Новини і Події

інформація про життя Збаразької ЦБ та ЦДБв 2017році


  • ПЕРЕЙТИ ДО НОВИН БІБЛІОТЕК-ФІЛІЙ

  • 26 грудня 2017р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    Хоча сьогоднішній грудень небагатий на сніг, та в центральну бібліотеку для дітей завітала справжня зима-красуня. Для своїх користувачів працівники бібліотеки обладнали різдв’яно-новорічну фотозону, яка створювалася з любов’ю для всіх відвідувачів. Чудові витинанки, які виготовляли діти на майстер-класі «Морозні шибки», прикрасили бібліотеку.
    Запрошуємо всіх бажаючих зробити чудові фотографії і зануритися в атмосферу свята! Приходьте, фотографуйтеся!

    24 грудня 2017р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    24 грудня 2017 року виповнюється 80-річчя від дня народження державного, громадського, політичного діяча, журналіста, народного депутата України I - III скликань, одного із лідерів українського правозахисного руху, багаторічного лідера Народного Руху України, Героя України В’ячеслава Максимовича Чорновола.
    Вшановуючи цю видатну особистість, незламного борця за незалежність, в Збаразькій центральній бібліотеці розкрито ювілейну виставку "З когорти праведників", на якій представлено 10-томне видання творів В.Чорновола, папка-досьє з матеріалами про нього, книги "Лихо з розуму" і присвячена світлій пам"яті "Спроба розкола Руху", що вийшла у річницю трагічної загибелі цього Великого українця.
    Схилім синьо-жовті знамена в жалобі і чола...
    Хай буде пером йому рідна земля над Дніпром,
    А ми піднесем його справу ще вище, ніж вчора!
    Вкраїна не вмерла - гряде Чорноволів огром!(С.Пушик)

    18 грудня 2017р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    Свято Миколая-Чудотворця завжди було очікуваним і бажаним для української родини, а особливо для дітей.
    Діти вірять, що у ніч з 18 на 19 грудня Святий Миколай спускається з неба у супроводі ангелів, що несуть його мішок. Іде він від хати до хати і кладе під подушку дитині, що заснула, свої небесні дарунки. Таке щастя випадає, звичайно, лише чемним і слухняним діткам. Неслухам і вередунам замість подарунка Святий Миколай може залишити різочку.
    Сподіваємося, що Святий Миколай не оминув своєю увагою й ласкою жодної оселі, де зростають добрі дітки, і залишив їм приємний і бажаний дарунок.
    Санчата з солодощами залишив Чудотворець і в Збаразькій центральній дитячій бібліотеці для тих діток, які люблять читати книжки і для тих, хто ще тільки хоче завітати до нас, щоб ознайомитися з книжковими виставками «Зимонька біленька стелить сніг легенько», «Святий Миколаю, прийди до нас з раю», та взяти почитати книжку про свято Миколая і інші зимові свята.

    12 грудня 2017р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    12 грудня - ювілейний день народження у Надійки Гербіш! Збаражанка, українська письменниця і перекладачка, дружина, мама, мандрівниця, фотограф, мрійниця...
    Репрезентує американську компанію Riggins International Rights Services, Inc. для Східної Європи, і це ще далеко не все про Надійку.
    Есеїстка, авторка дитячих книжок і короткої прози. Її книжка «Теплі історії до кави» не лише стала українським бестселером і була названа «Європейською християнською книжкою року 2012», але й започаткувала цілу «теплу» серію в українській літературі.
    На сьогодні продано понад 100 000 примірників Надійчиних книжок.
    Переклала 15 книжок високого профілю з англійської – зокрема «Ключові рішення» Дж. В. Буша, «Шлюб, про який ви завжди мріяли» Ґ. Чепмена, «Розвиваючи лідера в собі» Дж. Максвелла, «Снайпер Арафата» Тасса Саади, "Психологія та християнство: 5 поглядів" під редакцією Еріка Л. Джонсона.
    Попередньо працювала журналісткою, книжковою оглядачкою, головною редакторкою видавництва "Ездра" та кураторкою україномовних проектів видавництва "Брайт Стар Паблішинг", викладачкою у коледжі університету «Україна» на спеціальності «Видавнича справа».
    Як фотограф Надійка ілюструвала кілька книжок для видавців із України, США та Канади, одна з її фотографій потрапила на палітурку американського бестселера за версією New York Times.
    Надійка Гербіш - авторка таких книжок: "Художниця", Теплі історії до кави", "Теплі історії до шоколаду", "Дороговкази, радіо та дощ", "15 дієвідмін радості", "Мене звати Мар"ям". Чудовими є її книги для малечі","Помаранчевий дарунок", "Пригоди у весняному саду","Найважливіша знахідка", "Одного разу на Різдво","Мишеняткова арифметика","Мандрівки чарівним атласом".
    В читальному залі Збаразької центральної бібліотеки розкрито ювілейну виставку-вітання "Хай творяться дива!", присвячену дню народження Надійки.
    Працівники бібліотеки та читачі щиро вітають улюблену письменницю та зичать їй міцного здоров"я та надиху для творчості, цікавих мандрівок і неповторних фото, особистого щастя і благополуччя! Нехай буде побільше див у Вашому житті, Надійко!

    10 грудня 2017р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    10 грудня відзначається міжнародне свято - День прав людини. До цієї події в Збаразькій центральній бібліотеці був проведений круглий стіл "У світі моралі і права".
    В роботі заходу прийняли участь головний спеціаліст Збаразького бюро безоплатної правової допомоги Анатолій Козак, дирекція Збаразької ЦБС, бібліотекарі району та міста.
    Анатолій Костянтинович розповів про послуги центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги і дав відповіді на запитання учасників круглого столу. Були надані консультації на теми прийняття спадщини, передачі земельної ділянки, та багато інших.
    На постійно діючій виставці можна переглянути інформаційні буклети з різної правової тематику, надані центром для користування читачам бібліотек..

    1 грудня 2017р.


    Pic

    1 грудня 1991 року в Україні відбувся Всеукраїнський референдум щодо незалежності України, на якому волевиявленням народу було підтверджено Акт проголошення незалежності України, ухвалений 24 серпня 1991 року Верховною Радою України, за який тоді проголосували 346 народних депутатів.
    26 років тому під час референдуму українці підтвердили прагнення жити в незалежній державі, зробивши її незворотнім фактом історії.
    В читальному залі Збаразької ЦБ розкрито книжкову виставку "Долаючи перепони історії". Переглянути виставку завітали учні ЗОШ №1.

    1 грудня 2017р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic

    У листопаді виповнилося 110 років від дня народження відомої шведської казкарки Астрід Ліндгрен – однієї з кращих казкарок Скандинавії. Народилася Астрід 14 листопада 1907 року в Південній Швеції у невеликому містечку Віммербю провінції Смоланд у селянській родині.
    Письменниця створила більше 30 книг. За свої прекрасні твори вона одержала багато нагород. Майже усі її літературні твори екранізовані, за їх мотивами ставлять театральні спектаклі. Астрід Ліндгрен по праву вважають однією з кращих казкарів світу.
    В районній бібліотеці для дітей 1 грудня було проведено літературну годину «Казковий світ Астрід Ліндгрен» На зустріч з казковими героями письменниці завітали учні 4А(вчитель Рожко Леся Ярославівна) та 4В(вчитель Мавдюк Марія Іванівна) класів ЗОШ І-ІІІ ст. №1. Діти ознайомилися з біографією письменниці, дали відповіді на запитання вікторини про її життєвий і творчий шлях та переглянули шведсько-норвезьку анімаційну кінострічку «Карлсон, який мешкає на даху» зняту за одноіменним твором. Мультфільм цікавий тим, що у 2006 році стрічка стала першим іноземним повнометражним анімаційним фільмом дубльованим українською мовою.
    Діти поринули у чудовий фантастичний світ Астрід Ліндгрен, письменниці, яка вміла з гумором говорити про серйозні речі.

    Pic Pic Pic

    29 листопада 2017р.


    Pic

    Всесвітній день боротьби зі СНІДом в Україні відзначається 1 грудня. "Знання - найкращий захист від СНІДу"- таку назву має тематична полиця, що розкрита в читальному залі Збаразької ЦБ. На ній представлені брошури, папки з матеріалами, буклети про запобігання та профілактику страшної хвороби.

    27 листопада 2017р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    27 листопада минає 80 років з часу репресій доби «Великого Терору», зокрема, дня розстрілу Митрополита УАПЦ Василя Липківського. 27 листопада рішенням ІІІ-го помісного Собору УАПЦ було оголошено Днем пам’яті святих новомучеників землі української – мучеників і сповідників Христової віри, загиблих в Україні від безбожницької влади протягом 1917-1991 років. Відтак, духівництво УАПЦ долучило митрополита Василя Липківського та його соратників до лику святих.
    «Під Твою милість прибігаємо» та «Царице наша Преблагая» - молитовним співом хору священиків Збаразького благочиння розпочалася мала академія «Подвижники віри», що проходила в неділю, 26 листопада в актовому залі Збаразької музичної школи. Продовжили захід духовні пісні «О, Вселаскавий» і «Сто літ минає».
    Ведуча Тетяна Стахів розповіла присутнім про гігантський масштаб репресій: «За 15 місяців кампанії за політичними звинуваченнями в СССР було заарештовано більше 1,7 млн. осіб. До розстрілу з політичних мотивів були приречені 681692 особи.
    Репресії проти духовенства були такими, що в Сибірі українських священиків було в п’ять раз більше, аніж залишилося їх в Україні».
    Присутні переглянули відеофільм про історію та ліквідацію Української Православної Автокефальної Церкви і роль митрополита Василя Липківського в її становленні.
    Протоієрей Андрій Лицан розповів про життєвий і страдницький шлях Василя Липківського, про його величезний внесок в історію церковного життя України.
    Хор Братства ОУН-УПА виконав пісні «Впав козак за Україну» і «Ви за волю воювали», а хор Союзу Українок – «На далекім сході» та «Молитва».
    Священики відправили панахиду за всіх репресованих і закатованих жертв «Великого Терору», зокрема, представників духовенства та митрополита Василя Липківського.
    На завершення заходу виступив настоятель храму Успіння Пресвятої Богородиці ієрей Роман Слика (О.Роман Сливка), який подякував всім учасникам та присутнім, і відмітив, що дуже важливо берегти пам'ять про страшні події тих років і цінувати вклад всіх тих мучеників, що жили, творили і вмирали за Україну. Пролунав духовний гімн України «Боже великий, єдиний, нам Україну храни».
    На книжковій виставці були представлені Книги пам'яті репресованих жертв Тернопільської області та Збаразького району, книги з історії, "Проповіді на неділі й свята" авторства митрополита Василя Липківського та його праця "Відродження церкви в Україні" (книга була видана1959 року в Торонто і подарована бібліотеці з приватної колекції українця Петра Телев'яка з Лондона).
    створення відеофільму здійснив системний адміністратор Збаразької ЦБС Василь Чорняк.
    Захід відбувся за ініціативи Ломага Ігор, члена Всеукраїнського товариства політичних в’язнів та репресованих.

    Pic Pic Pic

    23 листопада 2017р.


    Pic

    Серед розмаїття осінніх овочів та фруктів почесне місце традиційно займає гарбуз.
    Цей овоч родом з Північної Америки. А назву свою він отримав від грецького "Pepõn" - велика диня. Ще до прибуття перших переселенців, гарбуз був одним з основних продуктів на столі індіанців. Вони смажили гарбузові смуги на вогнищах протягом всієї зими. М'якоть гарбуза смажили, пекли, випалювали і сушили. Гарбузове насіння їли, а з сушеного гарбуза робили борошно. Шкірка гарбуза використовувалася як контейнер для зерна, бобів і насіння, а з гарбузових смуг індіанці ткали циновки. Коли Колумб привіз гарбузове насіння до Європи, цей овоч почали використовувати для того, щоб нагодувати худобу, а не людей.
    Гарбуз з того ж сімейства, що і огірки, кабачки, кавуни та корнішони.
    Існує понад п'ятдесят сортів гарбуза. Найкращий гарбуз мускатний. Він дуже ароматний, і містить найвищий відсоток каротину. А в звичайних кімнатних умовах може зберігатися до трьох років.
    Гарбуз можна вирощувати абсолютно в будь-якому куточку світу, зрозуміло, окрім Антарктики. Крім помаранчевих гарбузів, бувають сині, білі і зелені. Гарбуз – це сонячна ягода, карета для Попелюшки, атрибут сватання та Гелловіну.
    Переглянувши книжкову виставку «Гарбузова родина» у відділі обслуговування учнів 5-9 класів Збаразької центральної бібліотеки для дітей можна дізнатися ще багато цікавого про цю велику ягоду та його сімейство.

    22 листопада 2017р.


    Pic

    З нагоди 85-річчя вшанування пам’яті жертв голодомору відділом інформаційних технологій та автоматизації бібліотечних процесів Збаразької ЦБС створено відеопрезентацію «Пам’ять людська не забуде повік».

    переглянути

    21 листопада 2017р. Збаразька ЦБ.

    День Свободи в Україні, 4 роки від початку Революції Гідності.
    "Коли все починалося, ми знали тільки те, що пряні тарелі лапатого снігу скоро впадуть на наші голови. Знали, що вони знайдуть нас за світінням сотні тисяч смартфонів, які ми підіймемо над головами, аби Київ заблимав спалахами велетенського серця. Ті спалахи сиґналитимуть тривогою у холодне, зимове небо. Палахкотітимуть сильніше за металеві діжки, в яких ми палитимемо свої тривоги і переживання. В яких, разом з дровами, спалимо наше сьогодні, аби зігріти і не дати задубнути нашому завтра."(Маркіян Камиш).
    Працівники Збаразьких центральних районних бібліотек взяли участь у вшануваннях, присвячених цим вагомим історичним подіям, які відбулися сьогодні на майдані Івана Франка в м.Збаражі.
    В центральній бібліотеці розгорнута постійно діюча книжкова виставка "Рабів до раю не пускають", яка періодично поповнюється новими надходженнями.

    10 листопада 2017р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    "Де ростемо, там мусимо цвісти"-цитатою Володимира Кравчука названо книжкову виставку, присвячену його 57-ій річниці з дня народження.
    Бібліотекарі Збаразької цбс щиро вітають свого земляка, поета, журналіста, літературознавця, редактора, частого гостя бібліотеки, справжнього шанувальника українського слова Володимира Ярославовича Кравчука і не втомлюються популяризувати його творчість.

    9 листопада 2017р. Збаразька ЦБ.

    Pic
    Pic

    День української писемності та мови – державне свято, яке щороку відзначається в Україні, починаючи від 1997 року (Указ Президента № 1241/97 «Про День української писемності та мови»).
    За православним календарем — це день вшанування пам’яті преподобного Нестора-літописця, основоположника давньоруської історіографії, першого історика Київської Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова.
    З нагоди святкування Дня української писемності та мови щороку 9 листопада вся країна пише Всеукраїнський диктант національної єдності.В 12-ій годині на Українському радіо почалася годинна радіопрограма, присвячена цій акції. Спочатку ведучі розповіли про історію радіодиктанту, його учасників та умови написання. В 12:30 розпочався власне диктант. Уже не перший рік текст диктує доцент Київського університету ім. Б. Грінченка Олександр Авраменко.
    Це вже сімнадцятий радіодиктант національної єдності. Все більше людей приєднується до акції.
    Бібліотекарі Збаразьких районних бібліотек зібралися в читальному залі центральної бібліотеки і також прийняли участь в написанні Всеукраїнського диктанту національної єдності. "Як парость виноградної лози, плекайте мову" - таку назву має цьогорічна книжкова виставка.

    27 жовтня 2017р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    О, незабутній Листопаде,
    Пройдуть роки, пройдуть віки,
    А ти стоятимеш над нами,
    Як тінь Господньої руки.
    З нагоди 99-оі річниці створення ЗУНР в Збаразькій центральній бібліотеці розкрито книжкову виставку "Західноукраїнська народна республіка - важливий етап самоутвердження українського народу".

    26 жовтня 2017р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic

    Напередодні осінніх канікул до учнів перших класів Збаразької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1 (Збаразька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів 1) завітали працівники центральної бібліотеки для дітей.
    Бібліотекарі Алла Каторож (Алла Каторож-Климчук) та Оксана Волошин розповіли дітям про бібліотеку, про книжкові новинки, про журнали, які можна почитати в бібліотеці, чи взяти з собою додому.
    Щоб з користю провести канікули, завітайте в Збаразьку центральну бібліотеку для дітей!

