Новини і Події

інформація про життя Збаразької ЦБС


30 грудня 2015р.

Pic

В читальному залі Збаразької ЦБ розкрито книжкову виставку "Степан Бандера: життя, присвячене свободі" та проведено історичну годину до 107-ої річниці від дня народження Степана Бандери (01.01.2016р.).

28 грудня 2015р.

Pic

До різдвяних свят в центральній бібліотеці розкрито новорічно-книжкову інсталяцію "Понесися, колядко, простором, як веселої втіхи предтеча..."

17 грудня 2015р.

Pic Pic Pic

Година фантазії «Розмалюємо ялинку разом».
До Нового року залишилось 11 днів!
Розмалювати ялинку в Збаразьку центральну дитячу бібліотеку завітали гуртківці БДЮТ з гуртка "Народна творчість" з керівником Стельмащук Оксаною Ярославівною "наводити красу" новорічній гості. Багато дітей, користувачів бібліотеки, бере участь у годині фантазії. Вони поспішають розмалювати та причепурити ялинку до Нового року.
Ялиночка чекає на Вас в бібліотеці для дітей!

4 грудня 2015р.

Pic Pic

До центральних бібліотек м. Збараж завітали вихованці БДЮТ зі своїми наставниками Проценко О.В. (гурток «Юні екскурсоводи») та Гортинською Н.І. (гурток «Літературне краєзнавство»).
Заступник директора ЦБС по роботі з дітьми – Тетяна Огінська провела екскурсію приміщенням бібліотеки, ознайомила дітей з структурою бібліотеки для дітей, правилами користування бібліотекою. Діти переглянули книжкові виставки розкриті в бібліотеці та взяли участь в літературній вікторині.
В читальному залі центральної бібліотеки завідуюча відділом обслуговування користувачів Тетяна Стахів розповіла про роботу інформаційного центру з безкоштовним доступом до мережі Інтернет та ознайомила дітей з фотолітописом у трьох книгах "Майдан: Революція гідності".

30 листопада 2015р.

Pic

30 листопада - 180 років від дня народження Марка Твена(Семюела Клеменса)(1835-1910), американського письменника. Семюель Клеменс народився в багатодітній сім’ї крамаря. Змінив чимало професій, що дало йому великий матеріал для творчості. Був запеклим противником рабства у США. Клеменс, якого у світі знають передусім як дитячого письменника Марка Твена, овсім не планував писати для дітей. Однак «Пригоди Тома Сойєра» , як «Пригоди Гекельберрі Фіна»юні читачі сприйняли із захватом і цінують донині. Книжкову виставку присвячену ювілею письменника розкрито у відділі обслуговування учнів 5-9 класів бібліотеки для дітей.

23 листопада 2015р.

Pic Pic

Директор Збаразької ЦБС Бойко О.В. прийняла участь в обласному семінарі директорів централізованих бібліотечних систем на тему «Публічні бібліотеки Тернопільщини: стан та тенденції розвитку, який відбувся в Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці.
Обговорювалися питання:
• Фінансові аспекти управління діяльністю ЦБС.
• Організація роботи ЦБС в контексті стратегії розвитку бібліотечної справи в Україні до 2025 року.
• Публічні бібліотеки області: аналіз та планування діяльності.
• Бібліографічна діяльність центральної бібліотеки: зміст, форми, вимоги.
• Актуальні питання організації системи каталогів бібліотеки в умовах впровадження нових інформаційних технологій.
• Інтернет-середовище публічної бібліотеки.

20 листопада 2015р.

Pic

В залі музичної школи, відбулося відзначення Дня Гідності та Свободи, який підготували працівники Збаразької центральної бібліотеки. На заході були присутні родичі Героїв Небесної Сотні, Героїв України Устима Голоднюка та Назарія Войтовича, представники влади і громадськості. Розкрита книжкова виставка, ознайомила учасників заходу з унікальним виданням - книгою-трилогією "Майдан: Революція Гідності", та багатьма іншими книгами про Євромайдан і війну на Сході країни. Звучали пісні у виконанні Миколи Соснового, Віти Максим'юк, учнів з Будинку дитячої творчості. Піснею "Пливе кача", запаленими лампадками та хвилиною мовчання вшанували всіх загиблих героїв Збаражчини. Ведучі заходу - Тетяна Стахів та Оксана Корж.

19 листопада 2015р.

Pic

20 листопада – Всесвітній день дитини. Діти – це майбутнє людства; це покоління, яке житиме і творитиме історію в майбутньому. Дитинство завжди асоціюється з чимось світлим і радісним. Проте, на жаль, не всі діти можуть відчути смак дитинства. Одні діти народжуються невиліковно хворими, інші живуть без мами і тата. В деяких дітей немає домівки і вони змушені жити на вулиці. Аби люди не залишалися байдужими до цих проблем, і всі діти мали повноцінне дитинство, ООН у 1954 р. ухвалила щороку відзначати 20 листопада як Всесвітній день дитини. У відділі обслуговування дошкільників та учнів 1-4класів центральної дитячої бібліотеки розкрито книжкову виставку «Слідом за маленькою людиною» де відображено літературу щодо прав дітей.

