про голодомор, - як історичних, так і художніх. Щороку фонд поповнюється новими виданнями, які засвідчують правдиву історію тих страшних подій. В читальному залі розкрито книжкову виставку-реквієм «Де б ти не був-вшануй», на якій, зокрема, представлено книги та матеріали про голодомор виключно з останніх надходжень 2016-2020 років.
    Закликаємо всіх громадян долучитися до акції “Запали Свічку пам’яті» - 28 листопада, о 16:00 запаліть свічку на підвіконні в пам’ять про мільйони замучених голодом українців.

    26 листопада 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    В межах інформаційної кампанії до 87-х роковин Голодомору в Україні 1932-33 років підготували експлейнер з відповідями на десять найрозповсюдженіших питань на тему геноциду українців. Завдяки цьому тексту легше можна орієнтуватись в науково-популярних текстах про Голодомор та краще розуміти, яким чином впроваджувалась геноцидна політика сталінського режиму.
    1️⃣ Що означає слово Голодомор?
    Слово «Голодомор», яке походить від поєднання слів «голод» та «мор», означає навмисне вбивство голодом. Голодомор – це штучний голод організований радянською владою в Україні протягом 1932 – 1933 рр.
    2️⃣ Хто організував Голодомор?
    Головними ініціаторами, ідеологами та замовниками голодоморної політики стали Йосип Сталін, В’ячеслав Молотов, та Лазар Каганович, які особисто ініціювали та реалізовували голодоморну політику. До організації Голодомору також були залучені співробітники та військовослужбовці органів радянської юстиції, суду і прокуратури, спецслужб, збройних підрозділів органів внутрішніх справ, Червоної армії та прикордонних військ, а також десятки тисяч активістів.
    3️⃣ Яку мету переслідували організатори Голодомору?
    Голодомор мав на меті подолати опір селян, інтелігенції та окремих українських комуністів у владі, провчити непокірних та перетворити їх на “радянських” людей, які б безкоштовно працювали у колгоспі. Засобом для досягнення цих цілей стало масове винищення голодом.
    4️⃣ Чи українці чинили опір Голодомору?
    Колективізація викликала в українському селі масовий опір, основними формами якого були збройні виступи, саботаж та відмова вступати в колгоспи. Під час Голодомору опір поступово зійшов на нівець. Чим більше селяни голодували, тим меншим був опір.
    5️⃣ Що таке колективізація?
    Колективізація – це політика радянського комуністичного режиму у сфері сільського господарства, спрямована на встановлення державою повного контролю над сільськогосподарським виробництвом шляхом створення мережі колективних господарств або колгоспів. В результаті колективізації селяни втратили свою землю, майно, худобу, а з ними і можливість впливати на власну долю. Після колективізації вони мали менше прав ніж кріпаки в Російській імперії.
    6️⃣ Що таке розкуркулення?
    Розкуркулення – це політика ліквідації так званих «куркулів». Таке зневажливе прізвисько більшовики дали працьовитим та успішним селянам, які активно опиралися колективізації. Коли селянин потрапляв в списки куркулів, він та його родина були приречені. Все їхнє майно, включно із нерухомим, конфісковували, а куркулів депортували в концентраційні табори. Місце куркулів зайняла нова колгоспна еліта.
    7️⃣ Що таке «закон про 5 колосків»?
    «Законом про п’ять колосків» у народі назвали постанову радянського уряду, яка встановлювала дуже жорстокі покарання навіть за дрібні крадіжки так званої колгоспної власності: лише за кілька вирваних або піднятих із колгоспного поля колосків засуджували до розстрілу або тривалого ув’язнення із конфіскацією всього майна. Ініціатором постанови був Сталін.
    8️⃣ Що таке «чорні дошки»?
    «Чорні дошки» - це список працівників, колективів, населених пунктів та цілих територій, до яких під час Голодомору застосовувалися додаткові санкції. Села, занесені на чорні дошки, ізолювалися, їхнім мешканцям заборонялося постачати промислові товари, вести торгівлю. «Чорні дошки» - стали одним із елементів голодотворної політики та механізмом покарання.
    9️⃣ Чим відрізнявся Голодомор від голоду в Росії?
    Голодомор від голоду в Росії відрізняють особливі репресивні заходи, які застосовувалися лише щодо України та Кубані, заселеної значною мірою українцями. Вилучення всього продовольства, а не тільки зерна, заборона виїзду за межі України, та «чорні дошки» призвели до Голодомору. В такій комбінації ці репресивні заходи більше ніде не застосовувалися.
    🔟 Чому Голодомор це геноцид?
    Вилучення всього продовольства, а не тільки зерна, заборона виїзду за межі України, та «чорні дошки» визначають специфіку Голодомору та одночасно намір організаторів вчинити злочин. Застосування цих механізмів у такій комбінації, яка призвела до масової смертності, не має жодних інших цілей, окрім винищення. Одночасність голодотворної політики проти селян-українців та репресивної кампанії проти української національної інтелігенції та українських комуністів у владі, свідчить про те що Голодомор був спрямований проти української національної групи. Разом ці два аргументи визначають Голодомор як геноцид.
    ❗️Нагадаємо, що до 87-х роковин Голодомору в Україні, жертв якого вшановують кожної четвертої суботи листопада (цьогоріч — це 28 листопада) Український інститут національної пам'яті проводить інформаційну кампанію "Збережи пам'ять. Збережи правду". Також Інститут закликає долучитися до акції “Запали Свічку пам'яті”. 28 листопада, після 16:00 засвітити свічку і залишити її на підвіконні в пам'ять про мільйони замучених голодом українців.

    25 листопада 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    До Дня народження Івана Нечуя – Левицького працівники денного перебування в Збаразькій бібліотеці провели літературну бесіду «Особистість Іван Нечуй - Левицький». Іван Семенович увійшов в історію української літератури, як видатний майстер художньої прози, високоосвічений перекладач та критик, духовно багата особистість, що добре розумілася та захоплювалася мистецтвом. За півстоліття творчої діяльності він написав понад п'ятдесят високохудожніх романів, повістей, оповідань, п'єс, казок, нарисів, гуморесок, літературно-критичних статей. Мандрівку сторінками життя доповнив фільм Доктора філологічних наук, української мовознавиці, педагога Ірини Фаріон, прикрашала і повчала книжкова виставка літературних творів, яку створили працівники Збаразької бібліотеки.

    23 листопада 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    Дорогі шанувальники творчості Петра Сороки!
    Вийшов перший том його вибраних творів до якого увійшли поезії зі збірок «Я так люблю»(1991), «Ладан осені» (2011), «Лісові псалми» (2012), «Симфонія Петриківського лісу» (2015), «Де свище Овлур» (2017), «Апокрифи лісу» (2018), духовно-філософські рубаї «Духовний рубаят» (2017), збірки для дітей «Горобці про літо мріють» (1988), «День чудес» (1989), «Пригоди кота Патріка» (2005), «Лісова скарбничка» (2011), «Будьте здорові! (веселі вірші для школярів)» (2012), «Основи здоров’я» (загадки, казки) (2013), «Мандри реп’яшка Чіпа» (2017), «Це було у Дивограді» (2018) та оповідання для дітей.

    Книжка у твердій оправі, дитячі вірші оформлені з кольоровими ілюстраціями, обсяг книжки – 832 сторінки, вартість книжки 250 грн.
    Видання можна замовити за тел. 067-399-46-59 або емейлом: sorokapetro@ukr.net
    Заздалегідь вдячна – Галина Сорока.

    21 листопада 2020р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic

    У суботу, 21 листопада, Україна відзначає День гідності та свободи — саме ця дата пов’язана з початком двох революцій(Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року), кожна з яких мала визначальне значення для подальших подій у країні.
    В бібліотеці розкрито книжкову виставку, де представлено матеріали про ці важливі події.

    17 листопада 2020р. Збаразька ЦБ.

    17 листопада святкує свій 50-ий, ювілейний день народження, сучасний український письменник-белетрист, сценарист, журналіст Андрій Кокотюха. Багаторазовий переможець конкурсу Коронація слова. Кілька років поспіль входить до топ-10 авторів, чиї твори є лідерами продажів в Україні, за що відзначений як "Золотий письменник" (2012).
    Андрій Кокотюха– один з найплодючіших авторів у сучасній Україні(понад 80 книг). Героїв для своїх романів він шукає в минулому і зазначає: аналогій із сьогоднішніми подіями в історії нашої країни достатньо. Думки письменника завжди влучні, подані під незвичним кутом і часто розвінчують багато міфів. Кокотюха пише у жанрах трилера, соціального гостросюжетного роману, класичного детективу. Його ще називають засновником українського готичного детективу.
    Слово «Кокотюха» стало своєрідним брендом, насамперед, сучасної літератури, а ще журналістики, кінематографа і блогосфери.
    Письменник, сценарист і оглядач, - творить і одночасно відслідковує актуальні суспільно-політичні процеси. За сценаріями Кокотюхи написано понад 20 телевізійних повноекранних фільмів та серіалів. За романом «Червоний» було знято одноіменний фільм, і станом на сьогодні книга витримує третє перевидання. Перше видання в 2012 році обігнало за тиражами український переклад роману Стівена Кінга «Вітер у замкову шпарину». “Червоний. Без лінії фронту” - таку назву має нова картина Зази Буадзе і Тараса Ткаченка, теж знята за книгою Андрія Кокотюхи. Стрічка є приквелом до попереднього фільму “Червоний”.
    Вихід картини заплановано на осінь 2020 року.
    У відділі абонементу розкрито книжкову виставку «Покоління сміливих: Андрій Кокотюха», присвячену 50-річчю письменника.Пропонуємо її відеоперегляд. Музичний фон - саундтрек з фільму"Червоний. Без лінії фронту" (OST) - Марш "Україна" (Чорними хмарами),виконання гурту «Гайдамаки» і Тоні Матвієнко. До речі, Андрій Кокотюха хотів стати бібліотекарем. переглянути

    17 листопада 2020р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic

    Сьогодні виповнюється 50 років Андрію Кокотюсі – автору 75 книжок, серед яких детективні, готичні та історичні романи, пригодницькі повісті для дітей, історико-біографічні розвідки тощо.
    📖 Народився 1970 року в м. Ніжині, в родині зварювальника і медичної сестри.
    📖 Перший художній твір написав у віці 7 років. Це була
    пригодницька казка про збройну боротьбу лісових звірів із піратами.
    📖 До 12 років читав і писав лишень казки.
    📖 Письменницький талант ніжинського хлопця помітили однокласники Андрія й відразу запропонували йому своєрідну угоду: Андрій писатиме їм твори, а вони до нього не чіплятимуться. Тож Кокотюха-школяр повинен був писати за раз по дев’ять творів. До того ж мав писати так, щоб ніхто не здогадався, що це робила одна людина.
    📖 Мріяв стати бібліотекарем.
    📖 Працював збиральником меблів, різноробочим та муляром на будівництві.
    📖 Закінчив факультет журналістики Київського університету ім Т. Шевченка.
    📖 Має звичку читати щодня по сто сторінок.
    📖 Перше оповідання опублікував в 1987 році.
    📖 Від 1988 року, коли письменникові було неповних вісімнадцять, і дотепер, записує скільки за рік прочитав книжок.
    📖 Володар багатьох премій та почесних нагород, серед яких декілька номінацій «Коронації слова».
    📖 Деякі твори Кокотюхи екранізовано.
    З нагоди ювілею письменника в Збаразькій центральній бібліотеці для дітей розкрито книжкову виставку.

    13 листопада 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    Шановні краяни! Щиро вітаю з виходом у світ третього випуску Збаразького літературно-мистецького часопису "РУШНИК". Вид."Астон", Тернопіль, 2020,- 228 с.:іл. Складаю подяку за належну фінансову підтримку української книги голові Збаразької РДА Любомиру Балуку, голові Збаразької районної ради Світлані Боднар та депутатському корпусу району, начальнику відділу культури району, Заслуженому працівнику культури України Олегу Гафтковичу. ВСІМ, хто доклав зусиль до з'яви цього видання - СПАСИБІ!

    З повагою - редактор упорядник Володимир Кравчук.

    11 листопада 2020р. Збаразька ЦБ.

    «Роздаруй по скибці
    Світлий день
    Усмішкою, помислами,
    Словом...
    Як дарує мати колискову,
    Найсвітлішу
    Із усіх пісень»(В.Кравчук)
    10 листопада відзначаємо славний 60-річний ювілей уродженця Збаража, українського поета, журналіста, літературознавця, редактора, керівника літературно-мистецької студії «Рушник» Володимир Кравчук!
    Щиро вітаємо доброго друга бібліотеки з поважними, плодовитими уродинами!
    Нехай душа цвіте в любові, а в серці буде благодать.
    Пишіть ще вірші пречудові,
    Нехай на радість всім звучать!
    Пропонуємо переглянути відео книжкової виставки, на якій представлені книги(далеко не всі) Володимира Кравчука. Музичний фон - «Пісня про Збараж» (музика і слова І.Горбача, виконує М.Сосновий). переглянути

    10 листопада 2020р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic

    Працівники та користувачі Збаразької центральної бібліотеки для дітей щиро вітають з чудовим плідним ювілеєм давнього друга бібліотеки, автора поезій для дітей, нашого "Дідуся Медоборія" - Володимира Ярославовича Кравчука( Володимир Кравчук). Зичимо ювілярові міцного здоров'я, довгих творчих років, невичерпної енергії для здійснення всіх задумів.
    Переглянути вітання

    9 листопада 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    9 листопада, - День української писемності та мови. В межах десятиріччя української мови(2018-2027рр.) в бібліотеці постійно діє книжкова виставка, де представлено найновіші книги і матеріали, присвячені мовному питанню. Цьогоріч наша тематична папка поповнилась цитатами про мову та віршем, присвяченим Всеукраїнському радіодиктанту національної єдності:
    «Написала диктант. Диктував його вітер.
    Сонях сонце послав і сльозу мою витер.
    Дощ чорнило розлив, не хотів вибачатись.
    А диктант той про те, як не плакать - сміятись.
    Як майбутнє стрічать і нести в нього світло.
    Як про зиму мовчать, розмальовувать літо.
    Берегти у душі найдорожчі картинки.
    І як шлях не згубить, і не плутать зупинки.
    В мені осінь жила, шось на вушко шептала.
    І холодна зима теж диктант диктувала.
    Я помилки роблю у прислівниках, комах.
    Написала про те, що весь світ у судомах.
    Українські слова і відмінок давальний.
    Клична форма пряма, знак питання печальний.
    Десь згубилось тире. Намагаюсь згадати
    Де трикрапки стоїть, як "з любов‘ю" писати.
    І слова-промінці, і апострофи й крапки.
    Написала диктант про комірки, шуфлядки.
    Про вчорашні луги і майбутні отави.
    Попросила снаги у святої Варвари».
    (Г.Потопляк)

    8 листопада 2020р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic

    День української писемності та мови — щорічно святкується 9 листопада. Встановлене свято було на честь Нестора літописця, послідовника Кирила і Мефодія. Саме його вважають “батьком українського письма”.
    Українська мова, за різними даними, займає 2 або 3 місце за кількістю носіїв серед найпоширеніших мов у світі. Для 36-37,5 мільйонів осіб українська мова є рідною. Загалом у світі 41–45 мільйонів осіб володіють українською. Пропонуємо дізнатися або пригадати цікаві факти про українську мову.
    10 цікавих фактів про українську мову.
    1. Сучасна українська мова має близько 256 тисяч слів.2. За лексичним запасом найбільш близькою до української мови є білоруська – 84% спільної лексики, далі йдуть польська і сербська (70% і 68% відповідно) і лише потім – російська (62%). До речі, якщо порівнювати фонетику й граматику, то українська має від 22 до 29 спільних рис з білоруською, чеською, словацькою й польською мовами, а з російською тільки 11.
    3. В українській мові, на відміну від решти східнослов’янських мов, іменник має 7 відмінків, один з яких – кличний.
    4. 448 р. візантійський історик Пріск Панійський, перебуваючи в таборі гунського володаря Аттіли на території сучасної України, записав слова «мед» і «страва». Це була перша згадка українських слів.
    5. Українську мову в різні історичні періоди називали по-різному: про́ста, руська, русинська, козацька тощо. Історично найуживанішою назвою української мови до середини XIX ст. була назва «руська мова».
    6. В українській мові найбільша кількість слів починається на літеру «П».
    7. Найменш уживаною літерою українського алфавіту є літера «Ф».
    8. В українській мові безліч синонімів. Наприклад, слово «горизонт» має 12 синонімів: обрій, небозвід, небосхил, крайнебо, круговид, кругозір, кругогляд, виднокруг, видноколо, виднокрай, небокрай, овид.
    9. Назви всіх дитинчат тварин є іменниками середнього роду: теля, котеня, жабеня.
    10. Українська мова багата на зменшувальні форми. Зменшувальну форму має навіть слово «вороги» – «вороженьки».

    1 листопада 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    1 листопада, відзначаємо 102 річницю від дня створення Західноукраїнської Народної Республіки. Пропонуємо переглянути відео патріотчної експрес-інформації біля книжкової виставки, яка присвячена цій події. Музичний фон - «Марш Україна» у виконанні Тараса Компаніченка на слова Івана Багряного. переглянути

    30 жовтня 2020р. Відділ ІТ та АБП
    Збаразька ЦБ.

    Рей Бредбері – один з найвідоміших письменників 20 століття. Він народився 22 серпня 1920 року в місті Уокіган, а помер 5 червня 2012 в Лос-Анджелесі.
    Його дитинство і юнацтво проходило під час Великої депресії, грошей майже ні на що не вистачало. У 12 років Рей вирішив стати письменником.
    За своє довге життя Бредбері написав 11 романів, понад 400 фантастичних повістей та оповідань, 21 п’єсу, а також інші літературні твори, кіносценарії, вірші, статті.
    Відділ інформаційних технологій та автоматизації бібліотечних процесів Збаразької ЦБС пропонує вашій увазі віртуальну виставку "Пророк космічної ери", присвячену видатному письменнику. переглянути

    27 жовтня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    75-річний ювілей святкують Збаразькі центральні бібліотеки! Книгозбірні завжди були центрами інтелектуального і духовного життя. Саме завдяки бібліотекам збережено досвід багатьох поколінь, до наших днів дійшли безцінні відомості про історію людства.
    Сьогодні інформаційні технології розвиваються стрімко. Проте жоден потужний інформаційний центр не зможе замінити працю кваліфікованого бібліотекаря, а комп’ютер – друковану книгу. Адже без книг неможливо уявити розвиток науки, культури, освіти. А професійний бібліотекар з легкістю допоможе зорієнтуватися у потужному потоці друкованих видань та знайти достовірні джерела інформації.
    Переглянути вітання

    26 жовтня 2020р. Збаразька ЦБ.

    26 жовтня виповнюється 70 років метру української літератури Володимиру Лису!
    Журналіст, драматург, прозаїк народився на поліському хуторі поблизу села Згорани , що на Волині. 1977 року закінчив факультет журналістики Львівського державного університету ім. Івана Франка. Служив у війську, працював журналістом у районних газетах Волині, Поділля. У літературі дебютував як драматург. Прозові твори почав писати з 1985 року. Людські історії, про які доводилося дізнаватися в процесі журналістської діяльності, дали поштовх до багатьох сюжетних ліній у творах Лиса. Можливо, саме тому, його називають справжнім народним письменником і феноменом сучасності, творами якого захоплюються цінителі витонченого слова. Наші читачі дуже люблять книги Володимира Лиса, стежать за його творчістю, адже з кожним наступним романом автор розкриває нові грані свого таланту. Як зазначила Оксана Забужко,- це «добрі книги, яким хочеться побажати доброї дороги до добрих людей».
    Перелік нагород письменника вражає: «Людина року», кавалер ордена « За заслуги» III ступеня, «Золотий письменник України», багаторазовий призер конкурсу «Коронація слова», автор уже легендарного «Століття Якова» - «Найкращого роману десятиріччя», що ліг в основу однієї з найбільш успішних екранізацій останніх років.
    В бібліотеці розкрито книжкову виставку, відеоперегляд якої пропонуємо. Музичний фон – пісня «Не йди» («Океан Ельзи»), яка стала саундтреком до фільму «Століття Якова»
    Переглянути

    23 жовтня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    21 жовтня вшановуємо 105 річницю від дня народження Почесного краєзнавця України, Почесного громадянина Збаража, педагога, фольклориста, історика, дослідника, письменника, доброго і незабутнього друга бібліотеки Анатолія Павловича Малевича. До його багатої спадщини ми звертаємось знову і знову, черпаючи невмирущі істини історії рідної землі. В бібліотеці розкрито книжкову виставку "Велич історії краю в неопалимій спадщині Анатолія Малевича", на якій зібрані твори і матеріали про цю багатогранну особистість. Віртуальну виставку "Літописець рідного краю", яка була створена відділом ІТ Збаразької ЦБС можна
    переглянути

    21 жовтня 2020р. Збаразька ЦДБ.

    Pic

    Такими чудовими книгами поповниться
    незабаром фонд нашої бібліотеки.
    Щиро дякуємо дарувальнику.





    16 жовтня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic


    Не втомлюємось дякувати Ярославу Каплану!
    Книги вже надійшли в бібліотеку!
    Вони мають жити,
    і вони будуть жити!)



    15 жовтня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    "-Скажи, Хрещений Батьку, а як впізнати зрадника?
    -Хто першим запропонує домовлятися з ворогом, той і є зрадник» (Маріо П'юзо «Хрещений Батько")
    15 жовтня виповнилося 100 років від дня народження Маріо П'юзо— американського письменника, кіносценариста і журналіста.
    Насамперед, він відомий, як автор оповідань про мафію та роману «Хрещений батько»(1969р.), який є першою частиною трилогії про італійську мафію, в яку згодом увійшли ще «Сицилієць» і, опублікований вже після смерті автора, роман «Омерта». Успіх книги був приголомшливим. Вона миттєво стала бестселером, а через два роки Ф. Коппола зняв на її основі однойменний фільм, сценарій до якого особисто написав Маріо Пьюзо, за що отримав «Оскар». Фільм став культовим. Екранізації інших книг серії теж стали бестселерами. Остання робота - роман «Сім'я» - дописана вдовою письменника і опублікована в 2001 році.
    Читати книги Маріо П’юзо про справедливого і по-своєму благородного мафіозі дона Віто Корлеоне радимо тим, хто цікавиться життям Америки середини минулого століття з її корупцією, криміналом, насильством і мафіозними війнами. Ці атрибути американської дійсності того часу автор романтизував і ушляхетнив, в результаті створивши історію на століття, що підкорила мільйони людей у всьому світі. Серед усіх книг Маріо Пьюзо (а їх у письменника не менше тринадцяти) ця трилогія - найбільш затребувана і популярна. Хоча інші твори теж цікаві і заслуговують на увагу читаючої публіки.

    14 жовтня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    Радісна новина для читачів, особливо для прихильників бестселера Маргарет Етвуд «Оповідь служниці» і тих, хто дивився одноіменний серіал, та з нетерпінням чекав продовження розвитку подій і того, як склались долі головних героїв. «Заповіти» - роман канадської письменниці Маргарет Етвуд, який вперше був опублікований у 2019 році. Це продовження відомого роману «Оповідь служниці» (Букерівська премія з літератури, 2019р.) Події, що описуються в романі «Заповіти», відбуваються через 17 років після періоду, охопленого в «Оповіді служниці». У «Заповітах» - історія виникнення, існування і кінця країни Гілеаду, розказана трьома жінками-головними героїнями, одна з яких тітка Лідія, вже відома за романом «Оповідь служниці», друга - Агнес, молода жінка з Гілеаду, третя - Дейзі, дівчина, яка живе в Канаді. Щиро дякуємо спонсору, який придбав цю книгу, - адже читачі чекали на неї!

    13 жовтня 2020р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic

    14 жовтня українці святкують одразу чотири свята.
    Усі вони взаємопов’язані й виникали послідовно.
    По-перше, саме цього дня в Україні віддавна святкують День Покрови Пресвятої Богородиці – християнське свято, започатковане ще в Київській Русі. По-друге, саме Богоматір шанували як свою заступницю в боротьбі за православну віру запорізькі козаки (і навіть свій головний храм на Хортиці присвятили Покрові), тож традиційно саме 14 жовтня святкується День українського козацтва. По-третє, цю ж дату обрала офіційним днем свого заснування Українська повстанська армія, про що було оголошено 1947 року. У 2014-му, після початку війни на Сході України, було запропоновано святкувати 14 жовтня й День захисника України.
    З цієї нагоди в Збаразькій центральній бібліотеці для дітей розкрито книжкову виставку матеріали якої розповідають про те, хто такі запорожці, про життя та побут козаків, про державну діяльність українських вояків УПА, їх героїчну звитягу, про подвиги воїнів-захисників, які і сьогодні продовжують героїчні сторінки нашої історії, захищаючи наші кордони від ворогів.
    Дякуємо пращурам козакам за нашу країну, дякуємо героям сучасникам, які боронять її кордони. Бажаємо нашим захисникам сили та твердості духу, енергії та оптимізму, добробуту та надійного тилу в родині. Молимо Богородицю про мир та щастя в Україні.

    13 жовтня 2020р.

    Завтра, 14 жовтня, - День захисника України, - ми вшановуємо сучасних захисників України та героїв різних епох. Це день, коли необхідно згадати загиблих за Батьківщину синів і дочок, воїнів, та подякувати всім, хто став на її захист, - оборонців, які відстоюють територіальну цілісність у війні на Сході країни.
    В бібліотеці розкрито книжкову виставку-подяку «Лицарі звитяги й духу», відео якої пропонуємо переглянути. Музичний фон - пісня «Журавлі»(виконує Олена Білоконь), вірш - Юлії Бощенко(11років). переглянути

    10 жовтня 2020р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic

    Осінній дарункопад у бібліотеках Збаражчини)))
    А ви вже зробили подарунок своїй бібліотеці?
    Бібліотеці можна дарувати не тільки книги. Такий чудовий ексклюзивний календар на 2021 рік ми отримали в подарунок від колишньої читачки.

    P.S. Читачів "колишніх" не буває, вони завжди наші.

    1 жовтня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic

    1 жовтня - Міжнародний день музики.
    Як і книга, музика лікує людські душі: звеселяє і заспокоює, надихає та окрилює. В Збаразька центральна бібліотека для дорослих постійно діє книжкова виставка, присвячена музиці, на якій представлені книги про історію музики, композиторів і виконавців, є багато збірників з різними пісенними жанрами, а також пісенних альбомів з нотами.
    До Року бандури на Тернопільщині окремо розкрито книжкову виставку, в межах якої вшановували (25 травня) 100-річчя від дня народження уродженця Козівщини, бандуриста-віртуоза, композитора, музикознавця-фольклориста, письменника, лікаря Зіновія Штокала (псевдо Бережан), адже саме з нагоди цього ювілею 2020 рік на Тернопільщині було оголошено Роком бандури.

