Pic Pic Pic Pic



Новини і Події

Інформація про життя Публічної бібліотеки Збаразької міської ради та Дитячої бібліотеки в 2023 році


ПЕРЕЙТИ ДО НОВИН БІБЛІОТЕК-ФІЛІЙ


16 Грудня 2023р. Збаразька ДБ.

Pic Pic

Давнє українське мистецтво вирізання з білого або кольорового паперу це - витинанки.
Рослинні або геометричні орнаменти, сніжинки, квіточки, зірочки, янголи, зображення тварин та людей, різні сюжети, символи - це далеко не все, що можна вирізати з білого або кольорового паперу.
Ми ж з учасниками програми "EOP. Kids. Ukraine" для дітей 7-10 років за методикою Worldwide Orphans на черговому занятті витинали сніжинки. А ще читали оповідання "Катрусині витинанки" з книжки Зірки Мензатюк "Катрусині скарби". Робили руханку та смакували печивом.
Мирних нам зимових днів.

11 Грудня 2023р. Збаразька ДБ.

Pic Pic

Ддо Публічна бібліотека Збаразької міської ради завітали пластуни «Станиця Пласт Збараж» у супроводі Наталя Лукаш, Мирослава Колтонюк та Олени Цвях,щоб ознайомитись з виставкою робіт учасників проєкту "Арт-терапія для Захисників та волонтерів "#НАЦІЯ_НЕСКОРЕНИХ". Діти переглянули картини, які були намальовані Захисниками України в стінах нашої центральної лікарні, де військові проходили реабілітацію після поранень. Окрім картин, на виставці представлені й роботи талановитих художників Збаражчини Анатолія Замороки, Лідії Розсипко, Валентини Войтків, Юлії Турчин, Оксани Садової, сестер Галиш.
Виставка буде діятиме до вівторка, 12 грудня

10 Грудня 2023р. Збаразька ПБ.

Pic

Національний тиждень читання добігає до завершення.
Історичною особою - символом акції став Микола Хвильовий - виняткова, непересічна особистість, “химерник і характерник” української прози.
Один із найвідоміших представників Розстріляного Відродження народився у 1893 році у Тростянці на Харківщині.
13 грудня відзначатимемо 130-ту річницю від дня народження цього видатного поета, прозаїка і публіциста. На прикладі Миколи Хвильового загалом можна говорити про непростий шлях українського інтелігента на дуже заполітизованому початку ХХ століття. Микола Хвильовий (Фітільов) активно виступав за українізацію в 1920-х роках.У 1925 році він висунув гасло «Геть від Москви!», вважаючи, що для творення своєї власної культури Україна має відмовитись від копіювання російської культури, від «московського шаблону».
Хвильовий вбачав у відверненні від Москви і рецепт збереження української ідентичності.
Хвильовий також дав й інший рецепт: «Дайош Європу!»
Він вважав, що лише в культурному діалозі з Європою, без, за його висловом, «російського диригента» українці зможуть витворити власну самобутню культуру європейського рівня. В художній творчості Миколу Хвильового називали і представником «втраченого покоління», і «зачинателем нашої пролетарської літератури», а він став одним із когорти Розстріляного відродження, - проте не дочекався розстрілу, - влаштував його собі сам, протестуючи проти своєї комуністичної держави.
У відділі абонементу розкрито тематичну полицю з книгами Миколи Хвильового. Нашій книгозбірні пощастило, бо маємо пʼять томів творів, які кілька років тому передали з американської діаспори небайдужі українці. Національний тиждень читання завершується сьогодні, 10 грудня, але він покликаний нагадати, що від тижня читання ми переходимо до року читання, бо як сказав Микола Хвильовий: «Словом, хай живе життя! Хай живе безсмертне Слово!»

9 Грудня 2023р. Збаразька ПБ.

Pic

Публічна бібліотека Збаразької міської ради завітали пластуни «Станиця Пласт Збараж» у супроводі Наталя Лукаш, Мирослава Колтонюк та Олени Цвях,щоб ознайомитись з виставкою робіт учасників проєкту "Арт-терапія для Захисників та волонтерів "#НАЦІЯ_НЕСКОРЕНИХ". Діти переглянули картини, які були намальовані Захисниками України в стінах нашої центральної лікарні, де військові проходили реабілітацію після поранень. Окрім картин, на виставці представлені й роботи талановитих художників Збаражчини Анатолія Замороки, Лідії Розсипко, Валентини Войтків, Юлії Турчин, Оксани Садової, сестер Галиш.
Виставка буде діятиме до вівторка, 12 грудня

6 Грудня 2023р. Збаразька ПБ.

Pic Pic Pic

«Бо ця любов, це як тупі ножі, гірка любов, яка стає твоєю, тримається на тих, хто на межі, і тих, хто за межею…» (Артур Дронь)
Сьогодні, 6 грудня, Україна вперше святкує День Збройних Сил України та Святого Миколая Чудотворця.
«Бути своїми» - це девіз Національного тижня читання. Бути своїми - це про них, про найкращих. Про тих, чий День відзначаємо сьогодні.
День незламних, день сталевих, День Збройних сил України. Без них немає нас. Вони — це все, що в нас є зараз і все, на що ми опираємось ці десять років. Все, що відділяє нас від пекла, яке вони взяли на себе. І вони в ньому досі. Кожен окремо, зі своїм болем. Сотні тисяч сміливих українців, яким не бракує духу наближати нашу омріяну Перемогу.
Вони пишуть історію. Карбують її скрижалі боротьбою і кровʼю, фіксують славою та літерами.
«Вічності стане на всіх, мужності буде сповна» - книжкова виставка, що діє в читальному залі бібліотеки пропонує літературу про наших героїв та подіі цієї страшної війни. Принагідно запрошуємо переглянути виставку робіт учасників проєкту "Арт-терапія для Захисників та волонтерів "#НАЦІЯ_НЕСКОРЕНИХ""
Дякуємо вам, наші захисники і захисниці!

24 Листопада 2023р. Збаразька ПБ.

Pic Pic

Україні вшановують день памʼяті жертв голодоморів.
У розсекречених архівах НКВС-КДБ, які вже відкриті та оцифровані, є маса свідчень про жахіття голодомору.
Українці у ХХ сторіччі пережили три Голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років. Наймасштабнішим був голод 1932-1933 років – саме його називають геноцидом українського народу, здійсненим сталінським режимом.
Бібліотека щорічно отримує нову літературу про страшні злочини тих років.
Віра – це те, з чим українці вижили...
Нас прагнули упокорити, замордувати, винищити. Не змогли. Від нас хотіли приховати правду й замовчати страшні злочини. Не змогли. Нас хотіли заплутати, ввести в оману, зробити так, щоб ми не вірили, не пам’ятали, а тому пробачили. Не змогли.
Пройшло майже століття. Але немає термінів давності до цього страшного злочину проти людяності.
Зараз, під час російської агресії, москва знову чинить геноцид. Насильницьке викрадення дітей, тортури в катівнях, розстріли та катування українців. Агресор, російські війська чинять геноцид та екоцид в Україні.
Тому Україна закликає кожну націю на землі підтримати нас, визнати Голодомор 1932–33 років геноцидом українського народу і створити Міжнародний трибунал над злочинами російської федерації.
Працівники бібліотеки взяли участь у вшануванні жертв Голодомору, що пройшли на місцевому майдані міста.

21 Листопада 2023р. Збаразька ПБ.

Pic Pic

21 листопада - знаковий день в новітній історії України - відзначаємо День Свободи, річницю Революції Гідності та 19 річницю Помаранчевої революції.
Українці зробили свій європейський та цивілізаційний вибір тоді, і продовжують його захищати зі зброєю в руках сьогодні. Подвиг Героїв Небесної Сотні назавжди закарбований у наших серцях.
Пам’ятаємо і вшановуємо всіх Героїв, які своєю відвагою та жертовністю відкрили шлях до втілення щирого прагнення українців жити і бути щасливими у вільній і заможній країні.
В умовах повномасштабної війни весь світ побачив, що, попри жахіття російських військових злочинців, нас не спинити в боротьбі за нашу Свободу, Гідність, Перемогу.
Цьогорічний День Гідності і Свободи проходить із гаслом "Заряджені Гідністю і жагою Свободи».
Бібліотека бере участь у просвітницькій кампанії, присвяченій Дню Свободи в Україні, що триває з 16 листопада до 31 грудня 2023 року і долучилась до флешмобу Бути_Гідним.
В читальному залі розкрито книжкову виставку, на якій представлені книги про події тих буремних років, зокрема, найновіші книги про Майдан і Революцію Гідності.

12 Листопада 2023р. Збаразька ПБ.

Pic

2008 року Помісний Собор Української Православної Церкви Київського Патріархату у зв'язку з 1020-літтям Хрещення Київської Русі-України благословив приєднати праведного Петра Багатостраждального (Калнишевського) до лику святих для загального церковного шанування, занести його ім'я у православний церковний календар, чесні останки праведного Петра вважати святими мощами та віддати їх на волю Божу. Собор благословив будівництво храмів на його честь.
Пам'ять праведного Петра Багатостраждального — 14 (1) жовтня, в день Покрови Пресвятої Богородиці, покровительки козацтва.

12 Листопада 2023р. Збаразька ПБ.

Pic Pic Pic Pic

12 листопада в читальному залі відбулось урочисте засідання учасників Польського культурно-освітнього товариства «Збараж», головою якого є Петро Байдецький.
Захід був приурочений 105-й річниці Незалежності Польщі.
Урочистості розпочались спільним виконанням Гімну Польщі.
В своєму виступі голова товариства висловив подяку польському народу за вагому підтримку українців під час російсько-української війни.
В межах зустрічі відбулася презентація буклета «Чудотворний образ Матері Божої Збаразької», упорядником якого є наукова співробітниця науково-дослідницького відділу Національного заповідника «Замки Тернопілля» Наталія Ганусевич, - вона розповіла про історію Чудотворної ікони Матері Божої Збаразької, яка колись знаходилась в костелі св. Антонія.
На завершення урочистостей учасники зустрічі виконали Гімн України.

1 Листопада 2023р. Збаразька ПБ.