18 листопада 2015р.

Pic

В читальному залі центральної бібліотеки розкрито книжкову виставку, присвячену Дню Гідності та Свободи, який відзначатимемо 21 листопада. На виставці представлено книгу-фотолітопис у трьох книгах "Майдан:Революція гідності", подаровану Володимиром Голоднюком, який отримав її від Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета. Серед інших видань : збірник понад сотні авторів "Літопис самовидців: Дев"ять місяців українського спротиву"; книжка блог-щоденник з Інтернету "Єлюди", який автор Крістіна Бердинських розпочала вести ще під час Євромайдану; антологія майданівських віршів "Небесна сотня" та поетика революції "Борітеся-поборете!"; головне розслідування подій Революції Гідності Соні Кошкіної "Майдан: Нерозказана історія" ; збірки сучасних українських письменників "Волонтери. Мобілізація добра" та " Євромайдан:Хроніка відчуттів" ; книга Андрія Куркова "Дневник Майдана"; синопсис історичних подій киянки Юлії Орлової "111 дней Майдана"; художні твори про події тих буремних днів та про війну на Сході країни.

10 листопада 2015р.

Pic Pic Pic

10 листопада 2015 року заступник директора ЦБС по роботі з дітьми Тетяна Огінська взяла участь у семінарі-практикумі «Діти і бібліотека: нове бачення в контексті розширення доступу користувачів до інформації» для завідувачів центральними районними та міськими бібліотеками для дітей, який відбувся в Тернопільській обласній бібліотеці для дітей . Відкрила обласний семінар директор Тернопільської обласної бібліотеки для дітей Надія Новіцька. В своєму виступі «Бібліотека для дітей в контексті вимог сьогодення» вона окреслила сучасні реалії роботи книгозбірень для дітей в умовах реформування та в контексті Стратегії розвитку культури України. Заступник директора з наукової роботи Надія Чайківська надала змістовну та актуальну консультацію на тему «Національно-патріотичне виховання дітей: сучасні тенденції та пріоритети».

В рамках семінару з консультацією щодо «Розмаїття бібліотечних інновацій, спрямованих на задоволення потреб користувачів-дітей в сучасних умовах» виступила завідувачка науково-методичного відділу Тетяна Хованець. Схвальну оцінку присутніх одержав аналіз «Блогів як міні-сайтів для висвітлення інформації книгозбірні» на прикладі центральних бібліотек для дітей Тернопільщини, який провела завідувачка сектору інформаційних технологій та електронних ресурсів Оксана Мотрук.

Родзинкою семінару стала презентація книги нашої землячки, громадської діячки, письменниці та поетеси Іванни Омелянівни Блажкевич «Українець я малий» видавництва «Джура». Ведуча заходу, головний бібліограф ТОБД, Марія Колопенюк розповіла цікаві уривки зі спогадів оточуючої інтелігенції письменниці та внучки Іванни Омелянівни. Запрошена гостя, лауреат премії ім. І. Блажкевич Тамара Ткачук-Гнатович поділилась своєю історією становлення як поетеси та розповіла про відчуття, які її охопили після нагородження почесною премією нашої землячки. Директор видавництва «Джура» Василь Ванчура відкрив присутнім секрет, що саме спонукало його видати книжечку «Українець я малий» та привідкрив завісу про серію краєзнавчих видань «Для маленьких сонечок», до якої входить презентована збірка.

Логічним завершенням семінару стало підведення підсумків огляду-конкурсу «Краща книжкова виставка в бібліотеках для дітей Тернопільської області».

Pic Pic Pic

10 листопада 2015р.

10 листопада відзначив ювілей член Національної Спілки письменників та журналістів України, поет, літературознавець, публіцист, редактор – Володимир Ярославович Кравчук. З цієї нагоди працівники Збаразької центральної бібліотеки для дітей створили віртуальну книжкову виставку «Дідусь Медоборій»
ПЕРЕГЛЯНУТИ

10 листопада 2015р.

Pic

З нагоди 55-ти річного ювілею поета Володимира Кравчука було проведено літературну мозаїку та розкрито книжкову виставку «Супроти бурі мушу вперто йти».

9 листопада 2015р.

Pic Pic

Щорічно 9 листопада (день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця) у нашій країнні відзначається День української писемності та мови.
В листопаді 1997 р. був виданий указ Президента України "Про День української писемності та мови", за ініціативою Всеукраїнськолго товариства "Просвіта" ім. Т.Шевченка.
Українська мова й писемність — це здобуток культури і духовної діяльності українського народу. В ній і мудрість віків, і пам'ять народу, і щирість душі. З нагоди Дня української писемності та мови у відділі обслуговування учнів 5-9 класів розкрито книжкову виставку «Мови чисте джерело», проведено поетичну мережку «Мовні перлинки для кожної дитинки» з учнями 1-4 класів.

5 листопада 2015р.