    24 жовтня 2017р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    МАНДРІВНИЙ ФЕСТИВАЛЬ DOCUDAYS UA ЦЬОГОРІЧ ЗАВІТАВ У ЗБАРАЖ.
    24 жовтня в Збаразькій центральній районній бібліотеці, в рамках XIV-го Міжнародного Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA (Мандри Docudays UA Тернопіллям) відбулась демонстрація фільму: «Живі й нескорені».
    Виконавчий директор Екологічно-гуманітарного об’єднання «Зелений Світ» (ЕГО «Зелений Світ»)Олександр Степаненко ознайомив присутніх з історією Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UА та представив документальний фільм «Живі й нескорені».
    Це фільм з документального циклу ДЕКОМУНІЗАЦІЯ.UA , який розповідає, як у Червонограді на Львівщині роками протистоять два хори, в одному з яких співають націоналісти й ветерани ОУН-УПА, а в другому – представники російської общини, ветерани праці й «Великої Вітчизняної». Репетиції вони проводять в одному Будинку культури, а його керівник стежить за тим, щоб вони не зустрічалися з метою уникнення конфліктів. Та все-таки перетнутися їм довелося – якраз під час зйомок…
    По закінченні перегляду фільму науковий працівник Національного заповідника "Замки Тернопілля" Тетяна Федорів презентувала книгу "Подорож" Іди Фінк, уродженки м. Збараж. Відеопрезентація доповідачки «Місто та люди Іди Фінк» доповнила розповідь про життя письменниці та її художній твір.
    Олександр Степаненко подякував Тетяні Федорів за співпрацю та подарував їй книги. Збаразька центральна бібліотека також не залишилась без подарунків, - фонд книгозбірні поповнився книгою І.Фінк «Подорож» та новим виданням Лариси Денисенко «Майя та її мами», яка цьогоріч наробила багато галасу на Форумі видавців у Львові.

    20 жовтня 2017р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    20 жовтня до центральних бібліотек міста Збараж завітали учні 6-го та 9-го класів Залужанська ЗОШ І-ІІІ ступенів із вчителями Перещук Марією Степанівною та Смакулою Вірою Степанівною.
    В центральній бібліотеці для дорослих бібліотекар читального залу Мар'яна Шмігель провела екскурсію книгозбірнею, під час якої ознайомила дітей із структурою бібліотеки, правилами користування, розповіла про роботу інформаційного центру з безкоштовним доступом до мережі Інтернет. Також діти переглянули книжкову виставку «Літописець рідного краю», присвячену 102-річчю від дня народження Анатолія Павловича Малевича та ознайомились із життєвим та творчим шляхом краєзнавця.
    Заступник директора Збаразької ЦБС по роботі з дітьми Тетяна Огінська (Tatiana Ohinska) та бібліотекар Алла Каторож (Алла Каторож-Климчук), провели екскурсію в Збаразькій центральній бібліотеці для дітей. Вони ознайомили учнів книжковим фондом, правилами поведінки у книгозбірні, з новими надходженнями книг та дитячою періодикою. Діти переглянули книжкові виставки розгорнуті в бібліотеці. Зустріч пройшла в теплій та дружній атмосфері.

    18 жовтня 2017р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    «ВСЕ ПРО ГРИБИ»
    В осінню пору люди прямують до лісу на «тихе полювання». Їхня «зброя» – це кошики та відерця. Вони шукають гриби. Гриби треба вміти розрізняти, адже існують їстивні гриби та отруйні. Кожен грибник обов’язково повинен знати всі види отруйних грибів. Не знаючи, або не приділяючи достатньої уваги до видів отруйних грибів, їх зовнішніх характеристик, схожості з їстівними видами, можна досить легко назбирати отруйних грибів та отруїтися.
    В Збаразькій центральній бібліотеці було проведено експрес-інформацію «Все про гриби». Бібліотекарі відділу обслуговування Осмолович Наталя та Світлична Світлана розповіли учасникам заходу про запобігання отруєння грибами та рекомендували правила, які необхідні для виконання кожній людині. Ознайомили з основними причинами та симптомами отруєння.
    На жаль, погані гриби від хороших не так легко відрізнити. Якщо зовнішній вигляд блідої поганки чи мухомора відомий навіть дітям, то з іншими «вбивцями» можуть виникнути труднощі. В читальному залі розгорнуто книжкову виставку «Все цікаве про гриби», яка допоможе в цій нелегкій справі.
    Для того, щоб вміти розпізнати отруйні гриби в кошику, правильно збирати та готувати смачні грибні страви завітайте у Збаразьку центральну бібліотеку, саме тут ви знайдете багато корисної та цікавої інформації.

    18 жовтня 2017р. Збаразька ЦДБ.

    Pic

    Бесіду-історичний екскурс біля книжкової виставки «Зродились ми великої години» провели працівники Збаразької центральної бібліотеки для дітей.
    Під час бесіди діти дізналися про історію славетної Української Повстанської Армії, яка була створена для захисту мирного населення України від знущань німецької та московської окупаційних влад, та переглянули літературу, розміщену на виставці.

    13 жовтня 2017р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    14 жовтня, відзначатимемо День Захисника України. Цей день багатий на події: православні християни відзначають Покрову Пресвятої Богородиці, ознакою якої є те, що вона покриває землю листям чи снігом. А ще – є Заступницею від ворогів.
    14 жовтня святкуємо ще й День українського козацтва. Як відомо, церква Покрови Пресвятої Богородиці була головною на Запорізькій Січі, а 14 жовтня – одним з найважливіших днів для козаків, бо тоді вони проводили свої ради, на яких вибирали нового гетьмана або кошового отамана.
    Також вважається, що на Покрову у 1942 році було створено Українську Повстанську армію, відтак 14 жовтня – це ще й День Української Повстанської армії.
    2017-й рік на Тернопільщині було проголошено Роком Української Повстанської Армії,- відзначаємо 75-річчя створення.
    У теперішній час, коли йдуть бойові дії на Сході нашої країни, коли гинуть молоді хлопці-захисники України, цей день набуває особливого змісту, тому ще це одночасно і вшанування пам"яті всіх загиблих за незалежність, і свято сміливості, мужності та героїзму.
    В читальному залі Збаразької ЦБ представлено книжкову виставку "Лицарі української незалежності", яка складається з трьох розділів. Перший - присвячений темі козацтва, феномену його виникнення та історії, другий- представляє книги з літопису УПА, її боротьби та персоналій. Зокрема, представлено книгу спогадів нашого земляка, колишнього Голови Збаразькоі районної управи Братства ОУН-УПА, багаторічного в"язня сталінських таборів Ярослава Перчишина "Сповідь моїм землякам", видану в 2017 році.
    В третьому розділі виставки презентуються видання, присвячені сучасним подіям визвольної боротьбі з російським агресором на Сході України: виданий методично-бібліографічним відділом Збаразької ЦБС інформаційно-бібліографічний посібник "Біль навік запікся і застиг:воїни АТО - наші земляки"( Пам"яті полеглих героїв нашого краю); "Катастрофа і тріумф. Історії українських героїв"(книга історій з бібліотеки газети "День"(Про Героїв.Тих, хто загинув, хто вижив, пройшов, пережив); книги-бестселери "Іловайськ" Євгена Положія та "Аеропорт" Сергія Лойка; книга- фотоальбом "Українська військова символіка", в якій висвітлюється система військових символів у сучасних Збройних Силах України - прапори, державні та відомчі нагороди, знаки класифікації і т.п.; книги про волонтерів та звичайних людей, які своїми діями та жертовністю, прикладом свого життя, всіма силами наближають перемогу рідної країни та утверджують її Незалежність.

    3 жовтня 2017р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    Для бібліотекарів Збаразької ЦБС вже стало доброю традицією зустрічатися та відзначати Всеукраїнський день бібліотек, мандруючи історичними місцями не тільки рідного краю, але й Західної України.Так, впродовж останніх кількох років, берегині книжкових храмів побували на екскурсіях в Кам"янець-Подількому замку, Хотинській фортеці, Язловецькому замку та палаці-монастирі, в Червоногородському замку та на Джуринському водоспаді, в славетному місті Львів, Спасо-Преображенській церкві на Чернечій та на Замковій горах, що в Старому Збаражі. Минулоріч - відвідали Харчукову світлицю в бібліотеці-філії с.Лози та величний Вишнівецький палацовий комплекс. Цього року екскурсійний маршрут пролягав до однієї з найстаріших твердинь в Україні - Замку князів Острозьких XVст. в м. Дубні. Цікавою та пізнавальною виявилася екскурсія, яку провів для бібліотекарів екскурсовод Державного історико-архітектурного заповідника Ігор Касянчук. Пізніше маршрут пролягав до старовинного Кременця,- там відвідали ще одну пам"ятку історії та природи - Кременецьку замкову фортецю на горі Бона та помилувались прекрасною панорамою міста.
    Відзначаючи своє професійне свято, бібліотекарі не тільки спілкуються та обмінюються досвідом роботи, але й пізнають історію рідної країни, підвищуючи свій особистий культурно - освітній рівень.

    5 жовтня 2017р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic

    На екскурсію в центральну бібліотеку для дітей завітали вихованці гуртка «Юні мовознавці»(керівник Верещагіна Інна Олегівна) Будинку дитячої та юнацької творчості. Оксана Волошин, бібліотекар відділу обслуговування учнів 1-4 класів, ознайомила юних користувачів з книжковими виставками, розкритими з нагоди Року німецької мови в Україні та Дня захисника України, провела огляд періодичних видань: «Мандруємо планетою з журналом і газетою».

    26 вересня 2017р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    В читальному залі Збаразької центральної книгозбірні було гамірно.На зустріч зі своїми земляками з нагоди свого 70-річного ювілею завітала поетеса, прозаїк, перекладачка, педагог Любов Гонтарук, уродженка с. Великий Кунинець Збаразького району. Привітати гостю приїхали односельчани - сільський голова та бібліотекарі Людмила Гнатюк і Галина Санець, прийшли її колишні колеги по роботі та учні Збаразької школи-інтернату, друзі, знайомі. Поет Володимир Кравчук прочитав ювілярці рядки своєї поезії про кохання і розповів про новий роман Любові Романівни " Я - війна", виразивши надію, що наступний роман матиме назву "Я - любов".
    Ведучі Тетяна Стахів та Мар"яна Шмігель познайомили присутніх з творчістю письменниці з допомогою її лірики, зокрема, віршів, що присвячені рідному місту Збаражу. Віртуальна книжкова виставка і слайди зі світлинами, що демонструвалися на екрані, допомогли краще розкрити творче надбання Любові Гонтарук та ознайомили гостей з такою яскравою сторінкою її життєпису, як дружба з Олесем Гончаром.
    На зустрічі звучали пісні у виконанні солістки РБК Любові Шарко. Були використані музичні відео: "Пісня про Збараж" у виконанні Миколи Соснового, "Гойдалка дитинства" на слова Володимира Кравчука у виконанні Юрія Біркового, "Мої батьки" у виконанні Олега Винника.
    В своєму виступі ювілярка подякувала землякам за теплий прийом і душевну атмосферу свята, прочитала кілька своїх поезій, поділилася планами на майбутнє, відповіла на запитання.
    Директор Збаразької ЦБС Оксана Бойко привітала письменницю з ювілеєм та подякувала за подаровані бібліотеці книги.
    На закінчення зустрічі прозвучало "Многая літа" у виконанні всіх присутніх. Всі охочі отримали автографи на подарованих Любов"ю Гонтарук книгах та зробили фото на згадку.

    22 вересня 2017р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    22 вересня в читальному залі Збаразької центральної бібліотеки пройшов урок мужності "Листи до матері з неволі", присвячений 70-річчю від дня народження Валерія Марченка, дисидента-правозахисника, літературознавця і перекладача, якого переслідувала і довела до передчасної смерті тоталітарна система.
    На розкритій книжковій виставці "Нескорений духом" була представлена книга "Листи до матері з неволі", з якої ведуча Мар"яна Шмігель зачитала передмову відомого правозахисника Семена Глузмана, що познайомився з Валерієм Марченком в пермському таборі для політв"язнів і був його найближчим другом, та уривки з його листів до матері.
    На заході були присутні читачі- учні Збаразьких загальноосвітніх шкіл, вчителі ЗОШ №1.

    14 вересня 2017р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic Pic

    Осінь, осінь... Лист жовтіє.
    З неба часом дощик сіє.
    Червонясте, золотисте...
    Опадає з кленів листя.

    Настала найкрасивіша пора року, яку оспівували художники, композитори, поети. Осінь завітала в центральну дитячу бібліотеку м. Збаража, в якій працівники бібліотеки разом з юними читачами підготували осінні композиції з фруктів та овочів, котрі нещодавно достигли. Діти намалювали малюнки, бібліотекарі ознайомили читачів з книжковими виставками на осінню тематику.
    Pic Pic Pic Pic

    24 серпня 2017р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    24 серпня, в межах святкування 26-ої річниці Незалежності України, в огранному залі Збаразького замку відбулася зустріч з геніальним українським письменником Василем Шкляром, який презентував свій новий роман "Троща".
    Зустріч була багатолюдною і викликала справжній аншлаг серед поціновувачів книг. Були присутні представники обласної та районної влади, інтелігенція, громадськість міста, читачі бібліотеки. Бібліотекарі Збаразької ЦБ розкрили для присутніх книжкову виставку "Василь Шкляр: Батько українського бестселера". Директор Збаразької ЦБС Оксана Бойко подякувала письменникові за його творчість і отримала автографи на новому романі "Троща" та на інших творах автора.

    24 серпня 2017р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    24 серпня виповниться 26 років від Дня Незалежності України. Це не просто День народження держави. Це свято пам’яті про цілі покоління наших предків, що творили і творять націю, боронячи і відстоюючи свободу та незалежність рідної землі. Це також день, коли варто думати про майбутнє, про прийдешні покоління, про нашу відповідальність перед історією.
    З нагоди цього свята в читальному залі Збаразької центральної бібліотеки розкрито книжкову виставку "Моя Україно!Свята моя, вічна, Золотиться сонцем Твій шлях", на якій представлено літературну хронологію розвитку України, а також мистецькі фотоальбоми "Україно, ти для мене диво!" та "Мальовнича Україна".
    Постійно діюча книжкова виставка "Моя Україна день новий зустрічає" включає в себе розділи від прадавньої історії, козацької минувшини, визвольних змагань та всіх інших визначних подій наступних років і персоналій, пов"язаних з ними, до сучасної історії становлення держави. Окрему книжкову виставку невід"ємної та болючої сторінки нашої сучасної історії присвячено Героям Майдану і АТО та визвольній війні на Сході країни.

    24 серпня 2017р. Збаразька ЦДБ.

    Pic

    24 серпня Україна св'яткуватиме 26-ту річницю Незалежності. До цієї визначної дати в Збаразькій ЦДБ розкрито книжкову виставку:
    "Ми всі - одна сім'я,
    Ми всі - одна родина.
    Мільйони різних "Я"
    А разом - Україна"

    14 серпня 2017р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic

    Великий Спас (Преображення Господнє) відзначається 19 серпня.
    Це другий – головний із трьох Спасів. Свято Преображення припадає на той час, коли достигають плоди землі і Господь благословляє їх на всіляку користь людям. В цей день зранку люди починали збирати яблука, святити їх у церкві і пригощали всіх знайомих і незнаємих людей. Вважається, що в ці дні в них зосереджена вся корисна енергія землі. І звичайні, здавалось би продукти, мають цілющі властивості, які допомагають примножити здоров’я, удачу і благополуччя. Чого і ми Вам бажаємо!
    Зі святом Вас!

    7 липня 2017р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    7 липня працівники Збаразької централізованої бібліотечної системи отримали несподіваний подарунок від Всеукраїнського благодійного фонду «Східноєвропейська гуманітарна місія», близько 800 примірників книг. ВБФ «Східноєвропейська гуманітарна місія» – доброчинна організація, основною метою якої є сприяння розвитку християнської освіти та культури в Україні.
    Прийміть слова щирої вдячності за надіслану нам якісну християнську літературу. Подаровані Вами книги знайдуть своїх читачів. Вони будуть корисними викладачам предмету «Християнська етика» та вчителям, які бажають використовувати ці книжки в позакласній та виховній роботі.
    Книги, які надійшли до Збаразької ЦБС мають позаконфесійний характер та спираються на загальнолюдські та християнські цінності. Література буде розподілена між всіма бібліотеками системи.

    30 червня 2017р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    Сьогодні виповнюється 110 років від дня народження Романа Шухевича – українського політичного діяча, Головнокомандувача Української Повстанської Армії. В Збаразькій центральній бібліотеці розкрито книжкову виставку "Нескорений".

    22 червня 2017р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    22 червня 90 років від дня народження Андрія Васильовича Клима, уродженця с.Шили, голови проводу обласної організації Конгресу української інтелігенції, педагога громадського діяча, поета, автора збірки «Карби літ», книг «Історія однієї родини», «Дорога до Вифлеєму», "Інтелігенція.Нація.Державність".
    В Збаразькій центральній бібліотеці розкрито книжкову виставку "Карби літ" з книгами Андрія Клима та матеріалами про його життя.

    15 червня 2017р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    ПРЕЗЕНТАЦІЯ КНИГИ
    Олени Рутецької «Життєві спалахи».
    15 червня, в органному залі Збаразького замку відбулась презентація книги «Життєві спалахи», яку написала Олена Рутецька. Захід підготували і провели працівники центральної бібліотеки.

    репортаж презентації на каналі "TV-4"

    1 червня 2017р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic

    Щороку в перший день літа відзначається Міжнародний день захисту дітей – прекрасне свято радості та одвічної надії. Адже саме в дітях ми хочемо бачити здійснення своїх мрій і сподівань. У малечі не повинно бути нещасливого дитинства, і за це маємо відповідати ми, дорослі, тому турбота про дітей, захист їхніх прав повинен стати одним з найголовніших наших обов'язків.
    З нагоди свята бібліотекарі Збаразької центральної бібліотеки для дітей на майдані Івана Франка, для малечі було проведено експрес-інформацію «Знай свої права, дитино!», яка допомогла дітям розширити їх знання і уявлення про такі важливі для кожного з них права.
    Також було розгорнуто книжкову виставку нових надходжень «УВАГА! На горизонті НЛО (нові літературні об’єкти)!».
    Діти, які були присутніми на даних заходах отримали багаж знань та позитивних емоцій. Та на цьому Свято дитинства не завершується, адже попереду найулюбленіша пора усіх школярів – літні канікули. Проте, книга влітку не відпочиває, так само, як і бібліотека. Отож, чекаємо на вас щоднини, окрім суботи та неділі. Проводьте з користю свій вільний час.