Pic

1 листопада - 105 років Листопадовому чину та створенню Західноукраїнської Народної республіки.

Змінюються часи, епохи, але незмінною залишається готовність наших славних синів та дочок, тих, що були і що є, боротися за вільну державу і віддати найцінніше - покласти своє життя на вівтар Незалежності.

В бібліотеці розкрито книжкову виставку «ЗУНР: Події. Документи.Історія», присвячену визначній події історії нашоі країни.

24 Жовтня 2023р. Збаразька ДБ.

Pic Pic Pic


Заняття в межах проєкту "EOP. Kids. Ukraine" (за методикою Worldwide Orphans) ми присвятили королю осені - гарбузу.

Діти слухали вірш "Ходить гарбуз по городу" та оповідання В. Чухліба "Неслухняний гарбузик", збирали всіх гарбузових родичів, доповнювали гарбузи-пазли частинками, які загубилися, та мали майстер-клас "Ой ти гарбуз, ти перистий"
А ще на занятті була музична руханка та смачне печиво.

14 Жовтня 2023р. Збаразька ДБ.

Pic Pic Pic

Продовжуємо наші заняття в межах проєкту "EOP. Kids. Ukraine" (за методикою Worldwide Orphans) для діток 3-6 років.
Осінь багата не тільки дарами садів та полів, а й чудовими матеріалами для творчості та гри. Приклад цьому - каштани.
Сьогодні діти рахували каштанчики, складали з них цифри, мізинчиком правої руки робили каштанову доріжку, нанизували гусеницю з плодів каштана і читали книги про осінь - "Листячко на павутинні" та Нурія Рока "Осінь".
А ще мали корисну руханку та смачний осінній перекус.

14 Жовтня 2023р. Збаразька ПБ.

Pic Pic Pic

В бібліотеці сьогодні гамірно! Читачі замінюють книги, а вишивальники долучаються до роботи над Рушником Волі! Дякуємо нашим доблесним воїнам-захисникам, які зараз боронять нашу землю і тримають небо над нами.
Вшановуємо сьогодні і 81-у річницю створення Української Повстанської Армії.
«Білим по білому чи синьо-жовта,
Простими нитками або в позолоті,
Вишита долею на полотні
Синівська любов до своєї землі!
В окопах вмирали нескорені діти,
Канвою лягали похилені квіти.
Кожна людина, що кров проливала,
На вишиванках хрестиком стала!»
Сьогодні засвідчили свою любов до рідної землі і зробили стібки на полотні Рушника Волі настоятель Костелу Святого Антонія в Збаражі отець Давид, волонтерка Іванна Гриців, мешканки Збаража Ірина Студінська та Ірина Горощук.

13 Жовтня 2023р. Збаразька ПБ.

Pic Pic Pic

13 жовтня в читальному залі відбулась зустріч з письменницею Оленою Ходюк. Шумчанка, вчителька, керівниця Шумського осередку «Пласт», волонтерка пані Олена розповіла про свої творчі здобутки, зокрема, про роман «Гремислава», повість «Сонце в маминих руках, і презентувала нову книгу «Казки незламності», яку присвятила своєму синові, що захищає Україну на фронті.
Книга складається з історій незламності українського народу, має глибокий зміст, філософський підтекст, психотерапевтичний ефект. Це книга для дітей і дорослих, яка написалась дуже швидко, в складний період життя, і була надиктована самою душею.
В «Казках…» всі події і герої - реальні, відбуваються у нашому часі, під час війни. Більше того, тут навіть предмети наділені особливою і надприродньою силою. Це і Вифлеємський вогонь, що перемістився з дівчинкою-пластункою в позачассі та зігрів пораненого воїна на полі бою; і незнищенна Піч, яка залишається жити і розмовляє з людьми навіть після ракетного удару по будинку, в якому вона служила багато літ; і Стілець, який ненавидить всіх, хто сідає на нього і говорить московитською мовою; і Лавка на автобусній зупинці, яка чує історії людей.
«Казки незламності» - це книга про неймовірних українців, які ціною власного життя виборюють свою свободу.
Цікаво розповіла письменниця і про величезний пласт роботи(5 наукових праць) про життя і творчість Олени Комарівни, яка була подругою Лесі Українки.
На презентацію завітали друзі пані Олени - пластуни Станиці Збараж, а також студенти ДНЗ
«Тернопільський професійний коледж з посиленою військовою та фізичною підготовкою», мешканці міста.
Зустріч проходила в теплій і душевній атмосфері, - Олена Ходюк відповіла на запитання присутніх і поділилась планами на майбутнє, а також вишила кілька хрестиків на полотні Рушника Волі, який зараз знаходиться в бібліотеці. — з Оленою Ходюк

Pic Pic Pic

10 Жовтня 2023р. Збаразька ПБ.

Pic Pic

10 жовтня 2023 року місто Збараж продовжило естафету національно-мистецького проєкту «Рушник Волі», започаткованого відділом міського абонементу Тернопільської ОУНБ, сектором Міністерства у справах ветеранів у Тернопільській області, Тернопільським товариством «Просвіта» імені Тараса Шевченка, ГО «Спілка Жінок Тернопільщини» та ГО «Школа Борщівської народної сорочки». Проєкт стартував 10 серпня цього року у нашій книгозбірні. У читальному залі Публічної бібліотеки Збаразької міської ради зібрались представники громади, родини захисників України, волонтери. Перші стібки на «Рушнику Волі» виконав захисник України, який завітав на захід, а також члени родин загиблих воїнів.

Pic Pic Pic

Захід розпочали хвилиною мовчання в пам’ять загиблих Героїв російсько-української війни.
Вікторія Кривоніс, майстриня-вишивальниця, яка спроєктувала «Рушник Волі», майстерно та вміло спрямовувала вишивання рушника.

Pic Pic

Усіх присутніх розчулила «Пісня про рушник», яку виконав наш захисник Віталій Марцинюк та його донечка з села Залізці. Також Віталій продекламував авторську поезію.

Pic Pic Pic

Упродовж заходу звучали мелодійні українські пісні.
Дякуємо за організацію мистецького заходу Іванні Гриців, КУ ЗМР МУЗЕЙ російсько-української війни, Публічна бібліотека Збаразької міської ради, Вірі Горошок, Ірині Скасків Ірині Шумаді, Просвіта. Тернопіль, Олесі Капуш, ГО «Спілка жінок Тернопільщини»

Pic Pic Pic

1 Жовтня 2023р. Збаразька ПБ.

Pic

В день свята Покрови Пресвятої Богородиці 1 жовтня відзначаємо День захисників та захисниць України і День українського козацтва. Поєднання цих знаменних дат є символом непорушного зв’язку багатьох поколінь воїнів рідної землі та проявом поваги до них.
Окрім цього, 1 жовтня відзначаємо День територіальноі оборони, День людей похилого віку, День ветерана, День вчителя, День музики.
Всіх українців, які відзначають ці свята, обʼєднала війна, адже кожен меншою чи більшою мірою став до неї причетний. Ми всі в ній зараз живемо, виживаємо, боремось.
До Дня захисників та захисниць України пропонуємо відеоогляд нової, дуже потужної книжки - антології «Воєнний стан», передмову до якої написав Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний.
Вітаємо всіх, хто сьогодні відзначає своє свято і дякуємо тим, які тримають над нами небо.
Низький уклін Героям, які ціною власних життів виборюють свободу і незалежність нашої держави. Згадуємо всіх, хто мужністю і подвигом вписаний в Літопис памʼяті і слави.
Хай Пресвята Богородиця оберігає Україну під своїм Покровом і дає нам сили і міці вистояти і перемогти у нашій священній боротьбі.

30 Вересня 2023р. Збаразька ПБ.

Pic

Зустріч бібліотекарів Збаразької громади з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек вже стала доброю традицією. Впродовж минулих років, до початку російсько-української війни, бібліотекарі з пізнавальною метою організовували екскурсії та відвідували різні цікаві місця рідного краю. Цьогорічний День бібліотек вирішили відзначити поїздкою в кінотеатр на перегляд кінострічки «Довбуш». Багато людей, причетних до створення фільму, зараз перебувають на фронті, а є такі, що й, можливо, в полоні(наприклад, освітлювач чи той, хто працював зі світлом - зараз безвісти зниклий воїн).
Важливо підтримувати та всіляко популяризувати українське кіно. Відрадно, що понад 20 країн купили права на показ "Довбуша".

25 Вересня 2023р. Збаразька ДБ.

Pic

Дорогі педагоги, наші партнери та друзі Збаразький будинок дитячої та юнацької творчості, вітаємо Вас з професійним святом - днем позашкілля!!!
Ваша педагогічна майстерність, особиста харизма та відданість своїй справі — це справжній скарб! Діти біжать до Вас не тому, що треба, а тому, що цікаво, захопливо, емоційно й корисно!
Міцного Вам здоров’я, злагоди й любові, терпіння і мудрості, щоб ніколи не згасало світло вашої душі, тепло вашого серця до улюбленої професії, а ваші устремління та справи несли у світ лише розум, красу, мир і злагоду.

18 Вересня 2023р. Збаразька ПБ.

Pic Pic

Юхим Борисович Дишкант
народився 18 вересня 1988 року в селі Бодаки Збаразького (Кременецького) району Тернопільської області. Саме тут, у маленькому селі, почався політ у життя, і крилами своїми він вибрав поезію, що здатна торкатися струни людської душі, народжуючи нові почуття, враження...
Член обласного літературного об’єднання при ТОО НСПУ. Автор трьох поетичних збірок: “Мріяла вишнями вулиця”, “Гітарна кров” та “Рам’я “, співавтор проектів “Юхим Дишкант і Кусок Комісії” та “У затінку дівчат-квіток”. Учасник творчого союзу “Плита”. Друкувався у газетах “Вільне життя”, “Народне слово”, “Літературна Україна”, а також в альманахах: “Подільська толока”, “Перші ластівки”, “Курінь”, “Рушник”, журналі “Пектораль”. Закінчив Національний університет “Острозька академія”, де навчався за спеціальністю “Літературна творчість”. Вірші Юхима чудові, інколи може для когось і не дуже зрозумілі, бо з глибоким філософським змістом.
Завітайте у бібліотеку і знайомтесь із творчістю Юхима Дишканта.