Pic

У Тернопільській обласній бібліотеці для молоді відбувся навчально-методичний семінар «Бібліотека й молодь: ідеї, майстерність, творчість». В межах програми учасники семінару ознайомилися з рядом цікавих тем, зустрілись з письменником Петром Сорокою, відвідали етно-бібліотеку

1 листопада 2015р.

Pic

В читальному залі центральної бібліотеки розкрито книжкову виставку, присвячену 97-ій річниці ЗУНР «ЗУНР – втілення ідей самостійності і соборності України».

30 жовтня 2015р.

Pic Pic

Хеловін — одне з найдавніших свят, хоча й нове для українців. Свято Хеловін відзначають в ніч з 31 жовтня на 1 листопада.
По всій Європі в цю ніч відзначали перехід до зими. Вважалося, що в цей час душі померлих відвідують свої колишні будинки, щоб погрітися біля вогню. Вони бродять навколо, забираючи їжу у решти членів сім'ї. Разом з ними були й інші темні сили: демони, домовики, відьми. Вся нечиста сила спускається на землю. Традиційно Хеловін відзначають зі страшними історіями та легендами про духів, чаклунів, відьом і всяку іншу нечисть.
30 жовтня юні читачі, завітавши в бібліотеку для дітей, ознайомились з книжковою виставкою «Сміливим боягузам», на якій представлена література містичного жанру..

27 жовтня 2015р.

Pic Pic

В центральній бібліотеці відбулося засідання секції Малої Академії Наук "Українська література" Збаразького відділення.Вчитель Стасюк Наталя Янівна та учні ЗОШ №2 отримали консультацію про підбір тем та наявність літератури для написання наукових робіт, а також отримали бібліографічну довідку про користування каталогами в бібліотеках.Учні переглянули книжкові виставки і переглянули книгу-фотоальбом "Майдан: Революція Гідності", подаровану бібліотеці батьком Героя України, Героя Небесної сотні Устима Голоднюка.

27 жовтня 2015р.

Pic

З ЮВІЛЕЄМ БІБІЛІОТЕКИзавантажити

23 жовтня 2015р.

Pic

В Органному залі Збаразького замку відбулися наукові читання "Краєзнавство Збаражчини: постаті, дослідження і видання", присвячені 100-річчю від дня народження Анатолія Павловича Малевича, Почесного краєзнавця України. На заході були присутні : дружина Зіновія Павлівна, син Юрій, члени родини, друзі, священники, науковці, інтелігенція району та області. Завідувачка відділу обслуговування Збаразької ЦБ Стахів Тетяна виступила із доповіддю "Життєвий і громадський шлях А.П. Малевича", який супроводжувався віртуальною книжковою виставкою.

21 жовтня 2015р.

Відділом ІТ Збаразької ЦБС створено віртуальну книжкову виставку "Літописець рідного краю" до 100-річчя краєзнавця А.П. Малевича.
ПЕРЕГЛЯНУТИ

15 жовтня 2015р.

Pic Pic

До Збаразької центральної бібліотеки завітали письменники Тернопільщини: Володимир Кравчук, Володимир Барна, Іван Полевий та кандидат у депутати Любомир Балук. Письменники поділились з присутніми своєю творчістю та подарували книги для читачів бібліотеки.

14 жовтня 2015р.

Pic

В читальному залі ЦБ проведено історико-патріотичну палітру
"І проступить на шибі Богородиці лик,
Й наші душі козацькі злетяться й зберуться всі разом",
присвячену Дню Захисника України та святу Покрови (14.10) і розкрито книжкову виставку.

30 вересня 2015р.

Pic Pic Pic

У день професійного свята, бібліотекарі Збаражчини пройшли Хресною Дорогою до Спасо-Преображеньської церкви – однієї з найдавніших пам’яток архітектури. Відвідали ялинки, які посаджено на честь Героїв України, милувались горами Медоборами.

19 вересня 2015р.

Pic

В читальному залі ЦБ розкрито книжкову виставку та проведено літературну ікебану під назвою "Дирегент інтелектуальної прози" (до 55-річчя від дня народження Оксани Забужко).

17 вересня 2015р.

Pic Pic

В Збаразькій загальноосвітній школі №1 в 1-4 класах на уроках звитяги відбулося представлення фотолітопису у трьох книгах "Майдан:Революція гідності", який провела заступник директора Збаразької ЦБС по роботі з дітьми Тетяна Огінська. Цей цінний подарунок центральній бібліотеці зробив батько Героя України, Героя Небесної сотні Устима Голоднюка - Володимир Голоднюк. Книгу він отримав від Святійшого Патріарха Київського і всієї Русі-України Філарета.

переглянути фотозвіт

15 вересня 2015р.

Pic
До 100-річчя від дня народження Анатолія Малевича
(21.10.1915—9.06.1997)

На нашому сайті розміщено оцифровані праці краєзнавця.

переглянути

4 вересня 2015р.

Pic Pic

В читальному залі ЦБ розкрито книжкові виставки:
"Тіні забутих предків" присвячену 50-річчю фільму.
"Квіти на могилу" 30-річчю з дня загибелі Василя Стуса.