    5 жовтня 2020р.

    Pic

    З нагоди 155-річчя від дня народження видатного українського церковного, культурного та громадського діяча, митрополита Української греко-католицької церкви. Андрея Шептицького відділом інформаційних технологій та автоматизації бібліотечних процесів видано рекомендаційний список електронних ресурсів «Митрополит Андрей Шептицький провідник української церкви і народу».
    Видання містить перелік інтернет-ресурсів, що будуть корисними для вчителів та викладачів історії України, а також учням та студентам для кращого засвоєння навчальної програми.
    Окремі розділи стануть в нагоді бібліотекарям, працівникам культури в організації днів бібліографії, пізнавальних годин та інших масових заходів присвячених Андрею Шептицькому.
    Електронну версію видання можна переглянути

    30 вересня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    Шановні бібліотекарі, ось уже більше двадцяти років наше професійне свято визнано державою, це свідчення визнання суспільної ролі бібліотек в житті і заслуга в цьому насамперед їх працівників, які несуть людям світло знань.
    У ваших руках – доля книг, ви є стимуляторами читацького інтересу, провідниками на дорозі до читацьких сердець, адже оберігати скарби знань, передавати їх людям – це найвища місія істинних сподвижників культури.
    Ви для читачів стали зразком освіченості, відданості благородній справі, забезпечення інформаційних та наукових потреб. Запевняю, що ваша праця проросте плідними паростками у серцях читачів.
    З нагоди професійного свята зичу вам, вашим сім’ям міцного здоров’я, творчого натхнення, щастя і оптимізму. Щиро бажаю, дорогі колеги віри у власні сили, надії на те, що наша праця буде достойно підтриманою. Нехай подякою за вашу працю буде ласкавий і вдячний погляд читача, приємне спілкування.
    З шаною і повагою до вас Оксана Бойко
    директор Збаразька централізована бібліотечна система

    29 вересня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic

    Друзі, маємо розкішні подарунки напередодні Всеукраїнського дня бібліотек!Найвідоміший письменник України, Подвижник українського слова Мирослав Дочинець вніс нашу бібліотеку у список на отримання його найновішої книги «Золотий час. Одкровення карпатського знатника» в межах акції Книжковий сад (#акціякнижковийсад), яка була започаткована палким любителем книг Ігорем Новосадом з Нововолинська, що замовив всі книги Мирослава Дочинця і роздав бібліотекам. Пізніше цю акцію продовжила Галина Чевпіло з Торонто, інші добродії та добродійки, - вони купили й розповсюдили книги. Шанувальник друкованого слова(прізвище за бажанням не вказуємо), що оплатив книгу «Золотий час.Одкровення карпатського знатника», яку отримала наша бібліотека, захотів зробити ще один подарунок і придбав, не менш бажану нашими читачами, книгу Марії Матіос «Букова земля». Щиро дякуємо дарувальникові і всім, хто саджає Книжковий сад!Бо, як зазначає Мирослав Дочинець, - поширення книг – це не тільки красива дія, але й «богоугодна справа», як казав святий Ігнатій Лойола. Так, книга - це безумовна одиниця добра, і без неї ніяк, і без бібліотеки - ніяк!

    29 вересня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    "Я виживу бо я не маю права померти тут в цій ямі сам без мами..."(М.Кіяновська "Бабин Яр.Голосами")
    29 вересня - День пам’яті трагедії Бабиного Яру. В цей день почалася одна із найбільших катастроф людства. За два дні 29 та 30 вересня 1941-го року, за офіційними історичними свідченнями, в Бабиному Яру розстріляли майже 34 тисячі євреїв. З інших джерел лише за 5 днів нацисти розстріляли там майже 150 тисяч українських євреїв. Це були не лише жителі Києва, а і біженці з окупованих українських регіонів, що прибули до міста у надії на порятунок. А вже згодом радянська влада брутально знищувала це місце і стирала пам’ять про його єврейських жертв...
    Трагедія Бабиного Яру відзначається в Україні на державному рівні і є свідченням того, що в пам’яті народу подібні скорботні події не мають жодних часових проміжків та будь-яких термінів, - вони завжди живі, так само, як є живим біль втрати за кожним, хто пройшов дорогою смерті й поліг у братській могилі Бабиного Яру.
    В бібліотеці розкрито книжкову виставку-пам’ять, присвячену цій трагічній події.

    28 вересня 2020р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic

    Книжкова премія «Еспресо. Вибір читачів 2020».
    Збаразька центральна бібліотека для дітей розпочала співпрацю з Книжкова премія "Еспресо. Вибір читачів"!
    З метою відзначення найкращих вітчизняних літературних новинок 2020 року та задля підтримки інтересу до читання книжок в Україні, телеканал «ЕСПРЕСО» та ГО «ДЕМФОРУМ» оголосив участь у 4 тому сезоні книжкової премії «Еспресо». Вибір читачів 2020».
    Організатори прагнуть, аби видавці знайшли ефективний шлях до читачів через рекомендації, відгуки та оцінку книжок читачами та авторитетними експертами. Особливість Премії полягає у тому, що її переможців на останньому етапі визначають читачі шляхом голосування у бібліотеках по всій Україні.
    Цього року Премія проводиться у трьох номінаціях:
    1. «Література для дорослих»,
    2. «Література для підлітків» (для дітей від 12 до 18 років),
    3. «Література для дітей» (для дітей від 5 до 12 років).
    Збаразька центральна бібліотека для дітей отримала по 3 книжки у трьох номінаціях для оцінювання користувачами.
    Голосування триватиме до 30 листопада 2020 року.
    Запрошуємо усіх любителів книжкових новинок прочитати, написати відгук та дати оцінку найкращій, на вашу думку, книзі, і допомогти обрати книгу року!

    27 вересня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic

    РАДІСНА ПОДІЯ ВСЕУКРАЇНСЬКОГО ДНЯ БІБЛІОТЕК!!!
    Бібліотекам Збаразької централізованої системи вперше випала унікальна нагода стати експертами третього етапу Книжкова премія "Еспресо. Вибір читачів".
    Свій вибір найкращої книги в номінаціях: "Література для дітей", "Література для підлітків" та "Література для дорослих" визначать читачі наших книгозбірень. До переліку яких увійшли Збаразька центральна бібліотека для дітей,
    Збаразька центральна бібліотека для дорослих, Гніздичненська бібліотека-філія Збаразька ЦБС, Бібліотека - філія с.Зарубинці Збаразької ЦБС, Бібліотека - філія с. Кобилля Збаразької ЦБС, Кретівецька бібліотека - філія Збаразької ЦБС, Бібліотека - філія с. Мусорівці Збаразька ЦБС, бібліотеки-філії сіл Вищі Луб'янки, Добромірка, Залужжя, Іванчани, Киданці, Лози, Максимівка, Нижчі Луб'янки, Олишківці, Оприлівці, Романове Село, Синява, Стриївка, Тарасівка, Травневе.
    Ви можете надати перевагу тій чи іншій книжці лише до 20-го листопада. Для цього треба зайти до найближчої до вас бібліотеки, з наведеного вище переліку, запитати книги-номінанти премії та після прочитання книжки заповнити коротку анкету. І все. Ваш голос враховано. Це зовсім не складно, а для авторів надзвичайно важливо, щоб надихатися та створювати ще більше крутих сюжетів.

    22 вересня 2020р. Методично бібліографічний відділ
    Збаразька ЦБ.

    Pic

    Проблема екології - одна з найактуальніших у наш час. Сьогодення вимагає серйозного переосмислення людством ставлення до природи, об'єднання зусиль націй і народів у боротьбі за врятування біосфери нашої планети. Методично-бібліографічним відділом Збаразької централізованої бібліотечної системи видано методично-бібліографічні поради "Наша планета – колиска життя", адресовані бібліотекарям публічних та шкільних бібліотек, клубним працівникам, вчителям, студентам та учням. Матеріал підготувала методист методично-бібліографічного відділу Людмила Буряк. Переглянути

    18 вересня 2020р. Збаразька ЦБ.

    19 вересня, відзначатимемо ювілей Oksana Zabuzhko (Оксана Забужко) — видатної української письменниці, поетки, публіцистки, філософині та активної громадської діячки, Лауреатки Шевченківської премії (2019) та багатьох нагород: фундації Антоновичів (2008), ордена княгині Ольги (2009), Angelus (2013). З її ім’ям пов’язують вихід сучасної української літератури на світову арену. Оксана Забужко -широковідома в інтелектуальних колах і не тільки.
    Народилася Оксана Стефанівна Забужко 19 вересня 1960 року у Луцьку. Родина належала до покоління шістдесятників і славилася своїми історичними традиціями. А сама авторка вже змалечку росла та розвивалася в інтелектуально-естетичній атмосфері. У семирічному віці, через репресії проти української інтелігенції, разом з батьками переїздить до Києва. У столиці мешкає і зараз.
    Літературний шлях Оксана Забужко розпочала з поезії. Вже змалечку вона складала невеличкі вірші, котрі занотовував і зберігав її батько. А справжній дебют у періодиці стався, коли Оксані Стефанівні було тільки 9 років. Проте надруковану збірку поезій світ таки не побачив. Її було знято з друку знову-таки через репресії.
    Оксана Забужко у своїх творах звертається до тем національної ідентичності, історичної пам’яті та гендеру. Не чужа для письменниці тема української культури та культури загалом. У 90-роках навіть викладала україністику в трьох університетах США: Пенсільванському, Пітсбурзькому та Гарварді.
    Оксана Забужко та її книги відомі не тільки в Україні, а й поза її межами. Переклади її творів виходили у багатьох країнах: Болгарії, США, Франції, Ірані, Швеції та інших. Загалом книжки перекладалися понад 20-ма мовами. Книги Оксани Забужко належать до серії «Висока полиця».
    З нагоди ювілею в бібліотеці розкрито книжкову виставку «Королева інтелектуальної прози», відеозапис якої пропонуємо переглянути. Музичний фон – «Рядок з біографії» (слова Оксани Забужко), виконують сестри Тельнюк. Переглянути

    15 вересня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    Дама Агата Мері Кларисса, леді Маллоуен, уроджена Міллер – саме так звучить повне ім’я Агати Крісті, «Королеви детективів», якій сьогодні, 15 вересня виповнюється 130 років від дня народження.
    Ця англійська пані, яка називала свою творчість просто хобі, стала однією з найвідоміших письменниць усіх часів і народів. Вона - справжня літературна рекордсменка, чиї твори перекладені 100 іноземними мовами накладом понад 2 мільярди примірників (третє місце після Біблії та доробку У. Шекспіра), екранізовані більш ніж 100 разів, а п’єса «Мишоловка» за 65 років безперервних постановок продемонстрована понад 25 тисяч разів! Агата Крісті – один із символів Великої Британії, нагороджена званням Кавалер-дама (жіночий еквівалент звання Лицар), улюблена письменниця не одного покоління читачів, «мати» безсмертних образів детективів – міс Марпл та Еркюля Пуаро.
    У неї не було ні окремого кабінету, ні письмового столу. Писала вона уривками, між домашніми справами, влаштувавшись за кухонним столом або у спальній кімнаті.
    Чи знаєте ви, що Агата Крісті готувалася стати оперною співачкою і композитором, а у роки першої світової війни була сестрою милосердя? Що вона долучилася до археологічних розкопок у Єгипті і працювала як фармацевт з екзотичними отрутами, а ще літала на аероплані, безстрашно водила автомобіль, обожнювала верхову їзду, серфінг і навіть здійснила кругосвітню подорож?
    Неймовірна, енергійна жінка, яка мала жагу до всього нового. Весь свій життєвий досвід Агата Крісті переносила на сторінки своїх творів, старанно продумуючи сюжети, наповнюючи їх яскраво виписаними образами героїв і надзвичайними фантазіями…
    Саме ювілею Агаті Крісті присвячена виставка "Королева детективу", яку розкрито в бібліотеці.

    14 вересня 2020р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic

    Ми раді вам повідомити, що у Регіонального конкурсі-проєкті «Майстерня з промоції читання» 2020 із Тернопільщини перемогу здобули двоє бібліотекарів Збаразької централізованої бібліотечної системи!!!
    У номінації «Бібліотечна реклама» першість здобула Тетяня Огінська – завідувачка Збаразька центральна бібліотека для дітей
    !!! В якості нагороди, переможиця конкурсу отримала оплачений реєстраційний внесок для 6-денної участі у ХI Львівському бібліотечному форумі.
    А також, Наталя Цвях бібліотекарка Бібліотека - філія с.Зарубинці Збаразької ЦБС, якій присвоєно додаткову номінацію «Переможець глядацьких симпатій».
    Вітаємо наших креативних бібліотекарок, бажаємо успіхів у всіх майбутніх починаннях!!!!!

    14 вересня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    🎀8 переваг читання перед сном🎀
    Читання перед сном може не лише подарувати вам гарний настрій ввечері, а й зняти стрес та забезпечити яскраві сни. Книголюби можуть сказати: «Кожного разу, коли я читаю перед сном, я врешті можу зупинитися, лише дочитавши книгу, що часто буває вже на світанку! Це не може бути корисним». І справді, з медичної точки зору, це не найкраща ідея – читати усю ніч. Але якщо приділяти читанню підгодини-годину щовечора – це добре впливатиме на ваше здоров`я і настрій, і ось кілька доказів цього.
    🎀 Ви пам`ятатимете більше
    Під час сну мозок переводить всі спогади з короткочасної пам`яті у довготривалу. Це означає, що те, що ви читаєте безпосередньо перед сном, ви пам`ятатимете краще у довготерміновій перспективі, а згадки про сюжет книги, наприклад, будуть не асоціативними, що характерно для короткочасної пам`яті, а структурними.
    🎀 Час, вільний від екранів
    Ми всі знаємо, що сон буде кращим, якщо перед тим скоротити час користування різними ґаджетами. Але ми не завжди можемо втриматися, і часто завершуємо день кількагодинним гортанням стрічок у соцмережах чи переглядом фільмів. Якщо ж відмовитись від цього на користь читання, читання саме паперової книги, ви не лише отримаєте заряд задоволення, а й дасте можливість очам відпочити від світла дисплеїв.
    🎀 Заспокоює
    При проблемах зі сном багато лікарів рекомендуватимуть щоденне читання як заспокійливий ритуал. Читання змушує вас лягти у ліжко, насолоджуватися тишею і відволіктися від негараздів. І це не буде нудним процесом, адже кожна книга – особлива мандрівка у нові пригоди
    🎀 Знімає стрес
    Так, це чудовий спосіб позбутися тривоги та стресу, отриманого протягом дня. Замість того, аби боротися з негативними думками, ви можете поринути у казкові літературні світи.
    🎀 Допомагає заснути
    ‼️ Доведено: читання перед сном гарантує спокійніший нічний сон. Зокрема, читання паперової книги заспокоює, що спонукає до швидшого і більш комфортного засинання.
    🎀 Сни стають яскравішими
    Існує думка, що те, що ви читаєте чи дивитеся перед сном, сильно впливає на ваші сновидіння. Тож обираючи книгу для вечірнього читання, ви можете формувати те, що чекатиме на вас у снах. Також доведено, що читання позитивно впливає на уяву, а отже ваші сни будуть більш оригінальними та насиченими.
    🎀 Вправа на концентрацію
    Читання загалом розвиває здатність концентруватися на чомусь, а читання у ліжку – ідеальний варіант зосередитися саме на книзі. Адже вам не доведеться боротися з купою всього, що може відволікти від омріяного сюжету протягом дня, наприклад, від гамору у громадському транспорті.
    🎀 Читання на самоті
    Трохи легше бути емоційно відкритим, якщо читаєш у своєму ліжку, а не на роботі, коли ваш співробітник поруч обідає, наприклад. Ви можете вільно сміятися або плакати, коли занурюєтесь у книгу у приватному просторі, і просто насолоджуватися цими емоціями
    Читаймо !!!

    12 вересня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    «Лемку, брате рідний, кед жиєш ищи в декотрім кутку нашой планети, кед ищи цавком не скаменіло ті серце, а був єс свідком тамтих страшних років, опиши тото в Пам‘ятковій книзі, змалюй в лемківській іконі, оповіч своїм і чужим внукам, сусідам, бо то твій святий обов‘язок пред твоїм великим українським народом»(Семен Мадзелян)
    12 вересня відзначаємо 76-ту річницю від початку депортації українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944-1951 роках.
    Ця пам'ятна дата встановлена відповідно до постанови Верховної Ради України від 18 грудня 2018 року, і відзначається кожної другої неділі вересня.
    Наприкінці Другої світової війни новий польський прокомуністичний уряд, продовжуючи політику міжвоєнного уряду націонал-демократів, поставив собі за мету мати моноетнічну державу, зачищену в різний спосіб від національних меншин, зокрема українців.
    Трагічним подіям депортації українського населення присвячена пам‘ятна книжкова інсталяція «Вирвані з коренем», відеоперегляд якої пропонуємо. Музичний фон - пісня «Гамерицький край»(Христина Соловій, Святослав Вакарчук) Переглянути

    11 вересня 2020р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic

    130 років тому, 6 вересня 1890, народився Северин Левицький — Сірий Лев, Верховний Отáман Пласту (1924—1930), Начальний Пластун (1947—1962) — український пластовий та громадський діяч, ветеран Першої Світової війни, четар Леґіону Українських Січових Стрільців, активний творець Листопадового Чину, вояк Української Галицької Армії. Відзначений бойовими нагородами.
    З цієї нагоди в Збаразькій центральній бібліотеці для дітей розкрито виставку - хронограф "Провідний діяч українського скаутського руху Пласт".

    8 вересня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    Серед нас люди, які із захватом і щирим ентузіазмом нарешті отримують бажану книгу, від чого рівень гормону щастя скаче до стратосфери...Але ці почуття помножуються, коли омріяну книгу надсилає сам автор! Друзі, радісна і світла новина, - наша бібліотека поповнилась прекрасним подарунком, – Мирослав Дочинець надіслав нам свій новий роман «Діти папороті», коли дізнався, що читачі мріють його прочитати!
    Книги – це ріки, що напувають Всесвіт, а книги Мирослава Дочинця – це джерела, які наповнюють ці ріки чистою водою свого цілющого слова. Так само, як усяка школа славиться не числом, а славою своїх учнів, так і кожна бібліотека славиться, не кількістю, а якістю своїх книг. Можемо з гордістю підсумувати, що в «Золотий фонд» нашої книгозбірні входить вже 20 книг Мирослава Дочинця, - а цим може похвалитися навіть не кожна обласна бібліотека.
    Дякуємо, Вам, пане Мирославе, за такий коштовний подарунок, за можливість відправитися в мандри тернистими стежками «Дітей папороті» в той Дім, у якому живе душа. Дякуємо за можливість «вже ніколи не бути колишніми»!

    7 вересня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Його боялася радянська влада й двічі садовила за ґрати. Його твори забороняли як антирадянські, але увесь світ вважав геніальним модерновим поетом. Сьогодні минає 35 років з дня смерті нескореного пророка, видатного поета, перекладача, прозаїка, мислителя, літературознавця, правозахисника, борця за незалежність України, лауреата Державної премії ім. Т.Шевченка, Героя України(посмертно) Василя Стуса. Пропонуємо переглянути відеозапис книжкової виставки. Музичний фон - The Frank «Пам‘яті Василя Стуса» Переглянути

    4 вересня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    З нагоди дня народження Вічника українського духу, Мирослав Дочинець у Збаразькй центральній бібліотеці для дорослих було розгорнуто книжкову виставку, яку було названо цитатою одного з головних героїв його творів.
    "Пан свої волі, друг своєї долі, слуга своєї совісті"- таким хотів бути Андрій Ворон, один з головних персонажів кількох романів та повістей письменника.
    Мирослав Дочинець – володар художнього слова, Майстер з великої літери. Читати твори автора не тільки цікаво і корисно, це - справжня насолода для розуму, це література найвищого гатунку.

    24 серпня 2020р. Збаразька ЦБ.

    До Дня Державного Прапора та з нагоди 29-ої річниці Незалежності України в Збаразька центральна бібліотека для дорослих розкрито книжкову виставку-інсталяцію «Вільні, незалежні, народжені в серпні», на якій представлено книги-фотоальбоми про Україну та книги про видатних українців, які народилися саме в серпні. Переглянути

    24 серпня 2020р. Збаразька ЦДБ.

    З Днем Незалежності України!


    "Молитва за Україну" у виконанні нашої читачки Боднарчук Лілі.
    «Молитва за Україну» — урочистий музичний твір, написаний у 1885 році, відомий також під назвою «Боже великий, єдиний, нам Україну храни» або як духовний гімн України.
    Музику до твору написав композитор, основоположник української класичної музики, Микола Лисенко, слова — Олександр Кониський.
    Цей духовний гімн має не лише історичне значення. Його слова звучать актуально і натхненно, особливо в умовах війни, пандемії та соціальної кризи: «Боже, Великий єдиний, нам Україну храни»! Є в ній і рядки, ніби звернені до студентів, учнів,вчителів та викладачів: «Світлом науки і знання Нас, дітей, просвіти».
    Чудовий запис виконання цього твору зробив відомий український виконавець Михайло Хома (Дзідзьо). Моліться! І хай почує Господь наші молитви. Переглянути

    23 серпня 2020р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic

    "Книга-мандрівка. Україна", яка є у фонді нашої бібліотеки — це 1200 непересічних фактів про Україну та українців. Автори відшукали не лише найдивовижніше, але й найважливіше, що варто знати про Україну: унікальні місця, де слід побувати, культурні здобутки, видатних особистостей та поворотні моменти, що вплинули на хід історії та життя кожного українця. Ця книга створена з відкриттів Формат книги-мандрівки особливий — це не довідник і не підручник. Це карта-розповідь у форматі «едьютейнмент», на якій зазначені найцікавіші історико-географічні та статистичні факти про країну в авторських ілюстраціях. До створення кунижки були залучені експерти з різних галузей, які і створили 30 карт українських міст і областей в авторських ілюстраціях — це 1200 надзвичайних відкриттів про Україну.
    А саме:
    327 особистостей, що надихають
    232 дива природи
    224 історичні події
    135 культурних феноменів
    129 архітектурних шедеврів
    78 визначних винаходів і відкриттів
    75 економічних і промислових обєктів
    З нею ви зможете поглянути на Україну по-новому. Це видання — не лише для дорослих, але й для родинного читання з дітьми, для українців і всіх, хто хоче дізнатися більше про нашу країну.

    12 серпня 2020р. Збаразька ЦБC.

    Pic

    В контексті національного і культурного відродження України особливої актуальності набуває вивчення історії рідного краю, яка сприяє зростанню національної свідомості громадян, піднесенню їх духовності. Це є той своєрідний місток, який зв’язує покоління минулі з сучасними і прийдешніми.
    Маленькою «піщинкою» на карті України є щедра на таланти Добромірківська земля. Вона подарувала світу видатних людей, які своїм життям та творчістю прославили свій край та Україну і збагатили культурну і духовну скарбницю нації.
    Методично-бібліографічним відділом Збаразька централізована бібліотечна система видано рекомендаційний біобібліографічний посібник "Скарбниця талантів землі Добромірківської".
    Видання містить інформацію про видатних людей седа Добромірка, що на Збаражчині. Адресується учителям, студентам, культурно-освітнім працівникам, а також усім, хто не байдужий до історії краю, його сьогодення. Переглянути

    04 серпня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    Книга – одне з найбільших чудес, створеною людиною. З тих пір, як люди навчилися писати, свою всю мудрість вони довірили книгам. Книги відкривають нам світ, допомагають уявити минуле, заглянути в майбутнє . Кожна нова книга – це завжди подія та нове знайомство. Неабияке задоволення приносять нові книги, які надходять до бібліотек. Це радість для всіх - як для бібліотекарів, так і для мешканців міста!
    Нещодавно наша бібліотека поповнилася широким асортиментом книг. Це сучасна художня наших земляків, історична та галузева література. Кожен читач знайде собі захоплюючу, нову книгу для читання Запрошуємо шанувальників і любителів книги познайомитись із цікавою, пізнавальною літературою, молодими авторами, сучасними письменниками, творами, Тут Ви зможете підшукати для себе книги на будь-який смак!!!

    31 липня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    1 серпня виповнюється 85 років від дня народження поета, активного громадського діяча, публіциста, популяризатора літератури на Тернопіллі Кіріндася Володимира Григоровича.
    З нагоди цієї дати в читальному залі Збаразької центральної бібліотеки для дорослих розгорнуто книжкову виставку «Слово про земляка».
    З біографією та творчим доробком поета можна ознайомитись на сторінках бібліографічного посібника «Літературна Збаражчина» за посиланням, ст. 109-122.

    29 липня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic

    29 липня відзначаємо 155 років від дня народження однієї з найвизначніших постатей в історії України ХХ століття, Князя Української Церкви, Велетня- Церковника, видатного українця Митрополита УГКЦ Андрея Шептицького.
    Мало хто зробив стільки для церковного життя в Україні, як Митрополит Андрей Шептицький. Та й не лише для церковного. В Збаразькій центральній бібліотеці для дорослих розкрито книжкову виставку-портрет «Великий серцем, могутній душею», на якій представлено літературу про Митрополита Андрея Шептицького, його нелегке, але надзвичайно насичене подіями життя, і тернистий шлях УГКЦ. Особливу увагу хотілось би привернути до науково-мистецького видання «Мойсей українського Духа», автором-упорядником якого є Ольга Михайлюк. В книзі зібрані монографічні матеріали і документи, надані священнослужителями, дослідниками, істориками та мистецтвознавцями і вона є потужною працею обсягом в 559 сторінок, що дозволяє краще пізнати й поширювати дороговкази Пастиря УГКЦ, його місійні діяння, послання, листи, - надзвичайно цінна спадщина для нинішніх і прийдешніх поколінь.

    28 липня 2020р. Збаразька ЦДБ.

    Pic

    28 липня 140 років тому в селі Веселий Кут Єлисаветградського повіту Херсонської губернії (нині Кіровоградська область) в селянській родині побачив світ Володимир Винниченко - відомий український громадсько-політичний і державний діяч, визначний письменник, голова Генерального Секретаріату за часів Центральної Ради, Голова Директорії (1918-1919).
    Літературна спадщина письменника налічує понад сто оповідань, чотирнадцять романів, двадцять три п'єси. У творчості Володимира Винниченка особливе місце посідають оповідання для дітей. "Кумедія з Костем", "Бабусин подарунок", "Федько-халамидник" - ці та інші твори, попри весь трагізм зображеного, правдиво відтворюють картини життя, близькі та зрозумілі сучасному юному читачеві.
    З нагоди 140 річчя від дня народження Володимира Винниченка у бібліотеці розкрито книжкову виставку, на якій представлені матеріали про життєвий та творчий шлях письменника та його твори.