17 Вересня 2023р. Збаразька ПБ.

Pic

« У тім краю, де серця рідна пристань, залишаться для вас мої сліди…» - книжкова ювілейна виставка, присвячена 65-річчю від дня народження відомого краєзнавця, екскурсовода Національного заповідника «Замки Тернопілля» Олега Мандрика, розкрита в бібліотеці.
Спогади про Олега Євгеновича Мандрика в бібліотекарів надзвичайно світлі і приємні. Він був частим гостем нашої книгозбірні. Читав «професійну» літературу - історичного та краєзнавчого змісту. До бібліотекарок звертався «лялю» - це було дуже мило і незабутньо. Виділявся серед багатьох надзвичайними знаннями історії, зокрема, рідного краю. Улюбленими книгами Олега Мандрика були двотомник В.Жили «Збаражчина», а також інші книги з краєзнавства, і не тільки. Кожен візит в бібліотеку, чи навіть випадкова зустріч з Олегом Євгеновичом були незабутніми тому, що він щоразу розповідав якусь цікавинку - історію чи легенду.
І, як професійний екскурсовод, робив це так, як ніхто інший.
Вмів підбадьорити і розрадити, був ідеальним співрозмовником, другом.
Спадщина Олега Мандрика залишилась в його розвідках і матеріалах, а також книгах, що представлені на виставці. В співавторстві з Тетяна Федорів Олег Мандрик написав книжку «Збараж : погляд крізь віки», а Наталія Ганусевич є упорядником праці про свого колишнього колегу «Імʼя, вкарбоване в історію краю».
Памʼять про непересічну особистість Олега Мандрика живе в серцях краян і житиме в книгах.

10 Вересня 2023р. Збаразька ПБ.

Pic Pic Pic

Починаючи з 2012 року в Польщі щорічно проводяться Національні читання.
6 червня цього року у 182-й день народження відомої польської письменниці Елізи Ожешко, президент Республіки Польща Анджей Дуда опублікував лист із запрошенням долучитися до спільного читання її роману «Над Німаном», а також оголосив дату фіналу цьогорічної акції «Національні читання». Про це повідомив Національний центр культури. Мета акції – зробити національну літературу не лише предметом шкільної освіти, а й популяризувати в суспільстві.
Канцелярія президента Республіки Польща проведе фінал Національного читання – 2023 за підтримки Національного культурного центру в суботу, 9 вересня. На сайті Канцелярії президента відбувалась реєстрація на участь в акції, яка передбачала проведення заходів у Польщі та всьому світі.
Підтримали акцію і члени польського культурно-освітнього товариства «Збараж»(Polskie Towarzystwo Kulturalno - Oświatowe «Zbaraż») з очільником Peter Baydetsky, який організував зустріч, що відбулася сьогодні, 8 вересня, в читальному залі бібліотеки.
«Над Німаном» – найвідоміший роман Елізи Ожешко. Він був написаний у 1886–1887 рр. Книга побачила світ у 1888 р. Завдяки яскравим описам, виразним персонажам та історичним екскурсам твір порівнюють із «Паном Тадеушем» Адама Міцкевича. Жодну іншу книгу письменниці рецензенти не сприйняли з таким захопленням. Вони також високо оцінили вміле поєднання дидактики з художніми особливостями та продуману композицію цілого твору. Роман «Над Німаном» популярний серед різних поколінь читачів.
Приємно, що ми можемо популяризувати польську культуру, і таким чином висловлювати щиру подяку і шану польським друзям за всебічну підтримку у визвольній боротьбі нашого народу від російської агресії і величезну допомогу вимушено переселеним в Польщу громадянам України.

9 Вересня 2023р. Збаразька ДБ.

Pic

Ось таку коробочку пазлів днями отримала бібліотека у подарунок.
А в коробці сюрприз - це одні новенькі пазли та книжечка для читання по складах.
Цi пазли справжнi мандрiвники! Спочатку вони переïхали з Монреаля до Торонто,
звiдти на кораблi перетнули Атлантичний океан i потрапили в нiмецький порт Гамбург,
потiм поiхали до Украïни - спочатку у Львiв, а потiм аж у Кривий Рiг, а тоді - у нашу бібліотеку.
Сердечно дякуємо дарувальникам Tetiana Batazhok & Stanislav Batazhok , та Книги в дар для СБУ(Сiльськi Бiблiотеки Украïни) за поповнення нашої ігротеки.

8 Вересня 2023р. Збаразька ПБ.

Pic

У другу суботу вересня відзначаємо День фізичної культури і спорту України. Вітаємо усі причетних мешканців громади - спортсменів, тренерів, вчителів фізичної культури, і всіх тих, для кого спорт - частина життя.
Спасибі спорту за наше здоров’я, за прекрасну фізичну форму і душевну рівновагу!
В нашій бібліотеці є багато книг зі спортивної тематики, в яких зібрані історія спорту, цінні поради і досвід авторів.
Бажаємо кожному приділяти фізичним вправам і спорту загалом особливу увагу, щоб зміцнювати своє здоров’я, виховувати в собі силу волі, активізовувати ресурси свого організму. Для того, щоб перемогти будь-якого ворога, ми маємо бути здоровими і сильними.
Здорова нація - сильна держава!

4 Вересня 2023р. Збаразька ДБ.

Pic

Фонд Збаразька дитяча бібліотекапоповнився новими українськими книгами від Видавництво "Генеза"
та Свічадо видавництво, які люб'язно надала Громадська організація
ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ ФОНД СТАЛОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ в особі Вадима Вовка.
Щира вдячність адміністратору групи Книги в дар для СБУ
( Сільські Бібліотеки України) Elena Golden та координатору нашої групи
Світлана Савківза клопітку роботу по пошуку і пересилці літератури.
Впевнені, що книги знайдуть своїх читачів.

2 Вересня 2023р. Збаразька ПБ.

Pic

Наша бібліотека
отримала сьогодні
чудовий подарунок

від ГО "Фонд сталого розвитку України".

Дякуємо видавництвам «Генеза»
і «Свічадо» за подаровані книги!

29 Серпня 2023р. Збаразька ПБ.

Pic

В День пам’яті захисників України схиляємо голови перед усіма полеглими, хто відійшов у Вічність, щоб ми сьогодні могли жити під мирним небом…
Відзначення Дня пам’яті захисників України саме 29 серпня обрано не випадково, бо саме в цей день у 2014 році, під час російсько-української війни та Іловайської операції відбувся потужний прорив української групи військ з російського оточення, де проявився масовий героїзм добровольців і військових. Через підступність ворога тоді загинула найбільша кількість українських воїнів.
Ті трагічні події російсько-української війни розгорталися на сході України, а саме на полях соняхів, які вже дозрівали. І саме під цими соняхами сотні захисників України у боротьбі з ворогом поклали своє життя на вівтар свободи та незалежності нашої країни.
До дня памʼяті захисників України в Збаражі відбулось відкриття Алеї Героїв, в якому взяли участь працівники Публічної бібліотеки ЗМР.
Вшановуємо і згадуємо всіх Героїв, які віддали життя за нашу незалежність. Вічна їм памʼять і слава.

24 Серпня 2023р. Збаразька ПБ.

Pic Pic

День Незалежності України.
Свято, що кожним словом транслює силу, віру та свободу.
Свято вільних. Свято обраних.
Свято, що так по-особливому гріє всередині.
Зараз як ніколи багато людей усвідомили, що таке НЕЗАЛЕЖНІСТЬ.
Зрозуміли значення слова СВОБОДА по справжньому а не ефімерно.
Побачили, що МОВА має значення, особливо коли до контуженого чи пораненого бійця звертається побратим і тільки мова вказує на те, чи це свій чи чужий.
Відчули, що означає ПРАПОР своєї країни. Він виглядає по різному: на шевроні військового, на блок-посту на виїзді з окупації, за кордоном в десятках країн, але побачивши його стає радісно, бо розумієш, що свої...
Пам'ятаймо, якою ціною щодня виборюється наша свобода дихати вільно!
Вітаємо з 32-ою річницею незалежності нашої незламної України та бажаємо лише одного — великої Перемоги. І щиро дякуємо кожному, хто робить цю перемогу можливою. День за днем. Мить за миттю.
Слава Україні!Героям слава!

24 Серпня 2023р. Збаразька ДБ.

Pic

24 серпня Україна відзначає 32-ий День Незалежності у своїй історії та другий — за період повномасштабної війни з росією.
Сьогодні, як і багато століть поспіль, Україна виборює своє право на незалежність зброєю, тому це свято має дуже вагоме значення для всіх українців.
Для тих, хто хоче ближче познайомитися з історією України та дізнатися наскільки дивовижною є наша держава бібліотека для дітей запрошує ознайомитися з книжковою виставкою "В серці моїм живе Україна".
Слава Україні! Героям слава!

17 Серпня 2023р. Збаразька ПБ.

