Новини і Події

Інформація про життя Збаразької ЦБ та ЦДБ в 2019 році


  • ПЕРЕЙТИ ДО НОВИН БІБЛІОТЕК-ФІЛІЙ

  • 21 грудня 2019р. Збаразька ЦБC.

    Pic Pic Pic

    21 грудня в Збаразькій центральній бібліотеці для дорослих відбулася завершальна зустріч з читання книги Джордана Пітерсона «12 правил життя. Як перемогти хаос» в межах курсу Cowo.guru з активного читання та розвитку мислення. Учасники підвели підсумки роботи і обговорили своі побажання стосовно майбутніх зустрічей. Засновник та експерт школи мислення Андрей Мельник (Andrii Melnyk) подарував бібліотеці книгу Жайме Лернера «Акупунктура міста». Родзинкою зустрічі став торт у вигляді книжки Джордана Пітерсона, яку учасники «розібрали на шматки» так само, як і розділи книжки, котру читали впродовж останнього часу, починаючи з 22 листопада - тоді відбулося перше засідання.

    20 грудня 2019р. Збаразька ЦБC.

    Pic

    19 грудня відзначає свій 60-літній ювілей Марія Василівна Матіос — видатна українська письменниця та політичний діяч. Переможець різноманітних літературних премій, зокрема, лауреат Шевченківської премії з літератури, Коронації слова, та Книги року BBC. Ії книги - це шедеври письменництва, а творчість - надбання українськоі культури. Роман «Солодка Даруся» визнано найкращою книгою першого 15-річчя Незалежності, яка найбільше вплинула на українців, і яку ще називають «найбільшою драмою», співзвучною з трагедіями в XX столітті. За книгою здійснені театральні постановки, вистави яких проходять з величезним аншлагом, а також знімається фільм.
    Книги «Майже ніколи не навпаки», «Нація», «Москалиця», «Мама Маріца - дружина Христофора Колумба», «Армагедон уже відбувся», «Черевички Божоі матері» - це твори, в яких історичні події переплітаються з глибоким психологізмом внутрішнього світу героїв. Вони проникають в душу своіми сюжетами та зворушують яскравими образами. Твори Марії Матіос незмінно очолюють найвищі рейтинги за всіма критеріями, в тому числі і як кращі книги року в Збаразькій центральній бібліотеці для дорослих.
    В читальному залі розкрито книжкову виставку «Прима української літератури», присвячену ювілею письменниці.

    19 грудня 2019р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic

    Нещодавно у Збаразькій центральній бібліотеці для дітей в рамках проекту з розвитку читання «Як приборкати Книжкозавра» Фундація Дарини Жолдак відбувся бібліотечний квест.
    Користувачі книгозбірні, учні 3-А класу (вчитель Наталія Флінта) Збаразька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів 1, які поділились на команди повинні були пройти п’ять випробувань у різних відділах Збаразької центральної бібліотеки.
    Маленькі збаражани вгамовували Книжкозавра, змагаючись у вирішенні веселих завдань з ігрового практикуму, надісланого Фундацією Дарини Жолдак. Під час квесту діти вміло вправлялися з паліндромами, вирішували мовні приклади, змагалися у читанні віршів. Але найбільше дітям сподобалось виступати у ролі рекламного агента по продажу жирафа. Трохи незвично, проте – прикольно! Цими вправами бібліотекарі довели учням, що читати не тільки корисно, але й ще цікаво та весело!
    Приборкуючи Книжкозавра, діти розкрили під час квесту у бібліотеці всі свої таланти.

    19 грудня 2019р. Збаразька ЦДБ.

    Pic


    В Збаразьку центральну бібліотеку для дітей сьогодні також приходив Святий Миколай і залишив новенькі книжки про Різдвяні свята та інші зимові дива. Запрошуємо всіх переглянути наші новинки!


    15 грудня 2019р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic

    Збаразька центральна бібліотека для дітей долучилась до проекту з розвитку читання «Як приборкати Книжкозавра» Фундація Дарини Жолдак у партнерстві з ВГО Українська бібліотечна асоціація.
    6 грудня для учнів 3-А класу (вчитель Наталія Флінта) Збаразька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів 1 бібліотекарями було проведено заняття з розвитку читання «Сміхочитання», «Малюнок літерами» та «Приклади без чисел» з літературно-ігрового Практикуму «Як приборкати Книжкозавра».
    З радістю підтримуємо мету «Фундації Дарини Жолдак» – привести до бібліотек якомога більше дітей!!!
    МИ ВЖЕ ГОТОВІ ПРИБОРКАТИ КНИЖКОЗАВРА, А ВИ?

    14 грудня 2019р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic

    Давнє народне прислів’я стверджує, що «сумний грудень у свято і в будень», утім все одно, цей місяць позначений особливою атмосферою: тут і кінець року, і цілий цикл різвяно-новорічних свят: третя Пречиста, Катерини, Андрія, Варвари, Сави, Миколая, Ганни і, нарешті, Спиридона Сонцеворота.
    Цьому місяцю присвячено чимало приказок і прислів’їв: «То сніг, то дощ, то завірюха, бо вже зима коло вуха», «Грудень око снігом радує, а вухо морозом рве», «Сподівайся од нього добра, як від грудня тепла», «У грудні так тепло, як за лихим паном».
    Про грудневі свята та традиції їх святкування 13 грудня розповідали своїм користувачам під час години народознавства "Святкове мереживо зими" працівники Збаразької центральної бібліотеки для дітей.
    Діти ознайомилися з книжковою виставкою "За звичаєм давнім", дізналися, що таке калита, як її готували та що з нею робили наші предки. На завершення всі бажаючі спробували і собі вкусити калити, а чай з цією стилізованою випічкою смакував по особливому.

    12 грудня 2019р. Збаразька ЦБC.

    Pic Pic Pic

    12 грудня у Збаразьку центральну бібліотеку для дорослих вже вдруге завітали Брати Капранови – відомі українські письменники, видавці, публіцисти, громадські діячи.
    Невелика читальна зала бібліотеки ледь вмістила усіх бажаючих.
    Під час зустрічі відбулась презентація нової книги письменників «Паперові солдати». У романі йде мова про долю художника Ніла Хасевича, який втратив ногу в залізничній катастрофі та відмовився від перспективи отримати роботу в Америці. А став вчителем на Волині, згодом пішов до лав УПА і боровся за незалежну Україну. Також у творі є ще один літературний герой, ровесник Хасевича, який досягнув успіху в США. Це Володимир Титла, він же Білл Титла, головний художник студії Діснея, який намалював «Білосніжку», «Піноккіо», «Дамбо». Він народився в Нью-Йорку, а батьки його родом з Тернопільської області.
    В теплій та щирій атмосфері пройшло спілкування з письменниками. Емоції, позитивний настрій – це те, що подарували нам гості.
    Придбані книги з автографами авторів та фото будуть довго нагадувати про усміхнених, привітних, щирих братів Капранових.

    11 грудня 2019р. Збаразька ЦБC.

    Pic Pic

    «Дороговказами Надійки Гербіш» - з такою назвою розгорнуто книжкову виставку в читальному залі Збаразької центральної бібліотеки для дорослих з нагоди Дня народження відомої письменниці, уродженки Збаража Nadiyka Gerbish.
    Щиро вітаємо авторку бестселерів «Теплі історіі до кави», «Теплі історії до шоколаду», та багатьох інших, і бажаємо успіхів, надиху, сімейного благополуччя, радості на довгії літа!

    10 грудня 2019р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic

    Збаразька центральна бібліотека для дітей в рамках Щедрий Вівторок започаткувала проект Благодійний івент «Щедрий Вівторок», під час якого відбувались майстер-класи з виготовлення новорічного Мікі Мауса, ялинкових іграшок з природних матеріалів, різдвяного ангела, символа наступного року, розпису пряників.
    У Збаразькій центральній бібліотеці для дітей вперше відбувся благодійний Бейблейд турнір, в якому взяли участь учні 3-А класу (вчитель Наталія Флінта) Збаразька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів 1 та користувачі бібліотеки.
    Завершився марафон благодійності концертом «Добро починається».
    ЩИРО ВДЯЧНІ всім учасникам заходів: дітям, їх батькам, збаразьким пластунам Iryna Dovgan, Пласт Станиця Збараж та іншим учасникам за посильний вклад у добру справу, працівникам Збаразького будинку культури Любов Шарко та Нємий Cергій, подружжю Петра та Наталі Попельовських за подарований хороший настрій під час концертної програми , художнику Збаразької ЦБС Oksana Verbovetska за креативність в оформленні заходів, майстрині з розпису пряників Оксана Сапіга, працівникам: Збаразького будинку культури, Управління Державного казначейства у Збаразькому районі Головного управління казначейської служби України в Тернопільській області, Збаразька централізована бібліотечна система за благодійність, керівникам гуртків Збаразький будинок дитячої та юнацької творчості за проведені майстер-класи.
    Під час Благодійного івенту «Щедрий Вівторок будо зібрано більше 2 тис. грн. Зібрані кошти буде передано дітям з інвалідністю, які проживають у Збаразькому районі.

    9 грудня 2019р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    Вже неодноразово Збаразька центральна бібліотека приймала Мандрівний Docudays UA на Тернопіллі.
    Цього разу учасники заходу переглянули документальну стрічку "Навмисна смерть" американської режисерки Сью Вільямс. У фокусі авторки - США та Китай, негативні наслідки для довкілля і здоров'я від діяльності транснаціональних корпорацій з виробництва цифрової техніки.
    До Міжнародного дня прав людини модератор заходу Stepanenko Olexandr представив аналітичне друковане видання "СПРАВЖНЯ ЦІНА ВУГІЛЛЯ В УМОВАХ ВІЙНИ НА ДОНБАСІ: ПОГЛЯД КРІЗЬ ПРИЗМУ ПРАВ ЛЮДИНИ".
    Дирекція та працівники Збаразької централізованої бібліотечної системи щиро вдячні за подарованні видання з питань відновлюваної енергії, які займуть гідне місце на поличках наших книгозбірень!

    4 грудня 2019р. Збаразька ЦБC.

    Pic Pic

    Благодійним концертом «Диво починається» завершився останній етап благодійного івенту "Щедрий вівторок".
    Щиро дякуємо подружжю Петра та Наталі Попельовських, працівникам Збаразького районного будинку культури, за атмосферність, чудове виконання та хороший настрій, а працівникам бібліотек-філій Збаразької ЦБС - за небайдужість.
    Кошти зібрані під час проекту буде передано дітям з особливими потребами, що проживають у Збаразькому районі.

    30 листопада 2019р. Збаразька ЦБC.

    Pic Pic Pic


    30 листопада в читальному залі Збаразької центральної бібліотеки для дорослих відбулася вже друга зустріч учасників курсу активного читання і розвитку мислення Coro.guru, який розпочав свою роботу 23 листопада. Книга канадського психолога, одного з найвизначніших сучасних інтелектуалів Джордана Пітерсона «12 правил життя. Як перемогти хаос» стала предметом вивчення, обговорення та дискусій. Експертами та керівниками курсу є відома письменниця Надійка Гербіш та засновник соціальних проектів, мандрівник, філософ, громадський діяч Андрій Мельник.

    29 листопада 2019р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic

    Майстер-клас «Пряник розписаний на добро», який відбувся в рамках благодійного івенту «Щедрий вівторок» створив в Збаразькій центральній бібліотеці для дітей 29 листопада справжній фурор. Наші користувачі проявляли свої творчі здібності, креативність, фантазію, уяву в створенні пряників.
    Щиро дякуємо Оксана Сапіга за підтримку нашого проекту, за час, потрачений на добру справу, корисні поради, терпіння, хороший настрій, щиру посмішку!
    Дякуємо дітям, їх батькам, працівникам Управління Державного казначейства у Збаразькому районі Головного управління казначейської служби України в Тернопільській області, працівникам Збаразького районного будинку культури та всім небайдужим збаражанам, які взяли участь у майстер-класі, кошти від якого, буде передано дітям з особливими потребами, що проживають у Збаразькому районі.

    23 листопада 2019р. Збаразька ЦБC.

    Pic



    «Де б ти не був - вшануй» - до Всеукраїнськоі акціі вшанування жертв голодомору та політичних репресій долучилася Збаразька центральна бібліотека. Розкрито книжкову виставку з найновішими книгами про трагічні події 1932-1933років, о 16 годині було запалено свічку Пам‘яті.

    22 листопада 2019р. Збаразька ЦБC.

    Pic Pic Pic


    22 листопада в залі засідань Збаразькоі міськоі ради відбулася презентація книжки Руслана Підставки «Збараж. Штрихи до портрета міста». На зустрічі були присутні інтелігенція міста, зокрема, науковці Національного заповідника, вчителі, бібліотекарі. Руслан Володимирович цікаво представляв книгу, ознайомлюючи присутніх з новознайденими свідченнями архівних документів. Привітати автора прийшли його колеги, друзі, а також міський голова Роман Полікровський, який є одним із спонсорів видання.

    17 листопада 2019р. Збаразька ЦБC.

    Pic

    17 листопада 1869 року народився Блаженний Священномученик Климентій Казимир Шептицький – Блаженний Католицької Церкви, церковний діяч і архімандрит монахів Студійського уставу, брат Слуги Божого митрополита Андрея Шептицького. Був послом до Галицького сейму та Віденського парламенту, заступником голови Господарського Товариства.
    З нагоди 150-річчя Климентія Шептицького відділом інформаційних технологій та автоматизації бібліотечних процесів Збаразької ЦБС видано рекомендаційний список електронних ресурсів «На перехресті світла й духу», який включає перелік інтернет-ресурсів, що будуть корисними для вчителів та викладачів історії України, а також учням та студентам для кращого засвоєння навчальної програми.
    Окремі розділи стануть в нагоді бібліотекарям, працівникам культури в організації днів бібліографії, пізнавальних годин та інших масових заходів присвячених Климентію Шептицькому. (ПЕРЕГЛЯНУТИ)

    15 листопада 2019р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic

    Продовжуємо майстер-класи в рамках проекту Щедрий Вівторок, які проводять керівники гуртків Збаразький будинок дитячої та юнацької творчості на базі Збаразької центральної бібліотеки для дітей.
    14 листопада відбувся другий майстер-клас з виготовлення новорічного Мікі-мауса , який провела керівник гуртка «Моделювання іграшок-сувенірів» Надя Свинар-Чорненька та ялинкової іграшки із сіна, керівник гуртка «М’яка іграшка» Оля Жмайло.
    Готові вироби будуть реалізовані на благодійному ярмарку, а зібрані кошти ми передамо діткам з обмеженими фізичними можливостями, які проживають у Збаразькому районі.
    ♥ ТВОРИ ДОБРО! ♥
    ДОЛУЧАЙСЯ ДО БЛАГОДІЙНОГО ІВЕНТУ!
    Як можна долучитися?
    Слідкуй за нашими новинами, поділися своїм часом, умінням, талантом, грошима, щирою посмішкою з тими, хто цього потребує, поширюй нашу інформацію...
    Дякуємо за співпрацю Збаразький будинок дитячої та юнацької творчості та Збаразький районний центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді!

    14 листопада 2019р. Збаразька ЦБC.

    Pic Pic Pic

    В рамках проекту "Малі міста - великі враження" (Збаразька міська рада та Національний заповідник "Замки Тернопілля") 14 листопада відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція "Битва під Збаражем 1649 року - один із важливих етапів Національно-визвольної революції в Україні середини XVII ст."
    В роботі конференції брали участь директор Збаразької ЦБС Оксана Бойко та завідувачка відділу обслуговування користувачів Збаразької центральної бібліотеки Тетяна Стахів.
    На підтримку відзначення 370-річчя битви під Збаражем в Збаразькій ЦБ розкрито книжкову виставку "Облога Збаража:погляд з XXI століття". Серед книг, що розкривають цю вагому історичну подію: збірники козацьких літописів, праці Гійома Боплана, Проспера Меріме, Жана-Бенуа Шерера, відомих українських істориків, "Документи Богдана Хмельницького", упорядковані І.Крип'якевичем та І.Бутичем, та інші матеріали.

    13 листопада 2019р. Збаразька ЦБC.

    Pic Pic Pic

    Ось і відбулися перші майстер-класи у рамках проекту Щедрий Вівторок.
    13 листопада для вихованців Збаразький будинок дитячої та юнацької творчості, користувачів та бібліотекарі Збаразьких центральних бібліотек на майстер-клас із виготовлення різдвяного ангела та новорічної іграшки.
    Щира подяка керівнику гуртка «Дизайн одягу» Павлінчак Г.М. та Івахів О.І., керівник гуртка «Флористика та живопис», Збаразького будинку дитячої та юнацької творчості за цікавий захід та терпіння у допомозі учасникам у виготовленні цікавих й ошатних декорованих виробів. Усі вироби будуть реалізовані на благодійній ярмарці, яка відбудеться у рамках Благодійного івенту Збаразької центральної бібліотеки для дітей, або передані дітям з особливими потребами, які проживають на Збаражчині.
    Цей захід став першим вкладом у невеличким вкладом в проект #ЩедрийВівторок!

    11 листопада 2019р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic

    Чи можна весело, цікаво та корисно провести час у бібліотеці? Звичайно! У цьому переконалися учні 2-Б класу Збаразька ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 (вчитель - Галина Гупалюк) завітавши 8 листопада в центральну бібліотеку для дітей. В нас можна і книжку почитати, і поспілкуватися, і помалювати, і чаю попити.

    09 листопада 2019р. Збаразька ЦБC.

    Pic Pic

    День украінської писемності та мови. Мова і писемнісь - як два крила однієї птахи, як корінь і крона одного дерева, як сонце і небо, як мати і немовля... Важливість мови, слова і писемності для людини неможливо переоцінити... Грамотність - це важлива складова освіченості та культури людини. Для бібліотечних працівників Збаразькоі центральної бібліотеки вже стало гарною традицією підтримувати акцію «Всеукраїнський диктант національної єдності», який щорічно проводиться Украінським радіо і цьогоріч вже є 19-им. Незважаючи на деякі помилки, що були пов’язані з нововведеннями українського правопису, емоції після перевірки написаного, були позитивними.
    В читальному залі розкрито книжкову виставку «Як парость виноградноі лози, плекайте мову...», на якій представлено найновіші книги з украінськоі мови: словники, енциклопедіі, посібники, та інші матеріали.

    08 листопада 2019р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic

    Наші добрі друзі з 3-А класу НУШ Збаразької загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. №1 "пливли" на козацькій чайці до турецьких берегів, а потрапили в центральну бібліотеку для дітей. А тут, в уже звичному середовищі, хлопці "досліджували" козацьку зброю та амуніцію, а дівчатка займалися "дизайном" козацького одягу. А ще всі разом міркували для чого козакам чуб-оселедець та що було в козацькій люльці)))....

    06 листопада 2019р. Збаразька ЦБC.

    Pic Pic Pic

    Зустріч з письменницею Василиною Вовчанською, що відбулася вчора, 6 листопада в читальному залі Збаразької ЦБ, принесла багато приємних емоцій для всіх присутніх.
    Василина Вовчанська – автор поетичних збірок «Фестини» (2015), «Кохайте жінку» (2017), «Сонячний дзвіночок» (2017). В цьому році побачила світ книжка прози «Погар чорниць», яку презентувала письменниця. Всі історії Василини Василівни написані на основі реальних подій, що відбувалися в її житті в різні часи.
    Вірші неодноразово друкувалися у журналі «Освітянин», газетах «Вільне життя», «Наш день», в Українсько-канадському літературно-художньому альманасі «Крила» та альманасі літературного об’єднання при Тернопільській обласній організації Національної Спілки письменників України «Подільська толока». Окрему сторінку творчості письменниці займає літературна критика.
    Привітання для гостей звучало з вуст директора Збаразької ЦБС Оксани Бойко, яка прочитала кілька поезій Василини Вовчанської, передаючи їй слово.
    Авторка цікаво розповідала про свій життєвий і творчий шлях, провівши присутніх стежиною сокровенного світу своєї поезії та прози. Нікого не залишили байдужими слова Василини Василівни, адже своєю творчістю письменниця торкається найпотаємніших струн душі, згадуючи про рідну хату, квітуче Закарпаття, де народилася, батьків, односельчан. Прекрасні ліричні рядки поетеса присвятила коханню, жінці, дітям, природі. Окрема сторінка творчості авторки - гуморески. Талант письменника проявляється у вмінні викликати в читача щирі емоції, і Василині Вовчанській це чудово вдалося. Під час зустрічі присутні і сміялися, і були зворушені до сліз.
    Василина Вовчанська дякувала за науку своєму колезі по перу, наставнику, поету Володимиру Кравчуку, який, в свою чергу, назвав її «здібною і слухняною ученицею».
    Музичні подарунки присутнім зробив бард-пісняр, лауреат багатьох Всеукраїнських конкурсів Юрій Бірковий.