    28 липня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    28 липня, відзначатиме свій ювілейний день народження відома українська письменниця, лікарка, викладачка, бард Леся Іванівна Романчук. Член Національної Спілки письменників України, кандидат медичних наук, доцент.
    Про цю видатну і талановиту жінку, багатогранну особистість, можна багато розповідати, але найкраще-таки прочитати автобіографію, складену самою Лесею Іванівною. Про багатий творчий доробок, нагороди і відзнаки – у Вікіпедії за посиланням
    З року в рік бібліотекарі переконуються в тому, що книги Лесі Романчук є одними з найбільш улюбленими та популярними серед читачів. В нашій бібліотеці вони неодмінно займають найвищі рейтинги і отримують щорічні статуси «Краща книга року». Леся Іванівна –Золотий письменник України. Її романи зачитуються «до дірок», і давно вже мають звання «Народних». В нашій бібліотеці є майже всі художні твори Лесі Романчук, в тому числі, три перевидання «Софії»(«Не залишай…) Багато книжок і зараз «на руках» в читачів. Пропонуємо переглянути відео вітальної виставки-інсталяції «Все, що душа довірила словам». Музичний фон – Олександр Смик «Не лишайте ні миті кохання на потім».

    20 липня 2020р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic

    Вже багато років, починаючи з 1966 року, у всьому світі 20 липня відзначають Міжнародний день шахів. Вітаємо Вадим Вадимович Довченко, його підопічних - наших читачів, та всіх любителів цієї гри із святом.
    Це свято проводиться за рішенням ФІДЕ - Усесвітньої шахової федерації (заснована в 1924 р.). Назва гри походить з персидської: шах мат - володар помер. Батьківщиною шахів є Індія. Там в V столітті з`явилася попередниця шахів - гра чатуранга. На Русі шахи з`явилися приблизно в IX-X вв. Шахи - це настільна гра на 64-клітинній дошці, на якій розташовуються 32 фігури (по 16 фігур білого і чорного кольору). Грають 2 партнери. Мета гри полягає в тому, щоб поставити мат королю супротивника.
    Лікарі рекомендують шахи як спосіб профілактики хвороби Альцгеймера. Науковці використовують їх для педагогічних та психологічних досліджень і завдяки ним моделюють системи штучного інтелекту.
    Всесвітня шахова федерація щороку проводить шахові олімпіади, чемпіонати світу за листуванням та з комп’ютерних шахів. Останні набирають обертів, адже дають змогу більшій кількості людей легко до цього долучитися.

    16 липня 2020р. Збаразька ЦБ.

    «Дорогі мої, сьогодні тільки перший крок. Не тішмо себе ілюзіями, декларація — це все-таки ще тільки декларація. Щоб кожна її фраза обросла живими м’язами, щоб сталася нова українська Конституція, щоб були вироблені нові закони на основі цієї декларації, нас чекає велика і важка боротьба» (В.Чорновіл) 30 років тому відбулася надзвичайно важлива подія в історії нашої країни - було прийнято Декларацію про державний суверенітет України. Цей крок називають найвагомішим на шляху до незалежності. Документ фактично був програмою побудови незалежної держави та дав поштовх і напрямок процесу її створення. Тоді ж, 16-го липня, 1990 року, суверенітет України проголосили як «верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади республіки в межах її території, незалежність і рівноправність у зовнішніх відносинах». Одне з основних положень Декларації — про громадянство. Єдиним джерелом влади в УРСР Декларація проголосила народ України. Декларація про державний суверенітет України стала основою для «Акту проголошення незалежності України». 24 серпня 1991 Верховна Рада Української РСР фактично вдруге проголосила Україну незалежною демократичною державою, прийнявши «Акт проголошення незалежності України», підтриманий всеукраїнським референдумом 1 грудня 1991 року. В читальному залі розкрита книжкова виставка «Свято провісниці незалежності», відеоперегляд якої пропонуємо.Переглянути

    5 липня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    5 липня в читальному залі Збаразька центральна бібліотека для дорослих відбулись зйомки чергової програми «Благотворче суспільство» творчою групою АЛЛАТРА ТБ ЛЬВІВ. Переглянути інтерв'ю з краєзнавцем Русланом Підставкою
    Прямий ефір з чудовими людьми і професіоналами своєї справи, журналістами "Аллатра ТБ" (м. Львів).
    Pic Pic PicРобочі моменти і фото на згадку.

    2 липня 2020р. Збаразька ЦДБ.

    Pic

    2 липня, відзначають Міжнародний день собак.
    У світі налічується 400 порід собак: декоративні, бійцівські, мисливські, собаки-поводирі, собаки-сапери тощо. Є також дуже рідкісні породи, цуценята яких коштують великих грошей.
    Приручила собаку людина ще 13-15 тисяч років до нашої ери й з того часу він став їй за вірного друга й захисника.
    Собаки - не просто розумні тварини, для людей вони чудові помічники, надійні партнери та справжні друзі. собаки вдало реалізують себе в найрізноманітніших "професіях". Вони і слідчі, і рятівники, і охоронці, і мисливці, і пастухи, і поводирі, і пожежники. Про цих чудових тварин зняти багато фільмів та написано книг.
    В українській мові є багато синонімів до слова собака - пес, цуцик, котюрга, гайда,псисько, псюк, гавкун, барбос, хорт, цербер, собацюра тощо. До того ж правильно казати собака – він, тобто чоловічого роду.
    До Міжнародного дня собак в центральній бібліотеці для дітей розкрито книжкову виставку: "Є собаки усілякі" яка містить науково-популярну та художню літературу про вірного друга людини.Переглянути

    30 червня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    "То вічне - пісня, і літа над нею сил своїх не мають, Вмирають люди, не пісні, але чому ж такі вмирають?
    Його душі вогонь високий горить і світить, не погас, Родині світить, Україні, живе він в пісні поміж нас..."(М. Патей-Братасюк") В бібліотеці розкрита виставка-пам'ять "На вістрі полум'я свічі", присвячена 25-річчю з дня смерті видатного українського співака, Народного артиста УРСР Назарія Яремчука. «Час безжалісний і зрадливий. Нині важко повірити: Назарія Яремчука немає серед нас уже 25 довгих і водночас швидкоплинних літ. Неперевершений співець кохання із синіх гір волею долі зв’язав прихід і відхід з життя в одну цифру — 30. Саме 30 листопада дякуємо Богові за те, що подарував нам радість народження великого співця українського народу , а 30 червня щорічно — сумуємо. Кумир і Красень. Людина і Майстер. Легенда і Гордість. Його ім’я стало музичним пісенним брендом України і відповідає рівневі національного героя...
    Він був надзвичайно вродливим. Нині він у бронзі зустрічає перехожих на фасаді свого будинку в столиці Буковини, де мешкав останні роки зі своєю дружиною Дариною і малесенькою Марічкою, на меморіальній дошці Вижницького районного Будинку культури, де розпочинав свій творчий шлях, на надгробку чернівецького цвинтаря, де назавжди спочив і на будівлі Чернівецької обласної філармонії, в якій працював з 1 квітня 1973 року. Парадоксально, але ніде він не є подібним на себе. Рука жодного майстра не спромоглася повторити його вроду, його незабутню зовнішність…Єдиний, кому це філігранно вдалося (правда, на полотні) був Іван Холоменюк, якого заслужено вважають найкращим буковинським портретистом другої половини ХХ століття. Коли помер співак, повстала дилема: яке зображення взяти для похоронної процесії. Ні відповідного фото, ні тим паче, нічого з рекламної продукції (афіш) вибрати не вдалося. Ось тоді художник за ніч написав портрет свого славетного земляка на фоні його улюблених смерічок.
    Чернівці двічі хоронили свого улюбленця. 23 червня у нього був смертельний напад, з якого вдалося вийти. І, звісно, містом поповзли чутки. 30 червня 1995 року, о 10 годині 20 хвилин, серце Назарчика зупинилося. Є у цьому щось містичне і загадкове, адже саме тоді зупинився й наручний годинник співака.
    2 липня він назавжди спочив на Алеї слави нового чернівецького цвинтаря. 43 –літній Назар настільки схуд і змінився, що впізнати його, знаного красеня, було неможливо...»

    30 червня 2020р. Збаразька ЦБ.

    З нагоди 120-річчя від дня народження Антуана де Сент - Екзюпері — видатного французського письменника, класика світової літератури в читальному залі Збаразької центральної бібліотеки для дорослих було розгорнуто виставку-інсталяцію "Незакінчений політ Екзюпері".Переглянути
    29 червня виповнюється 120 років від дня народження Антуана де Сент - Екзюпері — видатного французського письменника, класика світової літератури. Він народився у французському місті Леоні в аристократичній сім’ї. З дитинства Антуан мріяв про небо і мрія здійснилася, він став військовим льотчиком, літав на гідроплані, випробовував літаки, доставляв пошту в Північну Африку, став начальником французського аеродрому. Чого тільки не трапляється із Сент-Екзюпері під час польотів: робив вимушені посадки, прокладав нові траси, багато разів сам зазнавав аварій, лише дивом уникаючи смерті. Ремесло льотчика дало йому особливе бачення світу. Він, мовби, дивився на землю із висоти польоту, гостріше відчуваючи невидимі зв’язки між людьми. Про Сент-Екзюпері ще за життя не раз складали легенди, які він пізніше підтвердждував своїми вчинками.
    Авіація і література для Сент-Екзюпері стояли на першому місці. Його роман «Пошта на південь» отримав схвальні оцінки читачів, ще більший успіх мала повість «Нічний політ», а третя книга «Планета людей» принесла Антуанові де Сент Екзюпері світову славу.
    За спогадами друзів, письменник дуже любив французькі народні пісні, джаз, кіно, гумор. Друзів у Сент-Екзюпері було небагато, але якщо вже він знаходив друга, то на все життя. Після багатьох аварій письменника визнали непридатним для служби в авіації, але він повернувся в небо у роки Другої світової війни. 31 липня 1944 року майор Сент-Екзюпері вирушив на своєму літаку в розвідувальний політ і не повернувся. Цей політ став для нього останнім. Він загинув над морем поблизу острова Корсика.
    Антуан де Сент-Екзюпері пішов у зоряні світи, але залишився на Землі завдяки своїм книгам, передусім, — казці-притчі «Маленький принц». Письменник присвятив цей твір своєму найкращому другові Леону Верту, якого знав ще з дитинства.
    Знаменитий французький письменник, поет і льотчик Антуан де Сент-Екзюпері був дуже обдарованою особистістю. За своє життя він створив чимало літературних шедеврів, які по праву визнані надбанням світової культурної спадщини. Крім «Маленького принца», з-під його пера вийшли й інші твори, не менш значимі, хоча для більшості читачів він знайомий саме завдяки цій книзі. У світову літературу Сент – Екзюпері увійшов, насамперед, як художник-гуманіст, майстер філософської ліричної прози і став однією із видатних постатей століття. Його твори просякнуті дитячими щирими почуттями, радістю і веселощами. За це «Маленького принца» обожнюють і діти, і дорослі різних поколінь. Геніальні цитати Екзюпері увійшли в наше життя і переживуть віки:"Добре бачить лише серце!Найголовнішого очима не побачиш"; "Ми відповідаємо за тих, кого приручили»; "Душі не старіють, вони або народжуються старими, або залишаються юними назавжди".

    28 червня 2020р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic

    Сьогодні День Конституції України.
    28 червня 1996 року, о 9 годині 18 хвилин, після майже доби безперервної роботи, Верховна Рада прийняла і ввела в дію Конституцію України. Цій доленосній події передували 6 років наполегливої і важкої праці, консультацій, криз і домовленостей.
    28 червня 1996 року Верховна Рада України прийняла і ввела в дію Конституцію України. Документ отримав підтримку двох третин депутатського корпусу (315 народних депутатів). У ньому визначалася сильна президентська влада, гарантувалися права приватної власності, затверджувалися нова державна символіка, статус української мови як єдиної державної, Крим визнавався автономною республікою а складі України. А загалом, за тоненькою брошурою, якою є Конституція України – сторіччя народної законотворчості. Тут можна згадати і «Руську правду» доби Київської Русі, і козацькі та гетьманські конституції, включно з Конституцією Пилипа Орлика – однією з найперших на європейських теренах, і Конституцію Української Держави 1918 року.
    З нагоди цього державного свята у Збаразькій центральній бібліотеці для дітей розкрито книжкову виставку "Конституція України - від витоків до сьогодення".

    26 червня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    В читальному залі Збаразької центральної бібліотеці для дорослих напередодні Дня Конституції відбулися урочистості та святковий концерт, присвячений 24-й річниці Конституції України та Дню молоді України в яких взяли участь голова Збаразької районної ради Світлана Боднар, голова Збаразька районна державна адміністрація Любомир Балук та начальник Відділ культури, молоді та спорту Збаразької райдержадміністрації Олег Гафткович. Переглянути
    Є дати, які укріплюють націю, виражають дух народу, символізують його славне минуле, сьогодення і майбутнє. До їхнього числа, безумовно, належить День Конституції України – свято волі, миру і доброї злагоди всіх громадян на основі Закону і справедливості. У День Конституції ми святкуємо не просто прийняття важливого для держави документу, а у першу чергу, ми віншуємо той день, коли були затверджені наші права і свободи, суверенітет і цілісність нашої держави-України.
    Pic Pic Pic Вітаємо всіх жителів району з державним святом та чудовим святом української молоді і бажаємо здоров’я, миру, злагоди та добра!!! Нехай наша країна, живе і розвивається на основі Закону й справедливості та прекрасного майбуття для молодого покоління.

    21 червня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    21 червня, в Україні відзначають День медика. У цей день, зазвичай, розповідають про здобутки та досягнення медпрацівників, про важливість їхньої місії та самовіддану працю. Цьогорічне свято особливе , бо воно проходить у час пандемії коронавірусу та війни на Сході України.
    В бібліотеці розкрито виставку-подяку з матеріалами про відомих лікарів Збаражчини. Низький уклін всім медичним працівникам, які в цей нелегкий час рятують людські життя, ризикуючи своїм.
    Хай Бог дає Вам сили і щедрот,
    і перемог на всіх стежинах болю,
    Здоров'я, сили, нагород
    ще вищих, і освячених любов'ю!

    19 червня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic

    19 червня, святкує 60-ти річний ювілей багаторазовий чемпіон світу, спортсмен-гирьовик, Заслужений працівник фізичної культури і спорту України, Заслужений тренер України, майстер спорту міжнародного класу, Почесний громадянин міста Збараж, шанувальник книги і друг бібліотеки Петро Федорович Багрій.
    З цієї нагоди у Збаразькій центральній бібліотеці для дорослих розгорнуто книжкову виставку "В житті він спортом нагороджений, нині святкує День народження!"
    Більш детально з біографією та спортивними досягненнями Петра Федоровича Багрія можна ознайомитися в:
    "Календарі знаменних і пам'ятних дат Збаражчини на 2020 рік" за посиланням, ст. 39.

    17 червня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    17 червня о 13.00 год.
    відбувся прямий ефір:
    інтерв'ю з директоркою Збаразької централізованої бібліотечної системи
    Оксаною Бойко
    на каналі АЛЛАТРА ТБ ЛЬВІВ. Переглянути

    16 червня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic

    2020 - Всесвітній рік Біблії. В цьому контексті маємо визначний ювілей в Україні, адже цього року виповнюється 500 років з часу написання Нобельського Євангелія, що було писане 1520 року в селі Нобель (нині Зарічненського району на Рівненщині) і збережене в єдиному екземплярі. Ця книга є на 41 рік старшою від Пересопницького, яке визнане українською Першокнигою. Перебуває Євангеліє у Вільнюсі в бібліотеці Академії наук Литви.
    Нобельське Євангеліє належить до не таких вже й численних середньовічних писемних пам’яток, які дійшли до нашого часу. Написане воно було в містечку Нобель на Волинському Поліссі. Зараз це село Зарічненського району Рівненської області. Назване воно, правда, не на честь Альфреда Бернарда Нобеля. Село омивається водами великого мальовничого озера, яке також іменується Нобелем. У цій добре захищеній водними перепонами місцині здавна селилися люди. У Нобелі знайдені стоянки людей ще мезолітичного періоду. Зараз село - наче живий музей під відкритим небом. Тут можна зустріти дерев’яні хати із вирізьбленими архаїчними солярними знаками. Сюди приїжджають фольклористи, аби записати старовинні народні пісні. А ще це село в літні дні є місцем для відпочивальників, які купаються в Нобелі-озері й вудять рибу.
    Перша згадка про Нобель зустрічається в Київському літописі під 1158 роком. Там ведеться мова про Небльську волость. Тобто Небль (Нобель) на той час був значним поселенням – центром волості. Про Небль-город велася мова в Галицько-Волинському літописі під 1262 роком. Тоді тут відбулася битва між військом волинського князя Василька Романовича й литовцями.
    Загалом Нобель у давнину був значним міським центром на Волинському Поліссі. У ньому існувало п’ять церков, при яких діяли школи й писалися книги. І ось при одній з них, Миколаївській, у 1520 році завершили переписувати Євангеліє. У ньому, зокрема, читаємо:
    «…книга ця, названа Євангеліє тетро, створена при королі Сигизмунді, єпископі Іоні, владиці Турівськім та Пінськім, при князеві Федорі Ярославовичі, повелінням христолюбця, раба Божого Симеона Батиєвича, старця Хоїнського, і дана в храм… Святого Миколи в Ноблі. А хто цю книгу візьме від церкви Святого отця Миколи в Ноблі Пінського повіту, той буде проклятий у цей вік і в майбутній. А писав дяк, многогрішний раб Божий Севастьян Аврамович у Ноблі. Закінчена книга ця місяця червня, у перший день місяця, у день Святого Юстина-філософа й мученика Юстина».
    Щоправда, в книзі є згадка ще про одного переписувача – дяка Левка. Ймовірно, над книгою працювало кілька переписувачів. До неї ввійшли не лише чотири Євангелія, а й передмови до них, «Соборник», де згадуються святі, також там вказані тижні великого посту, даються вказівки щодо євангельських читань. Загалом же Нобельське Євангеліє є об’ємною книгою й має близько 700 сторінок.
    Нобельське Євангеліє свідчить про високий рівень писемної культури, яка існувала в Україні в епоху Середньовіччя. Це є одна з найдавніших писемних пам’яток Волинського Полісся. До речі, недалеко від Нобеля знаходиться місто Турів – за часів України-Русі центр князівства, де було знайдено Євангеліє з ХІ століття.
    В читальному залі розкрито книжкову виставку "Безцінній реліквії України Нобелівському Євангелію - 500 років", на якій представлені "Галицько-Волинський літопис"(в якому згадується про місто Небль), "Пересопницьке Євангеліє, "Бучацьке Євангеліє", Біблія, Новий заповіт, та інші книги що розповідають про життя Ісуса Христа.

    15 червня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    15 червня минуло 79 років від дня народження національного генія українського кіно Івана Миколайчука. В бібліотеці є книги, присвячені життю і творчості актора, розкрита книжкова виставка "Білий птах з чорною ознакою". Пропонуємо послухати дуже цікавий подкаст "Українського кіно" про видатного актора, режисера, сценариста, який своїм талантом прославив нашу країну на весь світ.

    15 червня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    "Кліщі: небезпека навколо нас" - попереджувальна виставка з такою назвою та матеріалами про кліщів і наслідки, що можуть бути після укусу розкрита в бібліотеці.
    Найважливіше інформація, яку повинна знати людина, якщо вкусив кліщ: якомога швидше повністю витягнути його і терміново звернутися до лікаря! Сучасні дослідження показують, що зараз дуже багато кліщів є інфікованими, тому нехтувати укусом ні в якому разі не можна. В Україні є досить поширеною практика лабораторного дослідження кліща, але європейські лікарі та люди з власного досвіду появи симптомів та перебігу хвороби не рекомендують цього робити, адже кліщ може виявитися "чистим", тому що всі бактерії передав людині при укусі. Хоча, це питання і досі спірне. Одних кліщ заражає лише борелією(бактерія, що викликає інфекційну хворобу Лайма), інших – кількома коінфекціями разом з нею. В одних - самого лише імунітету достатньо, щоб людина не захворіла, іншим - недостатньо кількох років лікування нон-стоп, щоб одужати. Сказати наперед, як зреагує саме ваш організм, неможливо. Тому лікарі організації ILADS(Міжнародна спілка науковців з хвороби Лайма та асоційованих хвороб) виступають за серйозну профілактику після укусу кліща(як правило, це прийом антибіотика і супутніх препаратів) та індивідуальний підхід до кожного пацієнта з бореліозом. Проблема хвороби Лайма – складна і багатокомплексна. В одних людей виникає мігруюча еритема(специфічні почервовіння на шкірі, що проявляються після укусу), в інших (близько 40%) – ні. Дуже часто бувають випадки, коли людина не бачить ні самого кліща(бо його укус є безболісним), ні еритеми, і роками лікує страшні наслідки хвороби, не підозрюючи, що потрібно усунути причину. В будь-якому випадку, коли вас вкусив кліщ, ви повинні бути дуже уважними до своїх відчуттів та симптомів. Після профілактичного лікування потрібно здати аналіз на борелії(рекомендується це робити після 21 дня, коли в організмі вже виробились антитіла). У разі виявлення борелій, лікарі ILADS рекомендують зробити імуноблот - це більш специфічний і точний метод аналізу, який здатен виявити гостру і хронічну форму хвороби і дозволяє підібрати ефективне лікування.
    Для того, щоб вберегтися від кліщів, окрім світлого та закритого одягу, існують захисні репеленти, наприклад, Gardex Extreme для обробки одягу, який рекомендують як надійний, грибники, мисливці і просто любителі природи. Також ви повинні подбати про захист своїх домашніх улюбленців, бо якщо коти нормально переносять укуси кліщів, то для собак це може закінчитися летально. Бережіться і будьте здорові!

    10 червня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic

    Серед невтішніх погодних умов та карантинних обмежень часто відбуваються світлі події, що, наче сонечко, зігрівають своїм теплом і радують душу. Подарунок прихильника літератури і шанувальника бібліотеки Ярослава Максимика, який вже неодноразово дарував книги Збаразькій ЦБ, заслуговує на велику увагу і щиросердечну подяку. Впевнені, що кожна з цих книжок знайде дорогу до читача, адже вони - про людей високої честі та гідності, героїв, що боролись і продовжують боротись за свободу, які не тільки своїми словами, але й подвигами доказують свою любов до рідної землі: Мустафа Джемілєв, Олег Сенцов, Станіслав Асєєв(Васін), Влад Якушев. Книги особливо цінні ще й тим, що мають автографи.

    9 червня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Сьогодні минає 9-ий день з дня смерті видатного композитора із світовим ім‘ям Мирослава Михайловича Скорика. Величину цієї втрати ще довго осмислюватимемо...
    Пропонуємо відеоперегляд виставки-пам’яті «Його музика - наш генетичний код», яка розкрита в читальному залі Збаразької центральної бібліотеки для дорослих.
    «Мелодію» Мирослава Скорика бібліотекарі часто використовували для своїх заходів. Його геніальна музика лунає і буде лунати на найвідоміших мистецьких майданчиках всього світу, прославляючи та утверджуючи Україну. Вічна пам‘ять Вам, Маестро.Переглянути

    5 червня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    Щороку 5 червня світова громадськість відзначає Всесвітній день навколишнього середовища (World Environment Day). Головна мета свята — стимулювати активну діяльність світового співтовариства, спрямовану на збереження балансу в природі та навколишньому середовищі.
    Всесвітній день довкілля відзначається по-різному, у тому числі вуличними мітингами, велопробігами, “зеленими” концертами, конкурсами творів і плакатів у школах, посадкою дерев, кампаніями по утилізації відходів і прибиранню території, а також безліччю інших способів.
    Працівники Збаразьких центральних бібліотек також долучилися до цього свята і впорядкували газони біля бібліотеки..

    2 червня 2020р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic

    До Міжнародного дня захисту дітей в Збаразька центральна бібліотека для дітей
    розкрито книжкову виставку "Літо на 12 балів", на якій представлено новинки, що надійшли у фонд книгозбірні.
    І ЦЕ ЩЕ НЕ ВСЕ!!!
    Завітавши до Збаразької центральної бібліотеки для дітей, що знаходиться за адресою: м. Збараж, вул. Незалежності, 8 (другий поверх), кожен знайде собі щось до смаку, та проведе літо з книгою на «12 балів».

    1 червня 2020р. Збаразька ЦДБ.

    Кожна дитина неповторна. Вона приходить у світ зі своїми надіями і сподіваннями, але в одному всі діти схожі – вони великі мрійники і вірять в те, що їхні мрії обов'язково здійсняться. Аби ніщо не затьмарило дитячих мрій, дорослі повинні стояти на захисті їхнього безпечного майбутнього.
    У 1949 році в Парижі відбувся конгрес жінок, на якому його учасниці поклялися боротися за зміцнення миру як єдиної гарантії щастя дітей. Через рік, 1 червня 1950 року, був проведений перший Міжнародний день захисту дітей, який відтоді святкується щорічно. В Україні День захисту дітей відзначається в перший день літа згідно з Указом Президента України від 30 травня 1998 року.
    Традиційно у День захисту дітей влаштовуються дитячі заходи, проводяться різноманітні конкурси з подарунками, концертні програми, виставки і вистави.
    День захисту дітей – це не тільки веселе свято для самих дітей, це і нагадування суспільству про необхідність захищати права малечі, щоб усі діти росли щасливими, вчилися, займалися улюбленою справою і в майбутньому стали хорошими громадянами своєї країни.
    Ми щиро вітаємо всіх користувачів бібліотеки з Міжнародним днем захисту дітей, бажаємо міцного здоров’я, добра, радості, щасливого дитинства під мирним небом!
    Пропонуємо вашій увазі віртуальну вікторину «Які права героїв книг порушено».
    Переглянути

    28 травня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic


    28 травня, минуло 104 роки з дня смерті у Львові визначного поета, белетриста, перекладача, видавця, вченого-енциклопедиста, діяча українського національного відродження Івана Яковича Франка. Людина великого таланту та продуктивності, він залишив цінний науковий спадок як літературознавець, мовознавець, книгознавець, джерелознавець, бібліотекознавець, театрознавець, краєзнавець, етнолог, етнограф, фольклорист, філософ, соціолог, історик, економіст

    25 травня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic

    25 травня Тернопільщина відзначила 100-ту річницю від дня народження уродженця Козівщини, бандуриста-віртуоза, композитора, музикознавця - фольклориста, письменника, лікаря Зіновія Штокалка (псевдо Бережан). З цієї нагоди 2020 рік на Тернопільщині було оголошено Роком бандури та відзначення ювілею бандуриста Зіновія Штокалка.
    В Збаразькій центральній бібліотеці для дорослих від початку року постійно діє виставка, присвячена Року бандури в нашому краї. Про життя і діяльність Зіновія Штокалка можна дізнатися з книг та довідників, які є в бібліотеці.