    29-31 травня 2017р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic

    Літо – це канікули з веселими іграми, забавами, пригодами та… книжковими дивами.
    Ще донедавна влітку в бібліотеках було досить тихо у літній час... Останніми роками бібліотеки стали місцем, де можна цікаво, корисно, а головне – весело провести свій літній відпочинок. І не обов’язково з табором відпочинку, але й просто завітавши з друзями до бібліотеки.
    Напередодні літніх канікул в рамках проекту «Канікули у бібліотеці» в Збаразьку центральну дитячу бібліотеку завітали учні 1-4 класів ЗОШ № 1.
    Бібліотекарі книгозбірні Алла Каторож та Оксана Волошин провели цікаву та пізнавальну екскурсію, вікторину «З якої це казки?», ознайомили дітей із новими надходженнями до бібліотеки, розповіли про книги, які рекомендують для читання дітям під час літніх канікул видатні люди України.
    На завершення цікавої та змістовної зустрічі діти переглянули мультфільми за мотивами українських книжок.

    24 травня 2017р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    Усе життя спокутувать борги..."- піснею Олександра Смика розпочалася мала академія, що відбулася 24 травня в залі Збаразької музичної школи.
    Цьогоріч Україна вшановує 70-ту річницю великої депортації українського народу, зокрема, двох хвиль виселення українців зі своїх рідних земель в 1947 році - операції "Вісла"("Схід") та операції "Захід".
    Мала академія була присвячена масштабній операції "Захід", під час якої в жовтні-листопаді 1947 року каральними підрозділами НКВС було депортовано в спецпоселення Сибіру і Казахстану понад 600 осіб міста Збаража, 1 973 особи - зі Збаразького району, з яких 120 загинуло.
    Всього з 1944 по 1953 роки у Західній Україні було репресовано 500 000 осіб, заарештовано 134 000, вбито - 150 000, довічно вислано за межі України 203 662 людей.
    Спільною поминальною молитвою священики, збаражани, гості згадали про усіх виселених, закатованих та загиблих на засланні чи по дорозі до нього земляків. Про трагічні сторінки депортації розповіла ведуча заходу, бібліотекар Збаразької центральної бібліотеки Тетяна Стахів. Відеофільм "Операція "Захід" продемонстрував присутнім жорстокість більшовицького терору. Відео-перегляд фото було створено зі світлин депортованих жителів Збаражчини. Під час перегляду презентації звучала невмируща пісня-реквієм "Журавлі" у записі Квітки Цісик. Своїми спогадами та думками про репресії з присутніми поділились: Василь Кучерук, науковий працівник Львівського історичного музею, письменник, автор багатьох наукових праць; Ярослав Перчишин, багаторічний політв"язень; Леонід Білик, письменник, журналіст зі Зборова; Мирослав Равлик, родина якого зазнала репресію. Історичним подіям та жертвам політичних репресій присвятили свої поетичні рядки письменники Володимир Кравчук, Надія Тарасюк, Марія Назар. Юрій Заяць розповів про трагічну долю родини Козубських з с.Раковець Збаразького району, закінчивши виступ своєю патріотичною поезією. Віршем та роздумами поділився також Ігор Залевський, директор Збаразької кіномережі.
    Танцювальний номер під пісню про Україну виконали вихованці Збаразького будинку дитячої творчості."Боже, великий, єдиний,нам Україну храни"- на завершення прозвучав духовний Гімн українців.
    Під час малої академії присутні могли переглянути фотовиставку-реквієм "Репресії, ув'язнення, масові депортації населення.Життя репресованих в таборах ГУЛАГу і у місцях виселення в спецпоселення" та книжкову виставку, розкриту працівниками бібліотеки.
    Ще не всі документи цієї болючої сторінки історії досліджені та опрацьовані, але з кожним роком їх стає все більше і більше. Над новими розділами Книги пам'яті Збаразького району (була видана в 2006 році) продовжує працювати Олеся Костянтинівна Яременко, яка збирала фото та уточнювала сотні архівних матеріалів. Над створенням відеопереглядів працював системний адміністратор Збаразької ЦБС Василь Чорняк.

    23 травня 2017р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic

    Напередодні літніх канікул Збаразька центральна дитяча бібліотека започаткувала проект «Канікули у бібліотеці» для учнів загальноосвітніх шкіл.
    Літо – найулюбленіша пора усіх дітей. Чимало мріють про відпочинок коло моря, дехто вирушить у захоплюючі подорожі до давно омріяних міст і місць. Та чи можна уявити навіть найцікавіший відпочинок без книжки?
    Сьогодні в рамках проекту «Канікули у бібліотеці» на оглядову екскурсію до Збаразької центральної дитячої бібліотеки завітали учні 3-го класу Залужанської загальноосвітньої школи. Бібліотекар відділу обслуговування 1-4 класів книгозбірні Оксана Волошин, ознайомила дітей з книжковим фондом бібліотеки, провівши захоплюючу мандрівку книжковими та тематичними виставкам. Також бібліотекар познайомила дітей з правилами користування книгою та бібліотекою та проінформувала про нові надходження літератури.
    Цікавим доповненням екскурсії стала захоплююча вікторина «Відгадай казкового героя» та аукціон загадок, який відбувся на свіжому повітрі у дворику біля книгозбірні. Для корисного і веселого відпочинку в дні літніх канікул у бібліотеці будуть проводитись надзвичайно цікаві за змістовні заходи. Слідкуйте за нашими анонсами! Запрошуємо всіх!

    22 травня 2017р. Збаразька ЦДБ.

    Pic

    Продовжуючи роботу проекту «Канікули у бібліотеці» на оглядову екскурсію до Збаразької центральної дитячої бібліотеки завітали учні молодших класів Романовосільської загальноосвітньої школи разом із бібліотекарем Романовосільської книгозбірні Галиною Киндьо.
    Бібліотекар відділу обслуговування 1-4 класів книгозбірні Оксана Волошин провела для дітей оглядову екскурсію бібліотекою. Про правила користування книгою та бібліотекою діти наперебій розповідали самі, адже ці знання вони здобули завдяки бібліотекарю книгозбірні с. Романове Село Галині Киндьо під час бібліотечних уроків, які систематично проходять у місцевій школі.
    Діти із великим задоволенням переглянули мультфільми за мотивами українських народних казок та приймали активну участь в інтерактивній вікторині «Відгадай казку».
    Працюючи з дітьми бібліотекарі самі стають трішки дітьми. Кожен з нас із сумом згадує найкращу пору життя – дитинство. Адже, саме в цей безтурботний період ми по-справжньому можемо насолоджуватися життям. А зараз це допомагають нам зробити наші маленькі читачі.

    17 травня 2017р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    Цьогорічний травень багатий на знаменні події.17 травня - історичний день для України,- відбулася важлива подія,- у Страсбурзі урочисто підписали фінальний документ про скасування візового режиму між Україною та Євросоюзом.
    Бібліотекарі Збаразьких центральних бібліотек відзначали цю подію у вишиванках, адже 18 травня в країні було ще і національне свято - День вишиванки.
    20 травня в Україні проходитимуть Дні Європи. Намагаючись інтегруватися в європейське співтовариство, Україна почала відзначати День Європи ще з 2003 року. В нашій державі свято сприймається як спосіб приєднання до тих цінностей, які дотримуються в ЄС.
    Бібліотекарі провели інформаційну мозаїку заходів: акцію "Україна - це Європа", розкрили книжкову виставку "Україна без віз", підготували папку з матеріалами "Подорожуй Європою вільно".

    15 травня 2017р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    День 15 травня 2017 року вже увійшов в літопис Збаразької бібліотеки.
    В читальному залі центральної книгозбірні району бібліотекарі та шанувальники книги оплесками вітали справжнього Майстра слова, письменника, філософа Мирослав Дочинець.
    Директор Збаразької ЦБС Оксана Бойко, вручаючи гостеві пам'ятний сувенір, відзначила, що Мирослав Іванович - це автор, книги якого користуються величезним попитом в бібліотеці.
    Письменник розповів про історію написання своїх книг, багато з яких вже стали бестселерами:"Многії літа.Благії літа", "Вічник", "Криничар", "Горянин","Розрада-гора", "Лис", "Синій зошит", "Матфей", та багатьох інших.
    Книга "Многії літа. Благії літа. Заповіді 104-річного Андрія Ворона - як жити довго в щасті і радості" розійшлася понад мільйонним тиражем і стала народним бестселером. Перекладена на багато іноземних мов, в тому числі і на японську.
    За романи "Криничар" і "Горянин" М. Дочинець удостоєний Національної премії України ім. Т.Г. Шевченка.
    Саме цитатою одного з головних героїв творів Мирослава Дочинця була названа книжкова виставка, яку було розкрито на заході. "Пан свої волі, друг своєї долі, слуга своєї совісті" - таким хотів бути Андрій Ворон.
    З ініціативи педагогів М. Дочинець підготував версії своїх книжок і для дітей: "Бранець Чорного лісу", "В"язень замку Паланок", "Напутні дари-для дітвори".
    Дитячі твори письменника вже включені до шкільної програми, а "Криничар" - до програми Києво-Могилянської академії, де автор має запрошення проводити лекції на обрані ним самим теми.
    Звідкіля береться життєва мудрість? Від людей, від Бога, від самого життя? Якщо комусь дається талант цю мудрість перевтілювати в слово, а слово - в книги, то це, безперечно, високе покликання. Адже така людина має постійний зв"язок з Богом, і вона передає мудрість іншим. В цьому полягає її земне служіння, її небесна місія. Саме таким письменником, великим духом і багатим цінністю свого простого, але такого мудрого слова, є Мирослав Дочинець.
    Шанувальники спілкувались з автором, дякували за його творчість, і раділи від того, що мали можливість придбати нові книги з автографом.
    Зустріч подарувала незабутні емоції та враження всім присутнім.

    12 травня 2017р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic

    Не має нічого світлішого від слова «МАМА».
    Найрідніша і наймиліша, вона з народження огортає нас ніжністю, ласкою і теплом. Мама підставляє свої крила дітям – малим і вже дорослим, коли у них виникають життєві труднощі, зустрічає своєю посмішкою з далеких доріг, пригортаючи нас до люблячого серця. Вона на все життя залишається для нас символом дому, рідної землі, символом України.
    Саме їй, Берегині родинного вогнища, працівники Збаразької центральної дитячої бібліотеки оформили книжкову виставку "Мамина пісня", підготували та провели поетичну мозаїку "Моя дорогенька матусю рідненька, найбільше з усіх люблю тебе, ненько".

    11 травня 2017р. Збаразька ЦБC

    Pic Pic Pic

    Сьогодні в залі Збаразької музичної школи відбулася зустріч з братами Капрановими, під час якої вони презентували свій новий історичний роман "Забудь-річка".
    Директор Збаразької бібліотеки, Оксана Бойко, привітала письменників і подарувала їм пам"ятні сувеніри із зображенням Збаразького замку- візитівки нашого міста. Назву своєї книжки брати Капранови віднайшли в нашій міфології. Образ "забудь-річки" вони запозичили від предків, в уяві яких це була річка, яка тече між «цим» світом і «тим». І коли душа переходить з одного світу в інший, то вона пролітає над цією річкою і все забуває...
    Під час написання роману братам довелося вивчати мемуари бійців Червоної армії, німецької армії, УПА, в'язнів радянських таборів, матеріали про міжвоєнну Галичину ХХ ст. Появою книги письменники завдячують своїм двом дідам. Один із них воював у Червоній армії, а другий – відбував вісім років радянських таборів.
    Під час однієї із зустрічей, що відбулася в Бережанах, братам подарували товстелезну книжку про тамтешню гімназію, з її історією та спогадами гімназистів,- вона так вразила письменників, що вони вирішили,- герої нового роману будуть мешканцями саме цього райцентру.
    Брати Капранови розповіли також про інші свої книги, які були написані та видані раніше, і зараз перевидані знову, такі як: "Щоденник моєї секретарки" (написана на основі реальних подій),"Нові розділи до „Кобзаря 2000“, книгу "для дорослих і дітей, для батьків, які хочуть, щоб їхні нащадки виросли українцями" 80-сторінкову "Мальовану історію Незалежності України", та інші.
    Брати Капранови добре розуміють сучасні проблеми і стан бібліотечної галузі в Україні. Вони відстоюють ідею не оптимізації бібліотек, а навпаки, їх розвитку та розширення мережі. "Там, де немає українського слова і книги,- туди згодом приїзджають російські танки",- письменники загострюють увагу суспільства на проблемах української мови."Ні в одній розвинутій країні світу, навіть в Америці, комп"ютер не замінив книги"- брати Капранови активно пропагують "живу" книгу та читання.
    Зустріч пройшла яскраво та емоційно. Приємно було бачити в залі представників влади, бібліотекарів району, працівників Збаразького районного територіального центру соціального обслуговування, місцевих письменників, журналістів, вчителів, учнів. Збаражани мали можливість придбати книги, отримати автограф, сфотографуватися з авторами.

    фотозвіт

    травень 2017р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    Визначна подія в культурному житті Збаражчини.
    У гості до збаражан та поціновувачів сучасної української літератури
    11 травня завітають відомі українські письменники та видавці, брати-близнюки Віталій та Дмитро Капранови.
    Письменники презентують новий історичний роман «Забудь-річка»
    11 травня, о 13:00 в актовому залі музичної школи (вул. Незалежності, 6). Організація-партнер зустрічі з Братами у Збаражі – Збаразька централізована бібліотечна система.
    Під час презентації можна буде поспілкуватися з письменниками, придбати роман «Забудь-річка» та інші книги Братів Капранових, взяти автограф.
    ВХІД ВІЛЬНИЙ.

    травень 2017р. Методично-бібліографічний відділ Збаразької ЦБС.

    Pic

    Рекомендаційний бібліографічний посібник "Літературна Збаражчина", упорядники Н. Сенчишин та В. Радовська, отримав Гран-прі обласного конкурсу "Кращий бібліографічний покажчик Тернопільщини" та окрему відзнаку за творчий підхід, професійний рівень відбору та фундаментальну наповненість.
    Працівники Збаразька ЦБС щиро дякують уродженцю Збаражчини видатному письменнику, літературознавцю, редактору та науковцю Петру Сороці за написання вступного слова до посібника.

    переглянути

    28 квітня 2017р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic

    28 квітня 2017 року - 70 років з початку операції "Вісла". В ці дні на Збаражчині вшановується також 71-річниця з часу прибуття останніх ешелонів з переселенцями.
    З приводу цих історичних, трагічних подій історії українського народу в Збаражі відбулася мала академія "І біль, і пам"ять крізь роки".
    Вшанування розпочалися біля "лемківської" каплички. Настоятель храму Преображення Господнього отець Михайло Найко, настоятель Свято-Успенської церкви ієрей Роман Сливка та настоятель храму Воскресіння отець Омелян Колодчак відслужили молебень за здоров’я усіх переселенців, яких лиха доля вигнала з рідних домівок. Присутні помолились і за душі загиблих під час депортації та померлих земляків, які знайшли вічний спочинок на новій Батьківщині.
    Вшанування продовжилися в залі Збаразької музичної школи.
    На початку малої академії звучав Гімн Лемківщини "Гори наши" у виконанні ансамблю РБК, який, під час заходу виконав також інші лемківські пісні "Цне мі ся за тобом" та "Як я си заспівам".
    Ведучі малої академії - працівники Збаразької центральної бібліотеки,- Тетяна Стахів та Мар"яна Шмігель ознайомили присутніх з історією депортації.
    Понад 700 тисяч українців стали жертвами цих переселенсько-депортаційних акцій.
    Внаслідок переселення з територій, які належали Україні, корінне населення було вирване з прадідної землі і насильно депортоване у північно-західні воєводства Польщі та в Радянську Україну.
    Депортації зазнали не тільки українська етнічна спільнота лемків з географічного регіону Лемківщини, але й українці з регіонів Надсяння, Підляшшя, Холмщини.
    Бібліотекар Соломія Варениця ознайомила присутніх з короткою історією Лемківщини, передумовами та проведенням операції "Вісла".
    На малій академії були присутні: настоятель храму Преображення Господнього отець Михайло Найко, настоятель Свято-Успенської церкви ієрей Роман Сливка, голова Збаразької районної ради Світлана Боднар. Поділились своїми болючими спогадами про трагічні події переселення отець Михайло, член колегії Тернопільського обласного Всеукраїнського товариства "Лемківщина" Михайло Маценко, та представник обласної організації Всеукраїнського товариства "Надсяння" Кузьмиха Ольга Михайлівна.
    В заході було використано відеофільм "Цей день в історії", відеозаписи пісень "Горе, долов ходжу" у виконанні Христини Соловій, "Под облачком" у виконанні Юлії Дошної, "Гамерицький край" у виконанні Святослава Вакарчука і Христини Соловій.
    Над обробкою відеофільмів та підбором фотоматеріалів працював Василь Чорняк.
    На книжковій виставці "Вирвані з коренем" були представлені книги та папки з матеріалами про депортацію українців.
    На завершення малої академії пролунав духовний Гімн України "Боже, великий, єдиний, нам Україну храни".