    06 листопада 2019р. Збаразька ЦБC.

    Pic Pic Pic

    Відбулася чергова виробнича нарада бібліотечних працівників Збаразької централізованої бібліотечної системи.
    Перед присутніми виступила директор Збаразької ЦБС Бойко Оксана Василівна, яка ознайомила з новими документами, що надійшли в ЦБС. Обговорили питання готовності роботи бібліотек в зимовий період.
    Заступник директора Збаразької ЦБС по роботі з дітьми Тетяна Григорівна Огінська, оголосила про результати І туру Всеукраїнського дитячого літературного конкурсу «Творчі канікули». Привітала нашу переможницю цього туру у номінації «Так, я люблю Україну» у віковій категорії 11–13 років Фенюк Руслані, яка мешкає у с. Малий Кунинець Збаразького р-ну.
    Завідівач методично-бібліографічного відділу Збаразької ЦБ Тамара Андріївна Кульпа презентувала бібліотекарям "Календар знаменних та пам'ятних дат Збаражчини на 2020 рік". Було надано методичні рекомендації щодо планування роботи бібліотек системи на 2020 рік.
    Також бібліотекарі Збаражчини взяли участь у літературно-мистецькій зустрічі з письменницею Василина Вовчанська, поетом Володимир Кравчук, та бард-композитором Юрій Бірковий-Збаразький.

    01 листопада 2019р. Збаразька ЦБC.

    Pic Pic Pic

    1 листопада – знаменний день в історії Украіни, символ невмирущої ідеї столітньої боротьби українців за волю і свою державу.
    З нагоди 101-ї річниці створення Західно-Української Народної Республіки в читальному залі Збаразької центральної бібліотеки відбулась патріотична палітра «Велич Листопадового чину», яку підготували та провели працівники Збаразької ЦБ зав. відділом обслуговування Стахів Тетяна та бібліотекар читального залу Мар'яна Шмігель спільно із працівниками Збаразького районного будинку культури.
    Ведучі заходу розповіли про історію створення і діяльність ЗУНР, в тому числі і на Збаражчині, та про значення створення республіки для українського державотворення. Документальні фільми про січових стрільців та створення першоі украінськоі держави вдало доповнили захід і допомогли краще зрозуміти історичні передумови тих буремних років.
    Концертну програму підготував Збаразький районний будинок культури і вона була представлена такими колективами: тріо РБК ( керівник Зеновія Ригайло), вокальним ансамблем "Родина" (керівник Любов Шарко), інструментальним ансамблем РБК (керівник Андрій Канас), ансамблем народної музики РБК(керівник Сергій Нємий), оранжування пісень - Володимира Вербовецького.
    На заході були були присутні працівники Збаразького управління державної казначейської служби України, представники Збаразька районна державна адміністрація, працівники Відділ культури, туризму та фандрайзингу Збаразької райдержадміністрації, бібліотекарі, та інші.
    На розкритій книжковій виставці «ЗУНР - свято державності Украіни» - нові книги з історіі становлення ЗУНР, а також представлено цінний документ - копія телефонограми, написаної рукою отамана Симона Петлюри, що була подарована Збаразькій бібліотеці учасником подій становлення ЗУНР у Збаражі.

    29 жовтня 2019р. Збаразька ЦБC.

    Pic Pic Pic Pic

    Сьогодні темп життя передбачає вивчення величезного потоку інформації. Молодь легко використовує сучасні пристрої для отримання необхідних новин, повідомлень та знання.
    А як бути нашим бабусям та дідусям?
    – Вчитися!
    Як і де?
    В Збаразькій центральній бібліотеці для дорослих!

    29 жовтня в читальний зал Збаразької центральної бібліотеки завітали працівники Збаразького територіального центру соціального обслуговування Мар'яна Благій, Вільшанецька Василина, Аня Шевчук із своїми підопічними, щоб навчити старших людей не боятися комп’ютера і користуватися тими сервісами, які можуть полегшити їм життя. Не розраховуючи на будь-яку винагороду, терпляче та зрозуміло вже вдруге навчав літних людей основам пошуку інформації в мережі Інтернет інженер-програміст відділу інформаційних технологій та автоматизації бібліотечних процесів Збаразької централізованої бібліотечної системи Василь Чорняк. Учні, яким за шістдесят – вирізняються ентузіазмом. Вони надихають наполегливістю. Крім того це чудова можливість живого спілкування, якого завжди так не вистачає літнім людям.
    Кожна людина прагне дізнатися щось нове і інформація яку тільки потрібно знайти можливо отримати через мережу Інтернет. Працівники відділу інформаційних технологій та автоматизації бібліотечних процесів пропонують індивідуальні консультації із засвоєння елементарних навичок роботи із комп’ютером не тільки для людей похилого віку, а й усім хто бажає удосконалити свої знання та навички роботи на ПК, у нас індивідуальний підхід до кожного, ми приділяємо достатньо часу для засвоєння інформації. Немає сумніву, що ви будете добре орієнтуватися в комп'ютері, та у мережі Інтернетом і у вас почнеться нове життя!

    28 жовтня 2019р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic

    Напередодні осінніх канікул в Збаразьку центральну бібліотеку для дітей з ознайомчою екскурсією завітали учні 3-і класу Збаразької ЗОШ І-ІІІст. № 2 (вчитель - Залецька Людмила Любомирівна). Бібліотекарі провели для них бібліотечний урок "Про книгу та бібліотеку", метою якого було ознайомити дітей з структурою бібліотеки, правилами користування бібліотечними книгами, виховувати почуття поваги і шанобливого ставлення до книги.

    24 жовтня 2019р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic

    Збараж. Місто, де переплелися людські долі та старовина. Дякую поціновувачці поезії, директорці Збаразької ЦБС Бойко Оксані Василівні за запрошення на зустріч, заступниці директора по роботі з дітьми Огінській Тетяні Григорівні за прекрасну організацію цього дійства з третьокласниками Збаразької ЗОШ!!! Окрема подяка вчительці Флінті Наталії Володимирівні за її непосидючих нушиків!!!

    22 жовтня 2019р. Збаразька ЦБС.

    Pic Pic Pic

    Прекрасна осіння пора милує око і несе людям не тільки радість від врожаю, чудовоі погоди, але й клопіт від задимленого повітря та інших супутніх проблем, зокрема, кліщів, які є дуже активними в теплі дні «бабиного літа». З метою застереження та інформування читачів в Збаразькій центральні бібліотеці для дорослих розкрито ілюстративну екологічну виставку-калейдоскоп «Екологія:тривоги і надіі». Виставка організована також і з метою підтримки

    12 жовтня 2019р. Збаразька ЦДБ.

    Pic

    З метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу згідно з Указом Президента України щорічно 14 жовтня відзначається День захисника України.
    День захисника України став святковим для сучасних воїнів та суспільства в цілому. Адже 14 жовтня - велике християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці, здавна відомої духовної заступниці українського козацтва, представники якого уособлюють в собі патріотизм та відвагу, виступаючи захисниками рідного краю. На Покрову слід вшановувати пам’ять всіх, хто у різні часи боронив нашу землю від ворога. Свято символізує нерозривний зв’язок усіх поколінь захисників України.
    В Збаразькій ЦБ розкрито книжкову виставку "Лицарі украінської незалежності", яка складається з двох розділів.
    Так, перший розділ "Покрова:свято душі, козацтва, УПА" представляє "Збірник козацьких літописів", "Історію українського війська", літературу про козацтво, УПА, Галицьку армію". В другому розділі під назвою "Летимо туди, де сонце світить, на рубіж держави і війни" пропонуються найновіші книги про героїв Революції Гідності та воїнів-захисників, учасників російсько-української війни:"Щоденник Майдану та війни", "Ти зробив усе, що міг", "Іловайський щоденник", "Точка нуль", "Синдром АТО. Нотатки "Айболіта", "Катастрофа і тріумф. Історії українських героів", література про оборонців Донецького та Луганського аеропортів, про добровольчі батальйони, та інша.

    2 жовтня 2019р. Збаразька ЦБС.

    Pic Pic Pic

    Вже традиційно Всеукраїнський день бібліотек берегині книжкових храмів Збаразької ЦБС відзначали, знайомлячись з прекрасними куточками рідної України. Впродовж останніх років бібліотекарі побували на екскурсіях: в Кам"янець-Подільському замку, Хотинській фортеці(2012р.); Язловецькому замку та палаці-монастирі, в Червоногородському замку та на Джуринському водоспаді (2013р.); в славетному місті Львів (2014р.); Спасо-Преображенській церкві, на Чернечій та на Замковій горах, що в Старому Збаражі (2015р.); відвідували Харчукову світлицю в бібліотеці-філії с.Лози та величний Вишнівецький палацовий комплекс (2016р.); побували в одній з найстаріших твердинь в Україні - Замку князів Острозьких XVст. в м. Дубно та Замковій горі Бона в Кременці (2017р.); милувались перлинами Буковинського краю – містом Чернівці та унікальними краєвидами Заліщицької панорами (2018р.)
    В цьому році бібліотекарі відвідали Буковель - найбільший гірськолижний курорт України. Канатним витягом піднялися на висоту 920 метрів над рівнем моря, оглянули заворожуючі панорами Карпатських гір. Неймовірне задоволення принесли прогулянки до озера Молодості, знайомлення з гуцульськими стравами, місцевою культурою. На зворотньому шляху подорожі бібліотекарі відвідали сувенірний ринок в Яремчі, милувались водограями річки Прут та унікальним дерев’яним ансамблем комплексу «Гуцульщина».

    30 вересня 2019р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic

    Учні 3-А класу Збаразька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів 1 разом із вчителем Наталія Флінта завітали сьогодні у Збаразьку центральну дитячу бібліотеку, щоб привітати бібліотекарів книгозбірні із Всеукраїнським днем бібліотек.
    Друзі бібліотеки взяли участь у всеукраїнській акції "Бібліотеки повні людей", яку запустила цьогоріч Українська бібліотечна асоціація та Український інститут книги до Всеукраїнського дня бібліотек.



    30 вересня 2019р. Збаразька ЦБ.

    З нагоди Всеукраїнського дня бібліотек відділ інформаційних технологій та автоматизації бібліотечних процесів Збаразької централізованої бібліотечної системи запрошує переглянути відеопрезентацію «Бібліотеки Збаражчини» за адресою: https://youtu.be/aZ3-BUtJ1fg та вітає усіх бібліотекарів України із професійним святом:

    Бібліотека… Тиша… І століття...
    Історія… і тисячі книжкових див,
    Благословляєм вас на довголіття,
    Всіх тих, хто труд цей славний полюбив.

    Хтось з минулого якось сказав: чим більше ми читаємо, тим менше воюємо. Давайте частіше ходити до бібліотек та книгарень, привчати до цього своїх знайомих, друзів, рідних, коханих та дітей. Чим там займатись, ви вже вирішуйте самі, але при цьому не забувайте прихопити з собою щось з класики чи душевного постмодерну. (ПЕРЕГЛЯНУТИ)

    27 вересня 2019р. Збаразька ЦБC.

    Pic Pic Pic

    Найкращий подарунок для бібліотеки напередодні Всеукраїнського дня бібліотек, який святкують 30 вересня - це звичайно ж книги. А особливо, коли їх дарує голова Збаразької міської ради Роман Полікровський для Збаразьких центральних бібліотек.
    (ПЕРЕГЛЯНУТИ ЯК ЦЕ БУЛО)

    13 вересня 2019р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    13 вересня виповнилось 88 років від дня народження нашого земляка Бориса Микитовича Харчука, уродженця села Лози Збаразького району.
    В Бібліотека - філія с. Кретівці Збаразька ЦБС користувачам була представлена книжкова виставка «Співець отчого краю» до 88- річчя від дня народження Бориса Харчука. Також бібліотекар Ірина Козьолок Остапенко з нагоди ціїє дати була проведена літературна мозаїка, яка ознайомила присутніх з творчістю письменника.
    Борис Харчук – непересічна постать в історії української літератури. Його твори розповідають про долю західноукраїнського села на зламних етапах соціальних потрясінь минулого століття.

    10 вересня 2019р. Збаразька ЦБ.

    10 вересня в Українi вiдзначали 125 рокiв вiд дня народження Олександра Довженка – видатного кiнорежисера та драматурга, чиї стрiчки «Арсенал», «Земля», «Звенигора», «Щорс» увiйшли до свiтової скарбницi кiнокласики.
    Усi свої фiльми спочатку «малював», а потiм прагнув оживити на кiноплiвцi. Життя на знiмальному майданчику. Життя, про яке досi сперечаються . На Довженка примiряють рiзнi амплуа – вiд нацiонального героя до зрадника, а iстину намагаються вiдшукати в архiвах.
    З нагоди ювілею видатного генія української культури відділом інформаційних технологій та автоматизації бібліотечних процесів Збаразька централізована бібліотечна система створено віртуальну виставку-портрет «Десною зачарований…». Яку можна переглянути на каналі YouTube (ПЕРЕГЛЯНУТИ) Олександр Довженко – великий гуманіст, який не мислив себе без людей, своєї діяльності на благо народу без органічного свого єднання з ними, а через них – з самим життям. «Я син свого часу і весь належу сучасникам своїм», — так говорив про себе Олександр Петрович Довженко. Історія розсудила по-своєму: належить він тепер вічності, як невід’ємна частка могутньої світової культури, як світосяйний геній українського народу.

    9 вересня 2019р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    9 вересня виповнилося 250 років від дня народження корифея української літератури Івана Петровича Котляревського.
    Творчість Івана Котляревського ознаменувала собою початок нової ери української літератури. Із порівняно невеликого за обсягом його творчого доробку починається потужний рух національного відродження. Поема «Енеїда», над якою Котляревський працював майже три десятиліття (до кінця свого життя), стала епохальним за своєю громадською i художньою значущістю явищем у духовному житті українського народу. Вона написана на сюжет однойменної класичної поеми римського поета Вергілія. «Енеїда» — перша масштабна пам’ятка українського письменства, що була укладена розмовною українською мовою. «Енциклопедією українського життя VIII століття» назвав її Максим Рильський.
    З нагоди 250-річного ювілею письменника в читальному залі Збаразької центральної районної бібліотеки розгорнута книжково – ілюстративна виставка «Вкраїнським словом розпочав співати», яка знайомить читачів із життєвим та творчим шляхом основоположника нової української літератури.
    Високо шанував Івана Котляревського Тарас Шевченко. У 1838 р. присвятив йому вірш «На вічну пам’ять Котляревському», в якому є такі рядки:
    Будеш, батьку, панувати,
    Поки живуть люди.
    Поки сонце з неба сяє,
    Тебе не забудуть!
    Ці слова пророчі.

    Вдячні нащадки пам’ятають Котляревського як національного співця та творця безсмертної «Енеїди».

    8 вересня 2019р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    8 вересня 2019 року відзначаємо 75-ті роковини початку депортації українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944-1951 роках.
    Ця пам'ятна дата встановлена відповідно до постанови Верховної Ради України від 18 грудня 2018 року, і відзначається кожної другої неділі вересня.
    Наприкінці Другої світової війни новий польський прокомуністичний уряд, продовжуючи політику міжвоєнного уряду націонал-демократів, поставив собі за мету мати моноетнічну державу, зачищену в різний спосіб від національних меншин, зокрема українців.
    Депортація українців із територій Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини, на яких вони споконвіку проживали, сталася внаслідок укладеної між УРСР і Польським комітетом національного визволення Угоди про евакуацію українського населення з території Польщі й польських громадян із території УРСР. Договір передбачав виїзд українців до УРСР і повернення до Польщі поляків і євреїв, які станом на 17 вересня 1939 року були громадянами Польської держави.
    Акція, що мала бути добровільною, не знайшла особливого відгуку серед українців. Тоді польська влада вдалася до насильницьких дій - повна ліквідація українського шкільництва, будь-яких проявів організованого українського громадського життя, дискримінація українців під час проведення аграрної реформи, непосильні обов’язкові податки, знищення Української Греко-Католицької Церкви тощо.
    З приводу цієї трагічної події в Збаразькій центральній бібліотеці розкрито книжкову виставку-пам’ять «Вирвані з коренем». Серед книг відповідної тематики – посібники спогадів переселенців Збаражчини «Воскресни, пам’яте» (2014р.) та «Вирвані з коренем» (2019р.), зібрані бібліотекарями Збаразької ЦБС та видані методично-бібліографічним відділом. На виставці представлена нова книга, укладена Вахтангом Кіпіані «Війна двох правд. Поляки та українці у кривавому XX столітті. Бібліотека «Історичної правди», яка, зокрема, розповідає і про трагічну історію депортацій українців.

    4 вересня 2019р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    Традиційно на початку місяця, 4 вересня в читальному залі Збаразької центральної бібліотеки відбулась чергова виробнича нарада бібліотечних працівників Збаразького району, в ході якої було розглянуто ряд організаційних питань, встановлені терміни оперативної подачі інформації на сайт Збаразької централізованої бібліотечної системи (http://zbarazh-library.com.ua/respond-2019.html), наголошено на ключових моментах роботи бібліотечних закладів в осінньо-зимовий період 2019-2020 років. Бібліотекарі ділилися досвідом роботи з користувачами у літний період.
    Директор Збаразької ЦБС Бойко Оксана Василівна (Oksana Bondar) підвела підсумки наради та побажала бібліотечним працівникам плідної творчої праці та успішного виконання поставлених завдань.

    23 серпня 2019р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    День Державного прапора – це свято всіх поколінь українців. Це данина поваги символу держави, що пройшов довгий, часом героїчний, часом трагічний шлях. Під рідним прапором український народ утвердив віковічну мрію про державність, соборність і самостійність. Благородні синій і жовтий кольори неба і пшениці символізують велику працю наших людей від сходу до заходу України й з півночі до півдня. Патріотизм, любов до Батьківщини, почуття національного єднання народжується в наших серцях, коли звучить Державний гімн і майорить Державний прапор.
    Колектив працівників Збаразька централізована бібліотечна система бажає всім нам бути гідними пам'яті наших пращурів, які працею, здоров'ям, а деколи і своїм життям створювали славу і велич Державного прапора країни!
    Зі святом вас!
    ПЕРЕГЛЯНУТИ

    22 серпня 2019р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    З нагоди 28-ої річниці Незалежності України в Збаразькій центральній бібліотеці розкрито книжкову виставку "Моя Україна!Свята моя, вічна, золотиться сонцем твій шлях". 21 серпня було проведено перегляд літератури для працівників ДВС, Збаразького РВДРАЦС, Збаразької ДНК.

    11 серпня 2019р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic

    11 серпня, в читальному залі Збаразької ЦБ було проведено засідання польського культурно-освітнього товариства "Збараж".
    Учасники обговорили різні організаційні питання, пов'язані з діяльністю польської спілки, намітили подальші плани своєї роботи. Голова товариства Петро Байдецький (Peter Baydetsky) подарував бібліотеці книги-бестселери видатного польського письменника, лауреата Нобелівської премії з літератури (1905 р.) Генріха Сенкевича мовою оригіналу (на фото)

    9 серпня 2019р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    9 серпня - Міжнародний день книголюбів. Спочатку він з'явився в США, але потім завоював світ. Це свято відзначають письменники, поети, літератори, видавці і, звичайно, читачі – ті люди, для яких власне книга і створюється. Одним з явищ сучасного життя стали електронні книги, що дозволяють завжди мати при собі компактний гаджет, що містить величезну кількість літературних творів. Але для багатьох залишається важливим саме паперовий те, що можна з трепетом взяти в руки з книжкової полиці і почитати.