Pic Pic Pic

Звертаємо увагу краян на те, що книжкова виставка, присвячена славній родині лікарів Білинських, зокрема, 120-річчю від дня народження Тараса Білинського, - відзначаємо саме сьогодні, 17 серпня, та 90-річчю від дня народження його сина, лікаря-онколога Бориса Білинського (відзначали 16 липня цього року), поповнилась новими, надзвичайно цікавими матеріалами.
Бібліотекою було придбано рідкісну книгу «Якщо пам’ять мені не зраджує…». Це книга спогадів і роздумів професора-онколога Бориса Білинського у неквапливих бесідах із журналістом Борисом Козловським. Окрім цікавого та захоплюючого змісту, книга вміщує рідкісні фото – миттєвості життя сім’ї Бориса Білинського та його родини.
Виставка також поповнилась фотокопіями архівних матеріалів, які передав краєзнавець Руслан Підставка, - завдяки йому вдалось встановити точну дату (а саме - день) народження Тараса Білинського, про що ми вже писали в попередніх дописах. Нещодавно панові Руслану вдалось зібрати невідомі раніше матеріали з досьє на відомого лікаря. Текст цієї розвідки подаємо зі сторінки автора на фейсбуці:
Руслан Підставка разом з Tetiana Stakhiv.
2 д. "НЕВІДОМЕ ДОСЬЄ 1934 р. на д-ра ТАРАСА БІЛИНСЬКОГО. ДО 120-РІЧНОГО ЮВІЛЕЮ ЗБАРАЖАНИНА! Як нами вже остаточно встановлено на основі запису у Метричній книзі Воскресенської церкви м. Збаража, через день виповнюється 120 років з дня народження ПАТРІОТА, ЛІКАРЯ І ЛЮДИНИ з великої літери Тараса Володимировича Білинського (17.08.1903 р.н.). Очільник майже всіх національно-просвітницьких та руханкових товариств міста і повіту народився в родинному будинку, який пізніше в народі отримав назву “Стара пошта”. В тому ж році батько Володимир Теофілович поруч збудував окремий особняк, який збаражани першої третини минулого століття знали, як “будинок дохтора Білинського” (пізніше: редакція газети “Колгоспне життя”, "Гомін" НРУ, магазин “Людмила”). Дві кримінальні справи “совітів” 1939/40 рр. проти лікаря були закриті за відсутністю доказів і збаражанам вдалося відстояти “свого дохтора”. СВОГО — у всіх відношеннях. Але мало хто знає (особисто для мене це було відкриттям), що в “розробку” до спецслужб др. Тарас Білинський потрапив ще за Польщі. Один з документів 4-го фонду ДАТО (спр. № 85 “Листування з повітовою командою поліції та іншими закладами про діяльність організації українських націоналістів”) містить своєрідне “Досьє” на лікаря, зібране з “відомостей конфіденційних тут. Постер. П. П.” (“тутейшого постерунку поліції паньствової”). В ньому, серед іншого йдеться і про таке: “Др. Тарас Білінскі, народжений 18/81903 (ми вже знаємо, що 17-го) в Збаражі, тут прописаний і проживає, гр.-католик, жонатий, 1 дитина (син Борис народився у 1933 р., а дочка Адріана — у 1937-му), лікар медицини, співвласник 2 маєтків, не судимий, син Володимира і Олени з дому Білінска”. На основі матеріалів стеження і дізнання “він є очільником і промотором укр. націоналістичного руху і під його керівництвом в тутейшому повіті відбувається КОЖНА АКЦІЯ (виділено мною), пов’язана з виступами О.У.Н.”
Далі описується кожен крок Т. Білинського та його дружини Стефанії з Кордубів: які заходи т-ва “Просвіта” чи “Сокіл” організовували, в яких брали участь, виступали і що виголошували у промовах; до кого з соратників/збаражан заходили, скільки були в домі, коли вийшли і куди направились; яку літературу націоналістичного спрямування і хто з Тернополя йому привіз і т.д., і т.п. Одним словом, все по повній програмі.
Сподіваюся, що якщо колись у когось виникне ідея написати монографію про родину “Збаразьких Білинських”, то ці матеріали стануть йому в пригоді..! Радо поділюся!
П.С. Фотокопії всіх новоотриманих матеріалів по “Справі д-ра Тараса Білинського” сьогодні ж передам на виставку у нашу Публічну бібліотеку! Може комусь буде цікаво?!"

7 Серпня 2023р. Збаразька ДБ.

Pic

Які події не вирували б навкруг нас, але літо скасувати не вдасться. Воно прийшло до нас із сонцем, хмарами та дощами, суницями та вишнями, спекотними днями та прохолодними вечорами і, звісно ж, неодмінно має містити у собі хоч трошки читання. Або багато читання. Або дуже-дуже багато читання. Ваш учитель дав вам список літератури, рекомендованої для читання влітку. Хочемо наголосити: читання - справа добровільна. Якщо ви вже з ним справилися, або ж ці книги вам не дуже до вподоби, то ми пронуємо вам його «розбавити» книгами сучасних українських авторів з віртуальної виставки «Візьми з собою в літо чарівне». Літо — чудовий час, щоб не лише відпочити та набратися сил, а й трохи прокачати свій мозок та додати до списку прочитаних книг кілька десятків нових. Знайдете ви свою книгу чи ні на цій виставці, але у будь-якому випадку у нашій бібліотеці є багато цікавих книг, серед яких точно є ваша.
Читайте, і будете обізнані!

1 Серпня 2023р. Збаразька ПБ.

Pic Pic

Сьогодні минає 110 років з дня смерті Лесі Українки.
"Одвага наша – меч, политий кров’ю”... Ці рядки, написані Лесею, як ніколи, актуальні зараз.
Проста панянко, що тобі скажу?
Вінок терновий хтось тобі зготовив.
Палку любов у кожнім твоїм слові
В своєму серці вперто бережу.
Читаю знову вірші допізна...
Перед очима квола сильна жінка...
Проста панянка. Просто — Українка.
В морозні дні народжена Весна (Л.Любарська).
Нехай дух українських титанів думки, наших геніїв, надихає і оберігає рідну Україну!
"Ну як-таки, щоб воля - та пропала? Се так колись і вітер пропаде!"(Л.Українка).

29 Липня 2023р. Збаразька ПБ.

Pic Pic Pic

Саме в День Української Державності в рамках проекту "Фортеця духу"в читальному залі бібліотеки відбувся 3-ій поетичний марафон-естафета літераторів Тернопілля, Хмельниччини та Буковини. Учасники зустрічі ділились неймовірними враженнями від екскурсії по Збаразькому замку.
Серед гостей були запрошені поети і поетеси нашого краю: Володимир Кравчук, Марія Назар, Олена Рутецька, Іванна Гриців, Юрій Заяць. На зустріч завітала і поетеса Галина Сливка з чоловіком, Віктором Кучеруком, уродженцем містечка Вижгород, членом Національної спілки письменників України, - дякуємо за приємний подарунок - збірку поезій «Насущне».
Учасники поетичного марафону презентували свою творчість, розповідали про творчий доробок. Співаними під гітару ліричними піснями доповнював мистецьку атмосферу бард Юрій Бірковий. Фіксував неповторні миті зустрічі журналіст і меценат Ігор Ломага.
Учасники передали поетичну естафету іншому місту, в якому є фортеця, а закінчити проект мріють в фортеці Бахмут.
Гості подарували бібліотеці книги, серед яких – збірки поезій та прози, краєзнавча література, буклет, книги для дітей, диски записів пісень Олександра Смика «Червоне…Чорне…Біле…» та «Пісні родом з Тернопілля».
Дякуємо гостям за цікаві виступи та змістовні подарунки.
Відрадно, що саме в День Української Державності учасники дарували слово, що єднає, слово, що бореться, слово, що перемагає. Життєствердно звучали рядки з уст поета(математика, фізика і програміста) з Хмельниччини Віталія Міхалевського:
«Всім доброго вечора! Ми з України!
Ні слава, ні воля не вмерли ще, ні!
Ми — Суми і Харків, і острів Зміїний,
— Київ, Чернігів, Херсон і Ірпінь!
Ми є Маріуполь! Відплата вже близько!
Ніколи не були братами русні
Бо нас колисали у різних колисках,
І різні співали весільні пісні!
Ми — Львів, Миколаїв: в нас доля єдина
Тому не жалійте ні сил, ані куль!
Всім доброго вечора! Ми — Україна!
Усе буде добре — 4.5.0!»

28 Липня 2023р. Збаразька ДБ.

Pic Pic

28 липня Україна відзначає День Української Державності, встановлений з метою утвердження понад тисячолітніх традицій українського державотворення, яке корінням сягає часів заснування міста Києва та розквітло за князювання Володимира Великого.
З нагоди цього державного свята в бібліотеці розкрито книжкову виставку «Українська державність: символи, атрибути, витоки, становлення», матеріали якої розповідають, що історія українського державотворення засвідчується першими згадками про заснування столиці Давньоруської держави – міста Києва та подіями, пов’язаними з діяльністю князя Київського Володимира. У 988 році він прийняв християнство як державну монорелігію, що стало для України цивілізаційним вибором. Християнство сприяло піднесенню культури, освіти, дало поштовх розвитку кириличної писемності. Давня Русь успішно долучилася до загальноєвропейського культурно-релігійного простору. Її державотворчі традиції продовжили, зокрема, Галицько-Волинське князівство, Українська козацька держава, Українська Народна Республіка, Західноукраїнська Народна Республіка, Українська Держава гетьмана Павла Скоропадського, Карпатська Україна та сучасна незалежна Україна.
День української державності – це можливість для кожного українця згадати історію своєї країни, повну боротьбу за незалежність, єдність та щасливе життя. Цінуймо те, за що боролися наші предки, пам'ятаємо всіх, хто віддав та продовжує віддавати життя у цій боротьбі, будуємо майбутнє, в якому нам самим хотілося б жити.
Вітаємо кожного українця з його святом, з Днем української державності!

21 Липня 2023р. Збаразька ПБ.