2 вересня 2015р.

В межах планової наради бібліотечних працівників, в читальному залі центральної районної бібліотеки відбулася визначна подія - фонд поповнився унікальним виданням - фотолітописом у трьох книгах "Майдан:Революція гідності". Цінний подарунок зробив батько Героя України, Героя Небесної сотні Устима Голоднюка Володимир Голоднюк, який розповів, що книгу отримав від Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета.

Pic

Вересень 2015р.

Pic

В читальному залі ЦБ розкрито книжкову виставку "Винахід, що сколихнув Світ", присвячену 115-річчю від дня народження Олександра Смакули

Серпень 2015р.

Pic

Напередодні 24-ої річниці Незалежності України, в читальному залі ЦБ розкрито книжкову виставку, "До гурту, браття,ближче до вогню, поділимо на всіх одну хлібину."

2 серпня 2015р.

Pic Pic Pic

В читальному залі Збаразької ЦБ відбулася презентація книги Неоніли Крем'янчанки "РАБІВ ДО РАЮ НЕ ПУСКАЮТЬ"

переглянути

1 серпня 2015р.

Pic

До 80-річчя В.Кіріндася: поета, публіциста, почесного громадянина міста Збараж розкрито книжкову висавку "Маю день, маю мить, маю слово собі на остачу"
Пропонуємо вашій увазі переглянути віртуальну виставку, присвячену 80-річчю поета

переглянути

1 серпня 2015р.

Всеукраїнський фестиваль лемківської культури «Дзвони Лемківщини» традиційно відзначають у перші серпневі вихідні в урочищі Бичова, що на Монастирищині Тернопільської області. Цьогоріч Збаразька централізована бібліотечна система, яку представляли – директор Збаразької ЦБС Бойко О.В. та заступник директора по роботі з дітьми Огінська Т.Г., вперше прийняла участь у фестивалі.

Бібліотекарі ознайомили учасників дійства з книгами про історію Збаража та Збаразького району, а також представили краєзнавчі видання методично-бібліографічного відділу Збаразької ЦБС.
Pic Pic Pic

23 липня 2015р.

В читальному залі центральної бібліотеки провели ВЕБІНАР на тему:"Децентралізація. Перші підсумки та завдання на найближчу перспективу".

На якій було обговорено питання:
Для чого потрібна децентралізація і яким чином її реалізувати і Україні. Добровільне об’єднання громад. Для чого громадам об’єднуватися. Що таке спроможна громада. Які ресурси та повноваження отримають консолідовані громади, як формуватиметься місцевий бюджет. Офіси реформ. Хто їх створив і як вони працюють. Що таке перспективний план формування територій громад. Що потрібно, щоб втілити цей план в життя. Як держава стимулюватиме і підтримуватиме громади, які об’єднаються. Хто гальмує або чинить супротив децентралізаційним реформам. Що зміниться у житті простих громадян, жителів сіл, селищ, сіл, після формування спроможних громад.

переглянути

22 липня 2015р.

Pic

В читальному залі центральної бібліотеки розкрито книжкову виставку, присвячену Року Андрея Шептицького в Україні, та 150-ій річниці від дня його народження (29.07) "Великий серцем, могутній душею"

16 липня 2015р.

В читальному залі центральної бібліотеки провели історичну годину "ПРОВІСНИК СОВОБОДИ, ІСТОРИЧНИЙ ДОКУМЕНТ" присвячену 25-ій річниці з дня прийняття Декларації про державний суверенітет України, та розкрито книжкову виставку.

Pic

30 червня 2015р.

Працівники центральних бібліотек приймали участь у Святкуванні 19-ої річниці з Дня Конституції України та Дня Молоді. В читальному залі центральної бібліотеки розкрито книжкову виставку: "Конституція України: відлік нової доби".

Pic

22 червня 2015р.

Pic

Виповнилось 74 роки від нападу Німеччини на СРСР. У Другій світовій війні українці понесли людські втрати більше, ніж Великобританія, Канада, США і Франція разом узяті. Загальні втрати України в цій війні оцінюються в 8-10 мільйонів життів як серед військових, так і серед цивільного населення. Таким наслідком виявилося зіткнення двох тоталітарних режимів.
З нагоди Дня скорботи і вшанування пам'яті жертв війни, який відзначається цього дня голова Збаразької РДА Анатолій Качка, працівники центральних бібліотек м.Збараж, відділу культури поклали квіти до Меморіалу слави воїнам, полеглим у німецько-радянській війні та вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання.

11 червня 2015р.

Pic
Найкраща нагорода – визнання результатів роботи

Відбулась сесія Тернопільської обласної ради народних депутатів, на якій розглянули ряд питань та підбили підсумки акції «Українську книгу – Донбасу!».

Відзначаючи активність роботи Збаразької ЦБС, голова обласної ради В.Хомінець вручив грамоту директору бібліотечної системи О.Бойко: «… за усвідомлення громадянського обов’язку щодо поширення духовних висот українства, збір та передачу україномовних видань для дітей і молоді Сходу України».