    7 серпня 2019р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic Pic Pic Pic

    7 серпня, в читальному залі Збаразької ЦБ відбулася літературна зустріч «Хресна дорога Івана Гнатюка» , присвячена 90-річчю від дня народження видатного земляка, уродженця села Дзвиняча Збаразького району.
    Ведучі заходу Наталія Сенчишин і Тетяна Стахів розповіли присутнім про нелегку страдницьку життєву дорогу Івана Гнатюка, яку по праву можна назвати «голгофною», адже диву даєшся, як він вижив у тому «земному пеклі», де був приречений на свідоме знищення.
    Щедрий доробок письменника надзвичайно вагомий, що підтвердила відео-мандрівка з переглядом слайдів «Літературна творчість Івана Гнатюка».
    Спогади про життєві випробовування переплітались з рядками поезій Івана Федоровича. Проникливо звучали вірші поета у виконанні Заслуженої діячки естрадного мистецтва Галини Гафткович.
    На зустрічі були присутні бібліотекарі та працівники культури району, начальник відділу культури, туризму та фандрайзингу Збаразької райдержадміністрації Олег Гафткович, та гості-друзі бібліотеки, серед яких відомі письменники Збаражчини, вчителька Ніна Марцинишин, громадський діяч і підприємець Ігор Ломага.
    Письменниця Марія Назар поділилася спогадами про Івана Гнатюка, розповіла про своє листування з ним, прочитала вірш-присвяту, а її побратими по перу Володимир Кравчук та Юрій Заяць декламували свої поетичні рядки.
    Доповнювали зустріч відеозаписи пісень «Чуєш, брате мій» і «Материнська любов». Зворушливо та злободенно звучав вірш Івана Гнатюка «Жди мене мамо» у відео-листі матерям, який читали бійці 30-ої окремої механізованої бригади.

    27 липня 2019р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    «Він жив серед бурі, його життя минуло в боротьбі, в постійній сутичці з болем. Знаю, що його ім’я стоятиме в історії нашого народу поруч з іменами Григорія Сковороди, Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесі Українки, Богдана Лепкого, Маркіяна Шашкевича, Павла Грабовського, Олександра Довженка, Василя Стуса та інших». (Зіновій Чернецький «Спогади про Івана Гнатюка»)
    Сьогодні, 27 липня, відзначаємо 90-річчя нашого видатного земляка Івана Гнатюка, лауреата Національної премії України ім. Т. Шевченка, відомого поета, талановитого прозаїка і перекладача, громадського діяча, людини зі страдницьким життям, у якої репресивна більшовицька система забрала молодість і здоров’я, але не зломила духу, не вбила любові до України, рідного слова.
    В Збаразькій центральній бібліотеці розкрито ювілейну книжкову виставку «Земле рідна, в твоєму народі я…» , на якій представлені матеріали про письменника та його книги.
    7 серпня об 11-ій годині в читальному залі відбудеться літературна зустріч «Хресна дорога Івана Гнатюка». Запрошуємо всіх бажаючих.

    27 липня 2019р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    27 липня виповнюється 90 років від дня народження видатного письменника, поета, народженого «з вогню Тарасового Слова» – нашого земляка Івана Гнатюка. Його найвищі «університети» – сталінські тюрми і табори. Не дивно, що свою життєву дорогу митець означив як «хресну», бо шлях цей був устелений колючим терном: муками, стражданнями, болем… І все ж – «Кожний стукіт серця – Україна»! У цьому одному-єдиному рядку – весь Гнатюк: самовідданий і жертовний, незламний і непохитний. Патріот. Бунтар. Шевченківський лауреат. Лицар Слова і Духу.
    З нагоди ювілею письменника пропонуємо вашій увазі поетичний вернісаж «УСЯ ЙОГО СЛАВА – УКРАЇНА». Поезію Івана Гнатюка читають працівники Збаразької централізованої бібліотечної системи та користувачі бібліотек району. Переглянути відео.

    16 липня 2019р. Збаразька ЦБ.

    Pic


    В читальному залі Збаразької ЦБ розкрито книжкову виставку "Документ епохи" пртисвячену 29-ій річниці від дня прийняття Декларації про державний суверенітет.


    ЛИПЕНЬ 2019р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic Pic Pic Pic

    На базі Збаразької бібліотеки для дітей з 15 липня працює англомовний літній денний табір, який організований клубом "Розвивайка". Програма табору змістовна та насичена. Головна його родзинка – спілкування з волонтерами із США, які приїхали спеціально для того щоб з користю провести час з нашими дітьми та максимально закріпити навики англомовного спілкування. Переглянути фото та прочитати можна також на сторінці в FACEBOOK.

    25 червня 2019р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    В Збаразькій центральній районній бібліотеці відбулися інформаційна година та перегляд книжкової виставки, присвячені Дню Конституції України. Захід відбувся спільно з працівниками ДНК, Збаразького РВ ДРАЦС, ДВС.
    Під час зустрічі було проведено роз'яснення норм Конституції України, її значення у становленні демократичної та правової держави, а також формування поваги до Основного Закону України.

    25 червня 2019р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    25 червня 1919 року м. Збараж народився Володимир Жила – літературний критик, перекладач, автор цілої низки видань монографій, есеїв, статей на історичні й літературні теми, громадсько-культурний діяч. Дійсний член НТШ, УВАН у США та Канаді, член НСПУ, Об’єднання українських письменників «Слово» (1997). Доктор філософії у галузі слов’ян, філології УВУ (Мюнхен, 1967). Був співредактором збірників «Збаражчина», нагороджений Святійшим отцем Іваном-Павлом ІІ званням «Лицаря ордену Григорія Великого», а Президентом України Леонідом Кучмою – орденом «За заслуги» третього ступеня в 2000 р.
    З нагоди 100-річчя від дня народження Володимира Жили відділ інформаційних технологій та автоматизації бібліотечних процесів Збаразька централізована бібліотечна система видав рекомендаційний список електронних ресурсів «Слово про збаражанина Володимира Жилу – науковця і політичного діяча», який включає інформацію про життя В.Жили та перелік інтернет-ресурсів, що будуть корисними для вчителів та викладачів української мови та літератури, а також учням та студентам для кращого засвоєння навчальної програми, написання рефератів, контрольних, курсових, дипломних робіт. ПЕРЕГЛЯНУТИ.

    12 червня 2019р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic

    Літо – пора розваг, відпочинку, подорожей, пора сонця, води, свіжих ягід, фруктів і овочів. За канікули потрібно встигнути оздоровитися, запастися вітамінами та енергією та максимально розширити свій світогляд, збагатити себе новими знаннями та враженнями. А в цьому, звісно, допоможе тільки книга.
    Програма «Літні канікули в бібліотеці» стартувала в Збаразькій центральній бібліотеці для дітей включаючи низку різноманітних захоплюючих заходів, а саме: екскурсії, інтерактивні години, пізнавальні посиденьки, розвиваючі ігри, вікторини, дискусії, віртуальні подорожі тощо.
    12 червня для учнів 6-А та 6-Б Збаразької ЗОШ І-ІІІ ст. №1 працівниками центральної бібліотеки для дітей проведено книгомандри «З книгою на канікулах сумувати ніколи». Під час заходу діти ознайомилися з новою літературою, яка надійшла в бібліотеку.

    7 червня 2019р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic

    Літо - час відпочинку, подорожей, нових відкриттів які часто несуть з собою небезпеку і завуальовані ризики. Діти влітку частіше залишаються без нагляду, і якщо дорослі не завжди можуть бути поруч, то просто зобов'язані навчити дитину убезпечувати себе. Вона повинна вміти розпізнавати зло, поганих людей, знати правила поводження з газовими та електричними приладами, на дорозі та біля водойм, вміти поводитися з комахами і тваринами, знаходити оптимальний вихід з несприятливих обставин. Про особисту безпеку під час літніх канікул нагадували працівники центральної бібліотеки для дітей учням 1-4 класів Збаразької ЗОШ І-ІІІст.№ 1 під час години здоров'я "Азбука безпеки".
    Діти ознайомилися з матеріалами книжкової виставки та переглянули мультфільм "Бабай", який в казковій формі нагадує про обережність. Якщо брати в незнайомців іграшки чи солодощі, спілкуватися, це може погано завершитися.
    Нехай літо стане для дітей чудовим незабутнім періодом з найкращими і яскравими спогадами.

    6 червня 2019р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic

    З нагоди відзначення Дня захисту дітей працівниками ДНК, Збаразького РВ ДРАЦС, ДВС спільно з бібліотекарями центральної бібліотеки для дітей розкрито книжкову виставку про права людини та проведено бесіди для користувачів молодшого шкільного віку: "Вивчаємо свої права на прикладі казкових персонажів" та "Що я знаю про свої права".

    4 червня 2019р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    Літо - час канікул, і вже стало доброю традицію проводити екскурсії до бібліотек для учнів загальноосвітніх шкіл міста. Ось і сьогодні в Збаразьку центральну бібліотеку завітали учні 8-А і 9-А класів ЗОШ №1 з вчителями Бернадин Л.А., Дичко О.В., Дзюбик Н.І. та Долинською Н.В.
    Екскурсію провела провідний бібліотекар читального залу Мар'яна Шмігель, яка розповіла про історію створення бібліотеки, книжковий фонд, літературні новинки, сучасних популярних авторів. Учні та вчителі переглянули нові книги і всі бажаючі записались в бібліотеку/ За рекомендаціями Міністерства освіти і науки України, з урахуванням шкільної програми та позакласного читання, бібліотекою розроблені рекомендаційні списки читання «Що читати влітку».
    Читати - це важливо, це - модно, це необхідно!Книга - це круто!
    Бібліотека ласкаво запрошує всіх бажаючих!

    3 червня 2019р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic Pic

    Закінчився навчальний рік, в школах пролунав останній дзвоник, а в учнів 1-4 класів розпочався час літніх екскурсій, під час яких дітвора дізнається багато нового чи закріплює знання отримані на уроках. Сьогодні на таку екскурсію завітали "перші ластівки" в центральну бібліотеку для дітей. І хоча учні 3-А, 2-Б та 2-В класів ЗОШ І-ІІІ ст. №1 відвідують бібліотеку часто, та в нас завжди можна знайти заняття до душі.

    28 травня 2019р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    Пам’ятну дошку письменникові з Тернопільщини Петру Сороці відкрили 28 травня у школі, де він навчався, в селі КретівцІ Збаразького району. Її встановлення ініціював та профінансував голова Тернопільської обласної організації Спілки письменників України Олександр Смик. Над ескізом працював тернопільський письменник Зеновій КіпИбіда.
    Петро Сорока народився 6 січня 1956 року в селі Грицівці Збаразького району. Закінчив Кременецьке медичне училище, згодом філологічний факультет Тернопільського педагогічного інституту. Працював у районних газетах.
    З 2001 року викладав у Тернопільському педуніверситеті. Був головою правління обласного літературно-просвітницького товариства «Галицько-Волинське братство», засновником і редактором просвітницько-видавничого товариства «Пегас», видавничого підприємства «Сорока».
    У доробку письменника десятки художніх книг і декілька монографій. Помер Петро Сорока на 63 році життя 5 червня 2018 р.

    25 травня 2019р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    День слов'янської писемності та культури встановлений 24 травня згідно з Указом Президента від 17 вересня 2004 року, в день вшанування пам’яті святих рівноапостольних Кирила і Мефодія.
    На початок ХІ ст. на Русі використовувалися дві системи письма – кирилиця і глаголиця. Певною перевагою кирилиці перед глаголицею було відносно простіше накреслення літер.
    Найдавнішою точно датованою кириличною книгою є давньоруське Остромирове Євангеліє 1056–1057 років.
    В Збаразькій центральній бібліотеці розкрито тематичну книжкову виставку "Мов срібним струменем століть до нас заговорило слово".
    З новим українським правописом, який був схвалений Кабміном 22 травня

    22 травня 2019р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    В межах циклу заходів до Дня Європи в Україні, в Збаразькій центральній бібліотеці 22 травня відбулася бесіда біля книжкової виставки, присвячена темам євроінтеграції та захисту прав людини в Європейському суді.
    Захід відбувся спільно з працівниками Збаразьких організацій: районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану, Збаразький міжрайонний відділ державної виконавчої служби, Збаразька Державна Нотаріальна Контора.

    21 травня 2019р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    В Збаражі відзначили День Героїв України.
    День Героїв або Свято Героїв — щорічне свято в Україні, встановлене на честь українських вояків — борців за волю України, передусім, лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської Доби, опришків, українських січових стрільців та вояків Армії УНР, УПА та діячів ОУН. До здобуття Україною незалежності свято святкувалося підпільно, та з проголошенням незалежності у 1992 році почало набувати розголосу.Україна переживає складні часи, і, мало не щодня, породжує нових героїв, які вражають своїми подвигами увесь світ та вписують в пантеон історії свої імена. Саме тому тепер вшановуємо та схиляємо голови і перед подвигами Героїв Небесної сотні, Героїв Майдану, Героїв війни на Сході країни.
    Працівниками Збаразької центральної бібліотеки було підготовлено та проведено патріотичну палітру "Доки нам сонце світить - Герої не вмирають". Урочистості розпочав Гімн Украни. Ведуча заходу, Мар'яна Шмігель, розповіла про історію свята. Отець Омелян Колодчак відслужив поминальну панахиду. Звучали патріотичні пісні у виконанні хору Братства ОУН-УПА, хору Союзу Українок, солістів Збаразького районного будинку дитячой творчості Олександри Світличної, Аліни Шумелди, Романа Ригайла, учнів ЗОШ №1 Юлії Волошин та Катерини Попельовської. Слово мали представники влади міста: перший заступник голови районної державної адміністрації Юрій Головатюк, голова районної ради Світлана Боднар, міський голова Роман Полікровський.
    Керівники району та міста поклали квіти до пам’ятника командиру УПА-Північ Дмитру Клячківському (Климу Савуру).

    17 травня 2019р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    День Європи – символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях та інтересах, спільної історії всіх націй та спільного мирного та щасливого майбутнього жителів нашого континенту.
    В рамках циклу заходів присвячених Дню Європи у бібліотеках району працівники Збаразьких центральних районних бібліотек прийняли участь в урочистій церемонії підняття прапора Європейського Союзу на майдані І. Франка м. Збараж, яку провели учні загальноосвітньої школи № 2 ім. І. Франка, учасники євроклубу «КРОК».
    Це свято поступово стає справою державного значення і відіграє неабияку роль у формуванні громадської думки в Україні про майбутнє нашої держави в дружній сім’ї європейських народів. Познайомитись ближче з Європою, її країнами та народами, життєвими постулатами, дізнатись, як наша Україна крокує в Європу можна з книг та періодики у бібліотеках Збаразька централізована бібліотечна система!

    16 травня 2019р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    Сьогодні – Всесвітній День вишиванки, який відзначається щороку у третій четвер травня. День вишиванки не має ніякого політичного підґрунтя, свято покликане популяризувати українську культуру і традиції.
    Працівники Збаразьких центральних бібліотек всіляко підтримують та популяризують українську культуру не тільки книгою, мовою, словом, але й мистецтвом вишивки. І в цей день берегині книжкового храму вирішили підтримати Всеукраїнський флеш-моб і зробити виставку своїх вишиваних виробів, серед яких були і рукотворна спадщина поколінь, і сучасні вироби. Розмаїття сорочок, рушників, серветок, картин та інших виробів на виставці «Жива традиція вишивки» показало, що серед бібліотекарів є справжні майстрині української вишивки.
    Вишиванка - код нашої нації, візитна картка України, спадшина десятків поколінь, неоціненний вклад нашої Батьківщини в скарбницю світової культури. Національний одяг - те, що вирізняє нас, як і мова, ідентифікує нас серед тисячів народів.
    Вишиванка вважається оберегом від усього лихого, що може статися в людському житті. Вона є символом краси та міцного здоров’я, а також щасливої долі. В Україні вишиванка символізує і родинну пам’ять, вірність та любов у сім’ї. Вважається, що український народ намагається закодувати щастя, долю, життя та волю в орнаменті вишиванок.
    Вперше День вишиванки запропонувала відзначати одна зі студенток факультету історії Чернівецького національного університету у 2006 році. Її надихнув знайомий, який постійно носив вишиванку. Того року у вишиванки вдяглися кілька студентів та викладачів Чернівецького університету, і тепер це свято набуло міжнародних масштабів.

    15 травня 2019р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    15 травня виповнюється 165 років від дня народження уродженця с. Зарубинці Збаразького району, видатного вченого хіміка, біохіміка, гігієніста та епідеміолога, термінографа, громадсько-політичного, освітнього діяча, академіка ВУАН (1925 р.), дійсного члена НТШ, кандидат на Нобелівську премію з фізіології та медицини 1911 року Івана Горбачевського.
    З нагоди цієї дати відділом інформаційних технологій та автоматизації бібліотечних процесів Збаразька централізована бібліотечна система видано рекомендаційник список електронних ресурсів «Труди і дні Івана Горбачевського».
    Видання включає перелік інтернет-ресурсів, що будуть корисними для вчителів та викладачів хімії, біології та історії України, а також учням та студентам для кращого засвоєння навчальної програми, написання рефератів, контрольних, курсових та дипломних робіт.
    Окремі розділи стануть в нагоді бібліотекарям, працівникам культури в організації днів бібліографії, пізнавальних годин та інших масових заходів присвячених видатному вченому.

    12 травня 2019р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    З нагоди Тижня правових знань в Збаразькій центральній бібліотеці було проведено перегляд літератури біля книжкової виставки, що присвячена Міжнародному дню сім'ї. На захід завітали працівники Збаразького міжрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області. Книжкова виставка складається з двох розділів: перший - "Сім'я. Родина. Рід" і другий - "Держава. Молодь. Право".

    10 травня 2019р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic

    День матері... Це свято має давні корені. Ініціатором його створення стала дівчина з Філадельфії Анна Джервіс, яка рано втратила свою маму. Вона звернулася до президентів і політичних діячів усіх країн світу з проханням один день на рік присвятити жінці-матері.
    Вперше свято Матері відзначили у 1910році, а з 1914 року президент США Вільсон затвердив його як всенародне. В Європу День Матері прийшов після першої світової війни, а в Україні вперше святкувався 1929 року. Започаткували його в Галичині Союз Українок і редакція тижневика "Жіноча доля". Нині День Матері святкує вся Україна.
    Про Матір-Богородицю, Матір-Жінку, Матір-Україну говорили 10 травня під час голосних читань "Все починається з мами" наші чудові другокласники НУШ Збаразької загальноосвітньої школиІ-ІІІ ст. №1 ( 2А клас Наталія Флінта). Діти ознайомилися з матеріалами книжкової виставки "Матуся наша - ангел на землі", розповідали вірші про маму, слухали казку Ірини Мацко "Мамине серденько" і малювали мамам свою любов.

    2 травня 2019р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    8 травня, Україна уже п'ятий рік поспіль разом з усім світом офіційно відзначає День па́м'яті жертв Другої світової війни та примирення між країнами-учасниками війни, який є і пам'ятною датою 74-ї річниці капітуляції нацистської Німеччини.
    Чому саме в цей день потрібно вшановувати полеглих, можна дізнатися за посиланням та за книгами, що представлені на книжковій виставці "Незабутній біль війни", яка розкрита в Збаразькій ЦБ.

    2 травня 2019р. Збаразька ЦДБ.

    Pic

    2 травня, світ відзначає ⚡️Міжнародний день Гаррі Поттера⚡️, однієї з найвідоміших історій про чарівний світ і Хлопчика, Який Вижив. Справжні фанати поттеріани знають, що свято створене в пам'ять про епічну битву, коли Гаррі Поттер переміг Того-Кого-Не-Можна-Називати, Волан-де-Морта. За змістом, саме 2 травня 1998 року відбулося епічне протистояння.
    З нагоди цієї дати в Збаразькій центральній дитячій бібліотеці розгорнуто книжкову виставку «Чарівний світ Гаррі Поттера».
    На сьогоднішній день книги відомої письменниці Джоан Роулінг (автора серії книг про Гаррі Поттера) знайомі кожній дитині у світі і навіть дорослим не чужий до них інтерес. А сама серія творів про хлопчика-чарівника Поттера розійшлася по світу накладом у кількості більше – 400 000 000 екземплярів. І це не дивно, адже ці історії, як магніт притягують до себе любителів чарівних казок. Всі твори цієї серії отримали найкращі відгуки та рецензії.
    А ви вже читали книги про Гаррі Поттера? НІ? Тоді поспішайте у Збаразьку центральну дитячу бібліотеку, щоб зануритись у таємничий світ чаклунства, темних магів, драконів і заклинань.