Pic Pic Pic

«Бо від тебе до мене - як з душі до душі, а від мене до тебе - як із серця до серця» - ці слова стали лейтмотивом вчорашньої літературної зустрічі-презентації з уродженкою Збаража, поетесою Галина Сливка.
Народилась пані Галина 18 квітня 1972 року в Збаражі. Закінчила Тернопільський державний педагогічний інститут за спеціальністю «Педагогіка та методика початкового навчання і психологія». До 2019 року жила і працювала в Збаражі практичним психологом, методистом із соціально-психологічних питань районного відділу освіти. Керувала хором у храмі Різдва Христового м. Збаража. Зараз проживає в місті Вишгород, працює вчителькою початкових класів та психологинею в Києві.
Галина Сливка - авторка чотирьох книг поезій:
«Сім кроків до Світла» (2018), «На шляху Любові»(2018), «Сонцесхови» (2022), «Будь» (2023). Лауреатка літературної премії Пантелеймона Куліша, нещодавно прийнята до НСПУ.
Окрім педагогічної роботи, пише вірші і пісенні тексти, і, маючи від природи чудовий голос і хист до співу, виконує свої твори. У своїй творчості пані Галина торкається широкого спектру тем – вона пише ліричні вірші, патріотичну і духовну поезію, її хвилює воєнна тематика.
Презентуючи нову збірку поезій «Будь», авторка розповіла історії, що були пов‘язані з появою цих віршів. Галина Сливка - очевидець повномасштабного вторгнення рашистськоі орди, тому її поезія має не тільки художню, але й історичну цінність. Пронизливі рядки про трагедії в містах, зокрема, в Бучі, Маріуполі, жахлива реальність, що зовсім поруч, як от розмова в прифронтовому селі, що стала основою для одного з віршів, боротьба за нашу свободу і утвердження слова «Будь» як наказу жити і бути на цій землі, триматися за кожну соломинку життя, продовжувати любити і не роз‘єднувати зв‘язок поколінь і родинні джерела. Кожне слово поезії Галини Сливки зворушує, проникає до глибини душі і вражає в саме серце.
Насолодою для гостей було виконання співаної поезіі авторки - як сольного, так і у відеозаписі чудового творчого тандему з Іриною Безою(цікавою є історія знайомства подруг, яких звела сама доля, і поєднала не тільки дружбою, але й прекрасним суголоссям голосів).
Вражаюча поезія та пісні Галини Сливки не залишили байдужими присутніх в залі. Зустріч проходила в дружній атмосфері, адже на ній були присутні колишні колеги по роботі пані Галини - вчителі, з якими пов‘язано чимало приємних спогадів. Теплими обіймами і добрими словами супроводжували Галину Сливку знайомі, приятелі та близькі люди, багатьом з яких авторка підписала і подарувала свої збірки поезій. Приємно, що на презентацію завітали працівники та підопічні Збаразького ТЦСО, з якими тісно співпрацює бібліотека, - дехто з них знав авторку ще з раннього дитинства і поділився спогадами. Дійсно, як написала пані Галина в одному зі своїх віршів : «Не по згубах збагнути й відчути стараєшся світ, а по людях, що стежку серцями встеляють високо».
Такі літературні зустрічі - це справжній лагідний доторк до серця, це - як промінчик сонця серед емоційних гойдалок, що пов’язані з жахіттями війни. Не втомлюємось дякувати нашим відважним воїнам, що тримають над нами небо.
«Тож засвіти у темній своїй добі нитку надії» - рядок з вірша Галини Сливки не тільки дав назву книжковій виставці, але й ознаменував цей день.

18 Липня 2023р. Збаразька ПБ.

Pic Pic

Його прізвища немає в Українській радянській енциклопедії. Літературознавці тоталітарного режиму намагались замовчувати його постать до останнього. Добре, що він дожив до того часу, коли його ім’я з-за океану повернулося на рідну землю, яку він вимушено покинув у дні страшної веремії.
Василь Барка – митець із когорти українських письменників Америки. Цього видатного письменника-модерніста, літературознавця та філософа двічі номінували на здобуття Нобелівської премії.
16 липня, 115 років тому народився Василь Барка - митець, який один із перших заговорив про Голодомор на українських землях.

16 Липня 2023р. Збаразька ПБ.

Pic

16 липня, 33 роки тому Верховна Рада УРСР ухвалила Декларацію про державний суверенітет України. Цей день є особливо знаковим, адже сьогодні ми знову виборюємо суверенітет і територіальну цілісність нашої країни, проте цього разу - зі зброєю в руках. Українці ніколи не припиняли боротьби за незалежність та власне майбутнє. Декларація - це документ, в якому величезна сила, бо вона стала тим «першим цвяхом, забитим у домовину радянської імперії», про що не раз наголошував Збігнєв Бжезинський. Саме від того часу почалися вже незворотні процеси становлення Української держави, це був важливий крок до здобуття довгоочікуваної незалежності, втілення мрії про єдину, соборну та вільну Україну. Декларація послужила підґрунтям для прийняття 24 серпня 1991 року знакового документа- «Акта проголошення незалежності України».
В бібліотеці розкрито книжкову виставку, присвячену історичним подіям, що передували прийняттю Декларації про державний суверенітет України.
Боротьба за нашу незалежність сьогодні триває і є священною. Ми захищаємо рідну землю на межі надлюдських зусиль та небаченої мужності. Слава нашим Воїнам!
Слава Україні! Героям слава!

14 Липня 2023р. Збаразька ПБ.

Pic

17 липня -135 років від дня народження видатного єврейського письменника, визнаного літературного класика, лауреата Нобелівської премії Самуїла Йосифа Агнона.
Місто Бучач, в якому він народився, залишило в його житті глибокий слід. В романі «У серцевині морів» письменник пише: «Місто вже дрімало. Будиночки ховалися під покровом ночі, таїлися в мороці. Нічне світило ще не зійшло на небосхил, і лише зорі освітлювали верхів‘я гір. Бучач стоїть на горі, і, здавалось, ніби зорі прикліплені до дахів його будинків. Несподівано зійшов місяць і освітив все місто. Річка Стрипа, що раніше була оповита темрявою, нараз розлилася сріблом, і з водопою на ринку постала пара сріблястих підсвічників». У перших спробах пера про Бучач і його мешканців пробивається те, що потім автотиретні шведські академіки назвуть «глибоко оригінальним мтстецтвом оповіді».
Лише Бучацький період творчості Агнона охоплює близько сімдесяти творів. В останні роки життя Агнон став в Ізраїлі національним кумиром. Крім Нобелівської премії, письменник був відзначений іншими престижними нагородами. За життя Агнона вийшло 8 томів його творів.
Біографія письменника дуже цікава і насичена різними подіями. Пропонуємо підбірку літератури про життєвий і творчий шлях Йосифа Агнона.

7 Липня 2023р. Збаразька ПБ.

Pic Pic

35 років тому, 7 липня 1988 року, у Львові було засновано Українську Гельсінську спілку (УГС), яка об’єднала правозахисні групи, що діяли на той час в Україні. Головою УГС був обраний колишній політв’язень, політик і громадський діяч Левко Лук’яненко. До керівних структур організації увійшли дисиденти радянської доби, правозахисники, активісти патріотичних рухів, які вважали своїм завданням не лише захист прав людини, а і відновлення української незалежної держави. 26 жовтня у Києві зібралися ветерани УГС та науковці, щоб відзначити 30-річчя спілки і нагадати українцям про її роль у відновлення Незалежності України.
Створення Української Гельсінської спілки було проголошено на 50-тисячному мітингу у Львові, вона стала найбільшою в Україні правозахисною організацією. Спілка виникла не з нуля: ще у листопаді 1976 року в Україні дисиденти, політв’язні радянської доби, правозахисники створили Українську громадську групу (УГГ) сприяння використанню Гельсінських угод (які у 1975 році підписали уряди 35 держав, включаючи СРСР), котрі були покликані «забезпечити виконання високих принципів демократії і прав людини», згідно з цими документами. Серед членів УГГ були відомі дисиденти, інтелектуали, такі як Микола Руденко, Петро Григоренко, Левко Лук'яненко, Іван Кандиба, Надія Світлична, В'ячеслав Чорновіл, Василь Стус, Святослав Караванський, Оксана Мешко, Олесь Бердник та інші.
Українська Гельсінська спілка була однією з найвідоміших опозиційних організацій національно-демократичного руху кінця 1980-х- початку 1990 -х років. У документах КДБ УГС фігурувала як найнебезпечніша для комуністичного режиму структура.
За участі і впливу спілки були проведені численні вшанування жертв комуністичних репресій по всій Україні, відбулось перепоховання Василя Стуса, Юрія Литвина і Олекси Тихого, відбулися «Живий ланцюг єднання» та сотні мітингів за вихід зі складу СРСР і недопущення підписання нового Союзного договору.
Відомий український письменник Сергій Жадан відзначив величезну роль руху «шістдесятництва», створених ними організацій для відновлення Української держави. Адже чимало українців «виростали в їхній присутності, на їхніх книжках, на їхніх політичних програмах, на досвіді їхньої боротьби, їхніх ілюзій, їхніх компромісів та розчарувань». Як і шістдесятникам, так і патріотам України у наш час доводиться відстоювати і захищати Україну від рашистської навали в жорстокій війні.
І саме в цей день, 5 років тому, 7 липня 2018 року, обірвалося життя Великого українця, одного із засновників Української Гельсінської групи, багаторічного голови Української Гельсінської Спілки, дисидента часів СРСР, політичниого діяча незалежної України, Героя України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка (2016р.) Левка Григоровича Лук'яненка. "Батько української незалежності", - називали його, адже саме Левко Лук'яненко у своєму зошиті 23 серпня написав проект Акту про незалежність України, який схвалили 24 серпня 1991 року. Світла пам’ять видатному українцеві – Левку Лук’яненку.

5 Липня 2023р. Збаразька ПБ.

Pic Pic Pic

Сьогодні в залі Збаразької мистецької школи відбулась презентація збірки гуморесок Orest Cholovichok «А насправді…»
Орест Чоловічок - уродженець с.Охримівці Збаразького району. Лауреат багатьох конкурсів гумору, автор збірок гумору «Бігме не брешу» і «Охрімові черевички». В цьому році вийшла нова збірка - «А насправді…».
На заході були присутні працівники Центру дозвілля та культури, бібліотекарі громади, друзі письменника.

27 червня 2023р. Збаразька ПБ.

Pic

Книги, що наповнюють душу, захоплюють з перших сторінок, дають занурення в інші світи, перевертають свідомість, викликають різні почуття, лікують серце, навчають, як вижити в теперішньому світі придбала бібліотека для своїх читачів. Книги-бестселери, книги-дискусії, книги-роздуми. Книги, що змінюють нас.

22 червня 2023р. Збаразька ПБ.

Pic

22 червня 125 років тому народився Еріх Марія Ремарк - один з ключових письменників XX століття, видатний представник «втраченого покоління». Пізнавши гіркоту війни, безвихідь життя повоєнних емігрантів і тяжкість звичайної праці, Ремарк не зламався і вміло реалізував увесь набутий досвід у романах. Твори Е. М. Ремарка користувалися неймовірною популярністю у післявоєнні роки, але й досі залишаються улюбленими читачами. Від книг Еріха Ремарка неможливо відірватись, бо світ його героїв захоплює так, що виникає бажання прочитати всі романи. Його персонажі — мужні фронтові офіцери, полонені концтаборів, які не втрачають надію, і знедолені мігранти, і прекрасні жінки. Читацьку і глядацьку публіку підкорив його антивоєнний роман «На Західному фронті без змін». Однойменна екранізація отримала Оскар як найкращий фільм(1930). Книга не втрачає свою актуальність і сьогодні.
Роман «Три товариші» належить до золотого фонду світової літератури ХХ століття, шедевр німецької класики, перекладений багатьма мовами, - теж майстерно перенесений кінорежисерами на екрани.
Час, коли народитися, не обирають. Життя героїв Ремарка, як і його самого, припало на лихоліття. Війна, що ламає долі, втрата ілюзій, еміграція, хиткість та безнадія... Але, незважаючи на будь-які випробування, люди не втрачають ані мужності, ані внутрішньої сили та залишаються спроможними на самопожертву, справжню дружбу та велике кохання.