    23 травня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic


    День Героїв України.

    Годину пам'яті-онлайн "Їх імена навіки вкарбувались у пам'яті скрижалі золоті" провели працівники Збаразької центральної бібліотеки для дорослих Тетяна Стахів і Мар'яна Шмігель
    Переглянути

    23 травня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    Сьогодні пам'ятний день - 159 років тому, 22 травня 1861 року відбулось перепоховання Тараса Григоровича Шевченка на Чернечій горі поблизу Канева.
    Помер 47-річний український поет у Санкт-Петербурзі, там його (на Смоленському кладовищі) спочатку і поховали. Але і друзі Тараса Григоровича, і численні шанувальники його творчості знали про палке бажання поета бути похованим згідно з його «Заповітом», написаним ще в 1845 році, на рідній землі – «Як умру, то поховайте мене на могилі серед степу широкого на Вкраїні милій...»
    В читальному залі Збаразької центральної бібліотеки для дорослих розкрито виставку-пам'ять "До його приходьмо "Заповіту" хоч би і тернистими стежками, щоб свободи дніпровійний вітер віяв, повівався поміж нами».

    21 травня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    В умовах карантину День вишиванки святкуємо по-особливому - в масках. Працівники відділу обслуговування користувачів Збаразької центральної бібліотеки для дорослих біля книжкової виставки «Жива традиція вишивки».

    21 травня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    Книга - одне з найбільших чудес, створених людиною. З тих пір, як люди навчилися писати, свою всю мудрість вони довірили книгам. Книги відкривають нам світ, допомагають уявити минуле, заглянути в майбутнє.
    Методистом методично-бібліографічного відділу Збаразької централізованої бібліотечної системи, Людмила Буряк проведено та узагальнено соціологічне дослідження "Краща книга року 2019", яке було проведено на базі бібліотек системи.
    З електронною версією видання можна ознайомитися
    Переглянути

    20 травня 2020р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic

    20 травня - Всесвітній день бджіл.
    "Після того як зникне остання бджола,
    людині залишиться жити всього кілька років", - сказав Альберт Ейнштейн.
    Це свято відзначають з 2018 року, коли Генеральна Асамблея ООН проголосила 20 травня Всесвітнім днем бджіл. Дата була обрана на честь дня народження основоположника сучасного бджільництва Антоні Янши 20 травня 1734 року. Останнім часом бджоли виявилися під загрозою вимирання, і тому мають потребу в захисті і турботі. Більшість основних сільськогосподарських продовольчих культур потребує бджіл та інших запилювачів. У всьому світі вимирання бджіл є актуальною проблемою.
    Для привернення уваги до свята бджіл в Збаразькій центральній бібліотеці для дорослих розкрито книжкову виставку з книгами та довідниками про цих унікальних комах і користь від продуктів бджільництва.

    20 травня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Жінки з давніх часів займалися рукоділлям. Вони прикрашали вишивкою одяг, взуття, головні убори, предмети інтер’єру та побуту не залишились осторонь цього захоплення і бібліотекарки Збаразького району.
    З нагоди Всесвітнього дня вишиванки відділ інформаційних технологій та автоматизації бібліотечних процесів пропонує вашій увазі віртуальну виставку-вернісаж творчих робіт бібліотекарів Збаразької централізованої бібліотечної системи «А над світом українська вишиванка цвіте».
    Дивовижні роботи наших мисткинь, вишиті хрестиком та бісером, приносять позитив, від них віє теплотою і дивлячись на них вони ніби «оживають», в них вкладено багато терпіння, любові, думок. Прекрасно, коли людина живе мистецтвом, що дарує силу і натхнення для життя, а ще – барви у сірих буднях.
    Приємного вам перегляду! Щиро вдячні нашим бібліотекаркам, які надали світлини своїх робіт!Переглянути

    19 травня 2020р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic

    450років тому було надруковано перший географічний Атлас.
    У травні 1570 року в місті Антверпен, що у Бельгії, картограф і географ Абрахам Ортелій надрукував «Театр світу» («Theatrum Orbis Terravrm») — перший сучасний географічний атлас, що складався з 53 карт великого формату.
    Географічні атласи узагальнюють наукові знання та відображають на картах природні та соціально-економічні явища. У географічних атласах карти тематично поєднані й узгоджені між собою. Атласи містять також пояснювальні тексти, довідкові матеріали, графіки та фотографії, що доповнюють карти.
    Змістове наповнення географічних атласів різноманітне, оскільки відповідає інформаційним запитам читацьких аудиторій, відмітних за професійними інтересами, віком тощо. Наприклад, наукові атласи адресовані вченим, студентам; морські навігаційно-географічні атласи — морякам, воєнні атласи — військовослужбовцям, туристичні та дорожні — мандрівникам, автомобілістам тощо. Окремий масив атласної картографії — атласи для дітей.
    Туристичні атласи зазвичай не містять вичерпні відомості, а зосереджуються на інформації, яка може бути корисною для мандрівників, наприклад: розташування парків, памʼяток культури, магазинів, готелів тощо.
    Дорожні атласи містять детальні карти доріг і картосхеми.
    Морські навігаційно-географічні атласи характеризують рельєф дна, морські течії, навігаційний стан, засоби навігаційного обладнання та частини суші.
    Воєнні атласи надають інформацію про політичні, фізичні, економічні реалії територій, де можливі воєнні конфлікти.
    Нарешті, розрізняють атласи за форматом: великі або настільні, середні, малі, а серед останніх також кишенькові

    15 травня 2020р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic

    Міжнародний день сім’ї.
    З сім’ї починається життя людини, тут відбувається формування її як громадянина. Вона - джерело любові, поваги, солідарності та прихильності, того, на чому будується будь-яке цивілізоване суспільство, без чого не може існувати людина. Благополуччя родини - ось мірило розвитку і прогресу країни.
    Українці завжди шанували сім’ю, найбільш цінними є родинні зв’язки. Від батька до сина, від бабусі до внучки, передаються духовні цінності досі. Саме сім’я є найбільшим багатством, тією основою, платформою, на якій будується все.
    З нагоди Міжнародного дня сім'ї в бібліотеці розкрито книжкову виставку "Сім'я — сім поколінь і я".
    Бажаємо Вам любити і цінувати своїх батьків, прабатьків, дітей та внуків, сестер та братів. Бажаємо Вам відчувати любов і шану до кожного брата-українця, знати і вірити у те, що у Вас є завжди родинна підтримка, що українці – одна велика сім’я!!!

    15 травня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    в читальному залі Збаразької центральної бібліотеки для дорослих відбувся віртуальний екскурс, присвячений Року та Дню Європи в Україні, який можна переглянути за посиланням
    Переглянути
    На захід завітав гість - відомий збаразький поет, шанувальник бібліотеки Володимир Кравчук, який поділився своїми думками про інтеграцію України в Євросоюз. На книжковій виставці "Вивчай Європу, змінюй Україну" представлені книги, журнали, брошури про історію Європи та Євросоюзу.

    14 травня 2020р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic

    Сто років тому, 14 травня 1920 року, народилася Ярослава Стецько.
    Українська політична діячка, журналістка, політолог, голова проводу Конгресу українських націоналістів (КУН), дружина одного з ідеологів ОУН Ярослава Стецька. Народилася на Тернопільщині, з 1941 року перебувала в підпіллі, у 1943 році потрапила в німецьку катівню. 1944-го року познайомилася з Ярославом Стецьком. Закінчила юридичний факультет Мюнхенського університету. Співпрацювала зі Степаном Бандерою, Дмитром Донцовим. П’ятдесят років свого життя вона змушена була провести в еміграції, на батьківщину повернулася лише в 1991 році, та й то, під чужим ім’ям – її могли арештувати. Більше про славну українку можна довідатися з книжки Багряна А. Анна Багряна про Марію Заньковецьку, Олену Телігу, Вангу, Марію Приймаченко, Славу Стецько [Текст] / А. Багряна. – Київ : Антологія, 2016. – 94 с. – (Життя видатних дітей), яка є у нашій бібліотеці.

    14 травня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    100-літній ювілей Провідниці націоналістичного руху, видатної постаті української історії, громадсько-політичної діячки, педагога, публіциста, великої жінки і патріотки Ярослави Йосипівни Стецько.
    Голова Проводу Організації Українських Націоналістів ( 1991- 2000 р.р.), засновниця та перша Голова Конгресу Українських Націоналістів(1992-2003 р.р.), депутатка Верховної Ради України другого, третього і четвертого скликань, співорганізаторка Червоного Хреста УПА та жіночої мережі і юнацтва ОУН, Президент Антибільшовицького Блоку Народів (АБН) (1986-2003 р.р.), відома і знана у світі українська політична діячка та журналістка. Слава Стецько - дружина Голови Українського Державного Правління Ярослава Стецька.
    Ярослава Йосипівна Стецько народилася 14 травня 1920 року в селі Романівка Теребовлянського району Тернопільської області.
    Померла 12 березня 2003 року, похована в Києві на Байковому кладовищі.
    До 100-річчя від дня народження засновниці партії, рішенням Проводу від 14 жовтня 2019 року, Конгрес Українських Націоналістів оголосив 2020 рік роком Слави Стецько.
    Верховна Рада України 3 грудня 2019 року ухвалила Постанову № 325-IX «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2020 році», в яку включила відзначення 100-річчя від дня народження Ярослави Стецько на державному рівні.
    В Збаразькій центральній бібліотеці для дорослих розкрито ювілейну виставку, присвячену нашій видатній землячці, під назвою "Для України жити я у серці мрію", на якій представлені книги і матеріали про життя і діяльність Слави Стецько

    12 травня 2020р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic

    Читають навіть кролики.
    Запрошуємо до читання найменших після закінчення карантину.
    Казки Беатрікс Поттер "Кролик Петрик та інші історії" та Женев'єва Юр'є і Лоїка Жуанніґо "Велика книжка кролячих історій" є у фонді нашої бібліотеки))).

    10 травня 2020р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic

    День матері – це одне із найзворушливіших свят, тому що кожен з нас з дитинства й до останніх днів несе в своїй душі єдиний і неповторний образ – образ своєї мами, яка все зрозуміє, простить, завжди пожаліє і буде самовіддано любити незважаючи ні на що.
    До Дня матері в бібліотеці розкрито книжкову виставку та підготовлено посилання на вірші , пісні та інші матеріали про маму:
    - багато гарних віршів про маму від Марійки Підгірянки, Юрка Шкрумеляка, Валентини Бондаренко, Марії Пономаренко, Олеся Лупія, Варвари Гринько, Наталки Талиманчук, Віктора Геращенка, Наталі Забіли, Анатолія Костецького, Андрія Малишка, Євгена Сверстюка, Романа Завадовича, Лідії Компанієць, Віктора Геращенка, Наталки Позняк, Миколи Подоляна, Василя Симоненка, Ірини Жиленко та інших відомих українських поетів тут:
    Переглянути::
    -віршована розповідь про маму:
    Переглянути;
    аудіоказка Ірини Мацко "Мамине серденько":
    Переглянути:
    послухати дитячі пісні про маму:
    Переглянути:
    Переглянути:
    Переглянути:
    Переглянути:
    Щиро вітаємо усіх мамусь із їхнім святом.
    Бажаємо мирного неба, доброго здоров’я, радості й гордості за своїх дітей!

    6 травня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    6 травня святкує ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ наше славне місто ЗБАРАЖ!!!
    Це ще один привід зізнатися в любові рідному місту, згадати, за що ми його цінуємо та пишаємося ним. Найбільшою гордістю нашого міста є його мешканці. Усі досягнення, здобутки, надбання якими багате наше місто, складаються з щоденної праці, знань і талантів його мешканців.

    5 травня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic




    З нагоди Тижня міста, до 809-ої річниці Збаража в Збаразькій центральній бібліотеці для дорослих розкрито книжкову виставку "Земле древня, в твоєму народі я, у мені твоя вічна мелодія", на якій представлено книги, матеріали та буклети про наше древнє місто, його славетну історію та видатних людей.

    26 квітня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    Україна вшановує трагічну дату своєї історії - 34-ту річницю від дня аварії на Чорнобильскій АЕС. Щорічно працівники Збаразької центральної бібліотеки для дорослих відзначають цю подію різними заходами: проводять урочистості і вшанування, беруть безпосередню участь у годинах-реквієм, що відбуваються біля пам'ятного знаку жертвам Чорнобиля, церемоніях нагородження ліквідаторів. В читальному залі розкриваються книжкові виставки, адже у фонді бібліотеки є багато книг, що висвітлюють тему Чорнобильської катастрофи. Це і книги-фотоальбоми, і художня література, і документально-публіцистичні твори, бібліографічний посібник, виданий методично-бібліографічним відділом Збаразької ЦБС "Чорнобиль: Забуттю не підлягає", в якому зібрані спогади учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС. Серед ліквідаторів - збаражан було всього кілька жінок, в тому числі і колишня бібліотерка кафедри юнацтва Збаразької ЦБ Любов Степанова, якій довелось ліквідовувати наслідки в 30-ти кілометровій зоні. Цьогорічний Чорнобиль постає перед нами зраненим ще однією катастрофою - недавні пожежі винищили багато тисяч гектарів землі, - наслідки цієї трагедії ще повністю не до кінця уточнені та осмислені. Низько схиляємо голови перед пам'яттю загиблих ліквідаторів та всіх, хто долучився до спасіння Чорнобиля.

    6 квітня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    Карантин карантином, але отримувати подарунки завжди приємно!
    Найкращий подарунок для бібліотеки це книга. Думаєте, це стереотип? А от і ні! Ми працюємо серед книг і просто обожнюємо, коли їх стає ще більше!
    Раді вас повідомити, що ми отримали подарунок від Жива сучасна бібліотека - БФ Бібліотечна країна та Люсьєна Шум! Щиро вдячні вам за такий приємний та несподіваний дарунок!!!
    Це 25 книг українських та зарубіжних письменників, різної тематики, видавництва "Фоліо".
    Після завершення карантину наші читачі зможуть насолодитись читанням нових книг!
    СУМУЄМО ЗА ВАМИ, НАШІ НАЙКРАЩІ, ЧИТАЧІ!!!
    ЗДОРОВ'Я ВАМ І ВАШИМ РОДИНАМ!!!

    1 квітня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic

    Шановні друзі!
    1 квітня день народження нашого улюбленого письменника, драматурга, критика, класика світової літератури Миколи Васильовича Гоголя (з дому Яновського).
    Запрошуємо зануритися в невичерпне джерело самобутнього таланту М.В.Гоголя.
    А ще, дуже цікава біографія нашого літератора, 22 факти про життя та смерть письменника за цією адресою:Переглянути
    Приємного читання та міцного здоров’я !

    30 березня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    А ВИ ЗНАЛИ, що релігійна та духовна спадщина нашого краю надзвичайно багата?
    Про духовні центри, древні культові кам’яні та дерев’яні споруди Збаражчини можна прочитати на сайті Збаразької централізованої бібліотечної системи у розділі "ВИДАННЯ. ДУХОВНІ ОСТРОВИ" за посиланням , розміщено електронні версії друкованих видань, які побачили світ завдяки кропіткій праці працівників методично-бібліографічного відділу та бібліотекарів бібліотек-філій Збаразької ЦБС.
    У храмах Збаражчини витає дух старовини. Сягають вони своїм корінням Середньовіччя і зберігають пам’ять про численних завойовників, меценатів і князів, неабияку роль відіграють в духовному житті людини і є символом віри, надії і пам’яті.
    Також у цьому розділі Ви знайдете інформацію про священнослужителів – вихідців із Збаражчини, які переносили страждання та показували приклад стійкої віри та незламності духу.>
    Приємного читання та міцного здоров’я !

    19 березня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic

    «Єдине, що від нас залежить — життя прожити як належить». «Як належить», по-лицарськи, дійшла до свого 90-літнього ювілею «цариця української поезії» Ліна Костенко. Нині вона — жива совість епохи. З долею тяжкою, як хрест, і світлою, як перше Причастя.
    День народження поетеси, відзначаємо сьогодні, 19 березня.
    Ліна Костенко – письменниця, поетеса-шістдесятниця. Лауреатка Шевченківської премії (За історичний роман у віршах «Маруся Чурай»1987), премії Антоновичів (1989).
    Авторка понад 15-ти поетичних збірок («Вітрила», «Мандрівки серця», «Над берегами вічної ріки», «Сад нетанучих скульптур», «Річка Геракліта»), роману «Записки українського самашедшого».
    У радянські часи брала активну участь у дисидентському русі, за що була надовго виключена з літературного процесу.
    Почесна професорка Києво-Могилянської академії, почесна докторка Львівського та Чернівецького університетів.
    Відмовилася від звання Героя України. Входить до переліку найвідоміших жінок давньої та сучасної України.
    Сьогодні Збаразька центральна бібліотека для дорослих вшановує геніальну поетесу розкритою книжковою виставкою "ЇЇ слова - мов перло многоцінне".

    19 березня 2020р. Збаразька ЦДБ.

    Pic

    Ліна Костенко…Її люблять усі, хто любить поезію. Ліну Костенко люблять усі, кому дорога людська свобода. Ліну Костенко люблять усі, хто любить Україну. Народилася поетеса 19 березня 1930 року .
    Ліна Костенко пише вірші для дорослих. Але є в неї поезії і для дітей: "Чародійне слово", "Польові дзвіночки", "Бабуся-Ягуся", "Сунички", "Соловейко застудився", "Горобець із білою бородою", "Здивовані квіти", "Вже брами замикає осінь", "Ліс на світанку", "Білочка восени", "Мурашки думають про зиму", "Березовий листочок", "Баба Віхола", "Заячий карнавал", "Синички на снігу", "Місяць уповні", "Вербові сережки", "Перший пароплав", "Веселий дощ", "Перекинута шпаківня", "Бузиновий цар".
    Вірш ювілярки читає наша постійна читачка Боднарчук Ліля.

    14 березня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    День українського добровольця. Ця дата вибрана не випадково: 14 березня 2014 року прямо з Майдану перші добровольці відправилися на тренувальну базу в Нових Петрівцях, що під Києвом. Внесок першої хвилі добровольців важко переоцінити, адже на цьому етапі війни Україна зіткнулася з тим, що далеко не всі професійні військові були готові захищати свою державу. Добровольчі батальйони дали змогу провести мобілізацію і підготувати професійну заміну добробатам.
    Варто нагадати, що навіть побіжний історичний екскурс свідчить, що феномен добровольства здавна притаманний українцям. Одним із перших таких прикладів можна назвати Запорозьку Січ – воєнізовану структуру з добровольчих батальйонів, які століттями боронили Україну.
    Інший яскравий приклад, але вже з нової історії України – легіон Українських Січових стрільців, що теж формувався виключно на добровольчих засадах. Під час подій першої світової війни, а саме протистояння Австро-Угорщини Росії , українці вирішили використати задля втілення заповітної мрії про незалежність України. До лав УСС записалося майже 20 тисяч добровольців, але згодом австрійська влада дозволила лише 2500 воякам прийняти присягу й утворити легіон УСС. Варто зауважити, що тоді, в 1914 році, так само як і в 2014, українські добровольці нічого не мали: вони були найгірше озброєні, взуті й одягнені. Але, попри це, зажили слави як найвідважніші вояки.
    Найновіший приклад – це Революція Гідності та початок воєнних дій на сході України. В ті дні тисячі звичайних українських громадян кинули власні справи, – навчання, роботу, бізнес, родини, - спочатку пішли на майдани країни, висловлюючи протест проти антидержавної політики тодішнього вищого керівництва країни, а потім зі зброєю в руках першими протистояли озброєній до зубів російській армії. Навесні 2014 року була зафіксована рекордна явка у військкомати країни. Люди приходили самі, не чекаючи на отримання повістки. Інші – чоловіки й жінки, самоорганізувалися в батальйони й вирушили на Схід.
    Саме завдяки добровольцям, їхній мужності, відданості національним інтересам і щирому патріотизму вдалося зупинити російського агресора, дати змогу мобілізувати сили в тилу й озброїти армію. Українські добровольці стали гордістю українського народу та водночас головним болем кремлівських посіпак. Загалом у воєнному конфлікті на сході нашої країни брали участь майже 40 добровольчих батальйонів. Переважна більшість із них згодом перетворилася на військові частини силових структур.
    Збаражчина теж може гордитися своїми добровольцями, які захищали рідну країну, починаючи від початку Майдану і продовжують захищати її сьогодні. В Збаразькій ЦБ розкрито книжкову виставку "Летимо туди, де сонце сходить, на рубіж держави і війни". Дякуємо вам, наші захисники!

    13 березня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic

    13 березня 1960 року народився Юрій Андрухович, знакова особистість для сучасної української культури, провідний український поет, прозаїк, есеїст, “Патріарх “Бу-Ба-Бу” (поетична група “Бурлеск-Балаган-Буфонада”). Присутність Юрія Андруховича в Івано-Франківську стала вагомим чинником ферментації так званого “станіславського феномену” та формування місцевого мистецького середовища. Його творчість має значний вплив на перебіг сьогоднішнього літературного процесу в Україні, з його іменем пов’язані перші факти неупередженого зацікавлення сучасною українською літературою на Заході.Твори Ю. Андруховича перекладено і видано окремими книгами в Польщі, Німеччині, Канаді, Угорщині, Фінляндії, Росії, Сербії, США, Італії, Словаччині, Швейцарії, Іспанії, Чехії, Австрії, Болгарії, Хорватії, Білорусії, Литві, Данії, та есперанто. Письменник є автором перекладів з англійської, польської, німецької, російської.
    Юрій Андрухович - лауреат ряду літературних нагород: премії «Благовіст» 1993 р., премії ім. Гердера (Німеччина) 2000 р., міжнародної премії за найвидатніші досягнення в галузі культури та гуманістики в країнах Східної та Південної Європи (Відень, 2003 р.), спеціальної премії миру ім. Е.-М. Ремарка (Німеччина, 2005 р.), Лейпцизької книжкової премії до європейського порозуміння (2006 р.), літературної премії Центральної Європи «Ангелус» (Польща, 2006 р.), нагороджений медаллю Гете(2016 р.), премією Вілениці(Словенія, 2017 р.), та іншими.
    Вірші Юрія Андруховича покладені на музику рок-групами «Плач Єремії» і «Мертвий півень», які є досить популярними серед молоді.
    В Збаразькій центральній бібліотеці для дорослих розкрито ювілейну книжкову виставку "Патріарх української сучасної літератури", присвячену 60-річчю від дня народження письменника.

    9 березня 2020р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic

    9 березня 1814 року народився батько українського народу, неперевершений поет і художник - Тарас Григорович Шевченко.
    Вірші Тараса Григоровича Шевченка – це невичерпне джерело мудрості. Їх повинен знати кожен, адже "Кобзар" – це друга Біблія для українців. Розгортаєш, і: "Ну що б, здавалося слова… Слова та голос – більш нічого. А серце б'ється – ожива, як їх почуєш…". І ці слова Шевченка справді особливі, зокрема тим, що актуальні й досі. Завітайте до бібліотеки та долучіться до всеукраїнського марафону "Єднаймо душі словом Кобзаря" з нагоди дня народження Тараса Григоровича Шевченка та 180-річчя видання першого "Кобзаря", зініційованого Національною бібліотекою України для дітей.

    6 березня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic

    206 років тому народився Тарас Шевченко, пророк для України і геній для людства. Сьогодні - день народження людини, яку знає і любить світ, і яка любила нас, свій народ, і зробила все можливе для того, щоб ми утвердилися як велика сильна нація. Кріпак і академік, з надлюдськими обдаруваннями і надлюдською силою, яку вддав Україні, так і не створивши власної родини. Його родиною були ми всі, його діти, нащадки, спадкоємці.
    Щорічно не втомлюємося відкривати геній Шевченка, не перестаючи дивуватись його сучасності і багатогранності таланту.
    6 березня працівники Збаразької центральної бібліотеки для дорослих вшановували Кобзаря спільно з колективом Національний заповідник "Замки Тернопілля", долучившись до поетичного флешмобу «Живе Шевченкове слово», який відбувся в Органному залі Збаразького замку. Захід було присвячено 180-ій річниці виходу з друку першої збірки «Кобзар» та оголошенню 2020-го року Роком бандури на Тернопільщині. В програмі були: демонстрація відеофільму «Кобзар. Історія однієї книги» режисерів Тараса Ткаченка і Сергія Сотниченка; виступ бандуристів Збаразької музичної школи; відкриття виставки з фондів заповідника «Кобзареве Слово». Літературне есе "Борітеся-поборете" читала Tetiana Stakhiv. Наталія Ганусевич презентувала книжкову виставку "Кобзарів". На якій були представлені рідкісні "Кобзарі", в тому числі 1918-року видання, інші раритетні видання з фондів Збаразької центральної бібліотеки для дорослих та Національного заповідника "Замки Тернопілля".

    5 березня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic



    5 березня 1950 року у бою із загоном радянських спецслужб загинув командир УПА Роман Шухевич. Основні віхи життєпису знаменитого "Тура", "Тараса Чупринки" можна дізнатися з книг та матеріалів, що представлені на виставці-портреті "Нескорений" у читальному залі Збаразької центральної бібліотеки для дорослих та присвяченій 70-ій річниці з дня загибелі видатного генерала, людини-легенди.

    4 березня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic

    4 березня на базі Збаразької центральної бібліотеки для дорослих відбулась виробнича нарада «Підсумки роботи та звітність бібліотечних закладів за 2019 рік, та нові підходи до роботи бібліотеки» за участі начальника Відділ культури, туризму та фандрайзингу Збаразької райдержадміністрації Олег Гафткович.
    Розпочав нараду начальник відділу, Гафткович О.В., який в своїй доповіді висвітлив основні вимоги до роботи бібліотек району на 2020 рік та визначив головні пріоритети діяльності бібліотек району.
    Продовжила нараду директор Збаразької ЦБС Oksana Bondar окреслила головні напрямки державної та регіональної політики в галузі культури і особливу увагу звернула на здобутки і проблемні моменти в діяльності бібліотек району. Оксана Василівна наголосила, що ефективність роботи бібліотек, їхня роль в житті тієї чи іншої громади багато в чому залежить від авторитету бібліотекарів, їх уміння налагодити співпрацю у своєму регіоні. Творчий підхід бібліотекарів до роботи, інновація в їх діяльності, участь у районних конкурсах і акціях дає в результаті – створення позитивного іміджу бібліотек.
    Заступник директора Збаразької ЦБС по роботі з дітьми Tatiana Ohinska накреслила напрямки роботи бібліотек із користувачами-дітьми. Передала переможниці конкурсу організованого та проведеного Національною бібліотекою України для дітей у червні-жовтні 2019 року, читачці бібліотеки-філії с. Малий Кунинець Руслані Фенюк, переможиці обласного етапу конкурсу у номінації «Так, я люблю Україну», у своїй віковій категорії, збірник з кращими роботами учасників Всеукраїнського дитячого літературного конкурсу «Творчі канікули».
    Завідувачка методично-бібліографічного відділу Тамара Кульпа ознайомила присутніх із новими краєзнавчими виданнями методично-бібліографічного відділу, електронні версії яких, розміщено на нашому сайті. Зробила аналіз планів роботи бібліотек-філій та націлила працівників на нові форми та методи роботи бібліотек. Ознайомила з публікаціями професійного видання, журнал «Бібліотечна планета».
    Завідувачка відділу інформаційних технологій та автоматизації бібліотечних процесів Вікторія Радовська-Луповська, ознайомила працівників бібліотек району із проєктом «Дія. Цифрова освіта». Розповіла про можливості бібліотек заявити себе, як партнерський хаб Міністерства цифрової трансформації України. Націлила активно долучатися до реалізації амбітної цілі аби 6 мільйонів українців опанували цифрову грамотність протягом наступних 3 років! Будь-який бібліотекар має змогу пропагувати у своєму населеному пункті освітні можливості проєкту.