    26 квітня 2019р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic

    Отримувати подарунки завжди приємно, а напередодні Великодніх свят - особливо. Працівники центральної бібліотеки для дітей щиро дякують своїм читачам - Насті та Миколі Воробель за цей чудовий дарунок, який невдовзі поповнить фонд нашої книгозбірні.

    26 квітня 2019р. Збаразька ЦБС.

    Pic

    26 квітня, виповнюється 33 роки з дня катастрофи на Чорнобильській АЕС.
    З часів аварії рівень радіації знизився у 10 тисяч разів. У 2016 році тут було створено Чорнобильський біосферний заповідник. На його території живуть 54 рідкісні види тварин та ростуть 115 сортів рослин, занесених до Червоної книги. З нагоди цієї дати працівники Збаразьких центральних біліотек прийняли участь у вшануванні та панахиді за загиблими під час та після аварії біля пам"ятника жертвам Чорнобиля.
    В читальному залі ЦБ розкрито виставку-пам'ять "Розщеплені на атоми" з книгами та матеріалами про Чорнобильську катастрофу.

    23 квітня 2019р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic Pic Pic

    Всесвітній день книги і авторського права. Це свято авторів, видавців, книгоросповсюджувачів, бібліотекарів, й усіх, хто причетний до книжкової справи. Його відзначають в 190 країнах світу. В Каталонії існує гарна традиція – дарувати в цей день троянди і книжки тим, кого любиш.
    Збаразька центральна бібліотека пишається тим, що отримала подарунки від своїх шанувальниць. Адже книга, яка щойно побачила світ авторства Тетяни Федорів (Тетяна Федорів) «Нарис до історії євреїв Збаража. «Новий» єврейський цвинтар міста», - це надзвичайно цінні краєзнавчі розвідки, статті, виступи, що розкривають малознану сторінку історії Збаража. А збірка лірики Надії Тарасюк (Надія Куц)« Про що мовчала шибка» - прекрасне доповнення до фонду поетичної скарбниці Збаражчини. Щиро дякуємо авторкам книг за подарунки.
    Екскурс в історію свята біля книжкової виставки «Літературні скарби Збаражчини провела Тетяна Стахів (Tetiana Stakhiv). На заході були присутні бібліотекарі та шанувальники книги, зокрема, письменник Володимир Кравчук та підприємець Ломага Ігор, які підкреслили важливість книги та її популяризацію. Ігор Мар'янович поділився схвальними відгуками про видання нашого земляка Богдана Будзана (Bohdan Budzan) «Дорогою до себе», презентацію якого проводили бібліотекарі в Замковому палаці 21 лютого цього року.
    Бібліотекарі закликали письменників, краєзнавців та усіх небайдужих людей до написання книги про Збараж від давнини до сучасності, адже такого видання дуже потребують читачі книгозбірні.

    22 квітня 2019р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic

    Наші чудові друзі, учні 2А класу НУШ Збаразької загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. №1, які разом з вчителькою Наталія Флінта 19 квітня завітали до бібліотеки на голосні читання «Хай буде з нами Великодня казка», та майстер-клас з виготовлення кошичка-сувеніра для писанки.
    Діти ознайомилися з матеріалами книжкової виставки «Христос Воскрес!» та послухали про таємниці великоднього кошика за книгою О. Золотник «Таємниці великоднього кошика»..

    18 квітня 2019р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    Наближається світлий день Великодня, і з нагоди цього важливого свята в читальному залі Збаразької центральної бібліотеки для дорослих відбувся майстер-клас з писанкарства, який провела Народний майстер України, майстер народних художніх промислів, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, керівник гуртків "Бісероплетіння" та "Мистецтво нашого народу" Галина Михальська.
    Майстриня розповіла присутнім про зміст закодованих символів, техніку та особливості розпису яєць і традиційні орнаменти. Пані Галина наголошувала, що в писанці, як і у вишиванці, майстер шифрує свій власний код, адже кожна людина виконує свою роботу з певними думками та власною енергетикою, вкладаючи у витвір частинку душі. Дуже важливо навчитися розписувати писанки, і не обов"язково це робити професійно. Найголовнішим є те, щоб це мистецтво передавалося з покоління в покоління, не перериваючи зв'язок, адже писанки - це наша ідентифікація, це одне з того, що робить нас українцями.
    Після нетривалої підготовки, всі поринули у творчу роботу. Розтопленим воском за допомогою писачка і свічки малювали бажаний орнамент. Після цього яйце опускали у фарбу, підсушували і знімали віск. Для цього писанку підносили до полум’я свічки (це треба робити боком, щоб не утворилося чорних плям від кіптяви) та витирали розтоплений віск серветкою.
    Кожен з учасників майстер-класу розписав по кілька писанок за власним вподобанням.
    Розкрита книжкова виставка "Магія писанки - код українства" гармонійно вписувалась у творчу атмосферу майстер-класу і поповнилась новими буклетами про писанкарство, які подарувала бібліотеці пані Галина.

    Pic

    12 квітня 2019р. Збаразька ЦДБ.

    12 квітня працівники центральних бібліотек взяли участь у весняній акції з озеленення та благоустрою населених пунктів і придорожніх смуг автомобільних доріг на території району та долучилися до очищення узбіч та придорожніх смуг від стихійного сміття та твердих побутових відходів.

    10 квітня 2019р. Збаразька ЦДБ.

    Pic

    1Українець по крові, що походив з українського шляхетного роду, письменник, драматург, актор, художник, містична постать якого залишила для нащадків цінну творчу спадщину і безліч загадок біографії - Микола Гоголь.
    Дискусії довкола питання про його українськість належать до категорії вічних. Про це сперечаються вже понад 150 років, і кінця-краю не видно.
    Книжкова виставка "Ти смієшся, а я плачу, великий мій друже" розкриває багато таємниць життєвого шляху Миколи Гоголя, 210-ту річницю від дня народження якого відзначали 1 квітня цього року. Представлена замітка Ігоря Шевчука в журналі "Країна" та зібрані матеріали статей утверджують українськість письменника з допомогою нових розвідок та фактів стосовно його біографії.
    Виставку-досьє можна переглянути в читальному залі Збаразької центральної бібліотеки.

    5 квітня 2019р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic

    Почитати, порозмальовувати ось такі чудові розмальовки та дізнатися про історію свята Благовіщення Пресвятої Богородиці змогли учні 2А класу НУШ Збаразької загальноосвітньої школи І-ІІІст. №1, які разом з вчителькою Наталія Флінта завітали до Збаразької центральної дитячої бібліотеки.
    Розмальовки взяті з книжки-розмальовки «Мандрівка по науку з Риботицькими майстрами» яку подарувала для читачів бібліотеки Тетяна Федорів. Книжка створена майстернею Національного музею у Львові на основі виставки «Ікони риботицьких майстрів».

    4 квітня 2019р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic Pic

    3-го квітня, в читальному залі Збаразької центральної бібліотеки відбулася зустріч з відомою українською письменницею, авторкою популярних романів, тернополянкою Ніна Фіалко.
    Життя – непередбачувана річ, інколи хід подій змінюється настільки кардинально, що неможливо вгадати, що ж буде далі . Такою «учасницею» гри долі стала Ніна Фіалко, в минулому технолог харчової промисловості з 35-річним стажем роботи.
    «Писати романи взялась вже у зрілому віці. Економічна криза 90-х стала поштовхом для розкриття у мені письменницького таланту. Лише після того, як перші три романи були надруковані власним коштом і отримали схвальну оцінку читачів, видавництво «НК — Богдан» запропонувало співпрацю з авторкою. Сьогодні у творчому доробку письменниці – 17 книг, 11 з них - романи. Творчим наставником Ніни Іванівни є відомий український письменник, драматург і краєзнавець Богдан Іванович Мельничук.
    Клавіатура комп’ютера пані Ніни не встигає відпочивати. Щороку письменниці вдається «випускати» у світ по одній, а то й по дві книги. Її романи змальовують суспільні та особистісні проблеми, з якими стикаються сьогодні українські сім’ї – це поневіряння українців на чужині, «заробітчанство». Одна із шанувальниць творчості Ніни Фіалко, що була присутня на зустрічі, подякувала письменниці за правдивість та життєвість іі романів і розповіла, що разом з іншими жінками-українками, перебуваючи в Італії, перечитала всі книги авторки і з нетерпінням очікувала кожного нового твору.
    Ніна Фіалко розповіла присутнім і про тернисту дорогу до читача і про те, чому видавництва довго не наважувалися вкладати гроші у «розкрутку пенсіонерки».
    «Видавці дивились на моє обличчя й хитали головами. Один сказав відверто: «Якби ви хоч на двадцять років були молодші, то можна було б спробувати вас розкручувати», – говорить Ніна Іванівна.
    Сьогодні романами Ніни Фіалко зачитуються усі - і жінки, і чоловіки.
    В нашій бібліотеці книги письменниці користуються незмінним попитом, а на деякі романи читачі чекають в черзі. На зустріч завітали: друзі-письменники по перу Володимир Кравчук і Олена Рутецька, начальник відділу культури, туризму та фандрайзингу Збаразької райдержадміністрації Гафткович Олег Володимирович (Олег Гафткович), бібліотекарі району, поціновувачі творчості Ніни Іванівни, люди, які прийшли відкрити для себе нового автора. Ніна Фіалко коротко розповіла про кожну із своїх книг, серед яких є і романи на патріотичну тему. Книги «Коли брати стають ворогами» і «Обірвана струна» – це неупереджені хронописи минулого і сьогодення. А ще вони абсолютно не схожі на попередні, бо в них немає вже звичної теми заробітчанства чи мелодраматичності любовного трикутника. Центральною темою є Революція Гідності та неоголошена війна на Сході України. Всі присутні мали можливість придбати книгу та отримати автограф письменниці.
    Емоційно відкрита та дружня розмова продовжилась за філіжанкою кави, де бібліотекарі пригощали Ніну Іванівну тортом, спеченим за її фірмовим рецептом.
    Зустріч подарувала всім присутнім незабутні враження.

    3 квітня 2019р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic Pic

    Відбулися звітно-виборні збори профспілки працівників Збаразька централізована бібліотечна система на якій були присутні працівники Збаразької ЦБС, завідувач Відділ культури, туризму та фандрайзингу Збаразької райдержадміністрації Олег Гафткович, голова районної профспілки працівників культури Зеновія Ригайло, яка і розпочала збори. Зі звітною доповіддю виступила голова профспілки Тетяна Стахів (Tetiana Stakhiv). У своїй доповіді пані Тетяна підбила підсумки роботи профспілки за 5 років. У звітному періоді профспілковий комітет разом з дирекцією Збаразької ЦБС спільно вирішували всі питання, обумовлені колективним договором. Основними напрямками роботи профспілкового комітету були і залишаються: збереження чисельності працівників, питання охорони праці, допомога у зв’язку із сімейними обставинами, оздоровлення та організація відпочинку членів профспілки.
    Слово для виступу також було надане членам профспілки. Зокрема, у виступі завідувача методично-бібліографічного відділу Тамара Кульпа надана задовільна оцінка роботи профспілки працівників Збаразької ЦБС. У ході обговорення роботу профкому та ревізійної комісії було схвалено. Члени президії внесли пропозицію задовільно оцінити роботу профспілкової організації, яка була прийнята одноголосно. На новий термін головою профспілки обрано Тетяну Стахів, заступника голови – Мар'яна Шмігель та секретар – Наталія Сенчишин.

    2 квітня 2019р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic

    Міжнавродний день дитячої книги, до центральної бібліотеки для дітей завітали давні друзі – учні других класів НУШ ЗОШ№1 з вчителями Флінтою Наталією Володимирівною (Наталія Флінта) та Чижевською Надією Богданівною (Надія Чижевська). Під час бібліотечного уроку "Елементи книги" діти ознайомилися з основними елементами книги, видами і способами оправи книги, з назвами структурних частин книжки. Дізналися що таке титульний лист, паперова обкладинка або картонна палітурка на яку часто одягають суперобкладинку, що таке вихідні дані та анотація. Поміркували, яка книжка цікавіша - з малюнками, чи без них , та чи важко створювати ілюстрації до книг художникам-ілюстраторам. Вчилися вибирати книги опираючись на структуні елементи кнгиги.

    29 березня 2019р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic

    Всеукраїнський тиждень дитячого читання до учнів 1В класу ЗОШ І-ІІІст. №1(вчитель Марія Мавдюк) завітали працівники центральної бібліотеки для дітей. Під час свята книги "Ми читаємо завзято, а читання нам - це свято" діти ознайомилися з захопливим процесом створення книги, пригадали героїв казок, давши відповіді на запитання вікторини. На завершення свята послухали оповідання Остапа Вишні "Любіть книгу!" про хлопчика Василька, котрий не дуже любив книжку, і про те, що з ним сталося, та пригадали правила поводження з книгою.

    21 березня 2019р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    Всесвітній день поезії. В залі Збаразької районної державної адміністрації відбулася поетична мозаїка - зустріч із письменницькою елітою краю, яку підготували та провели Збаразький районний будинок культури з участю Збаразької центральної бібліотеки.
    Під "крило" до керівника літературно-мистецької студії "Рушник" Володимира Ярославовича Кравчука з'їхались-зійшлись його побратими по перу: Зиновій Кипибіда, Марія Назар, Надія Тарасюк, Олена Рутецька, Юрій Заяць, Орест Чоловічок , Зиновій Казьо, Іванна Тарас - кожен з них презентував свій поетичний талант та нові вірші.
    На заході були присутні отець Омелян Колодчак з Воскресенської церкви , інтелегенціїя міста.
    Звучали пісні на слова Володимира Кравчука: "Мамині пісні" у виконанні Миколи Соснового, "Шевченко на Майдані"- виконало співоче тріо Збаразького районного будинку культури (Зиновія Ригайло, Любов Шарко і Марія Бороздіна) під керівництвом Володимира Вербовецького, який написав музику до цього вірша, та «Недоспаний світанок» - дебют відбувся завдяки композитору-пісняру Юрію Бірковому. Про рідну неньку Україну співав Сергій Рогівський.
    Звучала пісня, що була удостоєна Золотої медалі конкурсу фестивалю «Червона рута», присвячена пам"яті Володимира Івасюка, слова до якої написав поет Зиновій Казьо.
    Присутні переглянули фотослайди з творчістю письменників – учасників свята (обробка відео, фото та створення відеопрезентації - Василь Чорняк, Вікторія Радовська.
    Ведуча заходу – Заслужений діяч естрадного мистецтва України Галина Гафткович – чудово декламувала поезії нашого видатного земляка Володимира Гнатюка, Володимира Кравчкуа та інших.
    Працівники Збаразької ЦБ розкрили книжкову виставку «Поезія – це скарб усіх віків, це діамант величиною в слово», на якій були представлені твори поетів Збаражчини.

    20 березня 2019р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic

    Працівники Збаразької центральної бібліотеки для дітей долучилися до акції "Березень. Читають всі!" та провели 20 березня День читання. Цьогоріч для голосного читання організаторами обрана книга славетного українця Івана Франка "Коли ще звірі говорили", якій у 2019 році виповнюється 120 років. Читали всі: і діти, і бібліотекарі дітям, і бібліотекарі бібліотекарям.

    11 березня 2019р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    Меценатство та благодійність – одні з найповажніших рис поціновувачів книги, які докладають зусиль до наповнення інтелектуальної скарбниці. Приємно, що дарування книг стало доброю традицією у стінах наших бібліотек.
    Нещодавно ми отримали подарунок від нашого колишнього читача, книголюба, кореспондента, людини з великим світоглядом, який зараз проживає у м. Київ Івана Коваля.
    Книги, подаровані в бібліотеку знайдуть своїх читачів. Адже комусь потрібні довідники чи словники, а хтось читає історичні романи, інші захоплюються фантастикою, пригодами чи детективами, хтось любить читати романи про кохання, а хтось шукає літературу духовного змісту.
    Колектив працівників Збаразька централізована бібліотечна система щиро дякує п. Івану за шану до нашої книгозбірні та подаровані книги. Особлива подяка за подарованих два примірника Вашої першої збірки «Благання розтерзаних літер». Нових Вам літературних звершень, з нетерпінням будемо чекати на ваші нові книги!

    6 березня 2019р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic

    6-го березня в читальному залі Збаразької ЦБ відбулась презентація збірки поезій "Клавіатура слова" поетеси, краєзнавця, члена Національної спілки письменників України і журналістів України, уродженки с.Доброводи Збаразького району Марія Назар.
    Поема-мозаїка "Клавіатура слова" - восьма поетична збірка Марії Іванівни. Вірші прославляють одвічні людські цінності - Бога, любов, батьків, рідну землю, пісню, слово.
    На презентації була присутня письменниця і поетеса Олена Рутецька, подруга по перу Марії Назар.
    Присутні подивилися уривки з відеопрезентації книжки, що попередньо відбулась в Тернопільській бібліотеці №4,яка знаменита своім етно-центром.
    Всі бажаючі придбали книжку та отримали автограф поетеси.

    6 березня 2019р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    Уже для багатьох поколінь українців — і не тільки україн­ців — Шевченко означає так багато, що сама собою створюється ілюзія, ніби ми все про нього знаємо, все в ньому розуміємо, і він завжди з нами, в нас. Шевченко, як явище ве­лике й вічне — невичерпний і нескінченний. Волею історії він ототожнений з Україною і разом з буттям рідної держави про­довжується нею, вбираючи в себе нові дні й новий досвід народу, відгукуючись на нові болі та думи, стаючи до нових скрижалей долі. Він росте й розвивається в часі, в історії, і нам ще йти і йти до його осягнення. Ми на вічному шляху до Шевченка...
    Напередодні 205-ої річниці від дня народження Тараса Григоровича, великого пророка нашої нації, в Збаразькій центральній бібліотеці розкрито виставку-інсталяцію "100-літні "Кобзарі" на стародавніх 100-літніх рушниках", на якій представлено "Кобзарі" різних років та інші твори Т.Шевченка, що були подаровані Збаразькій бібліотеці українською діаспорою в минулому році. Найстаріші "Кобзарі" з цієї колекції - 1918-го року, 1922-го, 1954-го, та інших років. Книги були видані в Вінніпегу(Канада), а "Повісти"("Наймичка","Варнак","Близнята") - 1922-го року - в Берліні(Німеччина). Стародавня вишивка на рушниках гармонійно поєдується з невмирущим Шевченковим словом, адже все це - як символічний код, який робить нас українцями. На іншій книжковій виставці представлені "Кобзарі" деякими мовами світу, зокрема, англійською та польською.
    Шевченкова поезія давно тала найважливішим і нетлінним складником духовного єства українського народу

    3 березня 2019р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic



    Сьогодні, 3-го березня, в залі Збаразької музичної школи відбулася зустріч з відомим українським поетом,
    перекладачем, літературним критиком, громадсько-політичнийм діячем, Дмитром Павличком.
    Отримали афтографи для читачів бібліотеки на двотомнику поезій автора.

    2 березня 2019р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    Цьогорічний березень щедрий на ювілейні та знаменні дати. З нагоди цих подій в читальному залі Збаразької ЦБ розкрито такі книжкові виставки:
    "Мережить ноти долі весна" - до 70-річчя від дня народження знаменитого митця, композитора та пісняра Володимира Івасюка(4 березня);
    "Добром посіяне насіння плодами довго буде жить" - до 85-річчя поета, публіциста, економіста, громадського діяча Володимира Вихруща(4 березня);
    "Вітри століть звитяги срібні дзвони нащадкам донесли з глибин століть"- присвячена 380-річчю від дня народження відомого політичного діяча-державника, гетьмана Івана Мазепи(20 березня) та 305-річчю Полтавської битви.