18 червня 2023р. Збаразька ДБ.

Pic

у світі відзначають День батька. Другий рік поспіль цей день в Україні є особливим, бо через війну багато дітей розлучені зісвоїми батьками.
Для наших найменших користувачів пропонуємо прочитати вірші про тата з книжки «Роде наш красний» Віри Паронової.
Всіх батьків вітаємо з їх "професійним" святом! Найтурботливіші, терплячі та люблячі, живіть довго і щасливо, будьте бадьорі та повні сил, залишаючись вірною підтримкою та опорою для своїх улюблених дітей.
Нехай у вас все ладиться!
Миру нам всім!

17 червня 2023р. Збаразька ДБ.

Pic

Навчання. Тернопільська обласна бібліотека для дітей. Семінар-тренінг "Маркетинг у сфері соціальних послуг" в рамках програми "Діти України" WWO Children of Ukraine.
Спілкувались про те:
✔️ як нас бачать і сприймають інші люди;
✔️ що потрібно робити, щоб залучити більшу кількість читачів;
✔️ нові методи читання книжок;
✔️ як книжка може допомогти розвивати пам'ять та критичне мислення дитини.

14 червня 2023р. Збаразька ПБ.

Pic

Темою чергового засідання з психологинею, доценткою Західноукраїнського національного університету Тетяною Надвиничною для батьків, діти яких є учасниками спонсорської програми благодійного фонду «Світ дітей», була «Саморозвиток та пошук особистісних потенціалів».
Тренінг відбувся 14 червня в читальній залі бібліотеки.
Після засідання всі охочі переглянули книжкові виставки та новинки літератури з питань психології.

8 червня 2023р. Збаразька ПБ.

Pic Pic

Знаковим і унікальним подарунком сьогодні, у 80-річчя однієї з найтрагічніших сторінок в історії нашого міста - знищення єврейського гето - стала книжка краєзнавчині Тетяна Федорів «У колі життя. Книжка перша. Метричні книги шлюбів».
Книжка написана у пам‘ять про мешканців Збаража, загиблих у Голокості.
Метричні книги збаразької громади мають велику цінність як джерело персональних конкретних осіб. У них можна відшукати відомості про людей конкретних професій(рабинів, лікарів, акушерок, пекарів, перукарів, банкірів, та інших). Тут містяться дані як про простих людей, так і про визначних особистостей.
Впевнені, що книжка буде цікавою для тих, хто шукає своїх родичів, чи цікавиться історією, генеалогією, епіграфікою та краєзнавством.
Щиро вітаємо Тетяну Федорів з появою цього довідника! Вражає копітка праця, що була здійснена при його написанні. Бажаємо подальших успіхів авторці і дякуємо за подарунок!

5 червня 2023р. Збаразька ПБ.

Pic

Щороку 5 червня світова громадськість відзначає Всесвітній день навколишнього середовища (World Environment Day).
Російсько-українська війна стала страшним лихом для довкілля. Можемо говорити про випалені ліси, пошкоджені ґрунти, водойми, зменшення біорізноманіття. Для ефективного моніторингу екологічної ситуації Україна активно долучає міжнародних партнерів. Тому важливо говорити і про вплив війни на екологію, навколишнє середовище та зміну клімату. Внаслідок повномасштабного російського вторгнення довкіллю в Україні заподіяно шкоди в розмірі понад 2 трлн грн. Це — колосальна цифра! Однак вона не остаточна, адже поки що в нас немає доступу до замінованих та окупованих територій.
Війна принесла на нашу рідну землю горе і спустошення. Тому найважливіше зараз для нас це - Перемога. А відновлення країни та її екології і розплата за руйнацію довкілля неодмінно будуть.

31 травня 2023р. Збаразька ДБ.

Pic Pic

Канікули!!!
Ура!!!
А які ж канікули без книги. Сьогодні учні 2-А класу Збаразького ліцею №1 дружно відвідали Збаразька дитяча бібліотека, щоб взяти книги та розпочати виконувати літні завдання отримані від бібліотекарів саме для їхнього класу. Сподіваємось, що на початку нового навчального року зможемо отримати результати від виконаних завдань.
Діти також доповнювали прислів'я, відгадували загадки, розв'язували цікавий кросворд. Загалом весело провели час.

23 Травня 2023р. Збаразька ПБ.

Pic

«Доки серця палають, Герої не вмирають» - інформаційний відеодайджест, присвячений Дню Героїв України. В читальному залі діє книжкова виставка «Переведи мене через Майдан», що постійно оновлюється новими книгами про українських Героїв та боротьбу нашої нації за свободу і незалежність.
Бібліотекарі взяли участь у спільній молитві та вшануванні Дня Героїв України на заході «Бог.Україна.Нація».

20 Травня 2023р. Збаразька ПБ.

Pic

Відділом інформації, реклами, удосконалення методики та практики бібліотечної роботи КУ Публічна бібліотека Збаразької міської ради видано рекомендаційний список електронних ресурсів "Феномен Василя Земляка", який присвячено 100-річчю від дня народження Василя Земляка, українського письменника і кіносценариста чеського походження, лауреата Шевченківської премії. Упорядник - завідувачка відділу Вікторія Радовська-Луповська.
Видання містить перелік інтернет-ресурсів, що будуть корисними для вчителів та викладачів української літератури, а також учням та студентам для кращого засвоєння навчальної програми, написання рефератів, контрольних, курсових, дипломних робіт.
Окремі розділи стануть в нагоді бібліотекарям, працівникам культури в організації та проведення літературних годин, літературних читань, вікторин, літературних вечорів та інших масових заходів з нагоди відзначення дня народження Василя Земляка.

18 Травня 2023р. Збаразька ПБ.

Pic Pic

18 травня в читальному залі бібліотеки відбулось чергове засідання з психологинею, доценткою Західноукраїнського національного університету Тетяною Надвиничною для батьків, діти яких є учасниками спонсорської програми благодійного фонду «Світ дітей».
Тема психологічного тренінгу - «Основа спілкування- слухання». Учасники заходу підтримали флешмоб до Дня вишиванки, що проводився в бібліотеці.

15 Травня 2023р. Збаразька ПБ.

Pic

15 травня 2023 року Україна відзначає 150 років від дня народження політичного, громадського, військового діяча, останнього гетьмана Української Держави – Павла Скоропадського, який у 20-х роках минулого століття вершив нашу державність.
29 квітня 1918 року, на чолі держави – гетьман Павло Скоропадський. Червона Росія нещодавно атакувала Україну, захопивши Київ, і є загроза, що зробить це знову. Буяє інфляція, періодично змінюються міністри, скарбниця майже порожня, борги уряду із виплати заробітної платні сягають 300 мільйонів карбованців. Країна фактично тримається завдяки зовнішньому кредитуванню.
Проте гетьман Скоропадський починає запроваджувати українські державні, культурні та наукові установи, українську атрибутику. Відкрито близько сотні українських гімназій, введено до навчальних програм українську мову, історію, географію. Відкриті українські державні університети в Києві та Кам’янці-Подільському, історико-філологічний факультет у Полтаві, створений Державний український архів.
У держави, яка перебувала в доволі скрутному політичному і фінансовому становищі, знайшлися гроші й бажання для заснування Державного драматичного театру, Національної галереї мистецтв, Українського історичного музею, Української національної бібліотеки, Українського театру драми і опери, Української державної капели, Українського симфонічного оркестру, кінематографу, Української академії наук тощо. Був узятий курс на українізацію державного апарату.
Навіть у лихі часи, у кризові моменти уряд гетьмана України мудро дивився в завтрашній день. Більшість тогочасних грандіозних планів не встигли реалізувати через політичні форс-мажори. Скоропадський волів не форсувати українізацію, а проросійськи налаштовані чиновники, на яких він часто опирався, чинили їй протидію. Останні дні перед зреченням Гетьман проводив у консультаціях з різними політичними силами, намагаючись розірвати гордіїв вузол світової кризи в українському вимірі.
Після зречення влади, Скоропадський із родиною оселився в Ванзее, поблизу Берліна. Він повертається до активного політичного життя, очолює новий гетьманський рух і намагається згуртувати всі українські сили в діаспорі, виступає у оборону незалежності України. Незважаючи ні на що, останній Гетьман України – Павло Скоропадський, завжди відстоював перед офіційними колами й серед громадськості інтереси українців.
Коли радянська влада вже остаточно запанувала в Україні, вона оголосила амністію для своїх ідейних ворогів, але більшовики зробили три винятки, назвали три постаті, які ніколи не будуть амністовані: Павло Скоропадський, Нестор Махно і Симон Петлюра. Це і є позначенням того місця, яке Павло Скоропадський посідає в пам’яті українського народу. Ми живемо у Державі Скоропадського та інших українських гетьманів, які творили і берегли її для своїх нащадків.

12 травня 2023р. Збаразька ДБ.

Pic Pic Pic

Напередодні Дня матері радо вітали у бібліотеці вихованців Школи раннього розвитку "Малюк" Збаразький будинок дитячої та юнацької творчості - керівник Світлана Лабайчук.
Діти завітали до нас вперше тож провели для них ознайомчу бесіду про бібліотеку, бібліотечні книги та журнали, правила користування бібліотекою та поводження з книгою.
Оскільки наша зустріч відбулася напередодні Дня матері бібліотекарі підготували для них майстер-клас з виготовлення вітальної листівки для матусь "Моя мама найкраща".
Діти читали вірші про маму, слухали притчу про мамине серденько, складали пазли, малювали. Весело та з користю провели час, записалися в бібліотеку, взяли книги до дому та пообіцяли приходити до нас ще.