    3 березня 2020р. Збаразька ЦДБ.

    Pic



    Наприкінці березня у бібліотеках настає гаряча пора — Тиждень дитячого читання. Заходи, які в цей час проводить бібліотека спрямовані на те, щоб дитина і книга знайшли одне одного.
    У підготовці до Тижня дитячого читання 2020 рекомендуємо використати методичні поради «Кожна книга - це країна й час. З минулого в майбутнє час» розроблені Національною бібліотекою України для дітей з якими можна ОЗНАЙОМИТИСЯ.

    3 березня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic



    Книжковий фонд Збаразькоі ЦБ поповнився унікальним виданням - Національним атласом Украіни. Ця книжка є найбільшою за розмірами в нашій бібліотеці. Атлас дасть можливість більше дізнатися про Украіну, іі економіку, науку, освіту, культуру, побачити розмаіття та красу іі природи.

    2 березня 2020р. Збаразька ЦДБ.

    Pic

    З нагоди 180-річчя виходу першого видання збірки «Кобзар» та до дня народження Тараса Шевченка Тернопільська обласна бібліотека для дітей та Збаразька центральна бібліотека для дітей запрошують долучитися до ініціативи – поетичного флешмобу «Нас єднає Шевченкове слово».
    Для участі у флешмобі необхідно:
    – з 21 лютого до 7 березня записати відео читання поезії, яка увійшла у першу збірку «Кобзар»;
    – опублікувати відео у Facebook у групі Збаразька центральна бібліотека для дітей із позначенням хештегів #Нас_єднає_Шевченкове_слово та #ternoteka, імені, віку читця та місця, де було записано відео із декламуванням поезії.
    До першого видання «Кобзаря» 1840 року увійшли 8 поезій: «Перебендя», «Катерина», «Тополя», «Думка» («Нащо мені чорні брови»), «До Основ’яненка», «Іван Підкова», «Тарасова ніч» та «Думи мої, думи, лихо мені з вами» одну з яких потрібно прочитати.

    1 березня 2020р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic

    Всесвітній день котів традиційно відзначається в перший день весни — 1 березня. Початок весни — особливий період для кішок. Саме тому люди вшановують своїх улюбленців у перший день березня. Кішка — це найближча до людини тварина.
    Не секрет, що коти та книжки — досить популярний тандем. Навіть у найстаріших бібліотеках світу завжди мешкали коти. Звичайно, їхня присутність мала суто практичне значення, адже пухнасті мисливці захищали літературні скарби від мишей і щурів, втім, не виключено, що коли робота була виконана, а свідки відсутні, котиська і собі бралися до читання. Серед письменників, що не уявляли свого життя без муркітливих компаньойнів були Марк Твен, Едґар По, Ернест Гемінґвей, Террі Прачет і Вільям Берроуз. Нині цей перелік можна продовжувати безкінечно, а можна зробити ще ліпше — прочитати кілька захопливих книжок, де фігурують вусаті і хвостаті красені. Для цього потрібно завітати до бібліотеки та переглянути літературу з книжкової виставки «В країні Мур-ляндії».

    27 лютого 2020р. Збаразька ЦДБ.

    Pic

    78 років тому, 27 лютого 1942 року в Бабиному Яру німецькі окупанти масово розстріляли членів українського націоналістичного підпілля. Незабаром нацисти розгортають свої репресії не лише проти бандерівців, але й представників інших течій українського визвольного руху. Загалом у Бабиному Яру загинув 621 український патріот. За різними підрахунками, в період 1941-1943 років у Бабиному Яру розстріляли і поховали від 70 до 200 тисяч людей. За даними з архівів СБУ, тільки за два дні 29-30 вересня 1941 року у Бабиному Яру розстріляли 33 тисячі 741 особу. Більшість з них були євреями, але серед розстріляних були і українські націоналісти, священники, члени підпілля. В Збаразькій центральній бібліотеці для дорослих розкрито виставку-реквієм, на якій, зокрема, представлено книгу Маріанни Кіяновськоі «Бабин Яр. Голосами», за яку, як стало відомо сьогодні, авторка отримала Національну премію Украіни імені Тараса Шевченка.

    25 лютого 2020р. Збаразька ЦДБ.

    Pic

    З нагоди 180-річчя виходу першого видання збірки «Кобзар» та до дня народження Тараса Шевченка Тернопільська обласна бібліотека для дітей та Збаразька центральна бібліотека для дітей запрошують долучитися до ініціативи – поетичного флешмобу «Нас єднає Шевченкове слово».
    Для участі у флешмобі необхідно:
    – з 21 лютого до 7 березня записати відео читання поезії, яка увійшла у першу збірку «Кобзар»;
    – опублікувати відео у Facebook у групі Збаразька центральна бібліотека для дітей із позначенням хештегів #Нас_єднає_Шевченкове_слово та #ternoteka, імені, віку читця та місця, де було записано відео із декламуванням поезії.
    До першого видання «Кобзаря» 1840 року увійшли 8 поезій: «Перебендя», «Катерина», «Тополя», «Думка» («Нащо мені чорні брови»), «До Основ’яненка», «Іван Підкова», «Тарасова ніч» та «Думи мої, думи, лихо мені з вами» одну з яких потрібно прочитати.

    21 лютого 2020р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic

    З нагоди Міжнародного дня рідної мови, який щорічно відзначається 21 лютого, в Збаразькій центральній бібліотеці для дітей розкрито книжкову виставку "Мови чисте джерело". Наші добрі друзі, учні 3-А НУШ ЗОШ №1 (вчитель Наталя Володимирівна Флінта), під час літературної години "Мово рідна, живи в ріднім домі" слухали казки Зірки Мензатюк про незвідані таємниці рідної мови з книги "Чарівні слова", яка увійшла до довгого списку Книги року BBC-2017 та взяли участь у флешмобі "Рідне слово моє - в нім озвуться віки".

    21 лютого 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    21 лютого по всьому світі відзначають Міжнародний день рідної мови. Свято, якому в цьому році виповнюється 20 років, покликане нагадати про лінгвістичне і культурне розмаїття і багатомовність світу, і привернути увагу до своєї рідної мови.
    Міжнародний день рідної мови був проголошений Генеральною конференцією ЮНЕСКО в листопаді 1999 року і відзначається щороку з лютого 2000 року.
    В Збаразькій центральній бібліотеці відбувся флешмоб з нагоди цього свята. У заході взяли участь працівники Збаразької державної казначейської служби, які принагідно переглянули книжкову виставку «Рідне слово моє – в нім озвуться віки».
    У флешмобі взяли участь також і читачі Збаразьких центральних районних бібліотек.

    20 лютого 2020р. Збаразька ЦДБ.

    Pic



    Вся Україна схилила голови вшановуючи пам’ять Героїв Небесної Сотні – юних та сивочолих, кожного, хто здійснив особистий подвиг і віддав найцінніше – своє життя заради України. З метою вшанування пам'яті Героїв Небесної сотні в читальному залі бібліотеки розкрито книжкову виставку "Майдан: життя або смерть".

    20 лютого 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    20 лютого - один з найтрагічніших днів історії України, День пам'яті Небесної сотні, який відзначається щорічно згідно з Указом Президента від 11 лютого 2015 року «Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні».
    Саме в ці дні, під час Революції Гідності, протистояння між українським народом і тодішнім режимом сягнуло свого піку. 20 лютого 2014 року загинуло найбільше активістів Майдану. Наступного дня, 21 лютого 2014 року, офіційна влада України юридично визнала жертвами загиблих мітингувальників Майдану. Цього ж дня на Майдані відбулося прощання із загиблими повстанцями, яких в жалобних промовах назвали «Небесною сотнею», а під час прощання з загиблими лунала жалобна пісня «Плине кача...», яка стала українським народним реквіємом.
    Збаразька центральна бібліотека отримує чимало книг про болючі події тих днів і про війну, яка триває на Сході країни і досі. В читальному залі постійно діє виставка, на якій представлені матеріали та книги про Героїв Небесної сотні, Героїв Революції Гідності, визвольної війни українського народу від російської агресії. До Дня пам'яті Небесної сотні було розкрито виставку-реквієм "Сини...Гордість і біль України, Небесної сотні архангельські крила", окремий розділ якої присвячений найновішим літературним новинкам.

    18 лютого 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic

    Міжнародний день дарування книг, який відзначався 14 лютого, продовжив свою приємну місію візитом міського голови Романа Полікровського та географа- краєзнавця Руслан Підставка, які подарували книги Збаразькій централізованій бібліотечній системі. Роман Степанович розповів, що в межах свого візиту до Америки, познайомився з цікавими людьми - президентом української спільноти міста Рочестер та його дружиною, невтомними professor Volodymyr & Irma Pylyshenko (Ukrainian Rochester archives & collection), які зберігають українську культуру, допомагають українським вузам та чудово розмовляють українською, незважаючи на те, що все життя прожили в США. Вони надіслали книги та журнали, які голова міста вручив бібліотекарям. Декілька книг подарував і Руслан Підставка, серед яких - праця О. Рибчинського «Ринкові площі історичних міст Украіни».
    Впевнені, що книги знайдуть свого читача і щиро вдячні за розуміння цінності книг та увагу до бібліотек.

    15 лютого 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic

    День вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 31 рік з часу виведення військ з Афганістану.
    В Збаразькій центральній бібліотеці для дорослих розкрито виставку-пам'ять "Чорними тюльпанами Афгану повертались білі журавлі".

    14 лютого 2020р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic

    ДЕНЬ св. ВАЛЕНТИНА - свято доволі розповсюджене. Його святкують майже у всіх країнах світу, а якщо і не святкують, то точно про нього чули. В нашій країні це свято відзначають не так давно, але воно стало вже досить популярним, і всі ми залюбки поринаємо в атмосферу його чарівності.
    У цей день Збаразька центральна бібліотека для дітей вітала своїх відвідувачів солодкими та яскравими подарунками, створюючи гарний настрій та приємний спогад.
    Щасливі посмішки на обличчях користувачів книгозбірні стали справжньою нагородою для працівників бібліотеки!

    11 лютого 2020р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic

    11 лютого, у світі відзначають День жінок та дівчат у науці. Це міжнародне свято запроваджене Резолюцією ООН у 2015 році. Хоча серед науковців по всьому світі досі більше чоловіків, внесок жінок у різні галузі неоціненний.
    Серед відомих світу жінок, що займалися наукою, значне місце посідають українки за походженням чи місцем народження.
    Про двох з них – Геді Ламар, доньку львівського банкіра, яка винайшла принцип роботи WI-FI, та Катерину Ющенко – програмістку, що створила одну з перших у світі мов програмування розповідається на сторінках книги Уляни Скицької «Наші на карті світу. Історії про людей, якими захоплюється світ», яка є у фондах нашої бібліотеки.

    5 лютого 2020р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic Pic

    Голосні читання. 11 років тому по всьому світу стартувала гарна традиція – проводити Всесвітній день читання книжок уголос. Учасники флеш-мобу, зосереджені в різних країнах світу, обирають книжку на свій смак, знаходять вдячну аудиторію та починають захоплено читати вголос. Всесвістній день читання – цікава подія, яку відзначають уже в 173 країнах. Збаразька центральна бібліотека для дітей разом з учнями 3-А(вчитель Наталя Володимирівна Флінта) ЗОШ №1 долучилися до Всесвітнього дня читання книжок вголос.
    Діти активно читали, задавали запитання, міркували та пригощалися бубликами

    5 лютого 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    Акція «Подаруй бібліотеці книгу» завжди на часі, і особливо приємно, коли небайдужі люди присилають іх поштою, прокладаючи дорогу до читача. Дякуємо Anna Boytsova за чудовий подарунок!


    4 лютого 2020р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic Pic

    Інтелектуальний розвиток понад усе!
    У Збаразькій центральній бібліотеці для дітей можна навчитись та пограти у одну із найдревніших ігор у світі - в шахи. Цю гру називають інтелектуальною, спортивною, а дехто навіть вважає, що це навіть не гра, а ціле мистецтво.
    Гра в шахи виховує позитивні риси, волю до перемоги, вміння поставити конкретну мету і досягти її здійснення. Особливо це важливо для дітей. Шахи навчають бути уважними і зібраними.

    2 лютого 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    2 лютого відзначатимемо 175-ліття від дня народження Івана Пулюя – без перебільшення, видатного вченого, напрацювання якого були знаними й оцінені в цілому світі.
    В читальному залі Збаразької центральної бібліотеки для дорослих розкрито книжкову виставку-досьє "Світоч науки - Іван Пулюй", завдяки якій можна ознайомитись з матеріалами та книгами про життя і діяльність великого вченого та українця. Згадується про Івана Павловича та його дружину і в книзі "Шрами на скалі" видатного українського письменника Романа Іваничука, - вона також представлена на виставці.
    Винахідник Х-випромінювання(нового типу променів) Пулюй продемонстрував, що українці можуть робити великі відкриття у сфері точних наук. І водночас, працюючи в наукових осередках поза своєю батьківщиною, залишатися українськими патріотами, трудитися для української справи. Разом із Пантелеймоном Кулішем та Іваном Нечуєм-Левицьким брав участь у першому повному перекладі Біблії на українську мову, який був опублікований Британським біблійним товариством у 1903 році. Це була значна подія в історії української культури. Життєвим кредом Пулюя стали такі слова: «Нема більшого гонору для інтелігентного чоловіка, як берегти свою і національну честь та без нагороди вірно працювати для добра свого народу, щоб забезпечити йому кращу долю».

    31 січня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic Pic

    31 січня, в актовій залі Збаразької музичної школи відбулася зустріч з людиною незламноі волі і високоі гідності, легендарним політв‘язнем путінського режиму, громадським активістом і діячем, кримчанином Володимиром Балухом, який розповів про своє перебування в полоні і дав відповіді на запитання присутніх.
    Саме завдяки таким людям твориться наша історія, пишеться літопис боротьби Украіни за незалежність, свободу і визволення окупованих територій, зокрема, і Криму. На зустрічі були присутні бібліотекарі центральних бібліотек, представники влади міста, інтелігенція, містяни..

    30 січня 2020р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic Pic

    30 січня народився Всеволод Зіновійович Нестайко – найпопулярніший український письменник, класик сучасної української дитячої літератури, на книгах якого виросло кілька поколінь читачів. Його твори, повні щирості і мудрості, можна відкривати для себе на будь-якому етапі життя. В них розповідається про найважливіше, що вважається головним в усі часи – дружбу, кохання, справедливість і добро. За 55 років літературної діяльності письменник видав близько сорока книг, розповідей, казок, повістей і п’єс. З цієї нагоди в Збаразькій центральній дитячій бібліотеці проведено літературну годину "Країна мрій Всеволода Ненстайка" та відеопрезентацію його творчості "Пригоди в Країні книжок Всеволода Нестайка" підготовлену спільно з відділом ІТ та АБП.

    29 січня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    Коли я став по-справжньому дорослим, мені страшенно захотілося повернутись назад у дитинство – догратися, досміятися, добешкетувати… Вихід був один – стати дитячим письменником. Так я й зробив. І, пам’ятаючи своє невеселе дитинство, я намагався писати якомога веселіше (В. Нестайко).
    Всеволод Нестайко – письменник, класик сучасної української дитячої літератури, якому 30 січня 2020 року вибовнилося б 90 років.
    З нагоди цієї дати Збаразька центральна бібліотека для дітей спільно із відділом інформаційних технологій та автоматизації бібліотечних процесів презентує вашій увазі відеопрезентацію творчості «Пригоди в Країні Книжок Всеволода Нестайка». Переглянути відео можна за посиланням:
    Твори Всеволода Нестайка часто порівнюють з творчістю Астрід Ліндгрен та Марка Твена, «Тореадори з Васюківки» відзначені міжнародними та українськими преміями. Але найважливіше те, що його книги вже кілька поколінь веселять та вчать українських дітей доброті, дружбі та відвазі. У своїх книжках В. Нестайко створив для дітей світ, сповнений світлом та добротою, а також неповторним гумором.

    28 січня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic Pic

    Завершується січень, який був дуже багатим і святами, і різними подіями пам‘ятних дат. В читальному залі Збаразькоі центральної бібліотеки для дорослих розкрито виставку-анонс першого місяця 2020-го року: 1 січня - 101 р. від дня народження Степана Бандери; 8 січня - 85 р. від дня народження Василя Симоненка; 16 січня - День пам‘яті «кіборгів»; 22 січня - День Соборності Украіни; 27 січня - 180 р. з дня виходу з друку повного «Кобзаря». Також розкрито виставку-пам‘ять «Мужність, закарбована довічно», присвячену бою під Крутами, який відбувся 29 січня 1918 року.

    25 січня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    Приємно і радісно, коли читачі дарують книги бібліотеці, адже ті отримують друге життя і «йдуть до людей» . Завдяки подарункові від Петра Юнки, центральна бібліотека отримала 4 прекрасних видання, зокрема, книгу польськоі письменниці украінського походження (з Тернопільщини), лауреатки Нобелівськоі преміі Ольги Токарчук «Веди свій плуг понад кістками мертвих». Книги сучасних украінських та зарубіжних авторів подарувала багаторічна прихильниця бібліотеки Марія Шпиця, а книги з індійського релігійного світогляду «Шудгга-бгакті - шлях чистоі відданості» - Анатолій Маценко. Дякуємо вам. Відрадно, що люди охоче діляться книгами з іншими, адже так важливо сьогодні привернути увагу до осмислення цінності книжки, зрозуміти, що саме в книжках зосереджена вся мудрість віків. Принагідно хочемо подякувати родині відомоі збаражанки, колишньоі читачки, громадськоі активістки і діячки Маріі Басій, зокрема, іі внукові, який подарував частину книг з бабусиноі бібліотеки нашій книгозбірні. Для всіх, хто цікавиться індійським вченням, - про книгу та іі короткий зміст можна прочитати під фото.

    24 січня 2020р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic



    В бібліотеці можна знайти багато корисної інформації. Наші користувачі при підготовці до уроку історії переглянули літературу з краєзнавства та прочитали історико_краєзнавчий нарис Анатолія Малевича "Морозенко".

    22 січня 2020р. Збаразька ЦДБ.

    Pic

    Щорічно 22 січня ми святкуємо День соборності України.
    Це офіційне державне свято було встановлено в 1999 році на честь давнього факту об'єднання Придніпровської і Західної України в єдину державу. День Соборності України українською мовою звучить як «день Злуки», тобто возз'єднання двох держав в єдине ціле.
    Саме 22 січня 1919 року в Києві на Софійській площі було проголошено історичний документ: Акт злуки Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки.
    Книжкову виставку "Україно, нам берегти тебе, соборну і єдину, історії твоєї славу возродить", присвячену цій величній події в українській історії розкрито в центральній бібліотеці для дітей.

    22 січня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    День Соборності України. У цей день проголошено Акт Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки. У далекому 1919 році Галичина і Буковина, Закарпаття і Наддніпрянщина об'єдналися в одну незалежну Українську Народну республіку, століттями розірваний український народ возз'єднався на своїй землі в єдиній Українській державі. Саме по річці Збруч проходив тогочасний кордон між УНР І ЗУНР. Цьогоріч відзначаємо 101 річницю від цієї історичної події. Основні урочистості відбулися на межі Тернопільської та Хмельницької областей.
    Працівники Збаразької центральної бібліотеки для дорослих взяли участь у святковому концерті "У єдності - сила свята", що відбувся в актовій залі Збаразька районна комунальна музична школа та розкрили книжкову виставку видань про здобуття Украіною Соборності.

    16 січня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic

    16 січня в читальному залі Збаразької центральної бібліотеки для дорослих відбулась зустріч з доцентом, кандидатом психологічних наук Надвиничною Тетяною із сім'ями соціально незахищених верств населення Збаразького району.
    Темою зустрічі була "Шляхи подолання сімейних конфліктів". У кожній сім’ї трапляються конфлікти. Поодинокі сварки та напружені моменти – це нормальна складова сімейного життя. Пані Тетяна розповіла учасникам заходу про кроки, які потрібно робити, щоб зупинити подальший розвиток сварки у гіршу сторону.

    15 січня 2020р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    Свята новорічно-різдвяного циклу тривають. 15 січня дружня родина Збаразьких центральних бібліотек приймала у себе в гостях колядників. Із піснями, святковим настроєм та щирими побажаннями до книгозбірні завітали учні Збаразька районна комунальна музична школа.
    Гості побажали присутнім миру, радості, процвітання та добра. Своїм виступом вони створили справжню святкову феєрію та передали гарний настрій усім співробітникам та користувачам книгозбірні.

    3 січня 2020р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic

    У Збаразькій центральній бібліотеці для дітей відкрилася виставка-вернісаж ялинкових іграшок минулого сторіччя «Ялинкові ретро-прикраси». Відвідувачам бібліотеки надається можливість ознайомитися із раритетними іграшками дитинства та юності їх батьків та дідусів, дізнатися як і чим прикрашали тоді ялинку, а старшому поколінню поринути у спогади та пригадати, як в ту пору святкували Новий рік …
    Щороку мода на новорічні прикраси змінюється. Вишуканi українськi iграшки стають дивовижно яскравими і ошатними, з ручним розписом, незвичайних кольорів і оздоблень. Але раритетні іграшки – простенькі, скромні, невибагливі, дуже дорогі нам як пам`ять про минуле, завжди залишаться в наших душах і серцях.
    Раритетні новорічні прикраси для виставки-вернісажу люб'язно надані нашими колегами та друзями бібліотеки.
    Виставка триватиме протягом січня.

    3 січня 2020р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic

    Із нетерпінням, надіями та сподіваннями чекають на новорічно-різдвяні свята дорослі і малі. У ці дні всі ми стаємо в глибині душі маленькими дітьми, які чекають приходу святого Миколая з мішком подарунків, здійснення заповітних мрій і новорічного дива.
    Щороку працівники Збаразької центральної бібліотеки для дітей намагаються створити для своїх відвідувачів та поціновувачів книги святкову, чарівну, новорічно-різдвяну атмосферу.
    Наприкінці 2019 року працівники книгозбірні створили фотозону до зимових свят, де можуть сфотографуватись усі бажаючі. Наші друзі, учні 3-А класу (вчитель Наталія Флінта) Збаразька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів 1 стали одними з перших, хто зробив святкові фотографії у чарівній фотозоні.

    2 січня 2020р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic

    Новорічна пора оповита атмосферою чарівності та дива, вселяє кожному надії на зміни і дарує приємні емоції!
    Новий 2020 рік приніс щедрий подарунок Збаразькій центральній бібліотеці для дітей та її користувачам!
    Ми отримали ящик книг від Фундація Дарини Жолдак взявши участь у проекті з розвитку читання «Як приборкати Книжкозавра». Подарунок бібліотеці – то дарунок для усієї громади, для усіх користувачів та відвідувачів, які приєднуються до щирих слів подяки.
    Незабаром ці видання будуть доступні у читальній залі та абонементах бібліотеки.
    Бібліотека чекає своїх користувачів, а також всіх жителів та гостей міста. Тут вас очікують нові книги, газети, журнали, цікаві зустрічі, захоплюючі подорожі Країною Книг.
    Хай новорічно-різдвяні свята принесуть радісний настрій на весь рік і краще майбутнє, додадуть сил, наснаги та впевненості у завтрашньому дні!


    Інформація про життя бібліотек-філій Збаразької ЦБС в 2020 році


    Бібліотека філія с.Олишківці

    Читачка Олишковецької бібліотеки-філії Соломія Федусь приєднується до флешмобу до Всеукраїнського дня хустки.

    Збаразька централізована бібліотечна система.
    переглянути за посиланням

    Бібліотека філія с.Кретівці

    Pic Pic

    Настає зима і світ навколо змінюється. Морозним подихом вона зачаровує природу. Пам’ятає зима й про людей. Їм вона дарує прекрасні візерунки на вікнах, щоб милуватися її майстерністю.
    Зима зачаровує своєю красою. Коли вночі спостерігаєш, як великі сніжинки дружньо падають з неба та кружляють у світлі ліхтарів, душа співає від радості. Чи не за те ми любимо зиму, що вона наповнює груди зворушливим почуттям?!
    Хоча снігу і нема! Майже цілий рік усі ми: і дорослі, й малята, з нетерпінням чекаємо зимових свят: День Святого Миколая, Новий рік, Різдво, Водохреща та інші урочисті дні які несуть із собою веселощі та розваги.
    Ця чудова пора року дарує нам магію снігу, різдвяних свят та довгих затишних вечорів з горнятком зігріваючого чаю та цікавою книжкою.Для наших читайликів як і щороку, Кретівецька бібліотека – філія створила чудову зимову композицію на вікні «Зима,Мороз, Різдвяний час іде у гостоньки до нас», яка подарує зимовий святковий настрій , щоб протягом цілої зими користувачі в бібліотеці отримували гарний настрій, щоб їм було приємно і затишно.
    А книги представлені на книжковій викладці "Зимові історії" заберуть вас у світ казок, пригод та див!
    Незмінною традицією є створення зимової фото зони "Зимонька, зима!!!".

    Бібліотека філія с.Олишківці

    7 грудня 2020 року – вдруге відзначається Всесвітній день української хустки.
    Жителі села Витківці та користувачі Олишковецької бібліотеки-філії приєдналися до Всеукраїнського флешмобу "Берегиня вроди - українська хустка"
    Хустка є невід’ємною частиною української культурної спадщини і вважається жіночим оберегом. Вона символізує любов і свободу, вірність традиціям та патріотизм.
    Хусткою українка закривала волосся на голові, але у неї завжди було відкрите обличчя. Це свідчить про велике волелюбство українок і, як невід’ємний елемент одягу, підкреслює його буденність чи святковість, інформує про родинний, матеріальний статус.
    переглянути за посиланням

    Бібліотека філія с.Лози

    Pic Pic Pic

    Зробивши книжкову ялинку до свят -це не лише неординарний спосіб прикрасити приміщення,а й «екологічна»ідея ,яка збереже життя справжнього дерева.👌Фотозона до Новорічно-Різдвяних свят готова .Усі,хто бажає мати фотографію біля цієї книжкової ялинки ,прошу завітати у бібліотеку с.Лози.