    Pic

    11 квітня 2017р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    Світлі і радісні дні Христового Воскресіння знову приходять на землю України, одвічні, як людське прагнення до гармонії, краси і радості. Це світле і добре свято несе з собою віру, надію і любов.
    Саме світле і чисте свято Великодня цього року в один день будуть відзначати і католики, і православні. У магазинах традиційно з’являться різного роду великодні сувеніри, але чому б самому не постаратися в їх виготовленні? Адже зроблені своїми руками великодні вироби мало в чому поступаються магазинним аналогам.
    11 квітня працівники Збаразької центральної бібліотеки для дітей провели майстер-клас із виготовлення листівок, які стануть гарним подарунком батькам або друзям до Великодня. Для прикрашання інтер’єру власної оселі проведено майстер-клас великодніх витинанок. Також діти розмальовували писанки та розмальовки на великодню тематику.
    Бібліотекарі Збаразької ЦДБ знають про святкування Христового Воскресіння у різних регіонах України безліч цікавого. І цією інформацією вони щедро ділилися з учасниками заняття.
    Майже дві години кропіткої роботи – і ось в руках у юних майстрів засяяли дивовижні вироби. Прийде свято, і діти обдаровуватимуть один одного писанками, а ще великодніми листівками.

    11 квітня 2017р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    Навесні, коли весь світ оживає після зимового сну, до нас приходить найсвітліше, найбільш шановане в народі свято Великдень – Світле Воскресіння Христове. Його відзначають щороку в Світлу Неділю навесні, вираховуючи за місячним (і сонячним) календарем. Основними символами Великодня є Паска та писанка – як провісники Світлого Воскресіння Христового.
    В читальному залі Збаразької центральної бібліотеки для дорослих експонується книжкова виставка-інсталяція «Магія писанки, код українства».
    З видань, представлених на виставці, ви дізнаєтесь таємниці українського писанкарства, про символіку орнаменту писанки, історії її виникнення.
    Запрошуємо усіх, хто цікавиться українською автентикою, традиціями й обрядами святкування Великодня, відвідати читальну залу нашої бібліотеки!

    4 квітня 2017р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    В 2017- му минає 70 років з початку виселення і репресій українців, - розстріляних, замордованих в тюрмах, загиблих в Сибірі і Казахстані. На Тернопільщині було репресовано 32 тисячі українців, у місті Збаражі -112 чоловік, серед них - 60 жінок. Саме 1947 рік став найбільш трагічним для нашого району. Масштаби геноциду, який проводив СРСР проти України, просто вражаючі. Вони знаходять своє підтвердження в нових, розсекречених документах. Відомо, що ці злочини перевищують злочини нацизму в кілька разів.
    70-річчю репресій була присвячена година-реквієм "Дай, Україно, гордого духу", яка відбулася 4 квітня в залі музичної школи.
    Ведучі заходу,- бібліотекарі Збаразької центральної бібліотеки,- Тетяна Стахів і Мар"яна Шмігель розповіли про історію репресій в Україні. Пам"ять про загиблих вшанували хвилиною мовчання. Були використані відеозаписи пісень кобзаря Василя Жданкіна "Чорна рілля", барда Олександра Смика "Сніги, сніги", Оксани Білозір "Молитва", колядка "Сумний той був святий вечір в 46-ім році". Над обробкою слайдів і трансляцією відеозаписів працював адміністратор Збаразької ЦБС Василь Чорняк. Проникливо звучали рядки поезій нашого видатного земляка, засудженого на 25 років каторжних робіт, поета Івана Гнатюка, які читала лауреат багатьох Всеукраїнських конкурсів Галина Гафткович. Пісенні номери звучали у виконанні солістів РБК Сергія Рогівського та Любові Шарко. Поети Збаражчини Володимир Крачук, Марія Назар, Надія Тарасюк та Юрій Заяць поділились своїм віршованим та прозовим словом.
    На заході були присутні ієрей отець Роман Сливка, представники влади і Всеукраїнського товариства політичних в"язнів і репресованих.
    Присутні переглянули книжкову виставку, що мала назву "Хай розквітнуть нові жита Пишним цвітом нової слави!Гей,ти, муко, моя свята, Часе кривавий!", на якій, зокрема, були представлені Книги пам"яті реабілітованих Тернопільської області та Книга пам"яті реабілітованих Збаразького району.

    30 березня 2017р. Збаразька ЦБ.

    Pic
    Pic
    Pic
    Pic
    Pic

    Сьогодні читальний зал Збаразької центральної бібліотеки був переповнений щирими емоціями - святкування 85-річного ювілею колишнього політв'язня,члена Братства ОУН-УПА Ярослава Андрійовича Перчишина та презентація його книги "Сповідь моїм землякам" стали справжньою подією для району.
    На святі були присутні рідні і друзі пана Ярослава, представники влади міста, побратими по боротьбі за українську національну ідею. Копітку роботу по редагуванню та випуску книги здійснювали: голова Збаразькоі районної ради Світлана Боднар, директор Збаразькоі ЦБС Оксана Бойко, завідувач методично-бібліографічним відділом Тамара Кульпа, бібліотекар Галина Бондар. Для ювіляра звучали пісенні дарунки у виконанні співаків РБК, хору Братства ОУН-УПА. Присутні переглянули відео зі світлинами з родинного архіву Ярослава Перчишина та відеопрезентацію тих трагічних сторінок історії села Вищі Луб'янки, про які автор пише у своїй книзі. Ведучими заходу були Оксана Бойко, Наталія Сенчишин, Мар'яна Шмігель,Тетяна Стахів.

    23 березня 2017р. Збаразька ЦДБ.

    Pic
    Pic
    Pic
    Pic

    В Україні щорічно в останній тиждень березня проходить Всеукраїнський тиждень дитячого читання. Славні традиції проведення Тижня було започатковано ще в далекому 1944 році. У той непростий час, велика увага приділялася дитячій книзі, яка несла святе слово дітям – майбутнім творцям, винахідникам, вченим. У незалежній Україні Всеукраїнський тиждень дитячої та юнацької книги було засновано 22 лютого 1993 року.
    В рамках Тижня дитячого читання 23 березня працівники Збаразької центральної дитячої бібліотеки завітали до учнів 2-В класу Збаразької загальноосвітньої школи № 1 та провели свято «Книжка гарна чарівниця – відкриває таємниці». Ведучі заходу Алла Каторож та Оксана Волошин в ігровій формі ознайомили дітей з історією друкування книжок, правилами поводження з книгою. Учні розгадували цікаві загадки та самі декламували вірші. Зокрема Сиротюк Діана чудово читала вірші Тараса Шевченка, а Гортинська Дарина та Соснова Анастасія під акомпанемент вчителя Михайла Станіславовича Каліновського виконали пісню «Зацвіла в долині червона калина».
    Свято книги пройшло у дружній та невимушеній атмосфері, хороший настрій та багато позитивних емоцій отримав кожен учасник. В подарунок від бібліотекарів діти отримали не тільки незабутні враження, а й подарунки: закладки до книг і солодощі.
    Свято вдалося!

    15 березня 2017р. Методично-бібліографічний відділ Збаразької ЦБС.

    Pic

    Є митці особливої долі й життєвого призначення. Їм судилося жити і діяти на стрижні суспільного і художнього життя, віддзеркалюючи у своїй творчості найістотніші, найсуттєвіші тенденції розвитку духовної культури. До таких належав Лесь Курбас. Методично-бібліографічним відділом Збаразької ЦБС видано попереджувальну довідку «Лесь Курбас – планета в театральній Галактиці», яка присвячена 130- річчю від дня народження митця. Видання адресоване бібліотекарям публічних та шкільних бібліотек, клубним працівникам, вчителям, студентам та учням.

    переглянути

    17 березня 2017р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    2017-ий рік проголошено роком Української революції 1917-1921 рр.(Згідно з Указом Президента України "Про заходи з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років")
    Сто років тому – у березні 1917 року – була створена Українська Центральна Рада – революційна представницька інституція, яка ухвалила рішення про створення Української Народної Республіки та проголосила її незалежність.
    В Збаразькій центральній бібліотеці розкрито постійно діючу книжкову виставку з книгами і матеріалами на цю тему..

    переглянути

    15 березня 2017р. Методично-бібліографічний відділ Збаразька ЦБС.

    Pic

    Методично-бібліографічним відділом Збаразької ЦБС видано анотовану бібліографічну інформаційну довідку «Культура Збаражчини: рік 2016».
    Довідка складена на основі публікацій щотижневої районної газети «Народне слово» та складається з п’ятьох розділів:
    - Бібліотеки району.
    - Будинки культури, клуби.
    - Національній заповідник «Замки Тернопілля».
    - Музичні школи.
    - Спільно-проведені масові заходи.
    Довідка розрахована на спеціалістів галузі, студентів вищих навчальних закладів та громадськість.

    переглянути

    14 березня 2017р. Збаразька ЦДБ.

    Pic
    Pic

    На календарі початок весни. Найкращі слова на землі виникли, мабуть, саме тоді, коли людина була зачарована дивами природи, весною – бажаною, чеканною гостею, що її закликами піснями-веснянками, щоб пробуджувати землю і оживити природу.
    Перші сонячні промінчики зазирнули і до Збаразької центральної бібліотеки для дітей, у відділ 1-4 класів, де представлено розгорнуту книжкову виставку-календар «Надійшла весна прекрасна, многоцвітна, тепла, ясна».
    На виставці підібрано книги та періодичні видання, де зібрані найкращі вірші, оповідання, пісні та казки про весну, а також загадки, народні прикмети, прислів’я та приказки, твори фольклору письменників-класиків, сучасних українських та зарубіжних авторів, які у своїх творах яскраво й проникливо передають красу рідних просторів у весняну пору року.
    Всі ці книги та періодичні видання із задоволенням читають діти, їхні батьки, а також вони допомагають педагогам та вихователям дитячих закладів освіти в організації та проведенні тематичних занять і весняних свят.
    Запрошуємо наших маленьких користувачів до бібліотеки!

    9 березня 2017р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    Тарас Шевченко… Він став для України національним кодом, національним паролем. Україна – його Голгофа, її воля – його хрест. Уявити себе без Шевченка українцеві – все одно, що без неба над головою. Він – вершина нашого родового дерева.
    Й цьогоріч вшановуємо Тараса віршами, піснями, думами, молитвою... 203-тю річницю від дня народження Тараса Григоровича збаражани відзначали в актовому залі музичної школи концертним дійством "Кобзарева дума". Працівники центральних бібліотек прийняли участь у святковому дійстві, і розкрили книжкову виставку
    "До його приходим "Заповіту"
    Хоч би і тернистими стежками,
    Щоб свободи дніпровійний вітер
    Віяв, повівався поміж нами".

    3 березня 2017р. Збаразька ЦДБ.

    Pic В історії назавжди залишаються імена, які з гордістю вимовляє, пам'ятає і шанує людство. У перші березневі дні ми знову згадуємо великого сина нашого народу – Тараса Шевченка.
    Минають роки ,століття... а Шевченкове слово живе. Воно торкається сердець мільйонів людей. Від нього черпають силу і надхнення до творчості все нові й нові покоління українців.
    У відділі 5-9 класів Збаразької центральної бібліотеки для дітей розгорнуто постійнодіючу книжкову виставку "Хліб і Шевченко - два крила, і нашої душі основа". Вся творчість Шевченка вчить жити по правді, бачити красу людини в її душевному благородстві й готовності робити іншим добро.
    Тарас Шевченко - Вільний дух! Його душа ніколи не вмирає. Він дарував вічність українському слову, передбачив наше майбутнє відродження. Жоден поет світу не зрівняється з ним у величі своєї любові до свого народу, до України.
    Золотими літерами вписано ім’я славетного Кобзаря, великого сина українського народу, поета-революціонера Тараса Григоровича Шевченка в історію вітчизняної та світової літератури.

    2 березня 2017р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    2 лютого в читальному залі Збаразької центральної бібліотеки відбулася урочиста подія - працівники Державної казначейської служби України м.Збаража презентували вишиту карту "Вишивана моя Україна".
    Головне управління Державної казначейської служби України у Тернопільській області підхопило започатковану ініціативу щодо створення руками майстрів органів Казначейства України карти-вишиванки країни, яка була передана від казначеїв Хмельниччини.
    Ця карта вишита казначеями з усіх територіальних органів Державної казначейської служби України на честь 25-ої річниці Незалежності України в період з 8.08.2016р. по 21.10.2016р.,- кожна область вишивала якусь свою частинку.
    Ідея акції «Вишивана моя Україна» полягала в тому, щоб працівники територіальних органів ДКСУ власноруч вишили карту нашої Батьківщини притаманними для кожного регіону орнаментами. Полотно передавалось з регіону до регіону, вишивка доповнювалася новими візерунками. Почалася акція у Донецькій і Луганській області. Подальший маршрут по областях такий: Харківська, Сумська, Чернігівська, Полтавська, Дніпропетровська, Запорізька, Херсонська, Миколаївська, Одеська, Кіровоградська, Черкаська, Вінницька, Хмельницька, Тернопільська, Чернівецька, Івано-Франківська, Закарпатська, Львівська, Волинська,Рівненьська, Житомирська, Киівська.
    Карта – вишиванка мандрує почергово в усі територіальні органи Казначейства України для ознайомлення з результатом кропіткої роботи по її створенню, після чого вона знайде своє місце в центральному апараті Державної казначейської служби України як символ згуртованості та патріотизму українців.
    Працівники центральних бібліотек підтримали акцію, вдягнувши вишиванки, і прийняли участь в урочистій презентації.>

    2 березня 2017р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Збаразька центральна дитяча бібліотека спільно із відділом інформаційних технологій та автоматизації бібліотечних процесів на сайті Збаразької ЦБС, перейнявши досвід роботи Рівненської обласної наукової бібліотеки, започаткувала проект «AUDIO-бібліотека дитячої літератури».
    В нашій «AUDIO-бібліотеці» можна буде знайти цікаві дитячі книги як вітчизняних так і зарубіжних письменників. Перша публікація присвячена 115-річчю від дня народження уродженки Збаражчини поетеси, скульпторки, писанкарки, лялькарки, громадської діячки Оксани Лятуринської. Дитячі вірші письменниці читають працівники центральних бібліотек.
    Аудіокнига – розкішний винахід для сучасної людини. Сподіваємося, на нашому сайті у розділі «AUDIO-бібліотека дитячої літератури» малеча знайде чим насолодитися.

    перейти

    1 березня 2017р. Збаразька ЦДБ

    Pic Pic Pic

    Читання – це завжди насолода, особливо коли знайомишся з книгами у яких день народження.
    У Збаразькій центральній бібліотеці для дітей свято – книги відзначають свої іменини. Днем народження книги вважається той рік, у якому вона була надрукована, вийшла у широкий світ. 2017 рік багатий на ювілейні книжкові дати. Працівники книгозбірні запрошують учнів та вчителів відсвяткувати ювілеї улюблених книг, перечитати улюблені твори.
    Цього тижня відбулась презентація книжкової виставки «Книги-ювіляри – 2017». На книжковій виставці представлені твори української та світової літератури, які є у фонді бібліотеки. Бібліограф Збаразької ЦДБ Турок Олеся провела огляд літератури, ознайомила з імперією книжкових бестселерів.
    Запрошуємо дітей до нашої бібліотеки, щоб переглянути хіт-парад книг-ювілярів! Їх настільки багато, що кожний читач обов’язково знайде серед них щось собі до душі.

    24 лютого 2017р. Збаразька ЦБ

    Pic Pic Pic

    Йосиф Сліпий - віхова постать для українства з точки зору духовної та національної значимості. Подвижник віри, митрополит Української греко-католицької церкви, Верховний архієпископ УГКЦ, кардинал, захисник переслідуваних християн, сподвижник і послідовник митрополита Андрея Шептицького.
    17 лютого Тернопілля і вся Україна вшановувала 125-ту річницю від дня народження Блаженнішого патріарха.
    Вчора, 24 лютого, в органному залі Збаразького замку відбулася урочиста академія, що була організована парафією Христового Воскресіння.
    Працівники Збаразької ЦБС прийняли участь в академії, розділивши високодуховну атмосферу урочистостей, та розкривши книжкову виставку "Хай ласка Божа в Храм Вас возведе".