Дирекція Збаразької ЦБС щиро дякує усім учасникам акції, зокрема Пришляк Ярославі Касьянівні, громаді села Добриводи, бібліотекарям та користувачам системи, школярам та вчителям загальноосвітніх шкіл району за благодійність та підтримку!

4 червня 2015р.

Pic Pic Pic

У Збаразькій центральній дитячій бібліотеці відбулась зустріч письменниці Олени Рутецької з учнями другого, третього класів ЗОШ І-ІІІ ст. №1, та презентація її першої дитячої книги «Онучата-маківчата».
Під час зустрічі О. Рутецька поділилась спогадами про своє дитинство, розповіла про написання книги. Діти декламували вірші з доробку письменниці. Наймолодша учасниця зустрічі – п’ятирічна Олександра Світлична виконала дитячу пісню про букварик.
Діти із великим задоволення спілкувалися з письменницею.
На зустрічі була присутня Равлик Марія Володимирівна, колишній завуч початкових класів ЗОШ І-ІІІ ст. №1, яка розповіла про історію її дружби з Оленою Рутецькою.
Вчитель 2-А класу – Флінта Наталія Володимирівна подякувала бібліотекарям за цікавий та пізнавальний захід. Також вона відзначила, що дитяча книга це «маленький світ» наших дітей, джерело людської мудрості, пізнання навколишнього світу.

переглянути

3 червня 2015р.

Ввідбулася чергова нарада бібліотечних працівників району. Перед присутніми виступила директор ЦБС Оксана Бойко, яка націлила бібліотекарів на організацію відзначення календарних і ювілейних дат на поточний місяці.
Бібліотекарі розповіли про проведену роботу у травні, окремі матеріали було надруковано в газеті «Народне слово».
Завідувач методично-бібліографічного відділу ЦБС Тамара Кульпа, яка приймала участь в роботі обласної школи методиста на тему: «Роль методиста в запровадженні змін у діяльності бібліотек», яка відбулася 25 травня в ТОУНБ, висвітлила питання, які піднімалися під час її проведення.
Цікавими були презентації діяльності методичних служб ЦБС області. 18 завідувачів не тільки провели інформаційний обмін, а й розповіли про проблеми в роботі філій ЦБС.
Прикро було констатувати, що в Збаражі районна влада приділяє найбільшу «увагу» бібліотечним закладам в плані їх закриття. Загальновідомим є факт про рішення сесії районної ради щодо закриття 7 бібліотек на Збаражчині (про це інформувалося на сторінках газети «Народне слово»). Для порівняння – протягом 2012-2013 років в області скорочено лише 3 бібліотеки, в 2014-му – жодної. То ж постає запитання, чи доцільно це робити зараз, коли вся країна в очікувані адміністративно-територіальної реформи, напередодні реформування бібліотечної галузі?
Pic Pic Pic

29 травня 2015р.

Працівники бібліотеки для дітей провели рекламну акцію «Бібліотека в твоєму місті». Під час акції проведено опитування «Як пройти до бібліотеки?». За правильні відповіді діти отримали солодкі подарунки. Тим, хто не знав де знаходиться бібліотека, бібліотекарі роздавали візитки із запрошенням у книгозбірню. Батькам була запропонована брошура «Діти і книга: як привчити дитину читати і навіщо»(поради турботливим батькам).
Pic Pic Pic

25 травня 2015р.

Працівники Збаразької ЦБ підготували та провели музично-патріотичну палітру присвячену Деню Героїв України. Вшанування пам'яті відбулося біля меморіалу Борцям за волю України, де у братській могилі захоронено останки 24 патріотів, закатованих працівниками НКВС.
У заході активну участь прийняли хор Братства ОУН-УПА та ансамбль РБК.
ПЕРЕГЛЯНУТИ

21 травня 2015р.

День вишиванки відзначається з 2008 року. Щорічно до цієї акції долучається дедалі більше людей. У рамках святку-вання Дня української вишиванки бібліотекарі та читачі бібліотек Збаразького району одягли вишиванки, які є оберегом, символом краси, молодості і, передусім, генетичним кодом українця.
ПЕРЕГЛЯНУТИ

Травнь 2015р.

Pic

Українська книга – гуманна зброя патріотів

Відповідно до розпорядження голови Тернопільської обласної ради від 31 березня 2015 року №47 та з метою популяризації української книги, сприяння патріотичному вихованню з 1 по 31 квітня 2015 року проводилась благодійна акція зі збору україномовних книг для дітей та молоді Сходу України «Українську книгу – Донбасу!». Збаразька ЦБС, яка неодноразово долучалась до благодійних акцій, підтримала ініціативу голови обласної ради. Збір україномовних книг для дітей та молоді Сходу України проводився в усіх бібліотеках району. До книгозбірень принесли 452 книги, серед них – художня, довідкова література, видання з історії України, зарубіжна література, книги українських класиків. Зібрана література передана координатору акції – Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці, звідки вона буде розподілена у дитячі садочки, школи та інші навчальні заклади Донеччини та Луганщини. Щиро дякуємо учасникам акції за благодійність та підтримку! Сподіваємося, що книги зіграють важливу роль у вихованні майбутніх патріотів України.