    22 лютого 2019р. Збаразька ЦДБ.

    Pic

    2019 рік - рік Китаю в Україні. В центральній дитячій бібліотеці розкрито книжкову виставку "Під небом Піднебесної", переглянувши яку, можна дізнатися, що Китай - це не тільки Велика Стіна, рис і дешеві товари, що заполонили полиці магазинів по всьому світу. Це ще й давня країна з багатою історією і культурою, яка подарувала світові чимало винаходів, якими ми всі користуємося і по цей день. Китай дуже різноманітний, і, побувавши в одній його частині, можна бути впевненим, що буквально за тисячу кілометрів звідси кипить зовсім інше життя.

    21 лютого 2019р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    Словами видатного письменника Івана Гнатюка розпочалася 21 лютого презентація книги "Дорогою до себе. Майже сповідь" нашого земляка, знаного ученого, державного та громадського діяча, фахівця з менеджменту та бізнес-освіти Богдана Будзана: "Господи, допоможи мені перейти у споминах ті самі стежки й дороги, які перейшов я в житті, гнаний вітрами часу і зогріваний світлом рідного сонця: дай силу ще раз пережити їх серцем і словом"(Книга споминів«Стежки-дороги»).
    Презентація відбувалася в Органному залі Збаразького замку. Серед багаточисельних гостей - рідні, друзі, колеги, знайомі Богдана Павловича. Захід підготували працівники Збаразької ЦБ. Ведучі Тетяна Стахів та Соломія Годун розповіли про життєвий шлях автора та презентували книгу «Дорогою до себе. Майже сповідь».
    Із захопленням всі присутні слухали цікавий та змістовний виступ Богдана Будзана.
    Щирими словами, короваями та подарунками вітали Богдана Павловича, як свого колегу по співпраці, гості з Волочиського агропромхолдингу «Астарта». Справжнім сюрпризом для пана Богдана стало вітання від його колишніх стипендіатів різних років, випускників школи №2 імені Івана Франка - Іриною Сліпченко, Іриною Філь, Наталею Чорною, Юлею Судин, Андрієм Ломагою та Ольгою Семеляк, які прийшли подякувати за довіру, мудрі поради і настанови. Ця зустріч відбулася завдяки директору школи Альохіній Ганні Йосипівні та вчителю історії Багрій Марії Тарасівні,- вони теплими словами відзивалися про багаторічну співпрацю вчителів та учнів школи з Богданом Павловичом.
    Галина Павлівна Будзан, сестра автора книги, згадувала про дитячі роки і розповіла декілька цікавих історій з життя брата. У своєму вітальному слові міський голова Роман Полікровський відмітив особистий внесок Богдана Будзана для Збаражчини і вручив йому нагороду - Відзнаку міського голови.
    Книга «Дорогою до себе. Майже сповідь» отримала високу оцінку від письменника Мирослава Дочинця, вченого, дипломата, громадського діяча Юрія Щербака, почесного президента Києво-Могилянської академії, громадського діяча В"ячеслава Брюховецького, генерального директора агропромхолдингу «Астарта» Віктора Іванчика.
    Для присутніх звучали пісні у виконанні солістів Збаразького РБК Любові Шарко, Марії Вітенько, Миколи Соснового у музичному супроводі директора Збаразької музичної школи Віталія Добровольського. Під музику скрипки та пісню «Родинний рушник» на слова Ірини Мацко демонструвалися фотослайди з життя Богдана Павловича Будзана, над створенням яких працював Василь Чорняк.
    На виставці, названій словами Григорія Сковороди «Пізнай свій край, себе, свій рід, свій народ, свою землю – і ти побачиш шлях у життя» були представлені посібники, в яких можна було ознайомитися з біографією автора та його книга «Роздуми менеджера».
    Захід подарував всім присутнім неповторні емоції від спілкування з автором книжки.

    18 лютого 2019р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic

    Збаразька централізована бібліотечна система приєдналась до інформаційної соціальної антитютюнової кампанії, яку розпочато 3 грудня 2018 року Міністерством охорони здоров’я України спільно з ГО «Центр громадянського представництва «Життя».
    Поширення матеріалів у Збаразькому районі проводиться за підтримки Українська бібліотечна асоціація та бібліотек Збаразької централізованої бібліотечної системи.
    Працівники Збаразьких центральних бібліотек розклеїли інформаційні плакати в найбільш людних місцях міста Збараж та на інформаційному стенді Збаразької райдержадміністрації. Друковані матеріали інформують громадян про небезпеку пасивного куріння та про шкоду куріння кальяну, популяризують здоровий спосіб життя та певні правила поведінки у громадських місцях.
    Бібліотеки Збаражчини за майбутнє України без тютюну! Ви з нами?

    15 лютого 2019р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    15 лютого - День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.
    Сьогодні, 14 лютого, у залі засідань райдержадміністрації та районної ради відбулися заходи, які підготували та провели працівники Збаразької центральної бібліотеки для дорослих, присвячені 30-ій річниці виведення військ з Афганістану "На березі життя". Ведуча – бібліотекар читального залу Збаразької ЦБ Мар'яна Шмігель.
    Серед присутніх - воїни-учасники війни в Афганістані, представники влади, громадскість міста.
    За активну громадянську позицію у справі ветеранського руху воїнів Афганістану, патріотичного виховання молоді Збаражчини, особистий внесок у становлення і розвиток української державності та з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 30-ї річниці виведення військ з Афганістану членам Збаразької районної організації Української Спілки ветеранів Афганістану вручено почесні грамоти райдержадміністрації та районної ради. Своїми болючими спогадами та проблемами сьогодення поділилися заступник голови Збаразької районної організації Української Спілки ветеранів Афганістану Валентин Ковтун та учасник війни в Афганістані Роман Нижник. Пісенні дарунки лунали у виконанні гурту "Водограй"(Збаразька районна комунальна музична школа), Любов Шарко та Сергія Рогівського(Збаразький районний будинок культури)
    На виставці, розкритій працівниками Збаразької ЦБ, були представлені книги та матеріали про війну в Афганістані, портрети загиблих воінів-афганців, що родом зі Збаражчини. Величезний чорний тюльпан, як символ літака - "чорного тюльпану" з "грузом-200" зробили вихованці Збаразького будинку дитячої творчості.
    Присутні вшанували полеглих хвилиною мовчання, а в парку козацького полковника Бурляя, біля пам'ятника воїнам-афганцям, відбулася панахида і покладання квітів.

    14 лютого 2019р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic

    14 лютого, Міжнародний день дарування книжки (International Book Giving Day) об`єднує всіх, хто любить читати та дарувати книжки, а також прищеплює любов до читання!
    Дарування книжок – гарна традиція серед читачів, друзів та працівників Збаразької централізованої бібліотечної системи. Сьогодні завідувач методично-бібліографічного відділу Збаразької центральної бібліотеки Тамара Кульпа подарувала центральним районним бібліотекам декілька примірників книг сучасних українських авторів та передала дарунок від онучки, Пасічник Софії (Sofiia Pasichnyk) два примірники збірки оповідань «Різдво через Збруч», де вона є співавтором.
    Низка українських авторів – Ольга Деркачова, Лора Підгірна, Наталка Михно, Андрій Павловський, Софія Пасічник, Олег Вітвіцький та Віоліна Ситнікк – у формі короткої прози дарують читачам неперевершений букет емоцій і змогу відчути багатогранність Різдва. Книга містить 8 оповідань і унікальна тим, що об’єднала під своєю обкладинкою авторів, які живуть по обидва боки Збруча.
    Колектив Збаразької ЦБС щиро дякує за такі щедрі подарунки!

    14 лютого 2019р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    30 років тому, 15 лютого 1989 року, закінчилася одна із трагічних воїн другої половини ХХ століття – війна в Афганістані.
    Афганська війна тривала з 25 грудня 1979 до 15 лютого 1989 року – 3340 днів (дев’ять років, один місяць, дев’ятнадцять днів).
    Виведення радянських військ з Афганістану почалося 15 травня 1988 року, відповідно до укладених в квітні 1988 року Женевських угод про політичне врегулювання становища навколо ДРА. Радянський Союз зобов'язався вивести свій контингент в дев'ятимісячний термін, тобто до 15 лютого наступного року.
    Зараз в Україні – понад 150 тисяч ветеранів афганської війни, з них близько 8-ми тисяч мають поранення, понад 6 тисяч є інвалідами. У складні для країни часи воїни-афганці проявили героїзм і мужність на Донбасі, де у боях загинуло більш як 70 воїнів.
    Ця війна зламала життя багатьом молодим хлопцям. Незважаючи ні на що, вони чесно виконували свій громадянський обов’язок, залишалися вірними присязі до кінця.
    З нагоди цієї визначної дати відділ інформаційних технологій та автоматизації бібліотечних процесів Збаразької ЦБС пропонує Вашій увазі відеопрезентацію «ЦІНА ЧУЖОЇ ВІЙНИ».
    15 лютого ми схиляємо голови перед світлою пам’яттю полеглих, вшановуємо тих, кому довелося воювати в чужих країнах.

    9 лютого 2019р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    9 лютого до Збаразької центральної районної бібліотеки завітали гості, випускники The Aspen Institute Kyiv, серед яких і наші земляки - письменниця Надійка Гербіш та молодий підприємець Ярослав Каплан. Зустріч відбулась в читальному залі Збаразької ЦБ. За круглим столом бібліотекарі разом з нашими гостями, молодою елітою України, обговорювали питання розвитку бібліотек у малих та великих містах нашої країни. Аспенівці пропонували своє бачення бібліотеки сучасності, а бібліотекарі ділились своїми думками, щодо вирішення проблеми осучаснення та комфорту бібліотеки.
    Важко уявляти яскраве майбутнє бібліотек і водночас спостерігати за пост-рецесійним станом багатьох бібліотечних закладів, які зараз змушені доводити доречність свого існування, переживаючи скрутні часи, а то й знаходячись під постійною загрозою закриття.
    Розмова проходила в невимушеній, теплій атмосфері. Вкінці зустрічі учасники круглого столу дійшли висновку, що незважаючи на мале фінансування та загрози онлайн-альтернатив традиційним бібліотекам, тенденції, що формують майбутнє бібліотечних закладів, мають потенціал для того, аби змінити і реанімувати роль бібліотек у суспільстві.
    На завершення зустрічі Андрей Мельник від імені гостей подарував книги, які поповнять фонд нашої бібліотеки. Сподіваємось, що це не останній візит аспенівців до нашої книгозбірні та надіємось на подальшу співпрацю. Дякуємо, Надійці Гербіш за організацію зустрічі з цікавими, самодостатніми людьми.

    7 лютого 2019р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic Pic Pic

    У концертному залі Збаразької музичної школи відбулося засідання розширеної ради відділу по культурному будівництву за підсумками роботи закладів культури в 2018 році.
    Участь у роботі взяли голова районної державної адміністрації Валерій Савчук, заступник голови районної ради Юлія Чванкіна.
    На порядок денний наради були винесені питання: про підсумки діяльності закладів культури Збаразького району, затвердження плану роботи відділу культури, туризму та фандрайзингу на 2019 рік, затвердження плану по наданню платних послуг населенню закладами культури району на 2019 рік, про графік проведення творчих звітів художніх колективів клубних закладів Збаразького району, прирсвячених 100-річчю утворення Української народної республіки та 205-ій річниці від Дня народження Т. Шевченка.
    Голова районної державної адміністрації Валерій Савчук у вітальному слові відзначив високий рівень організації і проведену роботу галузі культури Збаражчини, яка знайшла своє відображення у районних фестивалях, конкурсах різних рівнів, індивідуальних досягненнях колективів та виконавців.
    Начальник відділу культури, туризму та фандрайзингу райдержадміністрації Олег Гафткович підвів підсумки роботи за минулий рік та окреслив основні завдання, що лежать перед працівниками галузі в 2019 році. Серед пріоритетів роботи закладів культури є впровадження нових ефективних форм роботи з популяризації української національної культури і краєзнавства, надання якісних послуг населенню району у галузі культури, популяризація культурного надбання Збаражчини.
    Директор Збаразької ЦБС Оксана Бойко проінформувала про роботу бібліотечних установ району у 2018 році. Директор районного будинку культури Василь Жук повідомив про роботу закладів культури клубного типу у 2018 році, колективів художньої самодіяльності, які брали участь у обласних, всеукраїнських та міжнародних фестивалях, фестивалях-конкурсах. Пісенним дарунком присутнім став виступ заслуженого артиста України Павла Доскоча.

    29 січня 2019р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic

    Ці рядки український поет Микола Луків присвятив подвигу української молоді – студентам і гімназистам – які 29 січня 1918 року прийняли нерівний бій з більшовицькою навалою біля станції Крути та поклали найдорожче на вівтар свободи – власні життя.
    Сьогодні в читальному залі Збаразької ЦБ проведено годину пам"яті "Пам"ятай про Крути", присвячену 101-ій річниці цієї історичної події. На книжковій виставці "Ніколи Україні не забути цих юних душ нескорений політ" представлено книги та матеріали про подвиг крутянців. На заході були присутні працівники РДА, центральних бібліотек, читачі.

    25 січня 2019р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    Проведено презентація книги Ольги Берник (Ліпніцької) "Загублена надія синіх сіл". В основі оповідань Ольги Берник лежать реальні події, що відбувалися у повоєнні роки на Збаражчині, зокрема в селах Синява та Синягівка.
    Ведучі заходу працівники Збаразької центральної бібліотеки для дорослих Тетяна Стахів та Мар'яна Шмігель.
    Більше інформації можна переглянути на сторінці Facebook.

    22 січня 2019р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    22 січня 1919 року став визначним днем в історії української державності. 100 років тому у цей день був проголошений Акт Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Він став реальним кроком до об'єднання українських земель і суттєво вплинув на подальші національно-політичні процеси в Україні.
    Соборність землі України – духовне єднання всіх територій, які історично належали нашому народові, єдність і цілісність загальної території України, недоторканність її кордонів.
    Соборність української державності означає, що Україна має свою єдину національну державу, яку створює сам народ, як вільну, суверенну, демократичну, правову і соціальну.
    Сьогодні, у цей святковий для нашої країни день Збаразька центральна районна бібліотека спільно із працівниками Збаразький міжрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області переглянули книжкову виставку "В нас єдина мета-Україна свята" та провели флешмоб Єдності, попередньо взявши участь в урочистостях та святковому концерті «А зорі над Вкраїною…», що відбувся в концертному залі Збаразької дитячої музичної школи.

    22 січня 2019р. Збаразька ЦДБ.

    Pic

    День Соборності України – це особливе свято, покликане нагадати нам: в якому б куточку України ми не мешкали, якою б мовою не спілкувалися, яких релігійних або політичних переконань не дотримувалися, наші серця об’єднані любов`ю до України! І щоб підтримати ідею свята працівники Збаразької центральної бібліотеки для дітей провели історичну годину єднання «Ми овіяні духом єднання» та флешмоб «Діти єднають Україну!», присвячений 100-річчю проголошення Акту злуки Української Народної республіки та Західноукраїнської народної республіки за участю читачів книгозбірні. переглянути.

    16 січня 2019р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    16 січня, Україна вшановує захисників Донецького аеропорту.
    242 дні незламності. 242 дні героїзму. 242 дні відданості. Україна назавжди запам’ятає безстрашних захисників Донецького аеропорту. І наші Кіборги – символ України, яку неможливо перемогти.
    В Збаразькій ЦБ розкрито книжкову виставку-реквієм "День пам"яті кіборгів. День тих, хто вистояв. Не вистояв бетон".
    Працівники бібліотеки переглянули відеофільм про запеклі бої та події в аеропорту переглянути.

    6 січня 2019р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic


    У зимову світлу днину
    Народилася дитина.
    Чиста-чиста, мов сльозина,
    Божий Син, свята зернина.
    І донині нам сія
    Вифлиємськая зоря.

    Ніч Різдвяна світла й чиста,
    Небо — в зорянім намисті.
    Щастя й радості багато
    Нам несе Різдвяне свято.
    І щоразу воно нове —
    Свято свят — Різдво Христове!

    Дивовижне свято - Різдво - однаково прекрасне для дітей і дорослих, для мрійників і скептиків, для тих, хто намагається зайнятися справою кожну хвилинку, і для тих, хто нікуди не поспішає і має час насолодитися чудовою книгою про чарівність Різдвяних свят...
    Трошки Різдвяного настрою для наших читачів від центральної бібліотеки для дітей.
    З Різдвом Христовим!

    1 січня 2019р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    1 січня Україна вшановувала 110-річницю з дня народження одного з найвідоміших українських діячів, головного ідеолога і теоретика українського націоналістичного руху XX століття та голови проводу Організації українських націоналістів Степана Бандери.
    В Збаразькій ЦБ розкрито книжкову виставку "Степан Бандера: життя, присвячене свободі", на якій представлені книги та матеріали про видатного українця.


    Інформація про життя бібліотек-філій Збаразької ЦБС в 2019 році


    Бібліотека філія с.Лози

    Pic Pic Pic

    ТЕРМІНОВА НОВИНА ДЛЯ БІБЛІОТЕКАРІВ РАЙОНУ!!!
    РЕВІЗОР🤓 у книгозбірнях!!!
    Він приходить несподівано!
    Оглядає книжки, навіть нюхає їх! Задає тисячі запитань!
    Такий РЕВІЗОР, хоч ще маленький та дууууже "прискіпливий", вже побував у бібліотеці-філії с. Лози.
    А у вас вже був???

    Бібліотека філія с.Тарасівка

    Pic Pic Pic

    Ось і прийшла чудова пора року – зима, яку люблять і дорослі, і діти. Свято Миколая – одне з найулюбленіших дітьми свят. В цей день, за легендою, святий Миколай спускається з небес на землю, щоб нагородити дітей подарунками за їх добрі справи.
    Вже традиційно у с. Тарасівка працівники культури об’єднують свої сили для створення святкового настрою для громади села. Ось і цього року бібліотекар Тарасівської бібліотеки-філії Галя Папура разом із зав. клубом Ярославом Гуменюком організували та провели для найменших мешканців села Тарасівка свято до дня СВЯТОГО МИКОЛАЯ.
    Зала сільського клубу наповнилася теплими оплесками всіх поціновувачів мистецтва – глядачів та артистів. Учасники концертної програми подарували присутнім пісні, танці, оповідання та вірші про Миколая. Відчувалося, що багато праці, творчості вкладено у цю святкову програму.
    Батьки, діти та гості отримали велику естетичну насолоду від побаченого. А маленьким тарасівчанам за гарні виступи Святий Миколай подарував солодкі подарунки.

    Бібліотека філія с.Лози

    Pic Pic Pic

    Новорічно-різдвяні свята, мабуть, найсвітліші свята в нашому повсякденному житті, які люблять і діти, і дорослі. У ці дні всі ми стаємо в глибині душі маленькими дітьми, які чекають приходу Миколая з подарунками. І неважливо, що ми давно не віримо в чудеса, але щороку ми намагаємося зробити зимові свята веселим і безтурботним не тільки вдома, але й на роботі, для найближчих друзів, колег. Саме з такою метою у бібліотеці-філії с.Лози бібліотекарем Аллою Косяк була розгорнута книжкову інсталяція «Новий рік на порозі стоїть» та оформлено новорічну ялинку-інсталяція, яка була виготовлена із книг та новорічних прикрас.
    Завітайте до Лозівської книгозбірні і створіть собі святковий настрій

    Бібліотека філія с.Романове Село

    Pic Pic Pic

    У більшості людей дитинство асоціюється з ляльками та машинками, пісочницею і, звичайно ж, казкою. Перед новорічними святами бібліотекар книгозбірні с. Романове Село Галина Киндьо провела для учнів молодших класів місцевої загальноосвітньої школи казковий калейдоскоп «Маленька казка, а в ній розуму в`язка». Юні читачі ознайомились із українськими повчальними казками, розглянули проблемні ситуації, в які потрапили герої.
    Галина Теодорівна впевнена, що з дітьми потрібно не тільки читати казки, але й обов'язково обговорювати, розмовляти з ними на важливі теми: як вчинив головний герой, чи добре так робити, а як би зробив ти сам. Таким чином буде розвиватися мова дитини, логічне мислення, виховуватимуться позитивні якості характеру. Найбільше дітям сподобалась казка-вистава «Рукавичка».