    24 лютого 2017р. Збаразька ЦБ

    Pic

    Щорічно Україна вшановує імена трьох своїх геніїв, Велику трійцю : Лесю Українку, Тараса Шевченка, Івана Франка.
    Сьогодні, 25 лютого, відзначаємо 146-ту річницю від дня народження жінки, історія життя якої могла б стати основою для найвеличнішої драми, письменниці, що створила свою епоху в українській літературі,- Лесі Українки.
    В читальному залі Збаразької центральної бібліотеки відбулася літературно-музична імпреза "Моя зоря залишить небеса, щоб долею на світі прорости новою".
    Серед присутніх гостей - працівники та підопічні Збаразького територіального центру обслуговування, бібліотекарі центральних бібліотек.
    Розповідь про життя Лесі Українки гармонійно доповнювалася відеопереглядами про її життя і творчість. Проникливо звучали рядки письменниці до свого коханого в аудіозапизі "Твої листи пахнуть зів"ялими трояндами", мелодії скрипок М.Скорика, Р.Ловланда, відеозаписи пісень на слова поетеси "Давня весна", " Вечірня година".
    Ведучі літературно-музичної імпрези - Мар'яна Шмігель і Тетяна Стахів./p>

    21 лютого 2017р. Збаразька ЦБ

    Pic Pic Pic

    21 лютого, - Міжнародний день рідної мови.
    З цієї нагоди в актовому залі Збаразької міської ради відбулася літературно-музична зустріч з Леся Коковська-Романчук і Тарасом Коковським "Два серці і дванадцять струн:Жива бесіда про книги і життя.Співана поезія під гітару".
    Леся Коковська-Романчук -"Золотий письменник України", доцент Тернопільського медичного університету, авторка українських бестселерів: "Не залишай", "Місто карликів","Чотири дороги", "Цвіте терен", "Лицарі любові і надії", "Благословен, хто йде", та інших; восьми збірок поезій; пісень(аудіоальбом "Кожна жінка - чарівниця"); кількох десятків наукових праць.
    Тарас Коковський - священик, літератор, перекладач. Подружжя Коковських подарувало присутнім незабутню зустріч, яка була організована Збаразьким територіальним центром соціального обслуговування.
    Працівники Збаразької центральної бібліотеки розкрили книжкову виставку творів Лесі Романчук під назвою "Все, що душа довірила словам".

    20 лютого 2017р. Збаразька ЦБ

    Pic Pic Pic

    20 лютого в Збаражі відбулися заходи, присвячені вшануванню пам’яті загиблих Героїв Небесної Сотні. Працівники Збаразької ЦБС прийняли участь у спільній поминальній панахиді та духовній ході на міській цвинтар до могили Героя України Устима Голоднюка.
    В читальному залі Збаразької центральної бібліотеки відкрито виставку-інсталяцію "Янголи Інститутської", розгорнуто постійно діючу книжкову виставку "Герої не вмирають" з книгами на відповідну тематику, альбомом Пам"яті, матеріалами про Майдан та Героїв Небесної сотні.

    15 лютого 2017р. Збаразька ЦБ

    Pic Pic Pic

    15 лютого в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.
    28 років тому в Афганістані закінчилася десятилітня військово-політична спецоперація Радянського Союзу, участь у якій взяли 160 375 військовослужбовців – вихідців з України, 3 360 з яких – загинули, 72 – пропали безвісти, 3 560 – стали інвалідами. Згодом війну в Афганістані керівництво тодішнього СРСР визнало політичною помилкою, однак це аж ніяк не применшує особистого подвигу тих, хто став прикладом самопожертви та вірності військовій присязі. Літопис афганської війни містить безліч прикладів героїзму воїнів, які самовіддано виконували свій обов’язок в горах та пустелях, в повітрі, в наступі та обороні, рятуючи бойових товаришів та мирних жителів країни.
    Афганська кампанія залишила невиліковну рану у душах та серцях тих, хто пройшов вогненними гірськими стежками, хто втратив друзів, синів чи батьків. Окрім Афганістану, українці несли службу в Лівані, Угорщині, Єгипті, Іраку, Анголі, С’єрра-Ліоне, Чехословаччині, Ефіопії, Югославії.
    14 лютого, в м. Збараж, біля пам'ятника воїнам-афганцям були проведені вшанування, ведуча - зав. відділом обслуговування Збаразької центральної бібліотеки Тетяна Стахів. У заході взяли участь ветерани-учасники бойових дій, представники влади, працівники Збаразької районної бібліотеки, збаражани.
    Священники відслужили панахиду за загиблими. Міський голова Роман Полікровський у своєму виступі відзначив, що ніхто й не міг подумати, що воїни-афганці, через чверть століття, побачать набагато молодших учасників бойових дій і самі знову відчують смертельний вишкіл війни уже на рідній українській землі, і що зараз є дуже важливим об'єднання всіх зусиль для досягнення миру в Україні. Військовий комісар Збаразького району Василь Бродзянський привітав воїнів-афганців з 28-ою річницею виведення військ, та вручив нагрудний знак "Учасник АТО" голові районної організації ветеранів Афганістану Ігорю Гуменюку, який, в свою чергу, теж привітав побратимів і сказав, що дуже важливо зберегти пам'ять про загиблих учасників бойових дій і не забувати про проблеми тих, які ще живі.
    В читальному залі Збаразької ЦБ розкрито книжкову виставку "Недописаний лист до матері" , де представлено Книгу пам'яті, в якій увіковічнено імена хлопців з Тернопільщини, які загинули під час війни в Афганістані, інші книги та папку з матеріалами відповідної тематики

    1 лютого 2017р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    КНЯГИНЯ З ОСВЯЧЕНИМ СПИСОМ

    1 лютого Збаражчина вшановує 115-ту річницю від дня народження поетеси, скульпторки, писанкарки, лялькарки, громадської діячки Оксани Лятуринської.
    В читальному залі Збаразької центральної бібліотеки було проведено літературно-мистецьку імпрезу "Княгиня з освяченим списом", на якій були присутні працівники та підопічні Збаразького територіального центру соціального обслуговування. Ведучі заходу - Тетяна Стахів і Мар'яна Шмігель познайомили краян з життям і творчістю Оксани Лятуринської. Розповідь доповнювалася переглядами відеозаписів пісень "Волинь моя", "Мамо, вечір догора", "Колискова", "Україна-це ти", відеопрезентацією, підготовленою відділом інформаційних технологій та автоматизації бібліотечних процесів Збаразької ЦБС. Присутні послухали молитву у виконанні пані Галини Заєць і разом з нею помолилися за Україну.
    На книжковій виставці під назвою "Коли піду, то відшукай мене у віршах, пензлі, писанці, у слові..." було представлено портрет Оксани Лятуринської олівцем (художниці Марії Сороки), книги про її життя і творчість, та папку-досьє.
    Більш детально з біографією Оксана Лятуринської можна ознайомитись на сайті Збаразької ЦБС у розділі "Видання. Літературна Збаражчина"

    переглянути презентацію

    22 січня 2017р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic

    22 січня 1918 року Центральна Рада проголосила, що Україна розриває зв'язки з московською державою і стає Самостійною Українською Народною Республікою. Це проголошення було здійснене на майдані перед церквою Святої Софії.
    Через рік, 22 січня 1919 року, на цьому ж майдані проголосили, що до Української Народної Республіки належатиме також Галичина, Буковина і Карпатська Україна: всі землі України будуть вільні та будуть творити разом одну Українську Державу.
    Тому день 22 січня — подвійне свято і про нього пам'ятають всі українці в цілому світі.
    Урочистості та святковий концерт до дня Соборності та свободи в Україні "Співаємо хвалу Господу на славу України" відбулися в залі музичної школи міста Збаража. Працівники Збаразької центральної бібліотеки прийняли участь в заході і розкрили книжкову виставку "Єдність, скроплена кров'ю".

    19 січня 2017р. Збаразька ЦБ.

    Pic «Замислом мойого цілого життя було, є і буде: Україна вільна, Україна Соборна, Україна без холопа і без пана. Я вірю в перемогу, я вірю так сильно, що можна вмерти. З цього шляху мене не зверне ніщо, ані тортури, ані пекло тюрем, ані смерть…» (Ярослав Стецько). 19 січня - 105-річчя від дня народження видатного українця, уродженця Тернопілля, голови проводу ОУН Ярослава Стецька.
    Ярослав Стецько народився в селі Великий Глибочок Тернопільського району 19 січня 1912 року. Його батько був священиком і виховував сина в любові до Бога. Юнак був дуже здібний до навчання, - з відзнакою закінчив Тернопільську гімназію. Потім вивчав право та філософію в університетах Львова та Кракова.
    Паралельно з навчанням хлопець бере активну участь у національно-визвольній боротьбі. Це був період між двома світовими війнами та польською окупацією західноукраїнських земель. Саме в цей час зміцнювалася Організація українських націоналістів Євгена Коновальця. Ярослав належав до когорти молодих членів ОУН, одним з таких був і Степан Бандера. Стецько займався ідеологією та був редактором підпільних видань націоналістів. За свою діяльність відбув 5 років польського ув’язнення, звільнений в 1937 році.
    В 1939 році, за дорученням Коновальця, організовує Римський конгрес ОУН. В лютому 1940 року, після вбивства Євгена Коновальця, ОУН розколюється на два крила – Мельника та Бандери. На з’їзді проводу ОУН-Б в Кракові, Стецько стає першим заступником Степана Бандери.
    30 червня 1941 року, скориставшись моментом звільнення Львова від совєтів, Ярослав Стецько, з однодумцями, на центральній площі, проголошує Акт проголошення Української держави. На цьому ж зборі його обрали керманичем уряду новоствореної держави. Але ідеям незалежності не судилося довго жити – згодом Стецька заарештовують та кидають у бункер смерті німецького концтабору Заксенгаузен. Тільки в 1944 році він був звільнений та з важким пораненням добрався до американської окупаційної зони.
    З 1945 року аж до самої смерті Стецько вів активну визвольну діяльність в еміграції. Він був членом проводу ОУН та очолював Антибільшовицький блок народів.
    Помер Ярослав Стецько 5 липня 1985 року в Мюнхені, похований на цвинтарі Вальдфрідгоф.
    В Збаразькій центральній бібліотеці розкрито книжкову виставку "Великий українець із Тернопілля", на якій представлено: працю Я.Стецька "30 червня 1941 року", видану в Торонто в 1967 році; перше науково-популярне видання - книгу "Великий українець із Тернопілля. Ярослав Стецько: життєвий шлях Провідника ОУН", в якій на основі спогадів, архівних документів та інших матеріалів висвітлюється життєвий шлях Голови Українського Державного Правління, Провідника ОУН і Президента Антибільшовицького блоку народів( Автори книги Богдан Мельничук, Мирон Сагайдак, Віктор Уніят), інші твори про життя і діяльність нашого видатного земляка, а також папка з матеріалами про його, не менш відому, дружину Ярославу Стецько.

    13 січня 2017р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    Привітати колектив Збаразьких центральних бібліотек для дітей та дорослих з Різдвом Христовим та Старим Новим роком завітали колядники – учні Збаразької музичної школи.
    Вони здивували нас своїм веселим величальним співом колядок і щедрівок. А як відомо, саме найстаріші українські пісні мають найбільшу енергетику, тому наші душі наповнилися гармонією та умиротворінням.
    Колядники побажали колективу Збаразьких ЦБ процвітання, довгого віку, творчих здобутків, миру, Божої ласки та благословення.
    Директор Збаразької ЦБС Оксана Василівна Бойко подякувала колядникам за святкову атмосферу та різдвяний настрій.

    1 січня 2017р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic

    Ось і настала така довгоочікувана дітворою весела пора зимових канікул. А з нею приходять і улюблені новорічні та різдвяні свята. Свята, мабуть, найсвітліші в нашому повсякденному житті, які люблять і діти, і дорослі. У ці дні всі ми стаємо в глибині душі маленькими дітьми, які чекають на ялинку з кульками та вогниками, на мандаринки та цукерки, на кутю та колядки.
    Працівники центральної бібліотеки для дітей запрошують юних користувачів відвідати нашу книгозбірню, щоб помилуватися великою ялинкою-розмальовкою, яка в цьому році дещо змінила своє вбрання, взяти почитати книги з «Новорічного кошика читача», чи дізнатися більше про традиції святкування різдвяних свят переглянувши книжкові полички «Коли ангели спускаються на землю» та «Зима іде –свята веде».
    З Новим Роком Вас, наші любі читачі! Чекаємо на Вас у наших книгозбірнях з новими і позитивними емоціями, а ми в свою чергу запропонуємо нові знання, які дарує нам невичерпний світ книг!


    Інформація про життя бібліотек-філій Збаразької ЦБС в 2017 році


    Бібліотека-філія с.Зарубинці

    Pic Pic Pic

    24 серпня ми відзначаємо одне з найвеличніших свят – День Незалежності України. Напередодні проголошення Незалежності нашої держави, в с.Добриводи відбулося святкування. Працівницею бібліотеки філії с.Добриводи розкрито книжкову виставку:
    "Тобі, Україно, пісенний наш скарб."

    Бібліотека-філія с.Доброводи

    Pic

    За рушником долі видатного фольклориста, педагога та перекладача, уродженця с.Доброводи Осипа Роздольського, 145-річчя від дня народження якого ми вшановували 29 вересня, здійснили мандрівку його односельчани.
    «Осип Роздольський – збирач і дослідник українського фольклору» під такою назвою 13 листопада відбулись літературні читання в актовому залі Доброводівського технічного ліцею. На однойменній книжковій виставці було представлено літературу про життя та творчий доробок видатного фольклориста, педагога та перекладача. Організаторами та ведучими свята були бібліотекар Доброводівської бібліотеки-філії та члени товариств «Просвіта» і «Молода Просвіта».

    Бібліотека-філія с.Шили

    Pic

    24 листопада в Шилівській загальноосвітній школі пройшла година-реквієм «Колоски на спомин про загиблих», яку організували та провели вчитель позашкільної роботи Леськів Оксана Іванівна та бібліотекар Шилівської книгозбірні Оксана Хомик. Захід було присвячено 85-річчю вшанування пам’яті жертв голодомору в Україні.
    Бібліотекар ознайомила вчителів, учнів та їх батьків зі спогадами очевидців тих страшних подій 1932-33 рр. та провела огляд книжкової виставки-пам’яті «Прошу у серці запаліть скорботи полум’я священне та крізь століття пронесіть сльозу невинно убієнних».

    Бібліотека-філія с.Кретівці

    Pic

    Цього року в Україні відзначають 85-річчя вшанування пам’яті жертв голодомору – найтяжчого злочину проти людства.
    Голод… Це страшне слово повертає нас у далекі 1932 – 1933 роки. Український народ у смутку і скорботі доземно схиляє голови, вшановуючи пам’ять мільйонів його жертв, засуджуючи творців цієї чорної сторінки в історії України.
    У бібліотеці- філії с.Кретівці розкрито книжкову вистаку-реквієм «В руках, що виростили хліб не залишили і зернини…», у виданнях якої міститься інформація про страшні роки голодомору в Україні.

    28 червня 2017р.
    Бібліотека-філія с.Опрілівці

    Pic

    В рамках святкування цього важливого державного свята, 25 червня 2017 року в Опрілівській бібліотеці філії відбулася правознавча вікторина «Свої права, ти добре знай – їх шануй та захищай», для дітей 7-9 класів. Метою даного заходу було узагальнити та систематизувати знання учнів про Україну, державні символи України, знання Конституції України.
    Також бібліотекарем Галиною Ленько було розгорнуто книжкову виставку «Вимріяна поколіннями», яка презентувала читачам літературу про історію Конституції України, добірку матеріалів про гетьмана України Пилипа Орлика та його першу Конституцію. Квіти та прапор України для оформлення виставки виготовили юні користувачі кнігозбірні під час арт-уроку, який проходив у рамках проекту «Канікули у бібліотеці».

    Бібліотека-філія с.Добриводи

    Pic Pic Pic

    24 серпня ми відзначаємо одне з найвеличніших свят – День Незалежності України. Напередодні проголошення Незалежності нашої держави, в с.Добриводи відбулося святкування. Працівницею бібліотеки філії с.Добриводи розкрито книжкову виставку:
    "Тобі, Україно, пісенний наш скарб."

    Бібліотека-філія с.Опрілівці

    Pic Pic Pic

    Літо – пора канікул, сонячних днів і подорожей, радості, веселощів і дзвінкого дитячого сміху. Опрілівська бібліотека-філія долучилась до проекту Збаразької центральної дитячої бібліотеки «Канікули у бібліотеці», в рамках якого книгозбірня проводить цікаві масові заходи для учнів загальноосвітніх шкіл під час літніх канікул.
    Бібліотекар Галина Ленько заохочує дітей до читання влітку, адже це цікаво, весело та корисно. Багато цікавих подій, нових друзів та яскравих вражень на дітей чекає у бібліотеці.
    В рамках проекту «Канікули у бібліотеці» проходять захоплюючі заходи, серед яких: інтерактивне шоу, ігри, вікторини, екологічний калейдоскоп, краєзнавчий квест, літературні подорожі, арт-уроки та майстер-класи.
    Не прогавте драйвове бібліотечне літо! Взяти участь у проекті можуть всі бажаючі.

    28 червня 2017р.
    Бібліотека-філія с.Кретівці

    Pic

    28 червня 1996 року Верховна Рада ухвалила Конституцію України. Відтоді цей день в Україні відзначається як державне свято.
    До Дня Конституції України у бібліотеці - філії с. Кретівці представлено книжкову виставку - огляд «Конституція- гарант майбутнього України », яка розповідає про становлення держави, про її національні символи, про основи конституційного права, внесення змін до Конституції України.

    26 квітня 2017р.
    Бібліотека-філія с.Зарубинці

    Pic

    Літо пора відпочинку та тільки не для бібліотек. Бібліотекарі разом з читачами відпочивають на майстер-класах, виготовляючи різні вироби з природного матеріалу, тканини, паперу.
    Нещодавно у Зарубинській бібліотеки-філії відбувся незвичний захід. Бібліотекар Наталя Цвях запропонувала юним користувачам бібліотеки створити об’ємні паперові вироби, які в подальшому будуть прикрашати книгозбірню.
    За допомогою готових розгорток із журналу «Зернятко» дуже легко і швидко діти змайстрували оригінальні саморобки з паперу, які підняли настрій усім присутнім.