14 травня 2015р.

Pic

В читальному залі Збаразької ЦБ розкрито книжкову виставку-персоналію "Для України жити я у серці мрію", присвячену 90-річчю від ня народження Ярослави Стецько, та представлено папку-досьє з матеріалами про її життя та діяльність.

12 травня 2015р.

Pic

До дня матері для молодших школярів бібліотеки для дітей розкрито книжкову виставку «Серце у матері – чиста криниця, Можна із неї водиці напиться», та проведено годину спілкування «Все до серденька матері горнеться»

7 травня 2015р.

Pic

В читальному залі Збаразької ЦБ розкрито книжкову виставку присвячену 70-річчю Перемоги "Бентежить пам'ять спогади Перемоги".

6 травня 2015р.

Pic

У відділі обслуговування учнів 5-9 класів оформлено тематичну полицю «Війна без права забуття».

6 травня 2015р.

Бібліотечна палітра

Бібліотека і національно-патріотичне
та духовне становлення молоді

Під такою назвою було проведено семінар бібліотечних працівників Збаразької ЦБС.

У формуванні національно-патріотичної самосвідомості юнаків і дівчат, вихованні поваги до історії, традицій свого краю, дбайливе ставлення до його природи, пам’яток важлива роль належить бібліотекам.

Нині гостро постало питання патріотичного виховання в Україні і навіть не питання, а виникла нагальна потреба. Адже всі ми бачимо наслідок формального, а часом і халатного ставлення до патріотизму. Тому настав час відповідально поставитись до національно-патріотичного становлення молоді. Ми маємо чітко усвідомити, що порожнеча в мізках і душі заповнюється чужими ідеями і цінностями так само, як на незасіяному полі проростає бур’ян. А щоб позбутись його, треба докласти неабияких зусиль.

Революція Гідності, жертовні подвиги Героїв Небесної Сотні, події, які нині переживає український народ ще раз засвідчили, що проголошена у 1991 р. державна незалежність потребує постійного захисту, забезпечення національно-патріотичного та військово-патріотичного, духовного становлення дітей та молоді.

Семінар бібліотечних працівників відкрила директор ЦБС Оксана Бойко, яка виступила з доповіддю «Шляхи покращення роботи бібліотек на допомогу національно-патріотичному та духовному становленні молоді». Про місце і роль бібліотеки в популяризації літератури в даному напрямку вела мову завідувач методично-бібліографічного відділу ЦБС.

«Забезпечення інформаційних потреб молоді з питань національно-патріотичного та духовного виховання» - тема консультації провідного бібліографа ЦБС Наталії Сенчишин.

Методичне знайомство: «Можливості сільської бібліотеки в інформаційному просторі сучасності» включало перегляд сайтів бібліотек України з обговоренням кращого досвіду бібліотечного обслуговування молоді. Жваво, з участю сільських бібліотекарів району, пройшло ділове спілкування «Бібліотека і користувач молодь: сучасний погляд, практичний досвід обслуговування, проблеми, нові підходи».

Відрадно, що бібліотеки Збаражчини включились в благодійну акцію зі збору україномовних книг для дітей та молоді сходу України «Українську книгу – Донбасу!» і зібрали найбільшу кількість книг серед районів ЦБС Тернопільської області.

На семінар було намічено основні завдання в роботі бібліотек, які сприятимуть поглибленню активної громадянської позиції молоді, підвищенню її творчого потенціалу, росту самосвідомості і національної гордості.

Pic Pic Pic

23 квітня 2015р.

Pic

В читальному залі Збаразької ЦБ розкрито книжкову виставку "Заплакав одинокий журавель", присвячену 29-ій річниці аварії на Чорнобильській АЕС.

10 квітня 2015р.

Pic Pic

Працівники ЦБ організували флеш-моб "Правічні символи галицьких писанок", та розкрито книжкову виставку "Наповни груди Великоднім світлом".

9 квітня 2015р.

Pic

Розкрито книжкову виставку-екскурс «Веселковий світ писанки» в читальному залі бібліотеки для дітей

2 квітня 2015р.

У м. Збараж 2 квітня 2015 року пройшов передсвятковий Великодній ярмарок на допомогу воїнам АТО, який організували Центр волонтерської допомоги при ГО «Наша громадська справа» та ГО «Максимівська ініціатива».
Бібліотека-філія села Травневе долучилась до акції. Її бібліотекар, Наталя Кузіна, представляла громаду села разом із односельчанами, які напекли різних смаколиків для реалізації на ярмарку. Виручені кошти передали волонтерам на допомогу нашим хлопцям, які перебувають у зоні АТО.
Громада села та сільська бібліотека ніколи не стояли осторонь подій в нашій державі, так нещодавно вони передали воїнам на схід України сушені набори борщів, які приготували власноруч.
ПЕРЕГЛЯНУТИ
Pic Pic Pic

1 квітня 2015р.