    Бібліотека філія с.Кретівці

    Pic

    Щороку у четверту суботу листопада Україна і світ вшановують пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років
    Голодомор 1932 – 1933 років в Україні назавжди залишиться в пам’яті українців однією з найстрашніших сторінок нашого минулого. Ця сторінка сприймається суспільством передусім на емоційному рівні. Але в той же час Голодомор – це історичне явище, яке відбувалося у конкретний час, у конкретному місці і є наслідком дій конкретних осіб.
    Пам’ять про Голодомор - це вшанування мільйонів українців закатованих голодом. В Кретівецькій бібліотеці - філії розгорнута книжкова виставка «Трагедія , яку пам’ятатимемо вічно», на якій представлені книги та матеріали, які розкривають перебіг, причини та наслідки трагедії Голодомору для українського народу.
    Традиційно о 16:00 ми запалимо свічки у вікнах своїх будинків або біля меморіалів пам’яті жертв Голодомору-геноциду по всій Україні та за кордоном. Це всеохопна акція «Свічка у вікні», яку у 2003 році ініціював дослідник Голодомору Джеймс Мейс. У 2006 році Законом України Голодомор 1932 – 1933 років був визнаний геноцидом.

    Бібліотека філія с.Тарасівка

    Pic

    24 серпня у с.Тарасівці відбулось святкування 29-річниці Дня Незалежності України.
    Цьогоріч програму відзначення Незалежності України дещо змінили з дотриманням всіх карантинних вимог.
    У Тарасівській бібліотеці-філії було оформлено викладку літератури "Горнусь до Тебе Україно".
    Привітання з Днем Незалежності України від сільського голови Ігор Воркун прозвучало для всіх жителів сіл Тарасівка, с.Базаринець, с.Малого Глибочка, с.Чорний Ліс.
    Щирими українськими піснями вітали наші учасники святкування. Зіркою сцени якою була Тетяна Кримова, а також наші найменші учасники Софійка Воркун, Іринка Білик, Марічка Лисобей.
    Організували свято та провели зав.клубом Ярослав Гуменюк і завідувачка бібліотеки-філії с. Тарасівка Галина Папура.

    Бібліотека філія с.Іванчани

    Pic Pic Pic

    У Іванчанській бібліотеці-філії на знак вшанування пам`яті жертв Голодомору користувачі книгозбірні разом із бібліотекарем Марія Коваль,
    запалили полум'я свічки та вшанували померлих хвилиною мовчання.
    Зі сторінок видань, представлених на книжковій виставці "Жахи голодомору незабутні", постає жахлива картина нищення української нації.
    Окрім мільйонів загиблих від голоду і ненароджених, що саме по собі суттєво вплинуло на генофонд і розвиток Українського народу, Голодомор боляче вдарив й по тих, хто залишився живим. Він негативно вплинув на їхню соціальну та політичну активність, посіяв страх перед владою та залишив нестерпно важкі спогади нашого історичного минулого.
    Україна пам’ятає! Світ визнає!

    Бібліотека філія с.Максимівка

    Pic

    Багато галасу наробила Книжкова премія "Еспресо. Вибір читачів"
    у с. Максимівка, в рамках якої книгозбірня отримала дев’ять книг. Протягом жовтня-листопада діти, підлітки та дорослі об’єднались у одну велику читаючу сім’ю.
    Підлітки сперечались між собою, яка книга варта більшої уваги та хто з героїв книг найбільш позитивний. Дорослі мешканці с. Максимівка записувались у чергу за книгами та пильнували, щоб бодай хто не взяв книгу позачергою))) А для наймолодших читайликів бібліотекар Ганна Сова організувала голосні читання книг-номінантів в молодших класах місцевої загальноосвітньої школи. Приємно, що вчителі зголосились надати допомогу бібліотекарю у проведені заходу, враховуючи карантинні обмеження.

    Pic

    Бібліотека філія с.Зарубинці



    Як приємно отримувати подарунки.... Днями мене приємно здивували. Одна із моїх читачок Марічка Твардовська подарувала мені в бібліотеку картину вишиту її мамою Надією бісером. Це так приємно та хвилююче, дякую за такі моменти,мені дуже приємно...

    Бібліотека філія с.Кретівці

    Pic Pic

    Є свята, які зіткані з добра і любові до нашої рідної України, які висловлюють дух народу, символізують його минуле, сьогодення і майбутнє. До їх числа, безсумнівно, відноситься і День Незалежності України. Краєвиди шовковистого степу, зелені ліси, спів птахів, дзюрчання кришталевих джерел – це все наша Батьківщина – Україна…
    Україна живе у серці кожного українця, а любити, знати, вивчати історію державності та звичаї своєї Батьківщини - святий обов’язок громадянина держави. Адже українці роками, навіть тисячоліттями йшли до незалежності і до того, щоб можна було вільно підіймати свій прапор, який підіймають сьогодні по всій країні, і під жовто-блакитним стягом захищають сьогодні мир і спокій країни бійці на сході.
    З нагоди головного державного свята нашої країни – Дня незалежності України в приміщенні Кретівська сільська рада бібліотекарем Бібліотека - філія с. Кретівці Збаразька ЦБС було проведено віртуальний екскурс в історію «Квітуй Україно, і слався в віках».
    Також було створено плакат « З Україною в серці» з територіальним контуром держави, на якому кожен міг розмістити наліпку у формі серця зі своїми побажаннями Україні до 29 -ї річниці її незалежності.
    Під час заходу усі могли перевірити свої знання з історії України, взявши участь у вікторині " Як я знаю Україну", де учасники змогли дізнатися , наскільки добре знають рідну країну.
    Вдале поєднання поетичного слова та історичної інформації дало змогу більше дізнатися про історію незалежності України,про історію виникнення державних символів, їх роль у становленні високої громадянської свідомості, національної гідності і, зрештою, культури людини.
    А ще до цієї знаменної дати бібліотекар підготувала книжкову експозицію «З Днем народження, країно» , де читачі мали змогу ознайомитися з літературою присвяченою історичним фактам створення незалежної України, з національною символікою нашої Держави та іншими документами. Книги, представлені на викладках, сприяють вихованню у юних та дорослих читачів поваги до української культури, почуття патріотизму, гордості та відповідальності за свою Батьківщину, любов і пошану до України.

    Бібліотека філія с.Тарасівка

    Pic Pic Pic

    24 серпня у с.Тарасівці відбулось святкування 29-річниці Дня Незалежності України.
    Цьогоріч програму відзначення Незалежності України дещо змінили з дотриманням всіх карантинних вимог.
    У Тарасівській бібліотеці-філії було оформлено викладку літератури "Горнусь до Тебе Україно".
    Привітання з Днем Незалежності України від сільського голови Ігор Воркун прозвучало для всіх жителів сіл Тарасівка, с.Базаринець, с.Малого Глибочка, с.Чорний Ліс.
    Щирими українськими піснями вітали наші учасники святкування. Зіркою сцени якою була Тетяна Кримова, а також наші найменші учасники Софійка Воркун, Іринка Білик, Марічка Лисобей.
    Організували свято та провели зав.клубом Ярослав Гуменюк і завідувачка бібліотеки-філії с. Тарасівка Галина Папура.

    Бібліотека філія с.Кретівці

    Pic Pic

    24 серпня 1991 року було проголошено Акт про незалежність України.
    День незалежності України – одне з визначних національних свят нашої держави. ... Усі ми щиро віримо у розквіт нашої держави і безмежний дух патріотизму всіх українців. ...
    День Незалежності України--важливий день для кожного українця,хто вважає себе патріотом України,стоїть на захисті українських кордонів,вболіває за Батьківщину.
    Як здобували незалежність, чим живе вільна Україна, як відбувалося її становлення і як відстоюють її державність сьогодні, відвідувачі бібліотеки – філії с. Кретівці мали змогу дізнатись, переглянувши виставку-інсталяцію «Країна наша – вільна Україна». На виставці представлені матеріали про проголошення Незалежності та створення сучасної української символіки, енциклопедії, підручники історії, а також інша література, що містить багато цікавої інформації про велике свято – День Незалежності України.
    Представлені книги сприяють вихованню у юних читачів поваги до української культури, почуття патріотизму, гордості та відповідальності за свою Батьківщину, любов і пошану до України.
    Бібліотекар книгозбірні провела історичну мандрівку «Україна в нас єдина бережи її, дитино!». Під час якої діти слухали цікаві факти про незалежність нашої держави, відгадували загадки , розмальовували державні символи України .

    Бібліотека філія с.Травневе

    Бібліотека філія с.Гніздичне

    Pic Pic

    День Незалежності України - велике свято для кожного українця. У цьому році наша країна святкує 29-ту річницю своєї незалежності. В цей день заведено згадувати усіх, хто працював і працює на благо держави,а також дякувати тим, хто жертвує своїм життям заради мирного неба.
    З нагоди Дня Незалежності України у Гніздичненська бібліотека-філія Збаразька ЦБС
    було розкрито книжкову виставку "Це моя Україна день новий зустрічає".

    Бібліотека філія с.Зарубинці

    Pic Pic

    День незалежності-свято Української держави. Воно величне,як дух сивої і славної давнини,і тепле,і сучасне,як святкування дня народження для кожної людини. Це свято особливе,як унікальні ті події,що відбувалися у 1991 році. Вдумаймося,скільки поколінь українців боролись за незалежність України,віддали за неї своє життя,скільки людей мріяли про цей день,і він настав. Ми бачимо вільну та незалежну державу. Незалежність нашої країни стала реальністю. Проте бортьба за національну культуру, за українську мову, тай за державу ще попереду. Доля нашої країни залежить віж кожного українця. Ми творимо нашу державу разом!!!
    Бажаю нашій Україні процвітання,достатку та мирного неба!!
    Зарубинська бібліотека відсвяткувала День Прапора та День Народження Держави книжковою виставкою"Всім серцем любіть Україну свою"та виступом біля могили січовим стрільцям полеглим за нашу Україну!
    Слава Україні! Героям слава!!!

    Бібліотека філія с.Іванчани

    Pic

    З нагоди головного свята нашої держави - Дня Незалежності України в бібліотеці-філії села Іванчани, бібліотекаркою Марія Коваль, розкрито книжкову виставку "Духом завжди була вільною, залишалася Україною".
    До уваги користувачів представлено книги про історію України, історію незалежності держави, красу та загадковість нашої землі.

    Бібліотека філія с.Кобилля

    Pic

    До Дня Державного Прапора та з нагоди 29-ої річниці Незалежності України, в бібліотеці було розгорнуто книжкову виставку: " Незалежна і єдина, наша ненька Україна".

    Бібліотека філія с.Зарубинці

    Pic Pic Pic

    Книга....Важко пареоцінити її значення для людства. Вона була і залишається невичерпним джерелом знань. Книга допомагає нам дізнатись про таємниці Всесвіту,відвідати далекі планети,дає змогу побувати в мандрівках,навіть за "2000 льє" під водою. Вони нам розповідають,як жили люди в сиву давнину,якими були древні цивілізації. Переоцінити її важливість та важливість читання дуже важко.
    Як писали відомі люди - з читаючої дитини виросте мисляча людина....Отож приходьте в бібліотеку та читайте,читайте та ще раз читайте!!!!!
    Фундація Дарини Жолдак знову поповнила нашу бібліотеку новими книгами. Ми на вас чекаємо....

    Бібліотека філія с.Малі Вікнини

    Pic


    До Дня Державного Прапора та з нагоди 29-ої річниці Незалежності України, в бібліотеці було розгорнуто книжкову виставку: " Незалежна і єдина, наша ненька Україна".

    Бібліотека філія с.Малі Вікнини

    Pic

    Початок серпня наші далекі й близькі предки називали Спасівкою, тому що він багатий на такі православні свята, як три Спаси: 14 серпня - Медовий (або Маковій) Спас, 19 серпня - Яблучний Спас, 29 серпня - Горіховий (або Хлібний) Спас.

    І саме про ці солодкі Спаси з циклу православний календар в Маловікнинській бібліотеці філії, бібліотекаркою Ніна Ворончук було розгорнуто книжкову виставку «Святий Спас прийшов до нас».

    Ця виставка презентує літературу з цікавою інформацією про звичаї, обряди, традиції, повір’я, прикмети православного свята.

    Бібліотека філія с.Тарасівка

    Pic Pic Pic

    Літо для сільських бібліотек – це пора творчості, фантазії, активізації усіх форм індивідуальної та масової роботи з читачами-дітьми, можливість ближче пізнати їх.
    Для урізноманітнення літнього відпочинку дітей і з метою ознайомлення їх із кращими творами літератури, для розкриття бібліотечного фонду бібліотекарка книгозбірні Галина Папура працювали над реалізацією програми літнього читання. Цьогорічні літні читання для користувачів-дітей Тарасівської бібліотеки-філії проходять під гаслом «Літо, книга, позитив!».
    У літній період до уваги користувачів також діє книжкова виставка «Смакуйте літо з книгою», яка допоможе перетворити читання у радість, задоволення, в справжнє свято книжкових відкриттів.

    Бібліотека філія с.Зарубинці

    Pic Pic Pic

    Понад тисячу років тому відбулася важлива подія, яка змінила хід історії, ціннісні орієнтири й визначила долю багатьох поколінь українців. Йдеться про хрещення Київської Русі. Цього року Україна святкуватиме вже 1032-гу його річницю.
    День Хрещення Київської Русі щороку відзначається на державному рівні. Датою свята обрано 28 липня – адже саме цього дня православний світ вшановує пам’ять рівноапостольного князя Київського Володимира Святославовича. Він, як відомо, не лише сам навернувся до християнства, а й посприяв тому, що воно стало державною релігією Київської Русі.
    Прийшовши до влади князь Володимир зрозумів, що для зміцнення держави та її престижу потрібна нова віра. Тому перед хрещенням Київської Русі князь Володимир Святославович проаналізував кожну з релігій і віддав перевагу християнству.
    Отож 28 липня ми святкуєм 1032 роки після хрещення Київської Русі. В Зарубинській бібліотеці до цієї дати була розкрита книжкова виставка" Сходинками духовності".

    Бібліотека філія с.Гніздичне

    Pic Pic

    У цьому році 65-п'ятиріччя від дня народження відзначає сучасна,українська,дитяча письменниця Леся Воронина. Всіх маленьких поціновувачів творчості цієї письменниці бібліотека запрошує ознайомитися з найцікавішими та захоплюючими книгами.
    А ще-сюрприз! До нас завітав герой
    повісті Лесі Воронини, Суперагент
    000-який розплутує найзагадковіші
    злочини,перемагає найпідступніших
    ворогів і рятує світ від неминучої загибелі.

    Бібліотека філія с.Кобилля

    Pic Pic




    "На хвилинку зупинись,нові книги подивись!"


    Бібліотека філія с.Гніздичне

    Pic Pic Pic Pic


    Читання під відкритим небом. Віртуальна мандрівка
    "Мандруємо планетою з книжками, журналами й газетами".

    Бібліотека філія с.Кретівці

    Pic Pic

    ПРИЄМНИЙ ДАРУНОК для юних читачів Бібліотеки – філії с. Кретівці.
    Наша книгозбірня отримала неймовірні, інтерактивні книги в рамках акції "100000 книжок для сільських бібліотек" від Фундація Дарини Жолдак.
    Це книги для дітей, де герої казок через додаток стають інтерактивними. Це книги Ш. Перро "Кіт у чоботях" та "Спляча красуня".
    Тож поспішайте у нашу бібліотеку, щоб насолодитися читанням інтерактивної книги. Їх цікаво не тільки читати, а й створювати сюжет, даючи волю власній фантазії! Це незвичайні книги, завдяки безкоштовному додатку Wow Box AR, який можна завантажити на свій гаджет, книги «оживають». Крім того з героями можна робити фото і знімати відео.
    ЩИРО ВДЯЧНІ за такий чудовий подарунок для наших юних читайликів!!!

    Бібліотека філія с.Кретівці

    Pic Pic

    20 липня у всьому світі відзначають Міжнародний день шахів. Перша сучасна шахівниця (світлі і темні квадрати) була зроблена в Європі в 1090-му році. Нове правило для пішаки, де їй було дозволено ходити на два квадрата в її першому кроці замість одного, було вперше введено в Іспанії в 1280 році. До 1561 року такий прийом, як рокіровка робилася в два ходи. Складну шахову дошку винайшов священик. У якийсь момент історії їм було заборонено грати в шахи. Священик знайшов шлях, щоб обійти цю заборону і зробив складну шахову дошку. У складеному стані вона спокійно вміщувалася на книжковій полиці і виглядала як дві книги. Перша гра в шахи на орбіті Землі відбулася 9-го червня 1970-го року в екіпажі Союз-9. Гра завершилася внічию.
    Вже багато років, починаючи з 1966 року, у всьому світі 20 липня відзначають Міжнародний день шахів. Це свято проводиться за рішенням ФІДЕ - Всесвітньої шахової федерації (заснована в 1924 р.).
    Назва гри походить з персидського: шах мат - володар помер. Батьківщиною шахів є Індія. Там у V столітті з’явилася попередниця шахів - гра чатуранга. У Київський Русі шахи з’явилися приблизно в IX-X ст.
    Шахи - це настільна гра на 64-клітинній дошці, на якій розташовуються 32 фігури (по 16 фігур білого і чорного кольору). Грають 2 партнера. Мета гри полягає в тому, щоб поставити мат королю супротивника.
    Майже в кожному місті є шаховий клуб (іноді їх декілька), у якому збираються шанувальники цього виду спорту. У Міжнародний день шахів у цих клубах проводяться турніри, розважальні заходи.
    До Дня шахів бібліотека – філія с.Кретівці пропонуємо Вам ознайомитись з книжково –ілюстративною виставкою "Шаховий калейдоскоп" , яка допоможе ознайомитись з правилами гри, опанувати стратегію перемоги, і просто проводити час у дружній грі за шахами.

    Бібліотека філія с.Олишківці

    Pic Pic

    Чудова новина!
    Книжковий фонд Олишковецької бібліотеки-філії поповнився новими та цікавими книгами для дітей від Фундація Дарини Жолдак
    Книги особливі тим, що вони інтерактивні, з доповненою реальністю. На сторінках книжок казки оживають за допомогою мобільного додатку WowDox AR, який безкоштовно завантажується на гаджет і дає чудову можливість побачити казкову історію та погратись з її героями.
    Наші наймолодші читачі вже встигли оглянути літературу, запрошуємо всіх охочих ознайомитися із книгами.

    Бібліотека філія с.Стриївка

    Pic Pic Pic Pic

    Нові книги у бібліотеці завжди приносять радість не тільки користувачам книгозбірні, але й бібліотекарям. Такою радісною подією став дарунок від Фундація Дарини Жолдак для читачів Стриївецької бібліотеки-філії та її бібліотекарки Iryna Dovgan - це інтерактивні книги "Кіт у чоботях" та "Спляча красуня" Шарля Перро.
    Інтерактивні книги (або інтерактивна література) - це порівняно новий тип електронних книг, які являють собою логічне продовження та удосконалення так званих книг-ігор.
    Основна особливість цього типу літератури в тому, що одна книга має кілька варіантів розвитку сюжету, який приходить до різних закінченнях в залежності від вибору читача-гравця тих чи інших доступних дій.
    Тож поспішайте у найближчу бібліотеку, щоб насолодитися читанням інтерактивної книги. Їх цікаво не тільки читати, а й створювати, даючи волю власній фантазії! Для читання таких електронних книг-ігор Вам знадобиться спеціальна програма)))

    Бібліотека філія с.Кретівці

    Pic Pic

    2 липня - Міжнародний день собак. Собаки – наші найкращі та найвідданіші друзі. З нагоди цього світа в Бібліотека - філія с. Кретівці Збаразька ЦБС було розгорнуто книжкову виставку "Собака - справжній друг людини", яка перезентувала науково-популярну та художню літературу про вірного друга людини. Завітай те до наших бібліотек і читайте цікаві книги про собак.

    Бібліотека філія с.Кретівці

    Pic Pic

    Троянді вже більше тисячі років і майже стільки ж про неї ходять легенди. Її оспівують у своїх віршах поети, складають мелодії музиканти, про неї складають казки. В Бібліотека - філія с. Кретівці Збаразька ЦБС розгорнуто книжкову виставку «Королева квітів», де ви зможете більше дізнатися про цю пахучу ласкаву квітку.

    Бібліотека філія с.Кретівці

    Pic

    17 червня українському дитячому письменнику Ігорю Прокоповичу Січовику виповнилося 75 років.
    Ігор Січовик - один із улюблених письменників маленьких читачів. Автор пише для дітей вірші, загадки, лічилки, гуморески, казки, оповідання. Чимало дитячих творів Ігоря Січовика вивчають у початковій школі. Діти із задоволенням читають книжки-веселинки письменника.
    Для дітей Ігор Прокопович написав дуже багато веселих та пізнавальних віршиків і казочок: «Казки та казочки», «Спритні пальчики», «Математичні ігри», «Тисяча скоромовок», «Котячі дражнилки», «Веселі загадки», «Дитячі усмішки», які вчать логічно мислити, збагачують словниковий запас, розвивають пам’ять малечі. Ігри з буквами та словами відчиняють перед дітьми двері у цікавий світ рідної мови, розвивають інтелект, прилучають їх до творчості. Саме ці навчально-пізнавальні методи використав автор у своїх книгах „Словограй” та „Мовограй”, які користуються надзвичайною популярністю у дітей, їхніх батьків, вихователів та вчителів початкових класів.
    Чимало дитячих творів Ігоря Січовика вивчають у початковій школі. Вони містяться у «Букварях», хрестоматіях, читанках і методичних розробках.
    Бібліотека – філія с. Кретівці завжди рада познайомити читачів з цікавою літературою.
    З нагоди 75-ти річчя від дня народження письменика в бібліотеці розгорнуто книжкову виставку "Дарує дітям посмішку український письменник Ігор Січовик".

    Бібліотека філія с.Гніздичне

    Pic

    Ура! У нас чудова новина!
    У Міжнародний день захисту дітей,Збаразький районний центр соціальних служб для сім'ї , дітей та молоді оголосив переможців онлайн -конкурсу вірша "Я люблю тебе мамо".
    Дуже радісна новина! Третє місце у цьому конкурсі зайняла маленька жителька с. Чеснівський Раковець читачка Гніздичненськоі бібліотеки-філії .

    Бібліотека філія с.Кретівці

    Pic Pic

    З нагоди Міжнародного дня захисту дітей у Бібліотека - філія с. Кретівці Збаразька ЦБС була розгорнута книжково-ілюстративна виставка "Знають всі, як двічі два, у дитини є права", де була представлена література про історю і значення Міжнародного дня захисту дітей. Матеріали експозиції покликані інформувати юних відвідувачів бібліотеки про їхні права, визначені Конвенцією про права дитини та навчити ставитися з повагою до себе та оточуючих.
    День захисту дітей – це не тільки свято для самих дітей, це і нагадування суспільству про необхідність захищати права малечі, щоб усі діти росли щасливими, вчилися, займалися улюбленою справою і в майбутньому стали хорошими батьками і громадянами своєї країни.

    Бібліотека філія с.Кретівці

    Pic Pic

    3 червня – Всесвітній день велосипеда. На велосипеді до бібліотеки – чому б ні?!
    Це дійсно дуже зручний, екологічний та корисний транспорт, про який написано багато цікавих історій. Найзахопливіші з них – шукайте в книгах, представлених на книжковій виставці «Велоісторії», яку розгорнула бібліотекарка Бібліотека - філія с. Кретівці Збаразька ЦБС, Ірина Козьолок Остапенко.
    Погодьтесь, що велосипед нехитрий вид транспорту, про який, здавалось, усі вже почали забувати, зараз знаходиться на піку популярності. А що вже казати про карантин, який змусив пересісти на «залізного коня» ще більше велолюбителів, а тих, хто досі не мав – навіть придбати собі двоколісного друга.

    Бібліотека філія с.Травневе

    Наймолодшому з Небесної Сотні, Назарію Войтовичу виповнилось би 24 роки…
    Світловолосий, з веснянкуватим обличчям. Завжди привітний, щирий, дещо замріяний. Він був єдиною дитиною в сім’ї, тепер – частинка Небесної Сотні.
    Хлопець навчався на третьому курсі відділення дизайну Тернопільського кооперативного коледжу, обожнював живопис. Усі роботи Назара мали український дух. Він любив зображати калину, тризуб, козаків. Саме патріотизм підштовхнув юнака в останню хвилину поїхати на Майдан до Києва. Не поїхати на майдан Назар просто не міг. Життєлюбний і талановитий хлопець не лише зацікавлено вивчав історію рідної країни, він хотів цю історію будувати.
    Бібліотекарка Травневської бібліотеки-філії, Кузіна Наталія створила віртуальну фотовиставку життєпису Назарія Войтовича «Матусю, пам’ятай мене живого…»,
    яку ви можете переглянути за посиланням
    День народження – у сльозах та скорботі. До повноліття він не дожив буквально кілька місяців – загинув на Майдані. Ті, хто знав Назара Войтовича особисто, кажуть: це була дуже добра та світла людина….

    Бібліотека філія с.Тарасівка

    Pic Pic

    Приємно отримувати подарунки, особливо коли це щирі подарунки від юних читачів бібліотеки.
    Нещодавно такі чарівні подарунки отримала наша бібліотекарка Тарасівської бібліотеки-філії Галина Папура від Максима та Марійки Лисобей. Маленькі читайлики так сумували без книжки та своєї бібліотекарки, що в перше своє відвідування книгозбірні, після відновлення роботи бібліотеки, принесли дивовижні малюнки, щоб порадувати свою улюблену бібліотекарку

    Бібліотека філія с.Киданці

    Pic Pic Pic

    1 червня, у всьому світі відзначають День захисту дітей. Це свято символізує турботу про дітей та їх захист від соціальних, економічних, психологічних проблем, не залежно від їх походження, статусу, раси. До Міжнародного дня захисту дітей бібліотекарка Киданецької бібліотеки-філії, Світлана Астраханцева Малюта провела ряд заходів. Для читайликів було презентовано яскраво-кольорову, книжково-ілюстративну панораму «Барвиста райдуга дитинства», яка пропонує найкращі твори українських і зарубіжних авторів. Тут діти залюбки зможуть мандрувати сторінками улюблених книг та журналів і зможуть брати літературу, яка сподобалась їм. Діти взяли участь у конкурсі дитячого малюнка «Улюблений літературний герой», а на завершаення відповідали на запитання віртуальної вікторини «Які права героїв книг порушено», яка була розроблена Збаразька центральна бібліотека для дітей.
    Міжнародний День захисту дітей – свято найсвітліше на всій планеті і сонечко всім дітям світить однаково, щоб росли вони здоровими, щасливими, щоб здійснювалися їхні мрії. Це і нагадування всім дорослим про необхідність захищати права юного покоління, зробити все для того, щоб наші діти виросли добрими, світлими, щирими і сердечними.