    Бібліотека-філія с.Зарубинці

    Pic Pic Pic

    З нагоди святкування Міжнародного дня захисту дітей вже другий рік поспіль 1 червня бібліотекарем Зарубинської бібліотеки-філії Наталя Цвях було організовано конкурс «Малюнок на асфальті».
    Щойно розпочався конкурс, юні художники швидко зайняли місця, й за лічені хвилини асфальт на території Зарубинської загальноосвітньої школи перетворився на казку.
    Приємно відзначити, що всі роботи виявилися різноплановими, яскравими, несподіваними, це був справжній феєрверк дитячої фантазії. Юні художники продемонстрували свою надзвичайну уяву та неабиякий художній талант.
    Усі учасники конкурсу отримали солодкі подарунки із чарівної скриньки, та головним результатом заходу були дитячі посмішки, веселий сміх та хороший настрій усіх присутніх.

    Бібліотека-філія с.Чеснівський Раковець

    Pic Pic Pic

    У році є день, коли ми віддаємо шану рідненькій матусі. Саме тому 28 травня у клубі с. Чеснівський Раковець зібрались любі матусі, бабусі, вдячні їм чоловіки, діти та онуки на свято до Дня матері «Цілую ніжно материнські руки», яке організували та провели бібліотекар Чеснівськораковецької бібліотеки-філії Євгенія Бойко та зав. клубом Оксана Бойко.
    У своїх виступах учасники свята віддали шану трьом матерям, які живуть у серці кожного: Матір Небесну, яка опікується нами, Матір земну, яка дала життя і Матір Україну, яка дає нам свої багатства.
    Ведучими свята були Вікторія Леськів та Надія Якимчук. Звучали пісні у виконанні солістів клубів с. Ч. Раковець та Гніздичне. У виконанні ансамблю «Калинонька» НВК с. Гніздичне звучали пісні «Молитва за Україну», «Рушник», у виконанні директора будинку культури с. Гніздичне Олександра Соломона «Приїжджайте частіше до дому», «Мамина криниця», «Родина».
    Особливо трепетно і зворушливо вітали своїх матусь наймолодші учасники свята. Іванна Бойко, Христина Димніч, Катерина Гетьман, Марія Леськів подарували глядачам хореографічну композицію.
    Щастя й краса материнства в усі століття оспівувалися кращими художниками і поетами. Бібліотекарем Євгенією Бойко було розгорнуто книжкову виставку «Ми жінку-матір славимо в віках», яка ознайомила учасників та гостей свята із художньою літературою, що присвячена найдорожчій та найріднішій людині для кожного.
    Організатори свята щиро вдячні за музичний супровід Олександрові Соломону та Василю Мучинському, директору НВК Сергію Васильовичу Слівчуку та директору ТОВ «Агродружство Євішовіце Україна» Степану Івановичу Ванкевич за спонсорську допомогу

    Бібліотека-філія с.Кретівці

    Pic Pic Pic Pic

    Щороку третього четверга травня святкуємо Всеукраїнське свято – День вишиванки. Воно покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого одягу.
    Цього року День вишиванки припадає на 18 травня. Це свято хоч і не так давно започатковане, але досягло протягом останніх років особливої уваги і розквіту.
    Вишиванка – це не просто одяг, це оберіг нації. Ми вбираємось в вишиванки не тільки для краси а ще й для того, щоб зберегти наш рід.А головне показати всьому світу, що є така країна – Україна, яка має свою національну культуру, звичаї, традиції, історію.
    В ці дні, коли буденність розквітає барвами, в бібліотеці філії с. Кретівці була розкрита виставка - ікебана «Ой яка ж ти гарна, сорочка вишивана!».

    Бібліотека-філія с.Кретівці

    PicPicPic

    У останній місяць весни, у травні, коли природа Мати виряджає свою доню Землю в пишному уборі весняних квітів у дорогу життя, праці й радості, Україна відзначає надзвичайно світле свято – День матері.
    Мама, мамочка, матуся... Скільки ніжності, тепла і любові у цьому слові, що називає людину, яка для всіх найближча, найдорожча..
    13 травня у селі Кретівці вчителька молодшик класів Сорока Надія організувала святковий концерт присвячений Дню матері, який відбувся в приміщені актового залу школи. Під час концерту біблітекарем книгозбірні було розгорнуто книжкову виставку "Цілую ніжно материнські руки"
    Дорогі наші матері від усього серця вітаємо Вас з цим прекрасним весняним святом — Днем Матері.
    Бажаємо Вам добра і здійснення сонячних материнських мрій і надій. Радості Вам безмеж, вдячності від дітей, синівської любові і тепла. Хай Бог Вам дає сили та спокою, щасливої долі на рідній землі, здоров’я на довгі літа.

    Pic

    Чорнобильський вітер по душах мете...
    Чорнобильський пил на роки опадає...
    Годинник життя безупинно іде...
    Лиш пам'ять, лиш пам'ять усе пам'ятає...
    Кожного року в ці квітневі дні відзначається сумна дата в історії нашої країни День чорнобильської катастрофи.
    На долю нашого народу випала безліч трагічних подій, спогади про які гострим болем пронизують серце. Однією з таких подій стала трагедія на Чорнобильській АЕС, коли 26 квітня 1986 року квітуче Полісся накрила хмара радіаційного вибуху. Відтоді Чорнобиль став чорною плямою на нашій блакитній планеті.
    Сучасне покоління не має права забувати трагічні сторінки історії. З цією метою в бібліотеці-філії с. Кретівці оформлена книжкова виставка–огляд: «Чорнобиль: забуттю не підлягає!»,яка розповідає про причини та жахливі наслідки аварії на ЧАЕС.

    Бібліотека-філія с.Зарубинці

    Для підвищення читацької активності жителів села Зарубинці бібліотекар місцевої книгозбірні, Наталя Цвях організувала та провела бібліотечну PR-акцію «ЧИТАТИ – ЦЕ МОДНО!». Активними учасниками проведеної акції були старшокласники Зарубинської ЗОШ та постійні користувачі бібліотеки: Настя Сторожук, Оля Цвях, Діана Рарак та Світлана Ярема.
    Метою акції було ознайомити громаду з потенціалом сучасної книгозбірні та її найбільш популярними навчально-інформаційними послугами, залучити до бібліотеки нових користувачів, створити позитивний імідж книги та бібліотеки, розширити соціальне партнерство для підтримки діяльності бібліотеки з просування читання.

    переглянути

    До 31 річниці аварії на ЧАЕС, у Зарубинській бібліотеці-філії відбулась незабутня зустріч старшокласників Зарубинської ЗОШ з учасником ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, односельчанином Василем Івановичем Косінським.
    Він розповів учням про ті страхітливі хвилини трагедії на ЧАЕС. Учасники заходу поспілкувалися зі свідком трагічних подій 1986 року та дізналися багато цікавих фактів про катастрофу. Події 30-річної давнини знайшли відгук у серцях учнів.
    У книгозбірні також було розгорнуто книжкову виставку «Хрест України – Чорнобиль». На якій представлено добірка книг та газетних публікацій, які знайомлять відвідувачів з хронікою подій, що стались на Чорнобильській атомній станції.

    Pic Pic

    Вишнівецька міська бібліотека-філія для дорослих

    Pic

    Вишнівець - волинське містечко, що розкинулось у верхів"ї річки Горинь.
    Мальовничими краєвидами Вишнівець приваблює багато туристів та вчених своїми пам"ятками історії, архітектури і природи.
    У Вишнівецьку міську бібліотецку для дорослих також часто заходять гості з різних куточків України. Так нещодавно до нас завітали студенти з м. Київ, яким бібліотекарі провели оглядову екскурсію книгозбірнею.
    Гості із столиці Українивіддячили за тепле спілкування музичним дарунком.

    Вишнівецька міська бібліотека-філія для дорослих

    Pic

    Давним - давно зарубцювалися рани війни, але не слабшає біль втрат у багатьох родинах. Війна - це подія, про яку можна говорити багато, але її хочеться забути водночас.
    Війна - це мільйони людських жертв, слізні спогади наших дідів та прадідів, які були свідками тієї жахливої події, коли під уламками гранат та свистом куль захищали свою Батьківщину.
    У Вишнівецькій міській бібліотеці для дорослих розкрито виставку-спомин: "ВІЙНА ПРОЙШЛА КРІЗЬ ЇХНІ ДОЛІ".

    5 травня 2017р.
    Бібліотека-філія с.Залужжя

    Pic

    5 травня минуло б 75 років з дня народження поета,патріота, уродженця с. Залужжя Ярослава Кущака. Лише двадцять дев'ять літ накувала йому зозуля залужанських лісів. Сімнадцять з них - то була мужня боротьба з тяжкою хворобою серця, бо до безтями був закоханий у життя. Особистість Ярослава - яскрава, сповнена оптимізму. Він на людей справляв враження талановитої, вольової людини. Його вірші переплетені лісом, пташиним співом, сонцем, зоряними вечорами. У місцевій бібліотеці була організована виставка "Я - син землі, яку назвали Україна", до якої увійшли рукописи поета, збірка його віршів, вирізки із газет та особисті фотографії.

    Вишнівецька міська бібліотека-філія для дітей

    Pic

    Щороку в травні ми відзначаємо День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 рр. Дорогою ціною заплатив український народ за участь у найстрашнішій за всю світову історію війні. Не зітреться з пам'яті людської, не піде в забуття великий подвиг і велика трагедія нашого народу – його битва, його перемога над нацистами. Можна по-різному ставитись до Другої світової війни, по-різному її називати, але хіба можна забути тих, хто віддав своє життя для щастя інших.
    У Вишнівецькій міській бібліотеці для дітей розгорнуто книжкову виставку «Друга світова війна: сучасне бачення». Основна мета книжкової виставки – показати відвідувачам, якою великою ціною людству дісталася Перемога і ще раз нагадати, що цей всесвітньо-історичний подвиг не згасне у віках, він назавжди залишиться у вдячній пам`яті людства.

    26 квітня 2017р.
    Бібліотека-філія с.Опрілівці

    Pic

    Чотири букви – ЧАЕС – стали символом трагедії, яка доторкнулася до мільйонів людей, накрила їх крилом безжалісної радіації, перетворюючи свої жертви в безпомічних людей.
    В Опрілівській бібліотеці-філії з нагоди 31 річниці трагедії на ЧАЕС відбулась година екології «Чорнобиль – чорна біль» для учнів 5-9 класів. Бібліотекар книгозбірні Ленько Галина розповіла дітям про причини та наслідки Чорнобильської трагедії. Згадуючи трагічні для України дні кінця квітня 1986 року, учасники заходу пригадали відомі нам факти про розвиток подій на Чорнобильській атомній електростанції.
    На книжковій виставці «Ехо Чорнобиля» були представлені документальні матеріали, художні твори, публіцистичні нариси з даної тематики.

    Бібліотека-філія с.Вищі Луб'янки

    Pic Pic Pic

    25 березня в будинку культури села Вищі Луб’янки за ініціативи бібліотекаря Вищелуб'янецької книгозбірні Козак Марії, Союзу Українок, підтримки працівників будинку культури та великої праці аматорів села відбулась прем’єра вистави за повістю Івана Нечуя-Левицького «Кайдашева сім'я».
    Обличчям театру були і є люди – артисти-аматори, яким притаманні такі піднесені людські якості, як безмежна закоханість, одержимість і відданість Мельпомені. Та й справді, яким треба бути закоханим у театр, сцену, щоб відразу, без будь-якої матеріальної вигоди, працюючи зовсім на протилежній основній роботі, замість відпочинку біля домашнього вогнища, в колі своєї родини, мерщій поспішати в будинок культури на репетицію чи виїзну виставу. Такі люди є ядром колективу, його серцевиною.>
    Вечір відпочинку вдався, глядачі не жаліли оплесків, аплодували стоячи, артисти були задоволені.

    26 квітня 2017р.
    Вишнівецька міська бібліотека-філія для дорослих

    Pic

    ЧОРНОБИЛЬ...

    Це слово стало символом печалі і скорботи, символом трагедії, що сталася 26 квітня 1986 року.
    Чорнобиль стосується кожного – живих і ще ненароджених. Пам’ятайте ж про це!
    У Вишнівецькій міській бібліотеці для дорослих розгорнуто тематичну поличку:
    «Чи знаєш ти, світе,
    Як гірко ридає полин,
    Як тяжко, як тужно
    Моєму народу болить!»

    Вишнівецька міська бібліотека-філія для дітей

    Pic Pic Pic Pic Pic

    Всебічний розвиток дитини в ранньому дитинстві – запорука його успішного майбутнього. Важливу роль у розвитку людини будь-якого віку грає читання книг, адже завдяки книгам ми пізнаємо світ, як реальний, так і придуманий, чогось вчимося, вдосконалюємось.
    Усвідомлюючи роль читання книг у дошкільному віці дитини працівники Вишнівецької міської бібліотеки для дітей розпочали плідну співпрацю із Вишнівецьким дошкільним навчальним закладом «Малятко».
    Читання книг посідає в житті дошкільника особливе місце, оскільки саме книга залишається найбільш доступним засобом духовного й етичного розвитку особистості малюка. Залучення дитини до читання є одним з основних завдань художньо-естетичного виховання дошкільника.
    У дитячому садочку є три групи: молодша – «Соняшник», середня – «Сонечко» і старша – «Бджілка». В кожній з цих груп обладнано міні-бібліотеку. Бібліотекарі є частими гостями ДНЗ, вони проводять для дітей бібліотечні уроки в ігровій формі, що дає можливість дошкільнятам познайомитись з книгою, дізнатись, що таке бібліотека, абонемент, формуляр, навчитись любити і поважати книгу.
    Щоб дитина і книга продовжували супроводжувати один одного протягом всього життя, треба над цим попрацювати. Дошкільне дитинство – це саме той час, коли варто долучати юну особистість до книги. Йдеться не про навчання дітей читання, а насамперед про формування пізнавального інтересу до цього процесу, вміння та бажання працювати з книгою, виховання культури читача.

    Бібліотека-філія с.Зарубинці

    Pic Pic Pic Pic Pic

    Паска – це святкова випічка, а значить вона повинна бути не тільки смачною, але і красивою, служити прикрасою столу. Звичайно, зараз у продажу є багато готових елементів декору, всілякі присипки і цукрові прикраси. Але для тих, хто хоче проявити свою фантазію і зробити це самостійно напередодні світлого свята Воскресіння Христового у Зарубинській бібліотеці-філії пройшов незвичний майстер-клас із виготовлення прикрас із цукрової мастики.
    Бібліотекар книгозбірні Наталя Цвях, ознайомила учасників заходу із різними рецептами мастики, які використовують кулінари в своїй роботі. Прикраси з мастики можуть перетворити паску у витвір мистецтва. Своїми руками з мастики можна зробити: листя, квіти, композиції з квітів, різні фігурки, якими прикрашають паску.
    Діти із великим захопленням створювали прикраси. Усі вироби вдалися якнайкраще, адже готували їх із любов’ю. Свої роботи учасники забрали додому, щоб прикрасити паски, які спекли мами і бабусі до свята.
    На завершення бібліотекар побажала всім учасникам веселих свят та щоб у їх оселі прийшла краса, здоров’я, любов, щастя, добробут, а помисли стали щирими та добрими.

    14 квітня 2017р.
    Вишнівецька міська бібліотека-філія для дорослих

    Pic

    День воскресіння Ісуса Христа – Великдень – одне з найбільших свят християн. Це свято весняного сонця і пробудження природи від довгого сну.
    У Вишнівецькій бібліотеці для дорослих розкрито книжкову виставку:
    «Весна іде,
    чарує із небес,
    ХРИСТОС ВОСКРЕС!
    ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!»
    Література, представлена на виставці, розповідає про історію свята, священну символіку, розкриває всю красу українських традицій і особливості української кухні.
    Талановиті й обдаровані рукодільниці – постійні читачки Вишнівецької міської бібліотеки для дорослих, доповнили виставку власними тематичними роботами – вишивка, бісер, писанки, крашанки.

    Бібліотека-філія с.Зарубинці

    Pic Pic Pic Pic Pic

    На початку квітня у Зарубинській бібліотеці-філії відбувся день сміху «Квітневі усмішки» для дітей 1-9 класів.
    Ведуча свята, бібліотекар книгозбірні Наталя Цвях, вміло поєднувала виступи учасників свята з повідомленнями про історію свята, з віршами та побажаннями гарного настрою.
    Учасники розповідали дотепні, веселі гуморески, жарти-мініатюр. У бібліотеці лунав веселий сміх, піднесений настрій об'єднав всіх присутніх.
    Всі учасники отримали подяки та солодкі цукерки.
    Кажуть одна хвилина щирого сміху рівноцінна 15-хвилинній їзді на велосипеді, а 10-15 хвилин сміху спалює стільки ж калорій, скільки міститься у плитці шоколаду, сприяє виробленню гормонів щастя та продовжує життя. Хочеться вірити, що день сміху підняв настрій усім, хто прийшов у Зарубинську бібліотеку-філію.