Pic

Працівники бібліотеки взяли учать у відкритті виставки церковного одягу з нагоди римо-католицького Великодня, що проходила у Замку князів Збаразьких.

1 квітня 2015р.

Відбулась чергова виробнича нарада бібліотечних працівників району на якій обговорювалось питання бібліотечного обслуговування у сучасному контексті.

БЛАГОДІЙНА АКЦІЯ

УКРАЇНСЬКУ КНИГУ - ДОНБАСУ

З метою популяризації української книги, сприяння патріотичному вихованню з 1 по 31 квітня 2015 року проводиться благодійна акція зі збору україномовних книг для дітей та молоді Сходу України. Збір літератури проводиться в Збаразькій ЦБ. За довідками звертатись по тел.: 2-22-01.
Зібрана література буде передана у дитячі садки, школи та інші заклади Донеччини та Луганщини

30 березня 2015р.

Заступник директора Збаразької ЦБС по роботі з дітьми Тетяна Огінська та провідний методист методично-бібліографічного відділу Вікторія Радовська, пройшли конкурсний відбір на тренінг «Практична медіаграмотність», який відбувся за сприяння програми «Бібліоміст» та Академії Української Преси 27-28 березня 2015 року місті Львів. Наші працівники були одними з кращих фахівців серед 18 інших учасників з Тернопільської, Львівської, Івано-Франківської, Закарпатської, Чернівецької областей. Викладачі тренінгу: Гуменюк Людмила, директор Центру медіареформ, магістр політичної комунікації Шефілдського університету; Потапова Валентина – медіа педагог,заступник керівника центру громадянської освіти «Альменда», колишній викладач кафедри історії соціально-гуманітарного факультету Кримського гуманітарного університету; Волошенюк Оксана, директор Академії Української Преси, провідний мистецтвознавець відділу кіно та телебачення ІМФЄ ім. М.Рильського, максимально доступно та цікаво розкрили питання практичної медіаграмотності сучасної України. Учасникам цікаво було дізнатись що кому належить на медіаринку України, які стандарти подання інформації, як перевірити її достовірність та неупередженість. Найцікавіша доповідь тренерів: «Інформаційні війни: як врятуватися від пропаганди, або чому вдається маніпулювати громадською свідомістю» спровокувала дискусію між учасниками тренінгу. Теоретичні знання, набуті під час навчання, закріплювались практичними вправами: «Знайди першоджерело повідомлення (власника медіа)», «Аналіз та систематизація методів та прийомів впливу на масову свідомість», «Основи критичного мислення як попередження від впливу пропаганди та маніпуляції в мас-медіа», «Як сьогодні просувати медіаграмотність у бібліотеці». У центральних бібліотеках м. Збараж наші фахівці поділяться з Вами отриманими навичками протистояння інформаційним атакам та регулюванню інформаційних потоків, навчать виділяти деякі психологічні аспекти пропаганди і соціальної реклами: переконання, навіювання, зараження, наслідування і, як наслідок, маніпуляція масовою свідомістю. Бібліотекарі допоможуть в опануванні навичок аналізу текстів з проблем інформаційного протиборства, складання текстів у жанрі соціального піару, розвинуть здатність до критики та самокритики. Навчать застосовувати критичне мислення при роботі з інформацією. Наразі можна отримати індивідуальні консультації. В найближчих планах розробка тренінгу для груп користувачів. Збаразька ЦБС в подарунок отримала від АПУ два примірники книги Ш. Рус-Моль «Журналістика» та «Український медіаландшафт: аналітичний звіт», за ред. В. Іванова. Один примірник книг бібліотека дарує редакції газети «Народне слово». Pic Pic Pic

19 березня 2015р.

Pic

в читальному залі ЦБ проведено поетичний вернісаж "Я дерево, я сніг, я все, що я люблю...", до 85 річчя від дня народження Л.Костенко, та розкрито книжкову виставку

17 березня 2015р.

Pic

у м.Збараж 17.03.2015р. була оголошена загальноміська толока. Ініціативу місцевої влади підтримали працівники центральних бібліотек міста, які є не тільки гарними фахівцями своєї справи, а й чудовим дружнім колективом.

переглянути

13 березня 2015р.

Pic

в читальному залі ЦБ розкрито книжкову виставку "Патріарх української сучасної літератури", присвячену 55-річчю від дня народження Ю.Андруховича.

10 березня 2015р.

Pic

в бібліотеці для дітей розкрито книжкову виставку для учнів 1-4 класів "Кобзарем ми його звемо" та проведено голосні читання "Прочитаймо рідне слово із сторінки "Кобзаря"
Відеозвіт кращих учасників голосних читань можна переглянути на сайті YouTube.

переглянути

10 березня 2015р.

Pic

Працівники ЦБ під час вшанування 200-річчю від дня народження М.Вербицького, та 150-річчю з дня перешого виконання Гімну України, що відбулось в Збаразькій музичній школі розкрили книжкову виставку.

6 березня 2015р.