    Бібліотека філія с.Гніздичне

    Pic Pic Pic

    25 травня свій 65 літнійвілей відзначає сучасна українська письменниця Любов Петрівна Пономаренко.
    Слово Любові Пономаренко насичене і водночас прозоре,душевне,правдиве,воно від рідної землі. Її талант окраса сучасної української літератури. Її книги хочеться читати й перечитувати. Деякі сюжети творів Любові Пономаренко просто приголомшують,окремі герої шукають свідомість,а таємнича недомовленість дає роботу думці читача.
    Любов Пономаренко-одна з яскравих і самобутніх письменників,неперевершений майстер неоімпресіоністськоі новели. Її проза вразливого і зря чого серця,проза яскрава,густа,образна,лаконічна і вишукана за формою. Це диво української новелістики.

    Бібліотека філія с.Добриводи

    Pic Pic

    22 травня річниця перепоховання Т.Г. Шевченка. З нагоди цієї дати в с. Доброводи біля пам'ятника Кобзаря відбулась панахида.
    Організували і провели захід священник місцевої церкви, члени Доброводівського товариства «Просвіта», бібліотекарка книгозбірні Ольга Дзісь та будинок культури. Про Шевченкові заповіти розповів о.Володимир. Марія Назар прочитала вірш «На Тарасовій горі». Хор будинку культури виконав пісню «На високій дуже кручі». На завершення всі присутні заспівали разом «Заповіт» Т. Шевченка.

    Бібліотека філія с.Кретівці

    Pic

    23 травня — День героїв України День Героїв або Свято Героїв — щорічне свято в Україні, встановлене на честь українських вояків — борців за волю України, передусім лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської Доби, гайдамаків, опришків, січових стрільців, вояків Армії УНР, ОУН-УПА, а також героїв Небесної сотні та Героїв АТО.
    В Бібліотека - філія с. Кретівці Збаразька ЦБС
    до Дня героїв України розкрито книжкову виставку-інсталяцію «Ми там були, куди нас кликав час…».

    Бібліотека філія с.Зарубинці

    Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic

    Щороку в Україні в третій четвер травня відзначають День вишиванки. Цей день не передбачає особливої помпезності,хоча має надзвичайно глибокий контекст. Нині вишиванка переживає піднесення і відродження, адже українці згуртувались так,як ніколи,з любов'ю підтримуючи власні традиції.
    Елементи української вишивки все частіше використовуються в дизайні одягу і не лише українці- навіть голівудські красуні залюбки одягають вишиту вдяганку.
    Тепер носити вишиванку стало не лише патріотично,а й модно та есклюзивно. Зарубинці також у тренді.....

    Бібліотека філія с.Добриводи

    Pic Pic Pic

    Бібліотека філія с.Гніздичне

    Pic Pic Pic Pic

    Користувачі Гніздичненська бібліотека-філія Збаразька ЦБС
    взяли участ у віртуальному флешмобі «Вишиванка - наша національна святиня», який організувала та провела бібліотекарка Євгенія Бойко.
    Із традиціями української вишивки читачі можуть ознайомитися переглянувши книжкову виставку «Вишиванка – твій генетичний код».

    Бібліотека філія с.Оприлівці

    Pic

    «Бережи українське – носи вишиванку!» – ці слова Ліни Костенко стали своєрідним заповітом у Всесвітній день вишиванки, який відзначають щороку, у третій четвер травня. В цей день кожен охочий може долучитись до свята, одягнувши вишиванку на роботу, до університету, школи чи садочка.
    Бібліотекарка Оприлівської бібліотеки-філії, Галина Ленько до цього визначного дня розгорнула виставку-берегиню «Українські вишиванки наче райдуги світанки», яка знайомить користувачів з вишитими роботами місцевих майстринь.
    Майстерно вишиті сорочки, які експонуються на виставці втілюють в собі одну з основних функцій, якої дотримувалися з давніх часів – бути оберегом, а вишиванка – це не тільки символ краси, молодості, наслідування, а й наш генетичний код.

    Бібліотека філія с.Кретівці

    В рамках Дня вишиванки Бібліотека - філія с. Кретівці Збаразька ЦБС
    долучилася до акції «Вишиванка єднає українців!»
    Бібліотекарка Ірина Козьолок Остапенко пропонує вам до перегляду відео, у якому презентовано фото користувачів книгозбірні за попередні роки з різнобарвних зустрічей, показів, читань, вечорів, флешмобів.
    Бібліотекар в цей святковий день одягнула вишиванку та запрошує приєднатися до акції усіх бажаючих!
    Викладайте фото в коментарях під постом або надсилайте в приватні повідомлення сторінки Бібліотека - філія с. Кретівці Збаразька ЦБС.
    Вишиванка єднає світ!
    Одягнемо свій край у вишиванку!" Переглянути відео

    Бібліотека філія с.Тарасівка

    Pic Pic Pic

    День вишиванки український традиційний одяг надягають усе більше людей не лише в нашій країні, а й по всьому світу.
    Не залишилась осторонь свята і Тарасівська бібліотека-філія. Бібліотекарка Галина Папура підготувала виставку-інсталяцію «На рушниковому крилі», де було представлено вишиванки, рушники, предмети побуту. Особливу увагу на виставці-інсталяції привертає до себе композиція із вишитих рушників.
    Вишиті рушники здавна були поширені на Україні як неодмінний атрибут народного побуту, весільної і святкової обрядовості, як традиційна окраса житла.
    Наймолодші користувачі книгозбірні разом із батьками також святкували День вишиванки, взявши участь у флешмобі «До лиця вишиванка, тобі до лиця», який організовала бібліотекарка для мешканців с. Тарасівка.
    Для українців вишиванка – не просто одяг, це наш національний оберіг, це наша історія, давнє мистецтво наших предків, душа нашого народу.

    Бібліотека філія с.Олишківці

    Вишиванка в Україні завжди відігравала велику роль. Це наш український фольклор, наш національний оберіг і ідентичність України. Щорічно, у третій четвер травня, українці святкують День вишиванки. Вишиванка ніколи не була простою одежиною. Вона - символ сім’ї, культурних цінностей та надбання українського народу протягом століть. Дівчата готували собі вишиванки як посаг, дарували вишиті сорочки коханому парубку. Тогочасну українську хату неможливо було представити без чарівної скрині з вишитими сорочками для господаря та господині. Вишиванки були сімейним скарбом, а вміння прикрашати сорочки вишивкою – мистецтвом, що передавалося з покоління в покоління.
    Сьогодні вишиванки одягати стало модно, стильно, це прояв гордості, патріотизму та ознака національної приналежності.
    В цей святковий день читачі Олишковецької бібліотеки-філії разом із Олишковецькою ЗОШ І ст. організували флешмоб "Вишиванко, моя вишиванко" Переглянути відео

    Бібліотека філія с.Травневе

    На дворі вирує травнева пора, пора сонця і цвіту. Саме у ці квітучі днини ми поєднуємо День сім’ї, День матері, День вишиванки, тобто свята того, що для кожного українця є найдорожчим, і характеризує нас як самобутню націю, сповнену поваги до власних символів і традицій.
    Бібліотекарка Травневської бібліотеки-філії, Кузіна Наталія провела онлайн флешмоб "ОДЯГНИ ВИШИВАНКУ ТРАВНЕВСЬКА СІМ'Я!" в якому взяли участь користувачі книгозбірні, цей захід було присвячено Дню сім’ї, Дню матері та Дню вишиванки Пропонуємо вам переглянути підсумкове відео цього заходу. Переглянути відео

    Бібліотека філія с.Кретівці

    Pic Pic

    2 квітня - день народження данського письменника-казкаря Ганса Християна Андерсена. Нагадаємо, що цього року виповнюється 215 років з дня народження знаменитого казкаря.
    Чи можна уявити дитинство без казки?Цікава казкова історія заглиблює нестримну юну фантазію в чарівний світ краси, добра і магії.
    З нагоди 215-ти річчя з дня народження знаменитого казкаря – Г. К. Андерсена в Бібліотека - філія с. Кретівці Збаразька ЦБС було розгонуто книжкову виставку «Чарівний світ казок Андерсена». Казки письменника люблять читати як діти, так і дорослі.

    Бібліотека філія с.Кретівці

    Pic

    Сьогодні, кажуть, не до сміху, -
    Оскільки нас біді на втіху,
    Забули радощі чомусь.
    Болючі справи і прогнози.
    А я всміхнуся, хоч крізь сльози,
    А може, навіть засміюсь…
    Дорогі наші користувачі! Бібліотека – філія с.Кретівці з нагоди «Дня сміху» проводять акцію «Розсміши біблiотекаря!))».Зазвичай у цей день заведено жартувати. Якомога більше та найщиріше! Тому не впусти можливостi поділитися своїми смішними історіями, кумедними фото i вiдео! Надсилайте нам свої жарти в приватні повідомлення!!!!
    Посміхайтесь як можна більше і вірте, що все буде гаразд!

    Бібліотека філія с.Романове Село

    Pic


    Живи в віках, живи у Заповіті. У бібліотеці Романового Cела відкрито тематичну виставку присвячену Т.Г.Шевченку.



    Бібліотека філія с.Новики

    Pic

    Сьогодні діти набагато більше захоплені інтернетом і соцмережами, ніж читанням книг. Науково доведено, що книги розвивають не тільки грамотність і мислення, а й формують особистість дитини, чого не скажеш про комп'ютерні ігри та сидіння в планшеті.
    Любов до читання можна і треба прищеплювати змалку це розуміють і бібліотекар Новиківської бібліотеки-філії Ганна Макух і її активні читачки, молоді мами, які приходять у бібліотеку із своїми дітками. Любов до читання – це навик, який можна і потрібно прищеплювати з самісінького дитинства.
    Ще декілька років тому не існувало настільки розвинутого світу ґаджетів та соціальних мереж, тому батькам було простіше прищепити своїм чадам любов до літератури загалом і читання зокрема. Сьогодні ж дорослі мають зрозуміти, що швидше за все їхні діти не будуть читати, якщо не приділити цьому увагу, зусилля і час.

    Бібліотека філія с.Зарубинці

    Pic

    Тарас Шевченко. Це ім'я стало символом нашого народу. Його портрет- у кожній хаті. Його "Кобзар"лежить на кожному столі,а його пісні вишиті на рушниках. Він став синонімом свого часу,бо зібрав у своїх творах кожну сльозу,найменший стогін болю свого нещасного народу. Духовну велич і красу слова,він підніс на недосяжну височінь та був посланий Богом на нашу землю,як Титан ідеї соборності України.....
    З нагоди відзначення 206-річниці з дня народження великого Кобзаря, в Зарубинській бібліотеці-філії,було проведено поєтичну годину"Слово Тараса-наша зброя та окраса" та розгорнуто книжкову виставку.

    Бібліотека філія с.Новики

    Pic Pic

    Постать Тараса Шевченка давно стала символічною для України. Кобзар знайомий кожному українцю ще змалечку. Талант його багатогранний. З нагоди 206-річчя з дня народження Тараса Шевченка бібліотекар Новиківської бібліотеки-філії Макух Ганна презентовала поетичну вітрину під назвою «Велич Тарасового слова».
    Вітрина змодельована з окремих фрагментів, видатних цитат письменника, портрета Кобзаря, віршів та поем в яких звучать мотиви народної боротьби за волю. Всі бажаючі мали змогу вільно переглянути та ознайомитись з представленою літературою, та ще раз поринути у прекрасний світ Кобзаревого слова.
    Коло поетичної вітрини пройшли голосні читання творів Кобзаря. Діти самостійно обирали твори Шевченка з книжок, представлених на виставці, підбирали твори один для одного, виразно зачитували їх.

    Бібліотека філія с.Лози

    Pic Pic Pic

    Cвяткування 206 річниці з Дня народження Т.Г. Шевченка, яку відзначаємо 9 березня, у бібліотеці-філії с. Лози було розгорнуто книжкову виставку "Великий пророк України'' та проведено літературні читання "Шевченко-великий поет України''.
    Вірші читають Климчук Наталя, Серафинюк Аліна, Сеник Ліза. До літературних читань долучилася і секретар сільської ради Бориченко Людмила.

    Бібліотека філія с.Гніздичне

    Pic Pic Pic

    Відзначаємо 9 беезня 206-у річницю від дня народження видатного сина українського народу Т.Г. Шевченка.
    З цієї нагоди у Гніздичненська бібліотека-філія Збаразька ЦБС, бібліотекарем Євгенія Бойко проведено поетичні читання, а також розгорнута книжкова виставка "Вічний, як народ".

    Бібліотека філія с.Олишківці

    Pic Pic Pic

    З нагоди відзначення 206-річниці від дня народження Тараса Григоровича Шевченка у Олишковецькій бібліотеці-філії розгорнуто книжкову виставку та проведено Шевченківські читання "Єднаймо душі словом Кобзаря", читачами, учнями Олишковецької ЗОШ l ст.

    Бібліотека філія с.Кретівці

    Pic Pic Pic

    Початок весни – це завжди неймовірна магія! Вже щосили буйними фарбами розквітає ніжний, теплий і барвистий березень!
    Завітайте до Бібліотека - філія с. Кретівці Збаразька ЦБС та зробіть неймовірні фотографії у фотозоні "Весна прийшла!".
    Таку неймовірно красиву фотозону створили найактивніші користувачі бібліотеки-філії с. Кретівці разом із бібліотекарем Ірина Козьолок Остапенко.

    Бібліотека філія с.Кретівці

    Pic

    Сучасну українську літературу неможливо уявити без книг Світлани Талан- української письменниці.
    Світлана Олегівна пише романи у жанрі «реальні історії», які їй підказує саме життя. Усі твори на гостро-актуальну тематику, незмінним залишається одне – головна героїня її книжок – жінка-українка, сильна духом, зворушлива, ніжна, яка іноді помиляється, але її завжди веде за собою любов: до чоловіка, до дітей, до рідної землі.
    7 березня виповнюється 60 років від дня народження С. Талан . Тому в бібліотеці – філії с. Кретівці було розгорнуто книжкову виставку «З любов’ю до життя».
    Світлана Талан одна з найбільш затребуваних авторів.
    Усіх, кому цікава сучасна українська книга, чекаємо у нашій бібліотеці!

    Бібліотека філія с.Мусорівці

    Pic Pic

    Цими днями ми відзначаємо 206 років від дня народження великого сина українського народу, геніального поета, художника, мислителя Т.Г. Шевченка.
    Він прожив усього 47 років, із яких 24 був у кріпацтві, 10 років мучився в солдатській неволі на засланні, і всього 13 років був вільною людиною.
    У Бібліотека - філія с. Мусорівці Збаразька ЦБС з нагоди цієї дати, бібліотекарем Наталія Кравчук було розгорнуто книжкову виставку "Живе слово Кобзаря".
    Актуальність Шевченкового слова, його ідей гуманізму і патріотизму, вболівання за долю України – це те, що об’єднує всіх українців навколо безсмертного «Кобзаря».

    Бібліотека філія с.Кретівці

    Pic Pic

    ДО УВАГИ КОРИСТУВАЧІВ!!!
    Повідомляємо вас , що до бібліотеки – філії с. Кретівці надійшла нова література.

    І знову у мандри запрошують книги...
    В далекі часи, в дивовижні країни.
    Відкриються вам таємниці великі,
    Знайдете ви справді безцінні перлини…
    Книжкова виставка « Всесвіт нових книг»

    Бібліотека філія с.Кретівці

    Pic

    Неможливо уявити собі сучасне життя без літератури. Навіть ті, для кого читання не є улюбленим дозвіллям, стикаються з літературними творами, адже сценарій до фільму, стаття в журналі або газеті – це теж праця письменника.
    Письменник - професія, якій навчаються і опановують все життя. Хтось з раннього дитинства мріє викладати свої думки на папері, деякі стають майстрами пера в зрілості і старості. Ніяких певних правил не існує. Письменники - люди, які хочуть і вміють говорити зі світом за допомогою ручки або друкарської машинки. Професіонали своєї справи мають власний день, в який отримують привітання - це 3 березня – Всесвітній день письменника.
    Як не дивно, майстри слова були серед людей ще задовго до появи писемності. У ті часи їх розповіді не викладали на папері, а передавали з уст в уста. До наших днів імена багатьох творчих діячів просто не збереглися і були загублені. Але без них не було б ні сучасних авторів, ні літератури в цілому. Багато століть письменство не вважалося серйозним заняттям.
    Це свято об'єднало безліч людей, що займаються письменством. 3 березня день письменника стали відзначати всі літератори, нарисовці, романісти, сатирики, поети, драматурги та ін.
    В Всесвітній день письменника бібліотека – філія с. Кретівці запросила читачів переглянути книжкову виставку «Літературне Тернопілля», де були представлені твори наших земляків - письменників Тернопільщини.
    03.03.2020 р.

    Бібліотека філія с.Охримівці

    Pic

    9 березня українська громадськість відзначає 206-у річницю від дня народження українського генія Тараса Григоровича Шевченка.
    Задля вшанування пам’яті цієї насправді сакральної постаті для всіх минулих, сучасних та прийдешніх поколінь українців в бібліотеці-філії с. Охримівці розгорнуто книжкову виставку «Слово, пісня, дума Кобзарева, ви – окраса й суть мого життя».
    Для експозиції підібрано літературу, що розкриває творчий та життєвий шлях Тараса Григоровича, його спадок як письменника, художника, мислителя і борця за волю України.

    Бібліотека філія с.Зарубинці

    Pic Pic

    Новини у сільській місцевості поширюються дуже швидко!
    Так сталось і цього разу в с. Зарубинці. Тільки приїхала бібліотекар книгозбірні Наталя Цвях з виробничої наради, тільки почала розгортати виставку нових надходжень, а місцеві "нишпорки" вже нашептали на вушко про новинки найактивнішим читачам бібліотеки)))
    Неабияке задоволення приносять нові книги, коли надходять в бібліотеку. Кожна нова книга – це завжди подія та нове знайомство. Нові книги Бібліотека - філія с.Зарубинці Збаразької ЦБС: є в чому розчинитись!

    Бібліотека філія с.Кретівці

    Pic

    … «Я не тому письменник українського народу, що вмію писати. Я тому письменник, що відчуваю обов’язок перед народом. Бог вложив у мої руки перо. Хай буде дозволено мені використати його для доброго, для потрібного»
    Улас Самчук
    20 лютого 2020 року минає 115 років від дня народження Уласа Олексійовича Самчука , українського письменника, журналіста і публіциста Уласа Самчука справедливо називають «Гомером українського життя ХХ ст.». Він створив неповторну художню панораму своєї епохи, показав рідний народ у часи великих випробувань. Сам митець у передмові до одного зі своїх творів писав: «Хочу бути літописцем українського простору в добі, яку сам бачу, чую, переживаю». Улас Олексійович Самчук народився 20 лютого 1905 року в с. Дермань на Рівненщині.
    Ім’я Уласа Самчука було добре знане за кордоном і майже невідоме в Україні. Тільки в роки незалежності його твори почали видаватись в Україні, кращі з яких було внесено до шкільних і вузівських програм, про нього заговорили літературознавці, з-за океану повернулись документи, рукописи та меморіальні речі письменника, українці змогли побачити закордонні видання його творів.
    Бібліотека – філія с. Кретівці з нагоди 115-річчя від дня народження У. О. Самчука підготувала книжкову виставку «Подвижник слова і духу».
    В експозиції представлені твори письменника , матеріали про творчий і життєвий шлях Уласа Самчука .

    Бібліотека філія с.Кретівці

    Pic

    21 лютого відзначається Міжнародний день рідної мови. В Україні це свято існує з 2002 року, коли з метою зміцнення державотворчої функції української мови, сприяння вільному розвитку і використанню мов національних меншин Президент України підписав відповідне розпорядження про відзначення Міжнародного дня рідної мови.
    Зараз у світі нараховується близько 6000 мов. Але приблизно половина з них під загрозою зникнення. Визнання й пошана всіх мов є ключем до збереження миру. Кожна мова самобутня. Вона має власні вислови, які відображають менталітет і звичаї народу. Так само, як і наші імена, ми отримуємо рідну мову від матері в дитинстві. Вона формує нашу свідомість, просочує закладеною в ній культурою.
    До Міжнародного дня рідної мови в бібліотеці – філії с. Кретівці підготовлено віртуальну книжкову виставку «Мова – життя народу, скарбниця знань».

    Бібліотека філія с.Добриводи

    Pic



    Християнські лідери з 34 країн оголосили 2020 рік – «Всесвітнім роком Біблії». Мета такої глобальної ініціативи – відновити цінність Святого Письма в традиційно християнських культурах, де діти все більше зростають без впливу Євангелія або біблійного світогляду.
    З цієї нагоди бібліотекарем Доброводівської бібліотеки-філії Ольга Дзісь було проведено годину читання та презентовано книжкову виставку «Біблія – безсмертна книга, священне Боже Слово».

    Бібліотека філія с.Гніздичне

    Pic

    Щорічно 3 березня по всій планеті тривожно перегукуються дзвони, закликаючи усіх до милосердя, чуйності, доброти, бо день цей особливий - це Всесвітній день дикої природи.
    З нагоди цієї дати бібліотекарем Гніздичненська бібліотека-філія Збаразька ЦБС, Євгенія Бойко для учнів 1-4 класів презентувала книжкову виставку "Чарівний світ природи", що демонструє красу і різноманіття барв дикої природи України. Презентуючи виставку, бібліотекар нагадали маленьким користувачам про важливість дбайливого ставлення до природи.

    Бібліотека філія с.Лози

    Pic Pic Pic

    Напевно, багато хто із вас вважає, що діти та молодь зараз не цікавиться книгою, і що читати зараз не модно. Але читачі Лозівської бібліотеки-філії вважаю по-іншому: читати не лише модно, а й дуже корисно!

    Бібліотека філія с.Зарубинці

    Pic Pic

    Бібліотекарем Бібліотека - філія с.Зарубинці Збаразької ЦБС, Наталя Цвях було презентовано виставку-спомин "У нашій пам'яті вони назавжди залишились!", яка присвячена 6 річниці трагічних подій на Майдані.
    Користувачі бібліотеки мали можливість переглянути світлини та спогади учасників Майдану, жителів с.Зарубинці.

    Бібліотека філія с.Романове Село

    Pic Pic Pic

    Небесною сотнею назвали українців, які загинули в Києві на Майдані, на вулицях Грушевського та Інститутській в період жорстокого кровопролитного і смертельного протистояння, в яке жорна історії затягли Україну. Вони гинули за честь, за волю, за право бути українцем і за свою Батьківщину. Героїчна сотня, зробивши перший крок, журавлиним ключем полинула у вирій вічності.
    Світлій пам’яті Героїв Небесної Сотні, присвятили годину пам’яті «На варті наших душ – Небесна Сотня», яку підготували та провели бібліотекар Романовосільської бібліотеки-філії Галина Киндьо спільно із вчителями місцевої загальноосвітньої школи.
    Емоційні виступи учнів присвячені Героям Небесної Сотні – борцям за незалежність України, глибоко сколихнули серця і душі всіх присутніх. Закінчився захід запаленням свічок пам’яті та хвилиною мовчання на честь загиблих на Майдані. Учасники у скорботі низько схилили голови перед пам’яттю людей різного віку, яких було вбито в наш мирний час.
    Користувачі бібліотеки-філії та учні Романовосільської загальноосвітньої школи напередодні Деня пам'яті Героїв Небесної Сотні вирізали паперових ангеликів, якими згодим прикрасили символічне дерево, таким чином приєднавшись до Всеукраїнської тихої акції «Ангели пам'яті», яка була започаткована мистецькою агенцією «Територія А» на згадку про загиблих під час Революції Гідності.
    Кожен із цієї Небесної сотні, як і ми з вами мали свою сім’ю, батьків, друзів, але поклик їхньої душі призвав їх до боротьби за вільну, демократичну, чесну Україну. Ця подія сколихнула весь світ, не залишила байдужою жодної душі…

    Бібліотека філія с.Тарасівка

    Pic Pic Pic

    20 лютого у Тарасівській бібліотеці-філії день був присвячений вшануванню пам’яті Героїв Небесної Сотні.
    Бібліотекарем Галя Папура, було проведено годину скорботи «Герої, що стали ангелами». Сьогодні вони дивляться на нас з небес і думають – не дайте злу перемогти, адже Україна і нині в сльозах, на її захист у війні з російським агресором стають тисячі й тисячі патріотів своєї держави, борються за її єдність та цілісність. Тому ми не маємо морального права здаватися, не маємо морального права не боротися, адже нам сам Бог велів захищати свою Батьківщину. Під час заходу було презентовано фотовиставку «Герої не вмирають!»
    Героїв Майдану, героїв АТО , які загинули за світле майбутнє України, мирним жителям, які полягли в неоголошеній війні на Сході України присутні на заході вшанували хвилиною мовчання.
    Наймолодші користувачі книгозбірні взяли участь у тихій акція «Ангели пам’яті». Захід присвячено людям розстріляним на вул. Інститутській у м. Київ, за свободу і власну думку. Паперові ангелики стали символом жахливих подій: смертей, розстрілів. Ангели все пам’ятають, пам’ятаємо і ми. Важливо не забувати такі страшні події, щоб вони не повторитися знову.
    Пам’ятаймо про тих, які полягли, захищаючи суверенітет України. Вони виконали свій обов’язок перед народом і країною. Кращі люди нашої країни жертвували своє життя і здоров’я заради кожного з нас… Ми пам’ятаємо… Ми не забули…

    Бібліотека філія с.В.Раковець

    Pic

    Людина може володіти багатьма мовами, але найкраще, найдосконаліше повинна знати рідну мову. Адже рідна мова – цей той чарівний інструмент, на звуки якого відгукуються найтонші та найніжніші струни людської душі.
    У рамках відзначення Міжнародного дня рідної мови у Великораковецькій бібліотеці-філії, бібліотекарем Світлана Довгань було розгорнуто книжкову виставку «Відкрий, о рідна мово, свої скарбниці золоті».