    5 квітня 2017р.
    Вишнівецька міська бібліотека-філія для дорослих

    Pic Pic Pic

    Книга – одне з найбільших див, створених людиною. З неї ми дізнаємося про минуле та сьогодення, вона веде захоплюючу подорож по країні знань.
    5 квітня у Вишнівецькій міській бібліотеці для дорослих зібралися шанувальники новинок художньої літератури. Для популяризації книг та читання працівниками книгозбірні проведено День інформації «День нової книги».
    Бібліотека презентувала користувачам свої нові надходження. Зокрема було розгорнуто книжкову виставку «Вернісаж нових книг», на якій було представлено книги сучасних українських авторів. До уваги відвідувачів було запропоновано близько 30 екземплярів друкованих видань. В рамках Дня інформації було проведено бесіду «Диво – ім'я якого – книга». Огляд літератури «Компанія хороших книг» – поінформував відвідувачів заходу про нові надходження до бібліотеки.
    По завершенню заходів активний читач, викладач Вишнівецького ліцею – Зіна Олександрівна Алексеєнко поділилася своїми враженнями про нові книги.
    Запрошуємо всіх до Вишнівецької міської бібліотеки-філії для дорослих і сподіваємося, що ви знайдете для себе багато цікавої літератури. Надіємося нові книги сподобаються, принесуть задоволення нашим користувачам.

    11 квітня 2017р.
    Вишнівецька міська бібліотека-філія для дітей

    Pic Pic Pic

    З нагоди свята Христового Воскресіння працівники Вишнівецької міської бібліотеки для дітей пропонують переглянути книжкову виставку «Свята Пасха йде до хати – будемо Великдень зустрічати».
    Користувачі бібліотеки можуть ознайомитися з історією виникнення Великодня та традиціями його святкування у світі, значенням кольорів і символів на писанках та крашанках.
    Українці, відроджують та свято бережуть свої національні традиції, уявлення про весняне пробудження, про невмирущість вічно живого духу нашого народу. Тож у ці святкові дні Воскресіння Христового запрошуємо до Вишнівецької міської бібліотеки для дітей на перегляд виставки. Ви отримаєте багато позитивних емоцій від спілкування з книжковими виданнями.

    Вишнівецька міська бібліотека-філія для дорослих.

    Pic Pic Pic

    Поезія….. Зміст цього слова кожен з нас розуміє по-своєму: – це найважливіше культурне явище, це всеосяжна мова, що передає внутрішнє прагнення людини жити разом з іншими, це головний засіб самоствердження і дієвий важіль творчості, прогресу.
    Поезія пробуджує людину, бо поезія – це життя, а воно розквітає весною, а для романтичних і обдарованих людей – це стимул для написання поетичних творів, саме тому 21 березня святкують Всесвітній день поезії!
    До цієї дати у Вишнівецькій міській бібліотеці для дорослих відбулася поетична хвилинка:
    «Поезія – це квітка сонця,
    Поезія – це пролісок душі».
    Через призму власного світобачення, торкаючись багатьох тем, Надія Тарасюк запросила у світ її величності Поезії з усією свіжістю образів і метафор, читаючи свої вірші.
    Легкокрило й невимушено витали вірші Світлани Філик-Гервеленець.
    Свій творчий поетичний доробок презентувала учениця Вишнівецького ліцею – Інна Бодащук.
    Українську поезію сьогодні важко уявити без Ліни Костенко. У її дивовижному за красою і силою поетичному голосі гармонійно поєдналися зворушлива ніжність жінки і твердість духу справжнього борця, філософська заглибленість у проблеми буття і пристрасна емоційність трибуна. Вірші Ліни Костенко читала учениця 9-го класу ВЗОШ Соломія Климчук.
    І звичайно ж в бібліотеці лунали безсмертні рядки поезій справжнього патріота, поета Володимира Симоненка, які читала Марійка Бодасюк.
    Працівники книгозбірні майстерно виплітали тонке мереживо душі, вражаюче легко зігріваючи щирим теплом серця учасників поетичної хвилинки.
    Прекрасним доповненням цього заходу стала розгорнута книжкова виставка: «Поезія – це музика душі».

    7 квітня 2017р.
    Бібліотека-філія с.Кретівці.

    Pic Pic Pic

    Щороку хвилююча мить чарівної весни приносить до бібліотек України традиційне і довгоочікуване свято – Всеукраїнський тиждень дитячої книги. Це свято залишається найпопулярнішим під час шкільних весняних канікул, яке пов’язане з книгою. Тиждень дитячого читання із дуже давніми традиціями сьогодні не лише не втратив свого значення, але й набув особливого змісту для кожного читача.
    В бібліотеці – філії с. Кретівці до Тиждня дитячої книги бібліотекарем була оформлена книжкова виставка: «Країна казкова- країна книжкова».
    Була проведена акція «Поверни книгу до життя», де діти «лікували» пошкоджені книги.
    З великим захопленням пройшов казковий вернісаж « Казка в гості поспішає». Діти мандрували казковими стежинами, відкрили двері у чарівну неповторну країну, де добро бореться зі злом, де живуть жахливі чаклуни і прекрасні красуні, де завжди є місце для здійснення найзаповітніших мрій. Відгадували загадки , малювали улюблених героїв казок, брали участь у анкетуванні « Який я читач?». Дуже сподобалося брати участь у інсценізації казки « Ріпка». Діти були задоволенні.
    Свято вдалося на славу!!!

    Бібліотека-філія с.Мусорівці

    Pic

    Книжкова фея плюс проблеми сільських бібліотек

    переглянути

    Бібліотека-філія с.Романове Село

    Pic
    Pic
    Pic

    Перші березневі дні на нашій землі пов’язані з іменем Тараса Григоровича Шевченка, його славою, його духом, його мудрістю, його любов’ю до України. Щороку Романовосільська бібліотека-філія відзначає день народження Кобзаря. Цього року цікаво та змістовно пройшли Шевченківські дні.
    Бібліотекар Галина Киндьо спільно з педагогічним колективом Романовосільської ЗОШ організувала та провела у школі конкурс малюнка за творчістю Великого Кобзаря «Мандрівка шляхами Тараса Шевченка». Емоційно пройшов конкурс читців під назвою «Слухайте голос безсмертний Тараса», літературно-мистецький вернісаж «На струнах Кобзаревої душі».
    У Романовосільській книгозбірні було розгорнуто книжкову виставку «Живи у віках. Живи у «Заповіті»». Користувачі бібліотеки мали змогу, з допомогою книжкової виставки, перегорнути сторінки життя Тараса Шевченка, та за бажанням зачитати улюблені вірші і цим висловити свою шану Великому Кобзареві.

    Pic
    Pic
    Pic
    Pic

    У лютневі дні по всій Україні відбулися заходи з вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні. Гіркі події не могли залишити байдужими і громаду села Романове Село.
    До Дня Героїв Небесної Сотні пройшли ряд масових заходів, які організували та провели бібліотекар Романовосільської бібліотеки-філії Галина Киндьо спільно з вчителями та учнями місцевої школи.
    Полеглих учасників акцій протесту, згадали під час вечору пам’яті «Горить свіча і пам'яті сльоза». Їх назвали Небесною сотнею. Героїчна сотня, зробивши перший крок, журавлиним ключем полинула у вирій вічності, ставши нашими Ангелами-Охоронцями на небі. Українські Ангели загинули за незалежність нашої держави, за честь, за волю, за право бути Українцем, і ціною жертовності показали, що наш український дух є незламним, а народ – нескореним. Під час заходу кожен з присутніх не залишився байдужим, на їх очах блищали сльози.
    Розгорнута бібліотекарем виставка «Прошу, у серці запаліть скорботи полум’я священне та крізь століття пронесіть сльозу безвинно убієнних!», розповіла про патріотів, загиблих від пострілів снайперів, померлих у лікарнях героїв, названих народом Небесною Сотнею. Найстаршому з них було 83 роки, наймолодшому – лише 17.
    «Небесна Сотня у наших серцях» – під такою назвою відбувся флешмоб школярів, які вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні.
    Безумовно, жодного з нас події, що відбувалися, не залишили байдужими. Емоції й спогади завжди житимуть у наших серцях. Ми все пам’ятаємо. Герої не вмирають! Тож будьмо гідними наших Героїв!

    9 березня 2017р.
    Бібліотека-філія с.Добриводи.

    Pic Pic Pic

    Доброводівська земля здавна відома добрими і славними традиціями. З поміж них – відзначення Шевченківських днів, що стають кожен рік для добровідчан у цю весняну пору тестом на духовне виживання. У рік відзначення 203-річниці з дня народження нашого Кобзаря добровідчани зуміли поповнити скарбничку своїх добрих діянь.
    Гостинно відчинили свої двері у ці дні сільська бібліотека і місцевий музей, куди прийшли першокласники школи. З ними було проведено віртуальну екскурсію «У світлиці Тараса». У день народження Т. Шевченка мешканці села Доброводи узяли участь у Міжнародному флешмобі «Глобал-Шевченко». Учні та вчителі ліцею читали хором твір «Мені однаково» біля пам’ятника Т.Г. Шевченку, приєднавшись до світового читання у цей день. А вже у вечірню годину зібралися добровідчани, аби вшанувати нашого генія і батька Тараса в актовій залі Доброводівського технічного ліцею. Організатори дійства – зав. бібліотекою с. Доброводи О. Дзісь та директор СБК В. Сторож. Урочини традиційно було розпочато молитвою «Отче наш» у виконанні церковного хору (керівник М. Стешин).
    Ведучі свята – Г. Кульпа, М. Луб’янська, надали слово наймолодшим учасникам дитячого садочку «Малятко». І полилися щирі і чисті слова мов з уст малого Тарасика (керівники П. Шиманський, О. Середа, Н. Табачна). Присутні в залі перегортали сторінки Шевченкового шляху, слухаючи пісні та вірші. Натхненно і майстерно Шевченкове слово звучало у виконанні найактивніших читців Іванка Чорного та Назарія Чорного. Своїм пісенним співом чарували О. Дзісь, М. Стешин, А. Вітюнова, М. Нетреба, В. Сторож, А. Муровський, А. Дукач.
    Учні Доброводівської ЗОШ показали літературно-музичну композицію «Ми не хочемо війни», що нагадало нам Шевченкові слова «Лихо не спить». Зав. бібліотекою Ольгою Дзісь було розгорнуто виставку-інсталяцію «Послужи ж, моє ти слово, молодій ще силі…». Кожен бажаючий мав змогу ближче ознайомитися з творчістю, історичними фактами зі сторінок життя Шевченка, оглянувши книжкову виставку.
    Доброчинну фінансову допомогу для проведення Шевченківського свята надали працівники Доброводівського агрокомплексу – Я. Чорній та В. Рудник.
    За інформ. М. Назар.

    15 березня 2017р.
    Вишнівецька міська бібліотека-філія для дітей.

    Pic
    Pic
    Pic

    Тиждень дитячої книжки
    В березні ми відзначаєм,
    Книжку, хвилюючись трішки,
    Палко зі святом вітаєм.
    Бібліотека чекає
    Друзів своїх, читачів,
    Стежку до знань відкриває,
    Безліч даруючи див.
    На стелажах книжки струнко дуже,
    Ніби солдати стоять,
    Мовчки запрошують: "Друже,
    Радимо нас прочитать!"
    Отже, у дні березневі
    Книжку і ти привітай,
    Щирої зустрічі з нею
    Кожної днини чекай!

    У Вишнівецькій міській бібліотеці-філії для дітей розгорнуто книжкову виставку-свято: "Добрий день, книжковий тиждень".

    Бібліотека-філія с.Зарубинці

    Pic

    Є імена, що увібрали у себе живу душу народу, стали невід'ємною частиною його життя. Таким іменем для нас, українців, стало ім'я геніального поета, нашого земляка, Тараса Григоровича Шевченка. У Зарубинській ЗОШ відбулося святкове дійство «Ми тебе не забудем, Тарасе!», під час якого, бібліотекарем Зарубинської бібліотеки-філії Наталією Цвях, було представлено книжкову виставку «Святе і вічне слово Кобзаря».
    Тарас Шевченко – великий Кобзар України, він оспівав і прославив свій народ, він дав йому пісню буремної сили і животворної снаги. Його твори бентежать серця, захоплюють багатством образів, багатогранністю почуттів... Читаючи вірші Шевченка відчуваєш, що писані вони людиною велетенського, безмежного таланту, яка за життя піднеслась до вершин мудрості, на верхогір'я людського духу.
    Він прожив усього 47 років, із яких 24 був у кріпацтві, 10 років мучився в солдатській неволі на засланні, і всього 13 років був вільною людиною. Та світла гордість живе у наших душах тому, що Тарас Григорович Шевченко – син українського народу! Він – наша слава, він – наша сила!
    На сьогодні кожен бажаючий має змогу ближче ознайомитися з творчістю, історичними фактами зі сторінок життя Шевченка, оглянувши книжкову виставку, що оформлена в приміщенні Зарубинської книгозбірні.

    Бібліотека-філія с.Кретівці

    Pic

    От і наступила весна і все кругом ожило. Сонячні промені пробиваються крізь хмари .З під землі появляються перші квіти – підсніжники — весняні усмішки рідної землі — символ надії. Весна – то пора квітів.
    Одного сонячного дня і в бібліотеку - філію с. Кретівці завітала весна. Серед книжок розцвіли яскраві букети квітів , які діти самі виготовили з кульок під час майстер класу « Весняний настрій», який провела бібліотекар книгозбірні.
    07. 03.2017р.

    Pic
    Pic

    Він був сином мужика - і став володарем у царстві духа.
    Він був кріпаком - і став велетнем у царстві людської культури.
    Він був самоуком - і вказав нові, світлі і вільні шляхи професорам та книжним ученим.
    ...Найкращий і найцінніший скарб доля дала йому лише по смерті - невмирущу славу і всерозквітаючу радість , яку в мільйонів людських сердець все наново збуджуватимуть його твори.
    Іван Франко
    Є імена, що увібрали у себе живу душу народу, стали невід'ємною частиною його життя. Таким іменем для нас, українців, стало ім'я геніального поета, нашого земляка, Тараса Григоровича Шевченка.
    У нашій бібліотеці можна ознайомитися з матеріалами книжкової виставки, приуроченій 203-й річниці від дня народження Т.Г.Шевченка,
    " Поет національного болю, гніву й бротьби! " та відчути гордість від того, що маємо безцінний скарб - слово Тараса, великого Кобзаря української нації. Тарас - великий Кобзар України, він оспівав і прославив свій народ, він дав йому пісню буремної сили і животворної снаги. Його твори бентежать серця, захоплюють багатством образів, багатогранністю почуттів...Читаючи вірші Шевченка відчуваєш, що писані вони людиною велетенського, безмежного таланту, яка за життя піднеслась до вершин мудрості, на верхогір'я людського духу.
    І ... нехай світла гордість живе у ваших душах тому,
    що Тарас Григорович Шевченко - син українського народу!
    Він - наша слава, він - наша сила!
    09.03.2017р.

    5 березня 2017р.
    Бібліотека-філія с.Зарубинці

    Pic Pic Pic

    З ледь відчутним весняним подихом приходить до нас чудове жіноче свято – 8 Березня. Цей день несе у світ ніжність і красу. Адже усе найдорожче, що є у нашому житті – щастя, радість, надія, кохання, пов’язане з жінкою.
    5 березня в Зарубинській бібліотеці-філії відбулась конкурсно-розважальна програма «А, нумо, дівчата!», присвячена святу 8 Березня, яке підготувала та провела бібліотекар книгозбірні Наталія Цвях. Учасницям заходу, ученицям 3 класу Зарубинської ЗОШ, напередодні свята бібліотекар роздала завдання, які потрібно було підготувати. Всі хвилювались в очікуванні чогось незвичайного.
    І ось настав день конкурсу. Усі учасниці – яскраві та красиві. За плечима в усіх конкурсанток багато роботи та хвилювань. Дівчаткам потрібно було підготувати розповідь про один з елементів українського національного вбрання, розповісти рецепт української кухні, творчий конкурс включав у себе виконання української народної пісні, або декламування поезії українських авторів, а також заплітання коси. Учасниці продемонстрували свої найрізноманітніші таланти та подарували гарний настрій уболівальникам та глядачам.
    Виступи конкурсанток оцінювали глядачі. Загалом, у конкурсній програмі перемогла дружба. Солодкі призи, книжки-витинанки та емблема «Міс бібліотека» дісталися всім учасницям свята.

    8 березня 2017р.
    Вишнівецька міська бібліотека-філія для дорослих та дітей.

    Pic Pic Pic

    УКРАЇНА – ЦЕ ШЕВЧЕНКО. ШЕВЧЕНКО – ЦЕ УКРАЇНА.
    В історії кожного народу є імена, які становлять його славу, велич і національну гордість. Саме таким і є для України ім’я безсмертного Кобзаря – Тараса Григоровича Шевченка. 8 березня 2017 року у залі Вишнівецького будинку культури відбулася літературно-мистецька імпреза, приурочена 203-й річниці від дня народження Т.Г. Шевченка.
    У заході взяли участь працівники Вишнівецької міської бібліотеки-філії для дорослих, учні загальноосвітньої та музичної шкіл, студенти Вишнівецького професійного ліцею, працівники будинку культури.
    Зала була переповнена гостями. Літературно-мистецька імпреза пройшла на високому рівні.
    Із доповідями про життя та творчість Великого Кобзаря виступили голова Вишнівецької ОТГ Володимир Кравець та зав. міської бібліотеки-філії для дорослих Світлана Крись. Ведучою свята була Ірина Поліщук.
    Вишнівецькою міською бібліотекою для дітей було представлено книжкову виставку "І лине над землею Шевченкове святеє слово".
    Читанням та співом Шевченкових поезій під час дійства учасники літературно-мистецької імпрези ще раз засвідчили, що Шевченкове слово – геніальне і величне, полум’яне і пристрасне, ніжне і тремтливе.
    У залі Вишневецького палацу працівники бібліотеки спільно із працівниками Національного заповідника «Замки Тернопілля» розгорнули виставку-інсталяцію «Тримаю Кобзар у руках, гортаю його сторінки, І, ніби, забувшись в віках – Шевченка читаю думки».