Pic

під час урочистостей присвячених 201-ій річниці від дня народження Т.Г.Шевченка працівники ЦБ розкрили книжкову виставку: "До нього йдуть і йдуть народи, ідуть віки, роки, щодня, як до провісника свободи, як до святкового джерела"

4 березня 2015р.

Pic Pic

В читальному залі відбулася виробнича нарада працівників сільських бібліотек-філій ЦБС, під час якої розглянуто ряд організаційно-виробничих питань та представлено увазі бібліотекарів бібліографічний посібник "Зима, що нас змінила..."

4 березня 2015р.

Pic

Бібліотекарі ЦБ під час проведення круглого столу на тему покращення туристичного обслуговування у НЗ "Замки Тернопілля", що вібулася 4 березня 2015 року представили книжкову виставку: "У леті сивих літ благословенний і до нині, Збараже мій"

27 лютого 2015р.

Працівники Збаразької ЦБС підготували та провели презентацію рекомендаційно-бібліографічного посібника «Зима, що нас змінила…», яка відбулась в Збаразькій загальноосвітній школі № 2 ім. І.Франка

ПЕРЕГЛЯНУТИ

Pic Pic

24 лютого 2015р.

Pic

В читальному залі відбувся день бібліографії, присвячений 140-річчю від дня народження Уласа Самчука, та розкрито книжкову виставку "Черпаю слово з Самчукової книжки"

23 лютого 2015р.

в читальному залі бібліотеки для дітей проведено поетичну мережку "Мово рідна, живи в ріднім домі".

20 лютого 2015р.

Pic

Розкрито книжкову виставку "Наша мова калинова" для учнів 1-4 класів.

19 лютого 2015р.

Валеохвилинку "Сто порад для здоров'я" проведено з учнями 1-4 класів дитячої бібліотеки

18 лютого 2015р.

Pic

в читальному залі центральної бібліотеки розкрито книжкову виставку "ЯНГОЛИ ІНСТИТУТСЬКОЇ" присвячену до річниці трагічних подій на Майдані.
Працівники бібліотеки приймали участь в поминальній панахиді та заходах по вшануванню пам'яті Героїв Небесної сотні, Героїв України Устима Голоднюка та Назарія Войтовича.

детальніше

13 лютого 2015р.

Працівники бібліотеки приймали участь у вшануванні 26-ої річниці з дня виведення військ з Афганістану. В читальному залі бібліотеки розкрито книжкову виставку "Недописаний лист до матері"
Pic Pic Pic

9 лютого 2015р.

Pic

Методично-бібліографічний відділ видав рекомендаційно-бібліографічний посібник "Зима, що нас змінила".
Посібник присвячений річниці загибелі наших земляків Устима Голоднюка та Назарія Войтовича під час Революції Гідності (листопад 2013-лютий 2014 рр.). Вони назавжди залишаться у наших серцях молодими мужніми патріотами, які хотіли змінити свою Батьківщину.
Дане видання розраховане на широке коло читачів та усіх хто цікавиться історією нашої держави.

Завантажити

2 лютого 2015р.

Pic Pic

Тематичні книжкові виставки "Книги - ювіляри 2015" розкрито в читальному залі та віділлі обслуговування учнів 1-4 класів бібліотеки для дітей.

29 січня 2015р.

в читальному залі бібліотеки для дітей розкрито тематичну полицю «На Аскольдовій могилі поховали їх…» з нагоди дня пам’яті героїв Крут.

27 січня 2015р.

в центральній бібліотеці проведено годину пам'яті для молоді "Аушвіц: памятник жертвам голокосту", присвячену Міжнородному дню голокосту.

27 січня 2015р.

Pic Pic

100 років тому, 27 січня 1915 року, народився один із найвідоміших у світі галицьких митців ХХ століття Яків Гніздовський, славетний українець, який працював у двох видах образотворчого мистецтва: малярстві й графіці. В обох цих видах він виявив себе з найкращого боку в різних жанрах: портреті, пейзажі, натюрморті, іконі, побутовому жанрі, екслібрисі, книжковій ілюстрації, прикладній графіці. Малярськими і графічними техніками володів досконало. На Тернопільщині 2015 рік оголошено роком Якова Гніздовського. Дізнатися про життєвий та творчий шлях майстра учні 5-9 класів могли під час бесіди «Мереживна творчість Якова Гніздовського » з циклу «Українці в світі»;

22 січня 2015р.

Pic

До дня Соборності України в читальному залі Збаразької центральної районної бібліотеки розкрито книжкову виставку

детальніше

14 січня 2015р.

в читальному залі бібліотеки для дітей проведено годину поезії: «Його душа світилася зорею…»(до 80-річчя від дня народження Василя Симоненка);

8 січня 2015р.

В читальному залі центральної бібліотеки проведено поетичний вернісаж "Упаду я зорею, мій вічний народе, на трагічний і довгий Чумацький твій шлях" (8.01 - 80р. від д.н. В Симоненка)

5 січня 2015р.

Pic

у відділі обслуговування учнів 1-4 класів розкрито книжкову виставку: «Зірка ясна засіяла –освітила небеса»;