    Бібліотека філія с.Опрілівці

    Pic Pic Pic

    День Героїв Небесної Сотні – пам'ятний день, що відзначається в Україні 20 лютого на вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам'яті Героїв Небесної Сотні.
    До пам'ятного скорботного дня в Оприлівській бібліотеці-філії, бібліотекарем Галиною Ленько було розгорнуто тематичну ілюстровану виставку «Герої не вмирають – вони завжди у нашій пам'яті».
    Для учнів 1-4 класів проведено урок мужності «Подвиг Небесної Сотні – приклад для нащадків». Бібліотекар згадала трагічні події, які відбувались в нашій країні. Присутні вшанували пам'ять та запалили свічку пам'яті мужнім учасникам Майдану, що віддали своє життя захищаючи ідеали демократії, відстоюючи свої права та заради справедливості жертвували собою

    Бібліотека філія с.Добриводи

    Pic

    21 лютого, у світі відзначається Міжнародний день рідної мови. Цей день відзначають щороку з 2000 року.
    Українська мова – єдина державна мова в Україні. Українська мова офіційно визнана однією з найкрасивіших: вона посідає друге місце в світі за мелодійністю (після італійської) та третє за красою лексики (після французької та перської).
    У Доброводівській бібліотеці-філії було розгорнуто тематичну книжкову виставку "Чистіша від сльози хай буде рідна мова!". Бібліотекар Ольга Дзісь презентувала матеріал з історії походження української мови, з народною мудрістю в українському слові, славетними майстрами рідного слова, з добрими порадниками та помічниками – різноманітними словниками української мови.

    Бібліотека філія с.Добриводи

    Pic

    День пам’яті Героїв Небесної Сотні відзначається щорічно 20 лютого згідно з Указом Президента України від 11 лютого 2015 року № 69/2015 «Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні».
    Саме в ці дні, шість років тому під час Революції Гідності протистояння між українським народом і тодішнім режимом сягнуло свого апогею.
    До Дня Героїв Небесної Сотні у бібліотекарем Доброводівської бібліотеки-філії Ольга Дзісь проведено медіадайджест «Небесна Cотня. Герої не вмирають...» та розгорнуто книжкову виставку-пам'ять «Герої не вмирають».

    Бібліотека філія с.Мусорівці

    Pic Pic

    21 лютого представники всіх націй і народностей відзначають Міжнародний день рідної мови. Це свято було проголошене на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня – 17 листопада 1999 р. у Парижі.
    З цієї нагоди у Бібліотека - філія с. Мусорівці Збаразька ЦБС, бібліотекар Наталія Кравчук розгорнула книжкову виставку «Шануймо мову над усі віки, якщо ми хочемо зватися народом», представлену розмаїттям мовознавчих видань, словників, довідників, збірників, рядом публіцистичних статей у періодиці, які присвячені рідній мові.

    Pic

    Бібліотека філія с.Кретівці


    Фонд Бібліотека - філія с. Кретівці Збаразька ЦБС поповнився ще на одну книгу «Є люди. Теплі історії з Майдану», автор Крістіна Бердинських, яку подарувала читачка Інна Гузьо.




    Бібліотека філія с.Кретівці

    Pic Pic Pic

    Напередодні Дня Героїв Небесної Сотні в Бібліотека - філія с. Кретівці Збаразька ЦБС була розгорнута книжкова виставка-пам'ять "Прошу у серці запаліть скорботи полум’я священне та крізь століття пронесіть сльозу невинно убієнних", на якій представлені документи, що відображають події Майдану.
    Користувачі бібліотеки також долучились до акції «Ангели пам’яті». Бібліотекар Ірина Козьолок Остапенко провела майстер-клас з виготовлення паперових ангелів. Діти розвішали символічні паперові витинанки, прикрасивши ними дерево у пам’ять про тих, хто загинув на Майдані..

    Бібліотека філія с.Добриводи

    Pic Pic

    16 лютого у с. Добриводи Збаразького району відбулось святкування 20-річчя Доброводівського товариства «Просвіта».
    Бібліотекар Доброводівської бібліотеки-філії Ольга Дзісь прийняла участь у святкових дійствах, розгорнувши книжкову виставку «Нев’янучий цвіт українства «Просвіта»» та презентувавши рекомендаційно-бібліографічний посібник «Скарбниця талантів землі Доброводівської». : Ознайомитися з електронною версією видання можна за посиланням

    Бібліотека філія с.Мусорівці

    Pic Pic

    у бібліотеці - філії с. Мусорівці Збаразька ЦБС представлена виставка-пам'ять "Згадаймо чисті душі, що злетіли в небо". Біля виставки для відвідувачів бібліотекар Наталія Кравчук розповідала хронологію подій Революції гідності від перших мирних днів на Майдані до відкритого протистояння протягом трьох діб лютого 2014 (з 18 по 20), коли відходили у вічність українці, віддаючи власні безцінні життя заради нової омріяної України. Знайомила з книгами, в яких висвітлюється подвиг героїв Небесної сотні та воїнів АТО.

    Бібліотека філія с.Лози

    Pic Pic

    До Дня рідної мови, який відзначаємо 21 лютого, в бібліотеці-філії с.Лози розгорнуто книжкову виставку "Слово рідне, мово рідна''. Всі, хто хоче покращити свої знання з української мови - може підібрати для себе необхідні книги.

    Бібліотека філія с.Стриївка

    Pic

    Уже шість років Україна живе іншим життям, іншими цінностями після тих подій, які розділили історію нашої країни на до і після.
    До річниці вшанування Героїв Небесної Сотні у Стриївецькій бібліотеці-філії було розгорнуто виставку-пам’ять «Небесну Сотню зорі освітили, щоби безсмертною лишилася в віках». Користувачі бібліотеки взяли участь у патріотичній годині «Вони пройшли крізь вогонь і зброю», яку провела бібліотекар Iryna Dovgan. Учасники заходу поділилися своїми особистими враженнями про події, які відбувалися на Майдані та вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання.
    Високу ціну заплатила Україна за свій європейський вимір на Майдані. Найбільш жорстоке протистояння відбулося між «беркутівцями» і патріотами країни 18-20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській, де переважно від куль снайперів, загинула майже сотня повстанців. Своє життя віддали найкращі представники нації, більшість з них – молоді, ті, хто лише починав жити. Відтоді загиблих учасників акції протесту стали називати Небесна сотня.
    Небесна Сотня – це наш біль і наша гордість, це наші сльози і вдячність за все, що її бійці зробили для нас. Вони пожертвували своїм життям за щастя інших, за кращу долю для своєї держави.

    Бібліотека філія с.Романове Село

    Pic Pic

    Меценатство та благодійність – одні з найповажніших рис поціновувачів книги, які докладають зусиль до наповнення інтелектуальної скарбниці. Приємно, що дарування книг стало доброю традицією у стінах наших бібліотек.
    У Міжнародний день дарування книг об'єднуються і ті, хто дарує книги, і ті, хто прищеплює любов до читання. Бібліотекар Романовосільської бібліотеки-філії Галина Киндьо, щиро вдячна Сусук Богдану Теодоровичу за шану до книгозбірні та за подаровані книги.
    Книга була, є і завжди буде найкращим подарунком. За кожною обкладинкою живе цілий світ. Кожна сторінка – знайомства, зустрічі, переживання.

    Бібліотека філія с.Кретівці

    Pic

    Щорічно 15 лютого в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. В цей день у 1989 році, після десятирічної війни, було завершено виведення військ з Афганістану. Афганська війна – це не тільки трагедія. Це ще доблесть і мужність людей, які побували в епіцентрі кривавого конфлікту, а також – застереження на майбутнє. Важливо зберегти пам’ять про ті події, вклонитися тим людям, які не повернулися з війни, виконуючи свій обов’язок перед Батьківщиною.
    16 лютого в бібліотеці – філії с. Кретівці було офоформлено літературну виставку – реквієм «Афганістан: біль душі і пам’ять серця». До уваги відвідувачів бібліотеки представлено літературу про війну в Афганістані, спогади учасників війни.
    Ми завжди пам’ятатимемо про кожного загиблого солдата на чужій афганській землі..

    Бібліотека філія с.Кретівці

    Pic

    Ще з давніх часів 15 лютого люди відзначали свято Стрітення Господнє. Вважаючи, що цього дня зима зустрічається з весною . В цей день у церквах роблять відправи, святять воду і свічки і у молитвах просять щоб наші душі уникали б гріховної пітьми. Стрітенську свічку вважають цілющою, а також сімейним оберегом. Це одне з 12 найбільших свят християнського року, яке завершує різдвяний цикл.
    Бібліотекарем Ірина Козьолок Остапенко, Бібліотека - філія с. Кретівці Збаразька ЦБС була проведена година народознавства «Як зима з весною сперечалися". На якій всіх присутніх було ознайомлено з українським народним святом Стрітення, зокрема з прикметами, прислів'ями, пов'язаними з цим святом. Відвідувачі дізналися не лише історію та традиції свята, а й прикмети, ритуали, пісні та прислів'я цього дня. Розгорнута книжкова виставка «Стрітення відзначаємо, весну-красну зустрічаємо», стала яскравим доповненням заходу.

    Бібліотека філія с.Кретівці

    Pic Pic

    14 лютого в багатьох країнах світу відзначається День святого Валентина. Вважається, що День всіх закоханих святкують більш ніж 16 століть.
    Існує багато красивих історій про виникнення свята, яке вже встигло завоювати серця людей по всьому світу. А традиція дарувати в цей день любовні послання «валентинки» прижилася також і в нас на Україні.
    Напередодні свята в бібліотеці – філії с. Кретівці відбувся майстер-клас з виготовлення « Серця побажань» , в середину якого всі приклеювали маленькі сердечка з побажаннями . Також діти прикрасили вікна бібліотеки маленькими паперовими сердечками.
    Майстер - клас пройшов жваво та зацікавлено. Читачі освідчувалися в коханні рідній бібліотеці. Писали побажання один одному . Багато було написано щирих та добрих слів на паперових серцях.
    Була розгорнута виставка- інсталяція «Книжковае серце» , на якій представлені популярні романи.

    Бібліотека філія с.Тарасівка

    Pic Pic Pic

    День святого Валентина. Як і на будь-яке інше свято, в цей день прийнято дарувати подарунки, сувеніри і валентинки.
    Користувачі Тарасівської бібліотеки-філії також готувалися до цього свята. Напередодні Дня святого Валентина в бібліотеці відбувся майстер-клас «Тобі дарую валентинку». Учасник заходу вирізали сердечка для вітальних листівок та для символічного дерева життя, яке потім самі і прикрасили. Загалом це захоплююче заняття, яке принесло задоволення і хороший настрій всім учасникам майстер-класу.
    Після завершення майстер-класу бібліотекар Галя Папура запросила учасників заходу на «Таємне побачення з книгою» презентувавши книжкову виставку-інсталяцію, на якій представлялися твори присвячені темі кохання. Адже, у всі віки письменники-лірики описували найсвятіше почуття, яке звеличувало людину і робило її щасливішою, створювались хвалебні літературні гімни коханню, що стали прекрасними шедеврами.

    Бібліотека філія с.Зарубинці

    Pic Pic

    14 лютого Міжнародний день дарування книг.
    Бібліотека - філія с.Зарубинці Збаразької ЦБС неодноразово отримує подарунки від користувачів книгозбірні та мешканців с. Зарубинці. Бібліотекар, Наталя Цвях завжди із щирістю приймає ці коштовні подарунки.
    До довготермінової акції "Подаруй бібліотеці книгу" долучились:
    Івашків В., Шморгай Б., Самодал М., Мокрицькі Марія, Дем'ян та Юрій, Косінський П., Турко К., Назар Г., Чорна М.
    За що їм щиро вдячні!

    Бібліотека філія с.Кретівці

    Pic Pic

    5 лютого бібліотека – філія с. Кретівці приєдналась до Всесвітнього дня читання вголос і подарувала своїм читачам свято слова, книги та читання.
    Впродовж дня до акції читання вголос приєднувалися читачі, які завітали до бібліотеки з візитом. Хтось декламував фантастику, хтось — лірику. Звісно ж, знайшлися фанати віршів Тараса Шевченка.
    День пройшов цікаво та творчо. І читачі, і бібліотекар відчули радість і піднесення від спілкування з книгами та можливістю пізнавати ближче один одного. А головне, всі були мотивовані до подальшого читання книжок.
    Читання вголос – річ надзвичайно корисна. Воно стимулює розвиток мозку, наповнює словниковий запас дитини, розвиває дитячу увагу й уяву, залучає візуальне та слухове сприйняття, а також моторну активність (рухи губами). Під час читання вголос проявляється ефект автореференції – схильність людини краще запам'ятовувати інформацію. А голосні сімейні читання – це найкраща форма залучення дитини до книги. Аудіоказки та аудіокниги не замінять читання і живе спілкування з батьками, під час якого створюється гарний настрій, формується характер дитини, розвиваються розумові здібності. Завдяки читанню дитина починає аналізувати, що таке добре і що таке погано, наслідує головного героя та зближується з батьками.
    Було атмосферно і цікаво!

    Бібліотека філія с.Зарубинці

    Pic Pic

    "Читання-це один з витоків мислення і розумового розвитку"
    В.А. Сухомлинський
    Альберта Енштейна одного разу запитали,як можна зробити дітей розумними. Його відповідь була простою і мудрою. "Якщо ви хочете,щоби ваші діти були розумними,читайте їм більше казок". Він розумів цінність читання й уяви.
    Вже протягом 11 років у різних країнах світу проходять щорічні всесвітні читання вголос. Зарубинська бібліотека-філія теж долучилася до цієї події.Читання вголос відбулися разом із дітками дитячого садочка "Казка".Бібліотекар Цвях Наталя ,для читання вголос обрала оповідання Всевлода Нестайка "Пригоди в лісовій школі". Діти з захопленням слухали пригоди Вуханя Кося та Кольки Колючки,а потім з цікавістю розглядали малюнки ти самих героїв.
    Я сподіваюся,що ми зможемо дати нашим дітям світ,у якому вони будуть читати,і ми будемо їм читати,і вони будуть уявляти і розуміти його.
    Ніл Гейман.

    Бібліотека філія с.Кретівці

    Pic

    27 січня світ відзначає Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту – жахливої трагедії, жертвами якої стали близько шести мільйонів євреїв. В Україні було розстріляно понад півтора мільйона людей, але й до сьогодні дослідники не мають точних даних щодо справжньої кількості знищених нацистами євреїв та ромів.
    У період 1933-1945-х років відбулося умисне винищення практично однієї третини євреїв, а також незліченної кількості представників інших нацменшин, породжене ненавистю і фанатизмом. В Україні та за її межами символом нелюдських страждань, траурним місцем, де відбулись масові розстріли жертв (переважно єврейської національності) вважається Бабин Яр.
    Бібліотека – філія с. Кретівці також приєднується до вшанування цієї скорботної дати і відкриває книжкову виставку – пам'ять під назвою «Голокост: душа розіп’ята на хресті».
    Представлена література ознайомить читачів з подіями цього трагічного періоду. Допоки жива людська пам’ять, трагедію Голокосту слід згадувати із соромом і жахом. Людство мусить не забувати про мільйони ні в чому неповинних євреїв і представників інших меншин, про чоловіків, жінок і дітей, яких було знищено варварськими методами, і віддавати їм належну шану.
    У цей день, День скорботи і пам’яті, ми приєднуємося до загальної печалі і прагнемо співчувати всьому цьому болю та втраті, ім’я якої Голокост. Її ніяк не заповнити. Вже не запобігти. Але нехай живе надія, що подібного більше ніколи не повторитися! Будемо пам’ятати...

    Бібліотека філія с.Травневе

    Pic Pic Pic

    Діти дитячого садка «Гномик» разом з вихователем Наталія Зелінська відвідали Травневську бібліотеку-філію Збаразької ЦБС. Бібліотекар Кузіна Наталія Володимирівна запросила у дім де живуть, провела екскурсію по бібліотеці та пригостила солодощами.
    Книга - це один з головних засобів навчання, розвитку та душевної насолоди. Спілкування з книгою допомагає оволодіти певними знаннями, долучає до культурних надбань і цінностей українського народу, його звичаїв і традицій. І хоча сучасних дітей все більше захоплює ІНТЕРНЕТ та гаджети, ми повинні ще з дошкільного віку виховувати у дітей любов до КНИГИ, бережне до неї ставлення, розвивати художній смак. Саме бібліотека допомагає залучати дітей до читання книжок.

    Бібліотека філія с.Кретівці

    Pic Pic Pic

    30 січня 2020 року виповнюється 90 років патріарху української дитячої літератури Всеволоду Нестайку.
    Перші оповідання для дітей В. Нестайко почав друкувати ще в 1954 році. За свій 55-літній шлях у дитячій літературі письменник написав близько тридцяти книжок – повістей, романів, збірок оповідань, які видавалися 136 разів двадцятьма мовами, накладом понад 2 млн. примірників.
    Книжки В. Нестайка є улюбленими для багатьох поколінь українських читачів. Його твори внесено до шкільних програм, а п'єси успішно ставляться в дитячих театрах різних міст України.
    Всеволод Нестайко найславніший український казкар. Вже багато років його книги лідирують серед запитів читачів у нашій бібліотеці. Важко сказати, що робить твори Нестайка геніальними. Мабуть, щось магічне живе на сторінках його творів, і притягує до себе читачів. Своїми веселими, дотепними, мудрими казками й повістями Нестайко радує, веселить і повчає.
    Поринути у світ пригод – це найцікавіша справа, особливо коли тобі від 7 до 15 років. Та найцікавіше занурюватися у пригоди з вірним другом. Таким другом та провідником може стати для дітей Всеволод Нестайко.
    До 90- річчя від дня народження Всеволода Нестайка в бібліотеці – філії с. Кретівці відбулася літературна гра -подорож «Світ казок та пригод Нестайка». Впродовж мандрівки діти побували на станціях «Палац Кмітливих», де відповідали на запитання по творчості В.Нестайка. Відбулася вікторина за твором письменника «Тореадори з Васюківки», чим здійснили подорож цікавим, багатим на пригоди селом Васюківка, пережили всі пригоди головних героїв Яви та Павлуші, поспівчували їм, розважилися з ними, але й чомусь навчилися: розуміти один одного, підтримувати родину та друзів. На зупинці «Казковій» діти розповіли про найулюбленіші книги Всеволода Нестайка. А зупинка «Веселинка» порадувала учнів веселим настроєм. На ній діти могли пожартувати та пограти в кумедні ігри.
    Також була розкрита книжково – ілюстративна виставка «Казкар української літератури». Тут для дітей були представлені найцікавіші твори письменника. По завершенню літературної мандрівки діти отримали солодкі подарунки.

    Бібліотека філія с.Стриївка

    Pic Pic

    30 січня виповнюється 90 років з дня народження письменника і казкаря Всеволода Нестайка. Його світ – тонкий візерунок дитячої казки, сплетений із тисячі чарівних образів і найдивовижніших створінь. Його світ – ніби золотаве мереживо сяйва кожного з нових поколінь. Здається, він говорить тими самими словами і малює тими самими пензлями, що й сотні інших письменників і казкарів, але чомусь його творів не можна випустити з рук, не дочитавши до кінця.
    З нагоди цієї дати, 26 січня бібліотекар Стриївецької бібліотеки-філії, Iryna Dovgan для наймолодших користувачів книгозбірні розгорнула ювілейну книжкову виставку «В гості до Всеволода Нестайка».
    Діти також взяли участь в літературній вікторині за повістю-казкою «Незвичайні пригоди в лісовій школі», яку підготувала та провела бібліотекар.

    Бібліотека філія с.Романове Село

    Pic

    Українська громадськість 29 січня вшановує День пам’яті Героїв Крут. Молоді захисники Української Народної Республіки власною кров’ю вписали нову героїчну сторінку в історію визвольного руху. В цей день поблизу станції Крути, 300 курсантів військової школи, студентів і гімназистів вийшли на захист України.
    Ця битва стала символом нескореності, патріотизму та жертовності, показала, що любов до Батьківщини, відданість національній ідеї – це і є сила, яка набагато перевищує зброю, будь – які внутрішні і зовнішні загрози.
    З нагоди вшанування Героїв Крут бібліотекар Романовосільської бібліотеки-філії Галина Киндьо, презентувала книжково-інформаційну виставку "Крути! Крути! Мужність і посвята вірність що міцніша понад смерть.
    Крути! Крути! Горда і завзята кличе пісня і веде вперед", на якій представлені документи про подвиг українських юнаків, який навічно залишиться в історії як символ національної честі, та нескореного духу нашої нації.
    Вони, Герої Крут, були першими кіборгами у нашій історії. І в нашій пам'яті вони назавжди залишаться вічно молодими героями.

    Бібліотека філія с.Зарубинці

    Pic Pic

    Ранком сонце встає з туману
    Від посипаних прахом полів
    Не забути мені Биркенау,
    Дим людей,дим людей,дим людей.
    Х. Гурі

    Голокост (у перекл. з івриту – «катастрофа» або з грецької «спалений цілком») - загибель значної частини єврейського населення Європи внаслідок нацистської політики планомірного й організованого фізичного знищення (геноциду) євреїв у Німеччині та на захоплених нею територіях у 1933-1945 pp.
    До 75 річниці відзначення Голокосту,в Зарубинській бібліотеці була розкрита інформаційна виставка"Чорна стрічка в пам'яті історії!".

    Бібліотека філія с.Кретівці

    Pic

    8 січня виповнюється 85 років від дня народження В. Симоненка. Йому судилось вийти на українську літературну ниву в буремну добу хрущовської відлиги. Серед українських шестидесятників він відзначався надзвичайною громадянською мужністю, безкомпромісністю і патріотизмом.
    Василь Андрійович Симоненко народився 8 січня 1935 р. в селянській родині на Полтавщині. Дитинство і юність припали на воєнні та післявоєнні роки. Складати вірші Василь почав ще в школі, і школярі називали його гучним словом «поет».
    В незалежній українській державі творчий здобуток Василя Симоненка оцінюється по-новому. Мірою краси поета стала міра життєвої правди і свободи. Його твори побачили світ, їх читають, на них виховуються покоління громадян України. Твори Василя Симоненка дістали всенародне визнання. Його поезія розлилася піснею по українській землі.
    Напередодні 85-річчя від дня народження Василя Андрійовича Симоненка в бібліотеці – філії с. Кретівці було розгорнуто книжкову виставку «Я воскрес, щоб знову з вами жити…».

    Бібліотека філія с.Кретівці

    Pic Pic

    Для мільйонів людей Різдвяні й новорічні свята — це час, який вони проводять разом з сім’єю і друзями, час відновлення тісних зв’язків. Чимало інших людей вважає ці свята часом, коли можна роздумувати про народження Ісуса Христа і про те, яку роль він відіграв у спасінні людства. Прийдешня низка новорічно-різдвяних свят – це відмінний привід для того, щоб урізноманітнити дозвілля. Є безліч способів розважити себе.
    Завітайте до бібліотеки – філії с. Кретівці, бо це чудова можливість познайомитися з традиціями зимових свят: Нового року, Різдва Христового, Свята Меланки, Стрітення та ін. У нас ви зможете поповнити скарбничку традицій святкування цікавими ідеями і знайти щось нове.
    Книжкова виставка «Дивосвіт різдвяних свят» проілюструє, як святкували новорічно-різдвяні свята українці. Тут ви знайдете цікаві книги про звичаї та традиції українського народу в зимові свята. Бібліотекар проводить бесіди із читачами, розповідаючи їм про історію новорічної ялинки і традиції святкування: народні обряди, тексти колядок та щедрівок, автентичний український одяг.
    Давні різдвяні традиції відроджуються сьогодні. У бага¬тьох місцевостях України, у багатьох родинах урочисто відзначається Різдво, відбуваються колядування і щедрування. Тож хай різдвяні свята проходять в українських домівках весело і з любов’ю.

    Бібліотека філія с.Романове Село

    Pic Pic Pic

    22 січня Україна відзначила День Соборності України та 101 рік Акту Злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. З цієї нагоди у бібліотеках Збаразька централізована бібліотечна система проходили пізнавально-виховні заходи.
    Бібліотекар Романовосільської бібліотеки-філії Галина Киндьо, спільно із вчителями місцевої загальноосвітньої школи, провела історичний альманах «Славетна мить, що об’єднала Україну».
    Оформлена книжково-ілюстративна виставка «Нехай ніхто не половинить, твоїх земель не розпина, бо ти – єдина Україна, бо ти на всіх у нас одна» ознайомила учасників заходу з початками ідеї соборності, як відбувалася підготовка Акту Злуки, як проходило проголошення Злуки, дізнатися про перше офіційне святкування Соборності України та яке має велике значення День Соборності для кожного громадянина нашої країни.

    Бібліотека філія с.В.Раковець

    Pic

    Патріотичне виховання молоді є одним із пріоритетних напрямків роботи бібліотек Збаразька централізована бібліотечна система.
    22 січня, у День Соборності України для користувачів Великораковецької бібліотеки-філії, бібліотекарем Світлана Довгань було проведено годину державності «На шляху до соборної України» для учнів 8-9 класів та презентовано книжкову виставку-міркування для всіх категорій користувачів «Україно, соборна державо, сонцесяйна колиско моя».
    Матеріали, представлені на виставці, акцентують увагу на історичних фактах, що передували події, на об’єднавчому русі, який наприкінці 1918 початку 1919 року охопив майже всю Україну. Виставка привернула увагу користувачів та запропонувала замислитись над історією нашої країни, сьогоденням та майбутнім українського народу.

    Бібліотека філія с.Стриївка

    Pic

    Віднині зливаються в одне ціле віками розділені частини України – Галичина, Буковина, Закарпаття та Придніпрянська Україна – в одну велику Україну. Збулись мрії, заради яких жили та заради яких вмирали кращі сини України. Віднині є одна незалежна Українська Народна Республіка», – так було написано в Акті злуки.
    22 січня, в Україні відзначають День Соборності і Свободи. Це свято відзначається щороку у день проголошення Акту возз'єднання Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки, що відбулося у 1919 році.
    У Стриївецькій бібліотеці-філії з нагоди свята бібліотекарем Iryna Dovgan було проведено інформаційну годину «Соборність України: від ідеї до сьогодення» та розгорнуто книжкову виставку «Соборна пам’ять України», яка привертає увагу відвідувачів книгозбірні та пропонує замислитись над історією нашої країни, сьогоденням та майбутнім українського народу..

    Бібліотека філія с.Зарубинці

    Pic Pic Pic

    У НОВИЙ 2020 РІК З НОВИМИ ПОДАРУНКАМИ!!!

    Бібліотека - філія с.Зарубинці Збаразької ЦБС отримали ящик книг від Фундація Дарини Жолдак взявши участь у проекті з розвитку читання «Як приборкати Книжкозавра».

    Бібліотека філія с.Зарубинці

    Pic Pic Pic

    В народі говорять: «Зима прийшла і празничків привела». Підготовка й прихід новоріччя давно перейшло в обрядові дійства: гостинці від Миколая Угодника, ворожіння на Андріївських вечорницях, водіння Маланки та постановка вертепу, віншівки, колядки, щедрівки, дитячі та дорослі забави…
    У Бібліотека - філія с.Зарубинці Збаразької ЦБС з нагоди новорічно-різдвяних свят розгорнуто виставку-інсталяцію "Веселих свят".
    Для наймолодших користувачів книгозбірні бібліотекар Наталя Цвях провела арт-терапевтичний майстер-клас «Альтернативна ялинка» та разом з дітками прикрасила вікна бібліотеки сніжинками.?