    Бібліотека філія с.Зарубинці

    Pic Pic Pic

    У Зарубинській бібліотеці-філії приборкали КНИЖКОЗАВРА!!!!
    На минулому тижні в книгозбірні протягом троьох днів молодші користувачі разом із бібліотекарем Наталя Цвях приборкували фантастичного Книжкозавра від Фундація Дарини Жолдак.
    Діти виконували вправу "Cміхочитання", розв'язували приклади без чисел, розгадували анаграми, малювали за допомогою букв, знайомились із паліндромами, за допомогою вправи "Антисуржик" очищали мову від суржикових слів, а також писали оголошення про продаж жирафа, відкривали власну зірку та розв'язували кросворди.
    Бібліотекар та користувачі щиро вдячні організаторам проекту за можливість долучитися та приборкати Книжкозавра.
    Було дуже весело і захопливо!

    Бібліотека філія с.Кретівці

    Pic Pic

    Напередодні Новорічних свят бібліотекар Бібліотека - філія с. Кретівці Збаразька ЦБС, Ірина Козьолок Остапенко прикрасила новорічними прикрасами свої зали, щоб протягом цілої зими користувачі отримували гарний, святковий настрій, щоб їм було приємно і затишно в приміщенні.
    Також бібліотекарем було проведено майстер-клас по витинаю сніжинок «За вікном летять сніжинки...». Для дітей цей захід став особливим заняттям, оскільки виготовлення витинанок не тільки розвиває дрібну моторику, просторове мислення, художній смак, а й викликає позитивні емоції та створює святковий настрій. Результатом майстер-класу є власноруч виготовлена сніжинка – справжня традиційна новорічна прикраса!
    Згодом витинанки виготовлені дітьми прикрасили вікна бібліотеки.

    Бібліотека філія с.Великий Раковець

    Pic Pic Pic

    Серед осінньо-зимових свят для молоді виділяється, мабуть, найцікавіше – день Андрія Первозванного, чи, як його ще називають у народі – Калита. Свято припадає на 13 грудня і є логічним продовженням молодіжних гулянь, де юнаки і дівчата шукали собі пару для майбутнього подружнього життя. Ця давня традиція – прекрасний витвір людської фантазії, призабутої сьогодні, яку хочеться повернути до життя, щоб ожила одна із сторінок молодості наших предків.
    Напередодні свята Андрія ввідбулися молодіжні гуляння, які спільно підготовили та провели бібліотекар Великораковецької бібліотеки-філії Світлана Довгань спільно із вчителями місцевої загальноосвітньої школи.
    Прослухавши інформацію про історію свята юнаки та дівчата стали активними учасниками святкових дійств. Все це перемежовувалось піснями, легендами, переказами та веселощами.
    Після основної частина свята всіх дітей запросили до частування. Раді, що усі залишились задоволені, у гарному настрою та ситі!
    Бібліотекарі роблять все щоб і надалі не пішли у забуття традиції наших предків. Міцний наш рід, жива у ньому пам`ять про минуле!

    Бібліотека філія с.Зарубинці

    Pic Pic Pic

    7 грудня Всеукраїнський день української хустки.
    Ця подія покликана об’єднати жінок різного фаху, віку та національності зі спільною метою зберігати та відновлювати українські традиції. Адже саме хустка з давніх-давен в українських сім’ях слугувала оберегом, символом любові й злагоди.
    У Зарубинській бібліотеці-філії відбувся флешмоб «Українська хустка».
    Введення такого свята на державному рівні ініціювали вінницькі активісти.
    Для українців хустка завжди була символом жіночності, вірності й кохання, а також оберегом. Дівчата та жінки носили її протягом усього року. При цьому хустина була обов’язковим головним убором заміжньої жінки. Про ці та інші цікаві факти пов'язані з українською хусткою розповіла бібліотекар книгозбірні Наталя Цвях учасникам заходу.

    Бібліотека філія с.Кретівці

    Pic Pic


    До відзначення Дня Гідності та Свободи в бібліотеці-філії с. Кретівці була оформлена книжкова виставка-пам'ять під назвою «Майдан заради майбутнього» , де представлені видання, які висвітлюють революційні події в сучасній Україні 2013 року, портрети наших земляків.

    Бібліотека філія с.Кретівці

    Pic



    До відзначення Дня Гідності та Свободи в бібліотеці-філії с. Кретівці була оформлена книжкова виставка-пам'ять під назвою «Майдан заради майбутнього» , де представлені видання, які висвітлюють революційні події в сучасній Україні 2013 року, портрети наших земляків.

    Бібліотека філія с.Залужжя

    Pic Pic Pic

    Книга – це один з головних засобів навчання, розвитку та душевної насолоди. Спілкування з книгою допомагає оволодіти певними знаннями, прилучає до культурних надбань і цінностей українського народу, його звичаїв і традицій.
    У погожий осінній день до бібліотеки-філії с. Залужжя завітали учні 3 класу Залужанської загальноосвітньої школи з вчителькою Галина Ригайло. Про роботу книгозбірні їм розповіла бібліотекар Будник Ольга. Маленькі користувачі дізналися про послуги та можливості закладу, познайомилися із правилами користування книгою та бібліотекою, дитячим фондом.
    Не менш цікавим було знайомство дітей з комп’ютером та вільним доступом до мережі Інтернет, їх ознайомили з правилами користуванням Інтернет-центром, та надали можливість відвідати ряд рекомендованих бібліотекарем сайтів.
    Світло, весело та радісно було в цей день у книгозбірні. Школярі мали можливість зареєструватись у бібліотеці та отримати в користування книги з бібліотечного фонду. Всім дуже сподобалась цікава та пізнавальна екскурсія, про що свідчили слова вдячності від дітей.

    Бібліотека філія с.Кретівці

    Pic

    До 130-ї річниці від дня народження великого чародійника сміху Остапа Вишні у книгозбірні с. Кретівці було розкрито книжкову виставку-портрет "Ніколи не сміявся без любові".
    Експозиція, яка висвітлює життєвий шлях і творчий спадок митця, містить широку палітру видань творів Остапа Вишні, а також матеріали про нього.

    Бібліотека філія с.Мусорівці

    Pic Pic Pic

    Україна – це територія гідності і свободи!
    17 листопада у клубі с. Капустинці відбувся літературно-мистецький захід, який підготували та провели бібліотекар Бібліотека - філія с. Мусорівці Збаразька ЦБС Наталочка Кравчук та завклубом с. Капустинці Маша Ілюк, приурочений Дню Гідності та Свободи, який святкуємо 21 листопада.
    В цей день ми відзначаємо зусилля всіх синів і доньок України, які впродовж нашої історії боролись і працювали задля незалежності народу, торжества справедливості та утвердження і додержання прав людини.
    Українці й досі проходять нелегкий шлях, демонструючи свою європейськість, гідність, своє прагнення до свободи. Наші мужні військовослужбовці, які нині знаходяться в зоні АТО, продовжують героїчно захищати незалежність та територіальну цілісність України.

    Бібліотека філія с.Залужжя

    Pic Pic Pic

    Багато див на землі. Та чи не найбільше з них – книга. У ній весь неосяжний світ. Як незгасимий смолоскип вона освітлює шлях людині. Віками книги збирають людську мудрість. В книгах відображена історія людства, його досвід, думки, почуття. В час комп’ютерних технологій, в лабіринтах різноманітної інформації, людині важко знайти тихий притулок, щоб помріяти, подумати про добре і вічне – така основна тема пізнавальної екскурсії «Місце зустрічі – бібліотека», на яку запросила учнів 6 класу Залужанська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, разом із їх вчителькою Перещук Марією Степанівною (Марія Перещук), бібліотекар книгозбірні с. Залужжя Будник Ольга.
    Весело та радісно було в цей день у бібліотеці. Бібліотекар ознайомила школярів із книжковим фондом бібліотеки, провела захоплюючу мандрівку книжковими та тематичними виставками, що представлені у книгозбірні. Діти, які побували на екскурсії, мали змогу познайомитися з бібліотечними скарбами. Учні зустрілися з цікавими, яскравими, книгами, газетами, журналами, книг тут, звісно, не бракує – енциклопедії, довідники, оповідання, романи, повісті. А ще були і загадки, і конкурси, і зустрічі з новими книгами, що вишикувались на подіумі «Цей дивовижний світ книжок».
    Всім дуже сподобалась цікава та пізнавальна екскурсія, про що свідчили слова вдячності від дітей та їх наставниці Перещук Марії.

    Бібліотека філія с.Добриводи

    Pic Pic Pic

    У Доброводівській бібліотеці-філії відбулась зустріч за круглим столом «Слово і пісня», яка була присвячена 147-річниці з дня народження Осипа Роздольського, уродженця с. Доброводи Збаразького району, богослова, філолога, перекладача, збирача і дослідника української народної музики.
    Під час зустрічі, у виконанні фольклорного гурту «Добровідчанка», звучали пісні про Україну, козаків, ліричні та жартівливі пісні.
    З нагоди цієї дати, в книгозбірні с. Доброводи, бібліотекарем Ольга Дзісь було розгорнуто книжкову виставку «Осип Роздольський – збирач і дослідник українського фольклору», яка знайомить користувачів із виданнями присвяченими життю та творчості видатного земляка.

    Бібліотека філія с.Кретівці

    Pic

    Напередодні відзначення в Україні свята Покрови Пресвятої Богородиці бібліотекар книгозбірні с. Кретівці Ірина Козьолок Остапенко провела годину духовності, присвячену святу Покрови. Вона розповіла відвідувачам про особливе шанування Богородиці у цей день в Україні. Божа Матір, йдучи небом у супроводі святих та янголів, захищає та оберігає українців. Це воістину велике народне свято. У багатьох селах на честь Покрови будували й освячували храми.
    Зацікавила відвідувачів книгозбірні книжкова виставка
    «Світ у сяйві,не впізнати саду і городу:
    То Покрова — світле свято нашого народу...»,
    що знайомила з сільським побутом українців до та після Покрови.

    Бібліотека філія с.Лози

    Pic Pic Pic

    Бібліотека в селі – це платформа для культурного розвитку сільської громади. Сучасна сільська бібліотека повинна швидко адаптуватися до потреб читача, його запитів, уподобань. Кредо сучасної сільської бібліотеки: «Бути корисними та затребуваними для своєї громади».
    Бібліотекар книгозбірні с. Лози Алла Косяк розуміє, що для того щоб у бібліотеку ходили мешканці села, потрібно з малечку прищеплювати любов до книги та читання. Вона постійно в пошуку нових форм роботи з наймолодшими читачами. В роботі бібліотекарки багато цікавих заходів для наймолодших користувачів: калейдоскоп казок, пошук книжкових скарбів, подорож у країну кращих дитячих книг, майстер-класи, літературні вікторини та конкурси…
    Бібліотека-філія с. Лози є одним із кращих місць в селі, куди полюбляють ходити діти. Вони приходять сюди, щоб поспілкуватися, почитати книги, журнали, газети, помалювати, пограти в настільні ігри. Діти здійснюють захопливі подорожі сторінками книг українських та зарубіжних письменників, знайомляться з новими книжковими героями.

    Бібліотека філія с.Іванчани

    Pic

    Бібліотекаря, мабуть, найбільше тішать дитячі очі, які світяться вогником захоплення, цікавості, радості від знайомства з новою дитячою книгою. Впевнитися в цьому допомогли нові книги, які отримала Іванчанська бібліотека-філія.
    З метою залучання нових користувачів до бібліотеки та популяризації читання бібліотекар книгозбірні, Пожарнюк Іванна провела для учнів 1-5 класів огляд нової літератури.
    Учасники заходу ознайомились з новинками відомих українських та світових письменників, та книгами на різну тематику. Кожна нова книга – це завжди нове знайомство, нові герої, нові імена. Кожен знайшов собі захоплюючу, нову книгу для читання.
    Запрошуємо усіх жителів села Іванчани ознайомитись з новинкам переглянувши книжкову виставку «На хвилинку зупинись, нові книги подивись», яка розгорнута у бібліотеці.

    Бібліотека філія с.Коханівка

    Pic

    24 серпня Україна святкувала 28 років своєї незалежності.
    Історія здобуття Україною незалежності надзвичайно складна і довга, знати її – це наш обов’язок.
    Зберегти незалежність, збудувати міцну державу – наш святий обов’язок перед попередниками, які були корінням, джерелом української державності, які залишили нам у спадок любов до Батьківщини, вивірені часом і випробуваннями кращі риси народної душі, національного характеру. Ось чому, працівники бібліотек приділяють велику увагу популяризації літератури з історії української державності.
    Жвавий інтерес до історії України викликала у дітей 1-4 класів інформаційна ініціатива «Україна – це ти! Україна – це я! Незалежна і вільна державо моя!», яка відбулась у Коханівській бібліотеці-філії 23 серпня.
    31 серпня під час святкового концерту «Україно, цвіти в любові й добрі» присвячений Дню Незалежності України жителі села Коханівка мали можливість ознайомитись із книжковою виставкою «В Україні наша доля й воля», розгорнутою бібліотекарем Марія Крисько, на якій було презентовано монографії та історичні нариси вітчизняних і зарубіжних авторів про основні віхи становлення української державності.

    Бібліотека філія с.Кретівці

    Pic Pic Pic

    28 років Незалежності для історії – зовсім небагато. А як же довго наш народ ішов до цього свята! З цієї нагоди в день святкування Державного прапора України і напередодні Дня Незалежності України бібліотекар Кретівецької бібліотеки-філії Ірина Козьолок Остапенко для наймолодших користувачів книгозбірні провела експрес-подорож «Я частинка своєї країни – Україною зветься вона». Учасники подорожі більше дізналися про нашу Батьківщину, її мову, культуру, історію.
    Під час заходу відбулася презентація книжкової виставки «Наша країна – наша Україна».

    Бібліотека філія с.Оприлівці

    Pic Pic Pic

    Є свята, які зіткані з добра і любові до нашої рідної України, які висловлюють дух народу, символізують його минуле, сьогодення і майбутнє. До їх числа, безсумнівно, відноситься і День Незалежності України. Краєвиди шовковистого степу, зелені ліси, спів птахів, дзюрчання кришталевих джерел – це все наша Батьківщина – Україна…
    Бібліотекар Оприлівської бібліотеки-філії Ленько Галина підготувала та провела цикл заходів присвячених Дню Прапора та 28-й річниці Незалежності України під назвою «Україна, ми тебе заквітчали любов’ю».
    Учасники циклу заходів крокували історичною стежиною «Вірю – не вірю», де на них чекали складні питання. Діти також представили у книгозбірні виставку яскравих і сонячних малюнків «Намалюю Україну», які вони малювали напередодні свята. Наймолодші користувачі бібліотеки взяли участь у фольклорній мозаїці «Скринька українських загадок», тим самим показали неабияку кмітливість.
    Привернула увагу дітей книжкова виставка-панорама «Україна у просторі і часі». На якій було широко представлено літературу з питань історії нашої Батьківщини, державотворення, розбудови багатої, сильної та вільної України.
    Своє горде ймення – Українець – діти підтверджували, коли дружно брали участь у вікторинах «Я і Україна» та «В моєму серці Україна».

    Бібліотека філія с.Тарасівка

    Pic Pic Pic

    День Державного Прапора України – це державне свято України, присвячене одному з її державних символів – Прапору України. Відзначається щорічно 23 серпня. Цьогоріч бібліотекар Тарасівської бібліотеки-філії Галина Папура для наймолодших користувачів книгозбірні організувала флешмоб присвячений Дню Прапора та Дню Незалежності України «Наш стяг пшениця у степах під голубим сплетінням неба» та провела інтелектуальний марафон «Україна – єдина країна» із зупинками «Історичне досьє», «Українські імена», «Наша країна на планеті Земля», «Гордість України» та ін. У ході марафону було перевірено юних патріотів на знання історії, географії, біографії відомих людей і літератури.
    Як зазначила бібліотекар: «Наша акція проходила під гаслом миру і єдності для України. Ми, як і всі українці, любимо свою державу. Адже, у нас – одна українська доля, об’єднана синьо-жовтими кольорами українського стягу! Ми вже давно зробили свій вибір – жити у вільній та незалежній країні. Тож творімо добро разом!»

    Бібліотека філія с.Залужжя

    Pic

    З нагоди відзначення Дня Прапора та Дня Незалежності України для дітей-користувачів Залужанської бібліотеки-філії бібліотекар книгозбірні Будник Ольга організувала ряд цікавих виставок, це: інсталяція «Прапор Пам’яті та Миру», книжково-ілюстративна виставка «Моя земля – це незалежна Україна». На виставці представлено літературу з історії України, про легендарні постаті країни, про тернистий шлях української нації до самовизначення, права та обов’язки людини в Україні, а також духовну велич держави. Крім цього, задля того аби привернути увагу дітей до глибокого осмислення героїчної історії нашої країни, героїчних подвигів бійців на східному фронті та на знак вшанування пам’яті героїв АТО була виконанаміні-інсталяція з сухої гілки та маків «Україна… Війна…», поряд з якою лежали обереги та статті з періодичних видань про події, які відбуваються на сході країни.

    Бібліотека філія с.Тарасівка

    Pic

    ПОДАРУНКИ! ПОДАРУНКИ! ПОДАРУНКИ!
    Нещодавно бібліотека-філія с. Тарасівка отримала щедрий подарунок від працівниці Базаринецької сільської ради, жительки м. Збараж Наталія Федорів – колекцію порцелянових ляльок «Панянки епохи», яка налічує 64 експонати.
    Скарлет є сусідкою Луїзи Пойндекстер, Соня Мармеладова поруч із Джейн Эйр, Маргарита Готье стоїть поруч із Наталією Ростовою, графиня Оленська ділить місце поруч із Сибілою Вейн та Анжелікою... Ляльки дуже гарні та тендітні. Красуні розмістились на виставці-інсталяції, коротку інформацію про кожну панянку можна прочитати у книжечках, які додаються до колекції.
    Бібліотекар книгозбірні, Галина Ярославівна Папура (Галя Папура) щиро вдячна за такий неоціненний подарунок та сподівається, що ляльки будуть заохочувати дітей до читання світової художньої літератури, героїнями якої вони є.

    Бібліотека філія с.Великий Раковець

    Pic

    У перший місяць літа відзначаємо День Конституції України. День Конституції – не просто свято нормативного акту, а день, коли було затверджено права і свободи громадян України. Конституція – це основний державний документ, який визначає державний устрій, порядок і принципи функціонування органів влади, виборчу систему, права й обов’язки держави, суспільства та громадян.
    У селі Великий Раковець відбувся святковий концерт до Дня Конституції України, до проведення якого долучилась і бібліотекар Великораковецької книгозбірні Світлана Довгань.

    Бібліотека філія с.Вищі Луб'янки

    Pic

    28 червня наша країна відзначала День Конституції. Саме 23 роки тому в Україні було прийнято Основний Закон держави. Цей акт закріпив незалежність українського народу, зробив його справжнім володарем суверенітету.
    Щоб ознайомити користувачів бібліотеки с. Вищі Луб’янки з історичними передумовами прийняття Основного Закону України, прослідкувати шлях, пройдений нашою державою від Конституції Пилипа Орлика до прийняття нової Конституції України, бібліотекар Марія Козак розгорнула книжкову виставку «ОБЕРІГ НАШОЇ ДЕРЖАВНОСТІ», де читачам була запропонована правознавча та історично-довідкова література.