8 травня 2023р. Збаразька ДБ.

Pic Pic

У нас знову подарунки!!!
Користувачі бібліотеки - сестрички

Купчик Маргарита і Віка

подарували для нашої бібліотеки чудові книги-пазли, які можна як читати так і складати пазли та пазли для складання, які поповнять нашу колекцію настільних ігор.
Щиро дякуємо дівчаткам.

4 Травня 2023р. Збаразька ПБ.

Pic

4 травня в читальному залі бібліотеки відбулось чергове засідання з психологинею,
доценткою Західноукраїнського національного університету
Тетяною Надвиничною для батьків,
діти яких є учасниками спонсорської програми благодійного фонду «Світ дітей».
Тема психологічного тренінгу - «Культура спілкування та етика поведінки».

26 квітня 2023р. Збаразька ПБ.

Pic Pic

37 років тому Чорнобиль став суворим випробуванням і жорстоким уроком для людства — аварія на ЧАЕС змінила долі тисяч людей і забрала велику кількість життів. Непоправної шкоди зазнала і природа.
ООН оголосила 26 квітня Міжнародним днем пам'яті про Чорнобильсьу катастрофу.
Під час повномасштабного вторгнення РФ в Україну Чорнобильська АЕС була окупована російськими військами. Станцію звільнили 31 березня 2022 року.
Сьогодні ми боремося із російським терором поблизу Запорізької АЕС, і , вже не раз, було зафіксовано проліт російських ракет також і біля Південноукраїнської АЕС...
В читальному залі розкрито книжкову виставку «Опік Чорнобиля минулого не має».
На виставці представлені фотоальбоми і нові книги, та, зокрема, представлені спогади наших земляків - учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС.
Пам'ятаймо українських ліквідаторів, які ціною власного життя і здоров'я врятували світ. Безмежна їм шана і доземний уклін.

23 квітня 2023р. Збаразька ПБ.

Pic

«Книжки дають довгі думки. Довгі емоції. Довгі історії. Вони дають те, що триває. Що не стирається наступним повідомленням. Книжки- це також про мистецтво долати смерть. Література дає занурення. Це емоційний та інтелектуальний дайвінг. У час ковзання поверхнями це ключовий порятунок».(Володимир Єрмоленко, філософ).
Сьогодні, 23 квітня, прекрасне свято - Всесвітній день книги та авторського права.
Книга – це незамінний носій інформації. Завдяки книгам ми не тільки отримуємо простий і зрозумілий доступ до ідей і знань, моральних і духовних цінностей, ми торкаємося до справжніх творчих досягнень та розуміння краси нашого людства. У світі культурного різноманіття саме книга є справжнім вікном у просторі і часі, що відкриває перед нами різні цивілізації і соціальні культури, історичні повороти і неминучий прогрес.
Книга сьогодні - не тільки наша зброя, - це і спасіння від емоційних гойдалок, які переживаємо під час війни. Книга сьогодні воює разом з країною, бо вона і в окопі на передовій, і в госпіталі біля пораненого, і в підвалі чи бомбосховищі під час обстрілу…
Вона - наука, захист і розрада. Вона - воїн.
Дякуємо нашим мужнім захисникам, нашим відважним героям за те, що маємо змогу читати і отримувати радість від спілкування з книгою.
Пам‘ятаймо : «Ті, хто читає книжки, завжди керуватимуть тими, хто дивиться телевізор», - Феліція Жанліс.

20 квітня 2023р. Збаразька ПБ.

Pic

20 квітня в читальному залі Відділ обслуговування Публічної бібліотеки Збаразької міської ради відбулось чергове засідання з психологинею, доценткою Західноукраїнського національного університету Тетяною Надвиничною для батьків, діти яких є учасниками спонсорської програми благодійного фонду «Світ дітей».
Тема сьогоднішнього психологічного тренінгу - «Особливості розвитку дитини».

11 квітня 2023р. Збаразька ДБ.

Pic Pic

Офіційно Всеукраїнський тиждень дитячого читання завершився, та двері бібліотеки завжди відкриті для наших читачів.
Протягом цього тижня ми просили наших користувачів порекомендувати для своїх ровесників книгу, яка найбільше сподобалася.
В результаті цих рекомендацій сформувалася ось так поличка «На хвилі читацьких захаплень»…. І це ще не всі книги, бо вони довго на ній не затримуються.
Тож запрошуємо до бібліотеки де кожен читач зможе підібрати собі літературу за своїми вподобаннями.

8 квітня 2023р. Збаразька ПБ.

Pic Pic

Символом Великодніх свят України з давніх-давен вважають писанку.
ПИСАНКА (крашанка) — це одна із форм українського народного розпису. Це символ сонця, весни, нового життя. Різниця між писанками та крашанками полягає в тому, що крашанки – це пофарбовані яйця кольоровими барвниками, а писанки – розписані писачком. Так,перед Пасхальними святами в читальному залі Публічна бібліотека Збаразької міської ради відбувся майстер-клас з писанкарства, який провела Народний майстер України, майстер народних художніх промислів, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, керівник гуртків "Бісероплетіння" та "Мистецтво нашого народу" Галина Михальська. Майстриня розповіла присутнім про зміст закодованих символів, техніку та особливості розпису яєць і традиційні орнаменти. Щиро дякуємо за співпрацю працівниці Збаразький будинок дитячої та юнацької творчості та чудовій майстрині Галині Михальській.

3 квітня 2023р. Збаразька ПБ.

Pic

3-го квітня виповнюється 105 років від дня народження Олеся Гончара - українського письменника, літературного критика, громадського діяча, лауреата численних премій і нагород, першого Шевченківського лауреата в галузі літератури, Героя України (1918-1995).Міжнародний біографічний центр у Кембріджі визнав О.Гончара "Всесвітнім інтелектуалом 1992-1993 років". Роман "Собор" подавали на Нобелівську премію. У 2016 році Український інститут національної пам’яті вніс Гончара у перелік проєкту "Незламні".
Народився майбутній письменник в с.Ломівка (нині - в межах міста Дніпра) в родині Біличенків.
Коли йому було три роки, померла мама і виховувався він в родині маминих батьків на Полтавщині, а коли став дорослим, то взяв мамине дівоче прізвище.
Писати оповідання і вірші він почав на початку 1930-х років. Закінчив технікум журналістики в Харкові. Працював вчителем, займався журналістською роботою.
Став студентом філологічного факультету Харківського державного університету. Навчання перервала війна. Пішов на фронт добровольцем, був мінометником. Повернувся з нагородами, бойовими орденами і медалями, не зламаним духовно.
Навчання закінчив у Дніпропетровському університеті.
За життя Олесь Гончар став класиком літератури. Зазнав слави і цькування. Перше відображення трагедії Голодомору в радянській художній прозі – не повість «Марія» Уласа Самчука, як донині вважали, а «Стокозове поле» 23-річного Олеся Гончара.
У середині 1960-х років Олесь Гончар став одним з ініціаторів увічнення історії українського козацтва, зокрема спорудження Державного заповідника на острові Хортиця.
Одним з перших він заявив про катастрофічні наслідки аварії на Чорнобильській АЕС, звинувативши в цьому існуючу політичну систему. В 1987 році письменник став одним із засновників Українського фонду культури – першої неурядової доброчинної організації, що діє і нині. В умовах національно-культурного відродження 1980–початку 1990 років підтримував створення товариства шанувальників української мови та Народного руху України, очолив Добродійний фонд відбудови Києво-Михайлівського монастиря.
Під час революції на граніті у 1990 р. серед протестуючої молоді була онука О. Гончара - Леся. Олесь Гончар прийшов до Верховної Ради і висловив свою підтримку студентам. "Вчора я відвідав табір, де голодують студенти. В цих змучених, виснажених, але до краю стійких, здатних на самопожертву юнаках я впізнав нашу молодість. Вимоги голодуючих студентів я вважаю цілком справедливими".
Письменника вразив цинічний глум і насмішки народних депутатів щодо голодуючих студентів. Щоб висловити свою солідарність з протестувальниками, Олесь Гончар написав заяву про вихід з комуністичної партії, до якої вступив на фронті.
У суспільстві Олесь Гончар заслужив славу людини моральної й совісної.
У щоденнику він залишив запис: "Січовик заповідав класти в могилу - під голову - сідло козацьке... А що я заповів би? Мені покласти під голову три книги: "Тронку", "Собор" і "Зорю". За десять днів до відходу у Вічність – 4 липня 1995 року, він залишив запис у своєму щоденнику: "Дякую Богові, що дав мені народитися українцем".
Помер Олесь Гончар 14 липня 1995 року. Похований на Байковому цвинтарі. Письменник заповідав : "Собори душ своїх бережіть, друзі... Собори душ!»
У нашій бібліотеці розкрито книжкову виставку «Собор душі Олеся Гончара».

2 квітня 2023р. Збаразька ДБ.

Pic

Офіційно Всеукраїнський тиждень дитячого читання завершився, та двері бібліотеки завжди відкриті для наших читачів.
Протягом цього тижня ми просили наших користувачів порекомендувати для своїх ровесників книгу, яка найбільше сподобалася.
В результаті цих рекомендацій сформувалася ось так поличка «На хвилі читацьких захаплень»…. І це ще не всі книги, бо вони довго на ній не затримуються.
Тож запрошуємо до бібліотеки де кожен читач зможе підібрати собі літературу за своїми вподобаннями.

1 квітня 2023р. Збаразька ПБ.