    Бібліотека-філія с.Федьківці

    Pic

    19 лютого в приміщенні Федьковецького клубу відбувся вечір пам’яті «Коли синів хоронять матері, то гасне сонце на усій планеті», присвячений вшануванню героїв Небесної Сотні, який організували та провели бібліотекар Федьковецької книгозбірні Валентина Баран та зав. клубом Надія Гродська.
    Одним за одним Назар Лисиця, Соломія Пашко, Стас Левенець, читають вірші проте як три роки тому вирував Майдан, як зрів незборимий дух і про матір в чорному вбрані, про час що зупинився для героїв…
    Вірш «Лист до матері» читала Мар’яна Ліщинюк, «Майдан ридав» читала Татяна Свінковська.
    Хронологію подій на Майдані озвучили ведучі Валентина Баран та Надія Гродська. Вони й пропонують присутнім переглянути кліп «Пливе кача по Тисині».
    Події останніх років перетворилися у справжню національну стихію, в якій передався найтонший подих душі нашого народу. Пробудилася приспана роками національна свідомість людей. Українська національна спільнота поза межами українських земель, відчуваючи духовний зв'язок з Україною, висловила нам свою підтримку. В якому б куточку Землі не жив би Українець, ніщо не зможе зламати той дух, ту жагу до свободи, які генетично закладені у його душі.
    Емоційною кульмінацією вечора пам'яті стало виконання пісні Тетяною Гродською «Дай, Боже, сили нашим солдатам».

    Бібліотека-філія с.Кретівці.

    21 лютого 2017р.

    Pic

    Міжнародний день рідної мови — день, який відзначають щороку 21 лютого.
    Мова — це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат кількатисячолітньої еволюції кожного етносу. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу. Мова функціонує і розвивається тільки в людському суспільстві. Це найважливіший засіб спілкування людей і пізнання світу, передачі досвіду з покоління в покоління.
    Українською мовою розмовляли наші діди та прадіди, а матері та бабусі співали колискові! Народ наш сміявся і плакав рідною мовою. У нашій мові – безсмертя Духу нашого народу.
    До Дня рідної мови розкрито книжкову виставку " Мова духовне багацтво народу."

    20 лютого 2017р.

    Pic

    Мамо, не плач. Я повернусь весною.
    У шибку пташинкою вдарюсь твою.
    Прийду на світанні в садок із росою,
    А, може, дощем на поріг упаду...

    20 лютого - День вшанування пам'яті Героїв Небесної Сотні.
    Їх назвали Небесною сотнею – українців, які загинули в Києві на Майдані, вулицях Грушевського та Інститутській. Гинули за честь, за волю, за право бути Українцем і за свою Батьківщину. Героїчна сотня, зробивши перший крок, журавлиним ключем полинула у вирій вічності, ставши нашими Ангелами-Охоронцями на небі.
    Описати, а тим більше відчути глибину трагедії і болю, які впали невимовним тягарем на Україну, нині не під силу нікому. Хай пам’ять всіх невинно убитих згуртує нас, живих, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави на власній землі.
    В бібліотеці - філії с.Кретівці було розкрито газетно - ілюстративну виставку присвячену Героям Небесної Сотні

    Прошу, у серці запаліть
    корботи полум'я священне
    Та крізь століття пронесіть
    Сльозу безвинно убієнних!

    Загиблі хлопці віддали свої життя за всіх нас. Це має пам’ятати кожен! Сьогодні, завтра, завжди! Герої не вмирають!!!

    15 лютого 2017р.

    Pic

    15 лютого – День вшанування учасників бойових дій на території інших держав і 28-а річниця виведення радянських військ з Афганістану.
    Війна в Афганістані – це трагедія і звитяга сотень тисяч людей, мужність, доблесть і героїзм, кров і біль, душевні страждання і втрати… Це не лише незагоєна рана, біль її учасників, це – застереження на майбутнє.Ця війна почалася 1979 року і тривала до 1989 року.
    160 тисяч українців пройшли вогненними дорогами Афганістану, 3360 не повернулися додому, більш як 8 тисяч зазнали поранення, понад 100 тисяч перенесли складні захворювання. Залишились без синів 2729 матерів, 1982 батька, стали вдовами 505 молодих жінок, сиротами — 711 дітей. Після війни померло від ран і захворювань вп’ятеро більше «афганців», ніж загинуло, кількість інвалідів збільшилася в кілька разів. Це тяжкі втрати для батьків, рідних, близьких, друзів і в цілому для суспільства.
    Цього дня ми схиляємо голови перед світлою пам’яттю полеглих , вшановуємо тих, кому довелося воювати в чужих країнах.
    В бібліотеці було розкрито літературну виставку " Авганістан - то біль і смуток, чиєсь обірване життя...", де ,крім різної літератури відповідної тематики ,представлено посібник в якому зібрані спогади учасників війни.

    2 березня 2017р.
    Вишнівецька міська бібліотека-філія для дорослих.

    Pic Pic Pic

    В Україні є ремесла, які можна назвати брендовими для української культури, серед них вишивка.
    У Вишнівецькій міській бібліотеці-філії для дорослих розгорнуто виставку-хобі «Вишиваночко моя, тай гаптована, дивосвітом солов’я зачарована. Вишиваночка моя, Україночка, квітне батьківська земля , пахне зіллячко!».
    На виставку були підібрані книги, які знайомлять користувачів з орнаментами, символікою малюнків, про види швів та регіональні особливості вишивки. На огляд поціновувачів мистецтва представили свої роботи майстрині Вишнівеччини.
    Загалом наша виставка привернула увагу багатьох наших користувачів та жителів містечка. Ми демонструємо нашим читачам та всім поціновувачам мистецтва прекрасну можливість творчого відпочинку та духовного збагачення. Адже сучасна бібліотека це не тільки книга і комп’ютер, а й майданчик для спілкування, обміну творчими ідеями та можливістю для самовираження.

    Бібліотека-філія с.Киданці.

    Pic Pic Pic

    Сучасний стан нашого суспільства характеризується зростанням етнічної свідомості народу, посиленням його інтересу до вітчизняної історії та культури. Звернення до життєдайних джерел народного мистецтва, до збереження та оновлення всіх його видів – це усвідомлення свого родоводу, духовних традицій та відродження культури українського народу.
    Нещодавно, бібліотекарем Киданецької бібліотеки-філії Світланою Астраханцевою, в книгозбірні було розгорнуто виставку стародавньої вишивки місцевих майстринь – «З бабусиної скрині».
    Вишивка в Україні – один з найбільш улюблених і поширених різновидів народної творчості. У виробах українських вишивальниць нас захоплює піднесений світ краси і фантазії, поетичного осмислення життя, світ натхненних образів, коріння яких сягає міфології, звичаїв і уявлень наших предків. Роздивляючись рушники, вишиті нашими бабусями та прабабусями, ми бачимо інший світ. Світ, наповнений любов’ю до прекрасного, любов’ю до праці, до рідного краю. Кожен рушник – це не тільки клопітка праця, це окрема історія. В кожен з них вкладена часточка душі, котра не вмерла, а буде жити в цих рушниках.
    А сорочки! Тут взагалі дух перехоплює. Кожна з них виготовлена вручну. Шили вдома вечорами, при каганці, або ходили на досвітки. Там і вишивали, співали, жартували… Візерунки, ніби й подібні, а водночас і різні. Кожна майстриня, мабуть, хотіла перевершити подругу і вносила щось нове, своє у візерунок, у технічне оздоблення. Так і народжувалися оригінальні вироби.
    Метою виставки є підтримка нашого національного ремесла, бо воно, хоч і долаючи різні перешкоди, активно відроджується в усіх регіонах України. Важливо пам’ятати, що ми українці, що в нас є своє коріння, своя культура.

    Бібліотека-філія с.Киданці.

    Pic Pic Pic

    Киданці – мальовниче село Збаразького району Тернопільської області. Зі старої легенди відомо, що там, де нині село, була чорна скала. Люди чогось боялися її, пов’язували цей дивний витвір природи зі злими силами і обминали. Тепер, Киданецькі скелі є геологічною пам’яткою природи.
    Нещодавно у селі Киданці відбулась презентація книги Ганни Чичоти «Киданці: від минувшини до сьогодення», яка відбулась у приміщенні сільського клубу. Бібліотекар Киданецької бібліотеки-філії Світлана Астраханцева прийняла активну участь у організації свята.
    Мешканці села, які розповідали власні історії, допомагали у написанні книги Ганни Чичоти. Вони й стали головними натхненниками і помічниками у роботі над книгою, адже для них вона має особливу цінність.
    Спонсор видання книги депутат Тернопільської обласної ради, колишній голова Тернопільської РДА Стоєвус Андрій. Допомогли в організації презентації книги депутати обласної ради Яциковський Богдан та Яциковська Оксана.
    На зустріч прийшло багато мешканців села Киданці. Святкову атмосферу створили учасники заходу, які розповідали історії, декламували вірші та дивували своїм мелодійним співом. Презентація книги пройшла душевно і хвилююче. Кожен з присутніх відчув свою причетність до справи. Всі кошти виручені від продажі книги підуть на реставрацію церкви св. Дмитрія.
    Невеличке село змогло закарбувати свою історію на сторінках книги для майбутнього покоління.

    переглянути презентацію

    Вишнівецька міська бібліотека-філія для дорослих.

    Pic Pic Pic

    Весна наповнює світ ніжністю, відчуттям оновлення та свіжості. І свята, які приходять разом із нею, такі ж радісні, лагідні і привітні, сповнені надій на краще. Весняні свята мають особливі ритуали, головним серед яких є зустріч весни, накликання тепла, вітання пробудження природи, задобрення духів поля та дому.
    Упродовж віків український народ створював свої обряди, шанував традиції, дотримувався звичаїв, що були засновані на християнських морально-етичних засадах. 15 лютого на свято Стрітеня у Вишнівецькій загальноосвітній школі для учнів 9-го класу працівниками міської бібліотеки для дорослих, була проведена духовна бесіда «Сонце на літо, а зима на мороз». Стрітення в нашому краї, як і по всій Україні - не лише церковне свято. У цей день, за народним повір’ям, зима зустрічається з весною.
    Метою даного заходу було розвинути увагу, вміння спостерігати за довкіллям ранньої весни, поглибити знання учнів про звичаї українського народу.

    Бібліотека-філія с.Малі Вікнини

    Pic

    В рамках року німецької мови в Україні та української мови у Німеччині в бібліотеці-філії с. Малі Вікнини розгорнуто книжкову виставку «ВИВЧАЙ НІМЕЦЬКУ – ЙДИ В НОГУ З ЧАСОМ».
    Сьогодні німецька мова – перша найпоширеніша мова у Європі і друга за популярністю іноземна в Україні.
    Знання іноземних мов – це ключ до успіху в сучасному світі, де спілкування іноземними мовами набуває все більшого значення. Інтерес до вивчення мов традиційно великий, бо перефразовуючи відомий вислів, можна сміливо сказати, що той, хто володіє мовами, володіє світом.
    Одним із важливих умов вивчення іноземної мови є читання книг. Це не лише збільшує словниковий запас, а й покращує граматику та правопис, не кажучи вже про суттєвий вплив на якість читання і розмовних навичок.
    Завітайте до нашої бібліотеки, щоб більш детально ознайомитись із виставкою.

    Вишнівецька міська бібліотека-філія для дітей.

    Pic Pic Pic

    Сьогодні до Вишнівецької міської бібліотеки-філії для дітей завітали наймолодші читачі із дитячого садочку "Малятко". Разом із старшою групою "Бджілка" бібліотеку відвідали завідувач ДНЗ - Дідик Оксана Іванівна, вихователь Філик Алла Феодосіївна і помічник вихователя Соловей Мар'яна Миколаївна.
    Бібліотекарі ознайомили дітей з правилами користування бібліотекою і провели бесіду на тему: "Бібліотека - книжковий дім, дуже весело нам в нім".

    ‎Бібліотека-філія с.Кретівці

    Pic

    Крути, 29 січня 1918 року... Символ героїзму та відданості нашого юнацтва і символ національної трагедії та безпечності. 90 років тому (1918) відбувся бій між київськими студентами і більшовиками під Крутами, де полягло в нерівній боротьбі 300 студентів. Сімдесят років не згадували про подвиг одержимих, тих, хто першим згорів на жертовному вогні в ім’я самостійної України. А день 29 січня, день бою під Крутами, став трагедією української молоді й цілої української суспільності.
    Цей День, не дивлячись ні на що, назавжди залишиться світлим в нашій пам’яті. День подвигу та прикладу для майбутніх і нинішніх поколінь. День надії і любові до своєї вітчизни. День пам’яті Героїв Крут.
    Книжкова виставка - реквієм "В серцях людських не вмерли Крути, Вони проклали у майбутнє шлях, Щоб гордо майорів навіки Жовто-блакитний України стяг...."
    29.01.2017 р.

    ‎Бібліотека-філія с.Кретівці

    Pic

    Щороку, 27 січня весь світ відзначає Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту.
    Це страшне і нелюдське явище, яке відбувалося в період 1933-1945-х років і що отримало назву - ГОЛОКОСТ, що призвело до умисного винищення практично однієї третини євреїв, а також незліченної кількості представників інших нацменшин, породжене ненавистю і фанатизмом, затятим расизмом і принизливими забобонами, які панували тоді в фашистської Німеччини - НЕ ПОВИННО ПОВТОРИТИСЯ!
    У цей день, День скорботи і пам’яті, ми приєднуємося до загальної печалі і прагнемо співчувати всьому цьому болю та втраті, ім’я якої Голокост. Її ніяк не заповнити. Вже не запобігти. Але нехай живе надія, що подібного більше ніколи не повторитися! Будемо пам’ятати...
    До Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту в бібліотеці - філії с. Кретівці була розкрита книжково - ілюстративна виставка "Трагедія Голокосту – урок для всього людства".
    27.01.2017 р.

    ‎Бібліотека-філія с.Мусорівці

    Pic

    Прийшли новорічні свята? Тож мерщій до бібліотеки!
    Зимові свята - це відмінний привід для того, щоб урізноманітнити своє дозвілля. Є безліч способів розважити себе і свою дитину - маленького непосиду. І хоча у нас немає зоопарку, цирку чи розважального центру, це зовсім не означає, що потрібно всі свята провести біля телевізора чи комп’ютера.
    За бажанням, як за помахом чарівної палички, можна перетворити звичайний зимовий день на справжнє свято. І якщо ви й досі вагаєтесь як розважитися на новорічні свята – поспішіть до Мусорівецької бібліотеки.
    Тут на вас чекає чарівна атмосфера. Ми разом з нашими дітками-читачами готувалися до свят заздалегідь - розмальовували ялинку, вирізали сніжинки, прикрашали наше вікно та бібліотеку.
    Вибрати цікаву книжку ви можете, ознайомившись з книжково-ілюстративною виставкою "Йде до нас колядочка ". Також усі відвідувачі мають можливість дізнатися, що чекає на них у Новому році, діставши цукерку із запискою-передбаченням з нашого чарівного мішечка. Заходьте - у нас тепло та затишно.

    Вишнівецька міська бібліотека-філія для дорослих.

    Pic Pic Pic

    15 січня 1992 року Верховна Рада України затвердила Державний Гімн України, що знайшло своє відображення у Конституції України. Тільки у 2003 році був прийнятий Закон "Про Державний Гімн України".
    У Вишнівецькій міській бібліотеці для дорослих проведено історичний урок:
    Слова палкі, мелодія врочиста
    Державний Гімн ми знаємо усі,
    Для кожного села, містечка, міста,
    Це клич один з мільйонів голосів!

    Бібліотека-філія с.Опрілівці.

    Pic Pic

    Низка новорічно-різдвяних свят – це відмінний привід для того, щоб урізноманітнити дозвілля. Користувачі Опрілівської бібліотеки-філії вирішили разом з бібліотекарем Галиною Ленько та зав. клубом Любою Рокош святково прикрасити до новорічних свят книгозбірню та клуб. Поринувши в атмосферу свята краще усвідомлюєш своє коріння і традиції, з’являється гордість від того, що ти – українець – частина мужнього, привітного, талановитого, співучого народу. За активну участь у створені новорічних прикрас своїми руками діти отримали невеличкі солодкі подарунки.
    Книжкова виставка «Різдвяна зіронька зійшла», яка розгорнута у бібліотеці, ознайомить вас із цікавими книгами про звичаї та традиції українського народу під час святкування зимових свят, прикмети та повір’я, які шанують українці, про тонкощі приготування цариці різдвяного столу – куті.
    Вітаємо з Новим роком і Різдвом Христовим та до зустрічі в затишній книгозбірні с. Опрілівці! І якщо ви й досі вагаєтесь як розважитися на новорічні свята – поспішіть до нашої бібліотеки.