    Бібліотека філія с.Тарасівка

    Pic Pic Pic

    ЛІТО В БІБЛІОТЕЦІ – СВЯТО ЩОДНЯ!
    Канікули! Літо – найулюбленіша пора всіх дітей.
    Бібліотекар Галя Папура Тарасівської бібліотеки-філії підготувала для своїх наймолодших користувачів цікаву програму літніх читань, яка включає в себе екскурсії, літературні ігри та вікторини, інформ-хвилинки, віртуальні подорожі та інтернет-веселощі. Вас зустріне галявина веселих витівок «Ми веселі діти, дуже раді літу», літня ігротека «Ігровий чудо-острів через книжкові причали: казковий, загадковий, бюро чарівних знахідок». У бібліотеці створено розважально-пізнавальний простір «Світ читаючої сім’ї» та ігровий куточок «Іграшковий Чудо-острів». Тут все літо можна читати книги, малювати, гратися і ще багато чого.
    Ви можете привести дитину в бібліотеку і залишити її під наглядом бібліотекаря, а самі в цей час займатися власними справами.
    Програма літніх читань триває! Бібліотекар Галина Ярославівна Папура, запрошує всіх дітей села Тарасівка приєднатися і цікаво проводити свій вільний час. Літо продовжується, бібліотека чекає нових учасників літніх читань. Читайте та відпочивайте з задоволенням!

    Бібліотека філія с.Кретівці

    Pic

    І ЗНОВ У МАНДРИ ЗАПРОШУЮТЬ КНИГИ...
    Казки, фантастичні романи, науково-популярні книжки, детективи, програмні шкільні твори днями отримали читачі Бібліотека - філія с. Кретівці Збаразька ЦБС.
    Нові книги - це завжди свято для широкого читацького загалу. Усі книги неймовірно якісні та красиві, нові, насичені ілюстраціями та, звісно, дуже цікаві.
    Бібліотекар книгозбірні Ірина Козьолок Остапенко, висловлює щиру подяку за чудові книжкові новинки Кретівській сільській раді, яка виділила 3000 гривень на поповнення бібліотечного фонду. Це дало змогу придбати для бібліотеки нові, цікаві і надзвичайно актуальні книги! Особливо раді новинкам наймолодші користувачі бібліотеки.
    Працівники Збаразька централізована бібліотечна система також приєднуються до щирих слів подяки.
    Низький уклін Вам за Вашу доброту та безкорисну щедрість!

    Бібліотека філія с.Зарубинці

    Pic Pic Pic

    На час літніх канікул Зарубинська бібліотека-філія отримала ключі від літа!
    Бібліотекар книгозбірні Наталя Цвях підготувала для своїх читачів "Літнє книжкове меню", визначила "Територію читання" та закликає приводити в бібліотеку друзів, щоб весело та цікаво провести час літніх канікул.
    У Зарубинській бібліотеці-філії на вас чекають хороші книги, настільні ігри, розваги на свіжому повітрі, проходода та спокій у приміщенні бібліотеки в літню спеку.

    Бібліотека філія с.Киданці

    Pic Pic Pic

    19 червня в Киданецькій бібліотеці-філії було творчо, гамірно і святково. Дітлахів заманив до книгозбірні майстер-клас «Витинанкова приманка», це вже стало доброю традицією проводити такі заняття для малечі.
    Художня обробка паперу – це мистецтво, мова якого може висловити все. Воно прекрасне тим, що відкрите і доступне для кожної дитини будь-якого віку.
    Прослухавши розповідь бібліотекаря Світлани Астраханцевої (Світлана Астраханцева Малюта) про історію виникнення витинанки та легенду про появу витинанок в Україні, вона запропонувала дітям власноруч спробувати створити витинанку. Бібліотекар залюбки допомагала своїм маленьким читачам.
    Працюючи над створенням витинанок діти звернули увагу, що витинанка є безмежним полем для фантазії автора. Тож не дивно, що кожен учасник майстер-класу мав можливість проявити власну креативність та додати до своїх витинанок унікальних рис.

    Бібліотека філія с.Зарубинці

    Pic Pic

    Зарубинська бібліотека-філія, День захисту дітей відзначила екскурсією вихованців дитячого садочку "Казка" в бібліотеку. Бібліотекар Наталя Цвях загадувала дітям загадки, разом з малюками згадували казки, які вони знають. Вихователь Люба Теодорівна підготувала діток до екскурсії, Саша Ніжинський та Рома Данелевич, розповіли дві казки "Три бажання" та "В страху великі очі". Всі були задоволені та обіцяли прийти ще.

    Бібліотека філія с.Кретівці

    Pic Pic Pic

    28 травня 2019 року на подвірі Кретівської школи відбулись урочистості з нагоди відкриття меморіальної дошки видатному, колоритному, талановитому українському письменнику-педагогу Петро Сорока (1956-2019). Віднині школа носитиме його ім'я.
    Вшанувати світлу пам'ять письменника і літературознавця приїхали рідні і близькі письменника, земляки, побратими зі Спілки письменників, друзі, колеги. Лунали вірші Петра Сороки, пісні на його вірші, його приятелі ділилися щемними споминами.
    Шанувальники творчості письменника Петра Сороки змогли ознайомились із його творчим доробком, який було представлено на книжковій виставці « Я звідав терни, звідав сум, учився, писав, страждав , любив, горів, трудився, словом жив», розгорнутій в бібліотеці- філії с. Кретівці. .

    Бібліотека філія с.Тарасівка

    Pic Pic Pic

    апередодні Дня Матері бібліотекар книгозбірні с. Тарасівка, Галина Папура запросила місцеву жительку, Ірину Тиш провести цикл майстер-класів із створення букетів з цукерок для молодших користувачів бібліотеки.
    Красиві, солодкі букетики – ідеальний подарунок для кожної жінки, особливо для найдорожчих – мам та бабусь. Мистецтво виготовляти букети з цукерок з’явилося не так давно, але воно набирає усе більшої популярності. Отримавши такий подарунок, спочатку можна милуватися букетом, а потім розібрати його, а цукерки з’їсти. Букет з цукерок – це справжній сюрприз для будь-якої людини.
    Ірина Тиш декілька днів поспіль проводила майстер-класи для діток. Вона розповіла їм, які матеріали потрібні для виготовлення таких незвичайних букетів та показувала, як зробити букет із цукерок своїми руками та вразити усіх присутніх своїм незвичайним та вишуканим подарунком. Всі учасники заходів із великим захопленням истворювали незвичні композиції і як результат – у діток вийшли чудові букетики для мам та бабусь

    Бібліотека філія с.Добриводи

    Pic

    16 травня – до Дня вишиванки, бібліотекар Доброводівської бібліотеки-філії Ольга Дзісь ініціювала та провела флеш-моб «Кольорове свято візерунків» для жителів громади. Вишиванка – це не просто одяг, це оберіг нації. Ми вбираємось в вишиванки не тільки для краси а ще й для того, щоб зберегти наш рід. А головне показати всьому світу, що є така країна – Україна, яка має свою національну культуру, звичаї, традиції, історію.
    Вишиванка в Україні завжди відігравала велику роль. Це наш український фольклор, наш національний оберіг і ідентичність України. Щорічно, у третій четвер травня, українці святкують День вишиванки. Вишиванка ніколи не була простою одежиною. Вона – символ сім’ї, культурних цінностей та надбання українського народу протягом століть. Дівчата готували собі вишиванки як посаг, дарували вишиті сорочки коханому парубку. Тогочасну українську хату неможливо було представити без чарівної скрині з вишитими сорочками для господаря та господині. Вишиванки були сімейним скарбом, а вміння прикрашати сорочки вишивкою – мистецтвом, що передавалося з покоління в покоління.
    Сьогодні вишиванки одягати стало модно, стильно, це прояв гордості, патріотизму та ознака національної приналежності.

    Бібліотека філія с.Тарасівка

    Pic Pic Pic

    Вишиванка в Україні завжди відігравала велику роль. Це наш український космос, і наш національний оберіг. Це ідентичність України.
    16 травня бібліотекар Тарасівської бібліотеки-філії Галина Папура спільно із зав. клубом Ярославом Гуменюком провели для жителів громади мистецьку промоцію «Одягнімо, друже, вишиванку!».
    Учасники заходу одягнули вишиванки, які були одна краща другої. Комусь їх вишивала мама, комусь бабуся чи прабабуся, а хтось просто купив, щоб одягнути не для когось, не для забаганки, а для самих себе, аби побачили наш чарівний український цвіт.
    Діти та дорослі із задоволенням брали участь у промоції та на собі відчули святість, заповідану предками. Тож одягаймо, друзі, вишиванки, щоб українців побачив світ!

    Бібліотека філія с.Оприлівці

    Pic

    Неабияке задоволення приносять нові книги, коли надходять у бібліотеку. Кожна нова книга – це завжди подія та нове знайомство, особливо для наймолодших користувачів.
    12 травня в книгозбірні с. Оприлівці відбулась презентація книжкової виставки та огляд літератури для дошкільників та учнів 1-4 класів «Найкращі книги – для найкращих дітей», яку провела бібліотекар Галина Ленько.
    Тож запрошуємо всіх, кому цікава книга, хто хоче ближче познайомитися з новими виданнями для дітей відвідати Оприлівську книгозбірню та переглянути книжкову виставку-презентаціїю. Для будь-якої бібліотеки є дуже важливим те, щоб кожна зустріч читача з книгою залишила приємні враження, запам’яталась назавжди та викликала бажання відвідувати наші заклади якомога частіше.

    Бібліотека філія с.Кретівці

    Pic

    Вишиванка в Україні завжди відігравала велику роль. Це наш український фольклор, наш національний оберіг і ідентичність України.
    16 травня з нагоди Дня вишиванки в Бібліотека - філія с. Кретівці Збаразька ЦБС , бібліотекарем Ірина Козьолок Остапенко було розгорнуто книжково-ілюстративну виставку «Свято української душі. День вишиванки», на якій представлено літературу з данії тематики, та українські вишиванки – те, без чого важко уявити українську культуру, побут і історію.

    Бібліотека філія с.Оприлівці

    Pic Pic

    Щороку в третій четвер травня Україна відзначає унікальне національне свято – День вишиванки. Це свято самобутнє і не прив'язане до жодного державного чи релігійного. Втім, мільйони українців саме цього дня дістають із шафи національне вбрання – вишиванку, і йдуть у ній на роботу, в університет чи до школи.
    В бібліотеці-філії с. Оприлівці 15 травня, бібліотекар Галина Ленько провела презентацію виставки-інсталяції «Вишиванка – життєвий символ українців» під час якої читачі познайомились з історією вишивки, традицією святкування, що символізує вишита сорочка. Адже сорочка втілює в собі одну з основних функцій, якої дотримувалися з давніх часів, – бути оберегом, а вишиванка – це не тільки символ краси, молодості, наслідування, а й наш генетичний код. Також у бібліотеці відбулась фотосесія вишиванок. Одягнувши вишиванку, навіть відчуваєш себе зовсім по-новому - самобутньо, осмислено, одним словом – по-українськи. А це саме те відчуття, до якого ми так прагнемо сьогодні.
    Цей день завжди супроводжується усміхненими обличчями чи то в транспорті, чи то просто на вулиці. Адже кожен може побачити своїх однодумців. Крім того, у стародавньому одязі закодовано багато символів сили, добробуту, краси та оберегів, що обов'язково вплине на того, хто вдягає вишиванку.

    Бібліотека філія с.Зарубинці

    Pic Pic

    У травні, коли розцвітають яскраві квіти і дзвенить пташиний спів,теплий весняний вітер приносить до нас Свято матері!
    Ще у 1914 році Конгрес США прийняв постанову про введеня нового державного свята - Дня Матері. А причетна до цього молода американка Анна Джарвіс.
    Вона втратила матір. Смерть була раптова і передчасна.Анна боляче пережила трагедію і звернулась з листами до конгресменів та президента Америки, в яких запропонувала раз у рік,навесні вшановувати Матір.
    Ідею Анни підхопили в світі. Вперше в Україні, у Галичині, це свято відзначили у 1929 році. В цей день у національному одязі люди йшли зранку до церкви на богослужіння, а пізніше тисячі дітей під звуки музики,з квітками в руках йшли вулицями міста чи села на площі, де відбувалося свято. В родинному колі діти готували для матерів подарунки, і найголовніше, намагались бути чемними та слухняними. Після 1939 року свято заборонили.
    Відроджується Україна, а з нею свята, котрі були дорогі нашому народові.
    Молодші користувачі Зарубинської бібліотеки-філії вирішили зробити подарунки для привітання матусь,своїми руками. Ми вирористали техніку вишивки стрічками та із високих стаканів зробили вазочки для квітів. Діти були задоволені своєю роботою, сподіваємось що їхнім матусям також було приємно отримати такі подарунки))).

    Бібліотека філія с.Мусорівці

    Pic Pic

    В бібліотеці-філії с. Мусорівці до СВЯТА МАТЕРІ було розгорнуто книжкову виставку "Мамо, матусю, я вами горджуся", переглядаючи яку можна дізнатись про історію свята, особливості його відзначення в Україні, познайомитись з цікавими історіями та легендами.
    Також читачі книгозбірні постарались зробити своїм матусям приємний подарунок і натхненно малювали своїх найрідніших. З допомогою бібліотекаря Наталія Олещук створили своєрідний колаж з малюнками та найкращими словами про матусю.

    Бібліотека філія с.Кретівці

    Pic

    Бібліотекар Кретівецької книгозбірні Ірина Козьолок Остапенко розгорнула книжкову виставку-спогад: «Чорнобиль немає минулого часу», присвячену 33-й річниці від дня аварії на Чорнобильській атомній електростанції та Дню вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

    Бібліотека філія с.Залужжя

    Pic Pic

    Тарас Шевченко... Чи не найвидатніший за народністю поет нашої планети, а для України він ще й Пророк, Месія, Рятівник нації. Його глибокомудрий – «Кобзар» недаремно народ назвав другим Євангелієм, а його автора – синонімом до слова Україна.
    Багато українських письменників, навіть геніальні Іван Франко та Леся Українка, вважали його своїм учителем, володарем у царстві духа, у царстві людської культури. Тому, немає сумніву, що Тарас Шевченко – саме той великий поет минулого, який не перестає бути сучасником для нових і нових поколінь.
    У Залужанській бібліотеці-філії до 205-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка було розгорнуто книжкову виставку «Вклонімось величі поета».
    Обсяг Шевченкіани можна порівняти хіба що з обсягом літератури про найбільших світових поетів і митців. Розповісти про всі матеріали неможливо. Акцентуючи увагу на деяких найбільш цікавих виданнях творів Шевченка, про життєвий та творчий шлях Кобзаря, які є у фонді Залужанської книгозбірні, бібліотекар Будник Ольга провела огляд літератури «Грані таланту Кобзаря». Актуальність Шевченкового слова, його ідей гуманізму і патріотизму, вболівання за долю України – це те, що об’єднує всіх українців навколо безсмертного «Кобзаря».

    Бібліотека філія с.Добриводи

    Pic Pic

    8 березня у с. Доброводи відбувся літературно-музичний вечір присвячений 205 річниці від дня народження Т. Г. Шевченка «Палахкотить, як свіча праведна душа Кобзаря», який підготували та провели бібліотекар Доброводівської бібліотеки-філії Ольга Дзісь спільно із працівниками Будинку культури.
    В глядацькій залі була оформлена книжкова виставка «Шевченко наш. Він для усіх століть». Святковий вечір розпочався з пісні на слова Т.Г. Шевченка «Думи мої, думи мої», яка прозвучала у виконанні сільського хору. Керівник хору Р. Волошин.
    Ведучі свята Андрій Герасим’юк та Марія Назар ознайомили гостей свята із життям та творчістю Великого Кобзаря.
    Чарували своїм співом і поезією наймолодші учасники заходу – вихованці дошкільного заклад «Малятко» с. Добриводи.
    Марія Назар разом із просвітянами громади підготувала виступ «Три кола життя Т.Г. Шевченка». За інформ. О.Дзісь, бібліотекаря книгозбірні с. Доброводи.

    Бібліотека філія с.Кобилля

    Pic Pic Pic

    9 березня у день 205-ї річниці з дня народження Великого Кобзаря, у клубі с.Кобилля звучали його вірші, поеми та пісні. Святкову програму підготували: завідуюча клубом - Марія Шафранська, керівник хору - Ярослава Михайлів, концертмейстер - Любомир Вовчук та бібліотекар книгозбірні с. Кобилля - Марія Язловецька.
    У концерті взяли участь народний аматорський хор клубу с.Кобилля, читці, солісти, ансамблі школярів та студентів.

    Бібліотека філія с.Новики

    Pic Pic

    В сільському клубі с. Новики відбувся тематичний вечір присвячений 205 й річниці з дня народження Т. Г. Шевченка Дякую завідувачці бібліотекою, сільському голові та всім учасникам художньоі самодіяльності у підготовці та проведенню заходу.

    Бібліотека філія с.Коханівка

    Pic Pic

    Справжнє свято народного мистецтва, щирої української пісні та поезії відбулося 8-го березня в приміщені сільського клубу села Коханівка, де відбувся святковий концерт присвячений святу весни і жінки - 8 березня та 205-ї річниці від дня народження Т.Г. Шевченка, який підготували та провели зав. клубом Марія Графська спільно із бібліотекарем Коханівської бібліотеки-філії Марія Крисько.
    Для багатьох українців Тарас Григорович є символом української нації, святинею, порадником та прикладом безмежної любові до України. Для кожного покоління українського народу Кобзар відкривається по-новому, в міру того, як зростає та поглиблюється національна самосвідомість українців.
    Святкуючи День народження світоча українського народу Тараса Шевченка, учасниками святкового дійства донесено до глядачів його особливе значення, велетенський внесок у пробудження і формування національної свідомості українського народу, в розвиток української та світової культури.
    Ознайомитися із творчістю поета та ще раз зануритись у його поетичний світ можна у книгозбірні с. Коханівка ознайомившись із книжково-ілюстративною виставкою «Великому Кобзареві присвячується».

    Бібліотека філія с.Кретівці

    Pic

    10 березня 2019 року, в клубі с. Кретівці відбулося літературно-мистецьке свято "Ми шану складаємо тобі, Кобзарю!" з нагоди 205-річчя від дня народження Тараса Григоровича Шевченка, який підготували і провели бібліотекар сільської книгозбірні Ірина Козьолок (Ірина Козьолок Остапенко) спільно із зав. клубу Васильом Філь.

    Бібліотека філія с.Мусорівці

    Pic

    Вже відлунали постріли підступні
    На барикадах шини не горять,
    А в небесах, вже людям недоступні,
    Застрелені - зірками мерехтять.
    Свобода, воля - в людях незборима,
    Дорожчого, святішого нема,
    Найвищу ціну наші побратими
    Платили на Майдані недарма.

    В бібліотеці до Дня Героїв Небесної Сотні був представлений прес-огляд під назвою "Згадаймо чисті душі, що злетіли в небо".
    Ми про вас не забудемо! Ми вам низько вклоняємось! Героям слава!


    Pic




    Від імені маленьких читачів наша бібліотека висловлює щиру подяку Тетяні Ручці за подаровані книги та журнали для дітей.

    Бібліотека філія с.Мусорівці

    Pic

    Йде зима, красуня мила
    В неї сукня сніжно-біла,
    Черевички з кришталю -
    Дуже зимоньку люблю!
    До цієї казкової пори в бібліотеці була організована виставка малюнків нашої талановитої читачки Огінської Марічки. Погляньте, які гарні малюнки намалювала Марічка про зиму.

    Бібліотека філія с.Лози

    Pic Pic

    У лютому ми вшановуємо героїв АТО. У Лозівській книгозбірні розгорнуто фотовиставку «Воїни АТО – наші земляки» на якій представлено фото та матеріали про воїнів АТО – жителів с. Лози, героїв, які воювали захищаючи нашу рідну Україну. Ця інсталяція – це подяка тим, хто захищає спокій мирних міст та сіл, і спроба привернути увагу суспільства до війни на Сході.
    Експозиція спрямована на виховання у молодого покоління почуття патріотизму, відданості справі зміцнення державності, активної громадянської позиції.

    Бібліотека філія с.Киданці

    Pic Pic

    Найбільші складнощі в роботі сільської бібліотеки – це відсутність фінансування… Сьогодні на плечі бібліотекаря покладається пошук додаткових джерел фінансування чи то на передплату періодики, придбання книг, чи на ремонт та проведення масових заходів. Адже на сьогодні у бюджеті закладаються кошти лише на заробітну плату працівникам та передплату 1-2 газет.
    Початок 2019 року для бібліотекаря Світлани Астраханцевої (Світлана Астраханцева Малюта) був повен приємних несподіванок та дарунків. Завдячуючи голові Киданецької сільської ради, Гіжовській Надії Миколаївні бібліотека придбала 24 нові сучасні книги, які вже радують читачів. Також було виділено 1000 грн. на придбання найбільш популярної у громаді періодики. Адже на даний час не кожен має змогу придбати собі свіжу газету чи прочитати новенький випуск журналу.
    На цьому приємні несподіванки не завершились. Нещодавно за кошти сільської ради було придбано 5 стелажів, 6 столів та 12 комфортних крісел на суму 29500 грн.
    Надія Миколаївна, прийміть щирі слова подяки від всього колективу Збаразької централізованої бібліотечної системи, особлива подяка від бібліотекаря Киданецької книгозбірні, Астраханцевої Світлани та всіх її користувачів за внесок у формування книжкового фонду бібліотеки та за оновлення інвентарю, що сприяє створенню затишного, комфортного простору! Низько вклоняємося Вам за безкорисну щедрість. Віримо, що добро, яке Ви робите, повернеться сторицею. А факт надходження у бібліотеку дарів – це показник престижу бібліотеки, її місця у суспільному житті громади.
    Сподіваємося, що й інші голови сільських рад Збаразького району також звернуть увагу на проблеми сільських бібліотек та, у межах можливого, посприяють їх вирішенню. Сьогодні сільська бібліотека є складовою частиною громади як центр задоволення потреб громадян у публічній інформації, як інформаційний посередник між владою та громадою, як центр формування інформаційних мотивів для громади, як соціокультурний центр.

    Бібліотека філія с.Стриївка

    Pic

    До Дня вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні бібліотекарем книгозбірні с. Стриївка Ірина Довгань (Iryna Dovgan) розгорнуто виставку-інсталяцію «Герої не вмирають. Вони йдуть з Майдану в небо» та проведено годину пам’яті «Я з Небесної Сотні».
    Саме в ці дні, чотири роки тому, під час Революції Гідності, протистояння між українським народом і тодішнім режимом сягнуло свого піку. 20 лютого 2014 загинуло найбільше активістів Майдану. Наступного дня, 21 лютого 2014 року, офіційна влада України юридично визнала жертвами загиблих мітингувальників Майдану. Цього ж дня на Майдані відбулося прощання із загиблими повстанцями, яких в жалобних промовах назвали «Небесною сотнею», а під час прощання з загиблими лунала жалобна пісня «Плине кача...», яка стала українським народним реквіємом.
    Час… У кожного із нас з ним свої рахунки, а в України особливі. Більше 350-ти років на шляху боротьби за незалежність, український народ завжди приносив у жертву своїх найкращих синів і дочок. Останніми у цьому довгому списку стали Герої Небесної Сотні. Чи можемо ми, забути невинно убитих? Лише одна відповідь Ні!!

    Бібліотека філія с.Тарасівка

    Pic Pic Pic

    У ці дні Україна вшановує Героїв Небесної Сотні, які загинули під час подій на Майдані 18-20 лютого 2014 року. Починаючи з 15 лютого у бібліотеці-філії с. Тарасівка проведено ряд заходів щодо ушанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті героїв Небесної Сотні, які п’ять років тому своїм життям відстоювали справедливість та демократичне майбутнє в Україні. Бібліотекар Галина Папура провела для учнів 5-9 класів майстер-клас «Янголи на білих крилах». Діти разом з бібліотекарем вирізали з паперу білих янголів. 20 лютого приєднавшись до тихої акції «Ангели пам’яті», яка охопила цього року усю Україну, вони прикрасили декоративне дерево в бібліотеці власноруч зробленими янголятками, що були свідками розстрілу мирних людей.
    До сліз зворушила користувачів бібліотеки година пам’яті «Небесна Сотня – то в серцях вогонь. Він гаряче палав за Україну», яка була проведена Галиною Папурою спільно із зав. клубом Ярославом Гуменюком. Вони разом з учасниками відновили хронологію подій, що відбувалися на Майдані Незалежності в Києві у 2013-2014 роках, згадали поіменно всіх Героїв Небесної Сотні, спільно виконали Державний Гімн України та хвилиною мовчання вшанували пам’ять полеглих. У заході лунали патріотичні вірші та пісні, переглядали відеосюжети, також була представлена документальна виставка «Небесна Сотня – Герої нашого часу».
    Майдан став символом боротьби, символом утвердження прагнень до європейських цінностей. І за цю боротьбу, за нашу з вами свободу й оновлення країни заплачено страшну ціну: своє життя віддали найкращі. І більшість із них – молодь. Ті, що тільки починали жити.
    Ті дні поділили історію України на «до» і «після». Для України це були критичні тижні, і водночас багато хто згадує ті моменти як найщасливіші тижні життя, коли було реальне відчуття свободи. Це була точка неповернення, і ми сподіваємося, що Україна ніколи більше не буде такою, як до Майдану. І нехай боротьба за цю свободу ще триває, але ми вистоїмо!

    Бібліотека філія с.Киданці

    Pic Pic

    15 лютого на історичному календарі – День вшанування учасників бойових дій на території інших держав і 30-а річниця виведення радянських військ з Афганістану.
    15 лютого 1989 року для багатьох став днем, коли закінчився відлік великих втрат людських життів. Тоді закрилася остання сторінка героїчного і трагічного літопису боїв.
    Афганістан… Він став синонімом людського лиха, справжнього пекла: палюче сонце зранку, спекотний вітер – афганець, пісок, що не дає дихати, і … завжди хочеться пити.
    Додому, після десятилітньої війни, поверталися ті, кому судилося пройти крізь афганське пекло і випробування під чужим небом, на чужій землі. Їм, посивілим у 20, вірилось і не вірилось, що вже все позаду…
    Не висихають очі матерів і батьків, які втратили своїх синів, які загинули на чужині такими ще молодими…
    Ніхто і ніщо не в змозі виміряти глибину людських трагедій, психологічних потрясінь, що спіткали людей, які пройшли такий складний життєвий шлях...
    У бібліотеці- філії с. Кретівці розкрита літературна виставка – спогад під назвою «Афганістан: біль душі і пам'ять серця» присвячена 30 - ти річчю виведення радянських військ з Афганістану..

    Бібліотека філія с.Кретівці

    Pic

    15 лютого на історичному календарі – День вшанування учасників бойових дій на території інших держав і 30-а річниця виведення радянських військ з Афганістану.
    15 лютого 1989 року для багатьох став днем, коли закінчився відлік великих втрат людських життів. Тоді закрилася остання сторінка героїчного і трагічного літопису боїв.
    Афганістан… Він став синонімом людського лиха, справжнього пекла: палюче сонце зранку, спекотний вітер – афганець, пісок, що не дає дихати, і … завжди хочеться пити.
    Додому, після десятилітньої війни, поверталися ті, кому судилося пройти крізь афганське пекло і випробування під чужим небом, на чужій землі. Їм, посивілим у 20, вірилось і не вірилось, що вже все позаду…
    Не висихають очі матерів і батьків, які втратили своїх синів, які загинули на чужині такими ще молодими…
    Ніхто і ніщо не в змозі виміряти глибину людських трагедій, психологічних потрясінь, що спіткали людей, які пройшли такий складний життєвий шлях...
    У бібліотеці- філії с. Кретівці розкрита літературна виставка – спогад під назвою «Афганістан: біль душі і пам'ять серця» присвячена 30 - ти річчю виведення радянських військ з Афганістану..

    Бібліотека філія с.Лози

    Pic Pic Pic

    Галаслива зграйка дітвори обступила бібліотекаря Лозівської книгозбірні Алла Косяк і, перебиваючи одне одного, спішать розказати їй всі свої новини. Любов цих дітей до хранительки світу книг непідробна, вони поспішають в бібліотеку одразу після школи з ранцями за плечима, і для цієї закоханої в свою справу жінки – це найбільша нагорода та визнання за її працю.
    Бібліотека-філія с. Лози є одним із кращих місць в селі, куди полюбляють ходити діти. Вони приходять сюди, щоб поспілкуватися, почитати книги, журнали, газети, помалювати, пограти в настільні ігри. Діти здійснюють захопливі подорожі сторінками книг українських та зарубіжних письменників, знайомляться з новими книжковими героями. Фантастичні подорожі літературних героїв викликають у дітлахів великий інтерес і бажання прочитати книжку. Однією з найактивніших користувачів книгозбірні, яка дуже любить читати є Чернявська Ліля.
    Бібліотекар Алла Косяк постійно в пошуку нових форм роботи з наймолодшими читачами. В планах сільського бібліотекаря та її читачів багато цікавого: калейдоскоп казок, пошук книжкових скарбів, подорож у країну кращих дитячих книг. Лозівська книгозбірня – це не лише місце, де можна прочитати чи взяти додому книги, це також центр громадського і культурного життя села.

    Бібліотека філія с.Кретівці

    Pic Pic Pic

    До дня Святого Валентина читачам нашої бібліотеки–філії с. Кретівці представлена книжкова виставка–інсталяція «Любові чарівна країна», яка знайомить зі всесвітньовідомими творами, поезією та піснями про найпрекрасніше почуття у цьому світі – Любов, з історією свята, тут можна знайти поради для створення подарунків та привітань.
    Бібліотекар познайомила присутніх з історією виникнення свята та традиціями святкування його в різних країнах світу.
    Напередодні Дня закоханих бібліотекарем книгозбірні був проведений майстер–клас по виготовленню об’ємної валентинки із салфеток.

    Бібліотека філія с.Лози

    Pic

    15 лютого святкуємо Стрітення Господа Ісуса Христа. В бібліотеці-філії с. Лози розгорнуто виставку книг та журналів та проведено огляд літератури «Свято Стрітення відзначаємо, весноньку закликаємо».
    Свято це в Україні шанували завжди. Селяни на Стрітення не працювали, зате уважно придивлялися до погоди, бо у цей день «лютий до березня в гості приїжджає», щоб «на Стрітення зимі з весною зустрітися». Вважалося: хто з них у цей день переборе, такою й буде погода до початку березня.

    Бібліотека філія с.Зарубинці

    Pic Pic Pic

    В історії становлення незалежності і соборності України особливе місце займає день 22 січня 1919 року, коли Директорія Української Народної Республіки проголосила Злуку всіх українських земель в єдину Українську державу. Саме цей день з′єднання Західноукраїнської Народної Республіки з Українською Народною Республікою прийнято відзначати як свято – День соборності України.
    До цієї значної події у бібліотеці-філії с. Зарубинці пройшов цикл заходів. Для учнів 5-9 класів було проведено годину державності «Величний день єднання». Школярі із зацікавленістю слухали історію виникнення свята, з якою їх ознайомила бібліотекар Наталя Цвях, жваво розмірковували про поняття соборності України, познайомилися з книжковою виставкою «Соборна мати Україна – одна для всіх, як оберіг», на якій представлена література, що висвітлює тернистий шлях України до соборності.
    У дошкільному закладі с. Зарубинці для вихованців старшої групи було проведена вікторина-гра «Моя країна – Україна». По закінченню заходу діти розмальовували прапор нашої Батьківщини. Такі заходи виховують у дітей почуття національної гідності, гордості за свою Батьківщину та народ, повагу до культурних цінностей та історії власного народу.

    Бібліотека філія с.Лози

    Pic Pic Pic

    8 лютого в бібліотеці-філії с. Лози для учнів 1-4кл. було проведено цікаву годину «Я і казка». Бібліотекар книгозбірні Алла Косяк читала дітям казки, а вони розмальовували казкових героїв даної казки.
    Казки в оригінальній, ненав’язливій формі вчать малечу, на прикладі казкових героїв культури поведінки, розрізняти добрі і негарні вчинки, бережне ставлення до всього, що нас оточує.
    Після читання казок вголос було емоційне обговорення, присутні ділилися враженням від почутого і обмірковували, як би вони вчинили на місці того чи іншого казкового героя.
    Невимушені подорожі у світ казки, знайомство з шедеврами літератури і мистецтва, інтелектуальний відпочинок з друзями – усе це залишить по собі не тільки нові знання та позитивні емоції, а й теплі спогади і гарний настрій. Можливо, ваші діти збережуть ці дорогоцінні враження на все життя. Чекаємо вас у бібліотеці!

    Бібліотека філія с.Синява

    Pic

    27 січня в клубі села Синява відбулась довгоочікувана громадою презентація дебютної книги Ольги Берник «Загублена надія синіх сіл».
    Ведуча та організатор заходу бібліотекар Синявської книгозбірні Надія Миронець ознайомила учасників заходу з основними моментами життя авторки та надала розгорнуту рецензію на книгу, яка за такий короткий час після її виходу з друку стала досить популярною.
    Ольга Берник розповіла присутнім про етапи написання книги. Висловила щиру подяку бібліотекарю Надії Миронець за надану їй інформацію про жителів села, письменнику Петро Сорока, який так рано пішов від нас у засвіти, за редагування книги та написання вступного слова до видання, зав. методично-бібліографічого відділу Збаразької централізованої бібліотечної системи Тамара Кульпа за сприяння у редагуванні книги.
    Протягом презентації звучали вірші про Україну у виконанні учнів Синявської ЗОШ. Своїм чудовим співом зачарували присутніх Адріанка Фігель та Роксолана Роля. Віктор Бартошинський Любов Качаловська, Станіслава Бартошинська, Марія Микитюк, Надія Курило, Тамара Кульпа у своїх виступах відмітили цінність даної книги для майбутнього покоління. Священник о. Василь поблагословив п. Ольгу на нові літературні звершення, адже усі жителі сіл Синява та Синягівка з нетерпінням чекають нових розповідей про їхні села та видатних людей якими багата наша Збаразька земля.

    Бібліотека філія с.Кретівці

    Pic

    29 січня 1918 року відбулася надзвичайно трагічна подія в українській історії – бій під Крутами, який набув для українського народу символічного значення, став легендою, прикладом героїзму і жертовності молодого покоління в боротьбі за незалежну Україну.
    29 січня 1918 року поблизу залізничної станції Крути, що розташована за 130 кілометрів на північний-схід від Києва, 300 курсантів військової школи, студентів і гімназистів прийняли на полі нерівний бій із майже 5-тисячною більшовицькою армією, рішуче відстоюючи право українського народу жити у власній державі.
    Бій тривав лише п’ять годин. У полон було захоплено і потім розстріляно 28 юнаків. Ціною свого життя юні герої зупинили наступ ворога на два дні.
    Уже в березні 1918 року, після підписання більшовиками Брестської мирної угоди і з поверненням уряду УНР до Києва, за рішенням Центральної Ради було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві. Тіла 28 вояків-студентів було перевезено до Києва.
    У бібліотеці – філії с. Кретівці представлена книжкова виставка-вшанування ” Пам‘яті Героїв Крут. Маленька станція Великої України”.
    Цей День назавжди залишиться світлим в нашій пам’яті. День подвигу та прикладу для майбутніх і нинішніх поколінь. День надії і любові до своєї вітчизни. День пам’яті Героїв Крут.

    Бібліотека філія с.Кретівці

    Pic

    22 січня 1919 року ввійшло до національного календаря,як велике державне свято - День Соборності України. Щороку в цей день український народ із вдячністю згадує тих героїв, які словом і ділом намагалися відродити незалежну соборну українську державу. Саме 22 січня 100 років тому - було проголошено Акт Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки. Офіційно ж в Україні День Соборності відзначають з 1999 року.
    Патріотичне виховання є одним з пріоритетних напрямків роботи нашої бібліотеки, тож 22 січня в День Соборності, в бібліотеці – філії с. Кретівці була розкрита книжкова виставка – спогад "На шляху до Соборності України" . Де було розкрито історію виникнення свята – Дня Соборності України, історичні факти про Україну, про видатних українців, про всеукраїнську акцію «живий ланцюг» між Києвом та Львовом, яка відбулася 21 січня 1990 року, як символ духовної єдності людей східних і західних земель України.

    Бібліотека філія с.Кретівці

    Pic

    Для мільйонів людей Різдвяні й новорічні свята — це час, який вони проводять разом з сім’єю і друзями, час відновлення тісних зв’язків. Чимало інших людей вважає ці свята часом, коли можна роздумувати про народження Ісуса Христа і про те, яку роль він відіграв у спасінні людства. Прийдешня низка новорічно-різдвяних свят – це відмінний привід для того, щоб урізноманітнити дозвілля. Є безліч способів розважити себе.
    Різдво – найдивовижніше і найулюбленіше свято в усьому світі. Його з нетерпінням чекають і дорослі і малі. Це свято приносить нам тепло і радість у кожну родину. Тішить своїм затишком, спокоєм та надіями на краще майбутнє. Різдво в Україні – одне з найважливіших свят у році, що має багатовікові традиції.
    А цикл релігійних зимових свят вважається чи не наймістичнішим з усіх. В цей період ворожать на майбутнє, вірять в прикмети, по-особливому вшановують тих, хто відійшов у вічність. Та найулюбленішим і найцікавішим, як для дітей, так і для дорослих, є свято Різдва Христового. До нього ретельно готуються заздалегідь. З періоду жнив, після закінчення збору урожаю, роблять Дідуха – головного атрибута Різдва. Збирають його з різних злакових видів культур: колосків жита, пшениці, вівса, проса, а також добавляють у сніп різні духмяні трави.
    Всі хто завітав в бібліотеку – філію с. Кретівці мав чудову можливість познайомитися з традиціями зимових свят: Нового року, Різдва Христового, Василя та Маланки та Водохреща. У нас всі змогли поповнити скарбничку традицій святкування цікавими ідеями і знайшли щось нове.
    Книжкова виставка «Дивосвіт різдвяних свят» проілюструвала, як святкували новорічно-різдвяні свята українці. Тут відвідувачі бібліотеки знайшли цікаві книги про звичаї та традиції українського народу в зимові свята.
    Бібліотекар провів бесіду «Добрі свята приходять у дім» із читачами, розповідаючи їм про історію Різдвяних свят і традиції святкування: народні обряди, тексти колядок та щедрівок, автентичний український одяг.
    Давні різдвяні традиції відроджуються сьогодні. У багатьох місцевостях України, у багатьох родинах урочисто відзначається Різдво, відбуваються колядування і щедрування. Тож хай різдвяні свята проходять в українських домівках весело і з любов’ю

    Бібліотека філія с.Тарасівка

    Pic

    Новий рік та Різдво – це саме ті свята, на які чекають люди незалежно від віку – від малечі до їх дідусів та бабусь.
    Щороку зав. клубом с. Тарасівка, Ярослав Гуменюк спільно із зав. бібліотеки Галина Папура напередодні проведення Новорічних свят проводять довгу, кропітку і складну роботу. Щоб організувати цю роботу, всім необхідно послідовно діяти за єдиним планом, долаючи один за одним всі етапи підготовки свята.
    Розпочинається робота заздалегідь, спочатку Ярослав Гуменюк спільно із Галиною Папурою пишуть сценарій, потім щовечора проводять репетицій, обирають музичний супровід, оформлюють святкову залу, вирішують багато інших питань, що потребують багато часу та зусиль.
    Кропітка підготовка до свята не була даремною. Цього року вже за традицією тарасівчани взяли участь у традиційному фестивалі-конкурсі вертепних дійств, колядників та щедрівників, що відбувається у м. Збараж. Яскраве різнобарв’я піснеспіву, в якому переплелися віншування, колядки, танці та вертеп, представили жителі с. Тарасівка, учасники фестивалю-конкурсу. Колядники також навідались і до добрих господарів, односельчан з вертепами, вітали з Різдвом Христовим. Обрядові пісні лунали у кожній хаті.
    Сотні років коляда іде Україною, живучи разом з її народом його мріями і надіями, сподіваючись на Боже благословення. Дай Боже усі вони збудуться і на нашій землі запанує мир, злагода і добро.
    Бібліотекар Галина Папура також гостинно запрошує у книгозбірню села Тарасівка переглянути новорічно-різдвяну інсталяцію «Сяйво чарівного свята!» та книжкову виставку – народознавчий круїз «Чарівний світ народних звичаїв». Книжкові викладки подарують безліч цікавої та корисної інформації про свята та нікого не залишать байдужими.