Pic

Оксана Пахльовська та Іван Малкович), а сьогодні вона вже в нашій бібліотеці! Можемо похвалитися, бо, напевно, поки що жодна бібліотека в Україні не має цієї книжки.
Під поняттям «шістдесятництво» приховується безліч культурних феноменів, людських доль та літературних творів. Ця книжка пропонує читачеві мандрівку в мікросвіт українських шістдесятників — молодих людей, які творили нову культуру в час хрущовської «відлиги». Заглиблення у світ, який всупереч правилам радянського тоталітарного режиму засновувався на принципах солідарності, взаємопідтримки та поваги між непересічними молодими талантами.
Чимало фотографій з архівних фондів та сімейних архівів публікуються вперше.
Книга побачила світ у видавництві "Абабагаламага". Для широкого читацького загалу, 416 сторінок.
«В Україні, як би парадоксально не звучало, часто відчувається якась «закостенілість» у дослідженнях цих часів. При цьому самим шістдесятникам «забронзовілість» точно не загрожує, вони ніколи такими не були. Але це радше проблема формату і підходів. Важливо показати їх як живих людей із сумнівами та переживаннями, із суперечностями, які, звісно, в них були. Виростаючи в інформаційному вакуумі, шістдесятники зуміли прогризти стіну радянської мови та офіційної культури. Вони змагалися не тільки з цензурою в культурі, а і з тотальною дезінформацією. Це насправді неймовірно, це інтелектуальний подвиг. Це історія розвитку критичного мислення і вміння працювати з інформацією. Власне, шістдесятники — це урок критичного, незалежного мислення» — Радомир Мокрик.
Щиро дякуємо за прекрасний подарунок, який ще й особливо цінний тим, що має автограф автора для нашої бібліотеки.

28 березня 2023р. Збаразька ПБ.

Pic Pic

28 березня виповнилося б 90 років Юрію Шухевичу - українському громадському і політичному діячу, дисиденту, Герою України (1933-2022).
Народився Юрій Шухевич у с.Оглядове Радехівського району на Львівщині. З 1945 року виховувався в Чорнобильському дитбудинку (після арешту матері), потім у Сталіно (Донецьк), звідки втік на Галичину й за чужими документами закінчив там школу.
Більше навчатися не довелося - попереду були "радянські університети" - тюрми, заслання, концтабори. Працював електриком. У 1948 році був заарештований у Донецьку, куди приїхав за сестрою (вона була в одному з місцевих інтернатів), і засуджений на 10 років за "зв’язок з підпіллям".
5 березня 1950 року в бою з енкаведистами загинув Роман Шухевич, і 17-річного Юрія в кайданах привезли на впізнання батька. У 1958 році Юрія Шухевича знову засуджують - цього разу на 10 років («антирадянська агітація та пропаганда»), а 1972-го – ще на 5 років тюрми та 5 років таборів суворого режиму.
На початку 80-х років він втратив зір, після чого до 1989 року утримувався в будинку інвалідів в Омській області. Вперше його заарештували чотирнадцятирічним, а на волю остаточно він вийшов у 1989-му, у віці 56 років. Загалом у радянській неволі - концтаборах і на засланні, Юрій Шухевич провів понад 40 років.
Так режим помстився синові за батька.
З 1977 року Юрій Шухевич член Української гельсінської групи, у 1991-1994 роках – голова Української міжпартійної асамблеї, згодом – УНА.
Пан Юрій прожив страдницьке й героїчне життя. Його дружина, Леся Шухевич, зосереджена на збереженні пам'яті про свого чоловіка - вона збирає спомини та будь-яку існуючу нформацію про нього.
Юрій Шухевич болісно переживав повномасштабне вторгнення росії в Україну, хоч і не був здивований. Його життя є прикладом відданості та самопожертви українській справі боротьби за волю і незалежність українського народу, за яку героїчно загинув батько — легендарний головнокомандувач Української повстанської армії Роман Шухевич.
В читальному залі бібліотеки здійснено тематичну підбірку літератури, присвячену 90-річчю від дня народження Юрія Шухевича.

27 березня 2023р. Збаразька ДБ.

Pic Pic Pic Pic

Радо вітали у нашій бібліотеці вихованців гуртка «Ляльковий театр» (керівник- Наталія Флінта) із Збаразька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1.
Діти ознайомилися з роботою та правилами користування бібліотекою, з книжковим фондом та періодичними виданнями наявними у бубліотеці.
Непідробний інтерес викликали у них книги про сьогочасні події в Україні, які бібліотека отримала завдяки Благодійному фонду "Бібліотечна країна" (https://www.facebook.com/modernUkrainianBooks)та Євгенія Кравчук.
А ще Злата Левкович, Ліана Тиш, Софія Брунь чудово читали поезію Тараса Шевченка, Івана Андрусяка та пригодницьку повість Марини Павленко «Домовичок з палітрою».
Діти весело та з користю провели час, вибрали книги, щоб читати вдома, та обіцяли завітати знову.

27 березня 2023р. Збаразька ПБ.

Pic

Сьогодні, 27 березня, світ відзначає Міжнародний день театру.
Попри повномасштабне вторгнення українське театральне життя не зупинилось. Після 24 лютого 2022 року чимало майстрів сцени, серед яких , зокрема, й ексміністр культури і “голос Майдану” Євген Нищук, вступили до лав ЗСУ й тероборони, долучились до волонтерського руху, працюють на інформаційному фронті.
Театральні діячі сьогодні, як і багато інших українців, часто перебувають під обстрілами, працюють в укриттях, грають на сценах інших театрів чи на передовій, дарують радість і надію, утверджують українське слово, наближають перемогу України.
Не забуваємо про злочини російських окупантів: знищення Маріупольського, Северодонецького театрів, викрадення директора Херсонського академічного музично-драматичного театру імені М. Куліша Олександра Книги, пошкодження Миколаївського академічного художнього театру, як і понад тисячі інших об’єктів культурної інфраструктури.
Дякуємо служителям Мельпомени за талант, високе служіння музі, сміливість та відвагу на дорогах війни.
Віват, Театр! Віват, артисти!

21 березня 2023р. Збаразька ПБ.

Pic

З нагоди Всесвітнього Дня поезіі, який відзначаємо сьогодні, 21 березня, в читальному залі розкрито книжкову виставку, -на ній представлено книги відомих ліриків - класиків і сучасників. Зокрема, представлено поезії Василя Стуса, Ліни Костенко, Сергія Жадана, Юрія Андруховича(переклади американської поезії 1950-60 років), Оксани Забужко, Юрія Іздрика, Катерини Калитко.

20 березня 2023р. Збаразька ПБ.

Pic Pic Pic

Польське культурно – освітнє товариство «Збараж» щиро дякує працівникам Комунальної установи "Публічна бібліотека Збаразької міської ради" (Публічна бібліотека Збаразької міської ради) за гостинність. 19 березня в читальному залі відбулась чергова зустріч, де розглянули взаємодію з громадськими організаціями Польщі. Ми також планували майбутню подорож до Гусятина на запрошення отця Полікарпа та керівника ГО «Надзбручанське товариство польської культури та мови» (Nadzbruczanskie Stowarzyszenie Kultury I Języka Polskiego) пана Івана Пейка. Також обговорили інші питання діяльності нашого Товариства

14 березня 2023р. Збаразька ПБ.

Pic Pic

14 березня - День українського добровольця. День відважних Героїв, які першими встали на захист держави.
Це люди різних професій, але вони об‘єднані спільною метою - звільненням України від російського загарбника.
Українські добровольці - взірець патріотизму.
Вшановуємо сьогодні пам‘ять Героїв-добровольців, які загинули у боях за Україну. Вічна їм пам‘ять.
Доземний уклін і подяка всім, хто захищає і виборює нашу свободу. Слава українським добровольцям!
«Ви - щит і охорона, серцебиття усього світу,
І пісня Перемоги хай летить, як вітер.
І дай вам Бог могутності бездонної криницю,
Смачного хліба на столі, із жита і пшениці.
Ви Прапор, Гімн і Герб Держави,
Для вас лунає гасло: «Слава! Слава! Слава!"

06 березня 2023р. Збаразька ДБ.

Pic


Бібліотечний тиждень
розпочався з подарункі.
Щиро дякуємо нашому
постійному читачу
Юрі Стрілецькому
за чудові книги.

05 березня 2023р. Збаразька ДБ.

Pic

5 березня - 120 років з дня народження Наталі Львівни Забіли. Наталя Забіла – краща дитяча поетка та письменниця української літератури. Жодне свято в садочку, школі чи бібліотеці не обходиться без декламування її творів. Жодна книжкова поличка бібліотеки для дітей не може існувати без її збірок. На її літературі виросло вже не одне покоління дітей, тому її заслуга дійсно надзвичайно велика. А нам лишається втішатися її творчістю та обов’язково пригадати біографію заслуженої письменниці України.
До ювілею письменниці у бібліотеці проведено літературну годину "Під ясним сонцем".
Пропонуємо також послухати Аудіокнигу дитячої письменниці Наталі Забіли «Ясоччина книжка», підготовлену працівниками нашої бібліотеки. Аудіокнижка стане у нагоді батькам дітей, котрі ще не вміють читати.

03 березня 2023р. Збаразька ПБ.

Pic

3-го березня відзначається Всесвітній день письменника. Свято ухвалили рішенням 48-го конгресу International PEN Club від 1986 року. З тих пір День письменника святкують щороку майже у всіх країнах світу.
У кожного читача є своя улюблена книга та, звісно ж, свій улюблений письменник, твори якого хочеться читати і перечитувати. Ланцюжок «письменник-книга-читач-бібліотека» є нерозривним, як від матері немовля.
Сьогодні наші відважні, незламні письменники воюють не тільки словом, але й у лавах ЗСУ. Письменники - воїни, письменники - рятівники, письменники - волонтери.
Всесвітній день письменника нагадує нам і про славетні імена наших земляків, які своїм словом проникають в душі читачів. Всіх письменників, шанувальників бібліотеки, наших щирих друзів - вітаємо!
Нехай ваша творчість буде повноводна, як ріка, і напуває Всесвіт! Надиху і міцного здоров’я! Перемоги і тріумфальних книжок! Небесного заступництва!

01 березня 2023р. Збаразька ПБ.

Pic Pic

1 березня у Публічна бібліотека Збаразької міської ради відбулася виробнича нарада працівників книгозбірень Збаразької ТГ за участю начальника Відділ культури Збаразької міської ради - Олега Гафтковича/
У своєму виступі Олег Володимирович подякував бібліотекарям за роботу та побажав і надалі працювати для громади та проводити для користувачів бібліотечних закладів цікаві та змістовні соціокультурні заходи. Нагородив за сумлінну, наполегливу працю, вагомий особистий внесок у розвиток бібліотечної справи Збаражчини та з нагоди ювілею від дня народження бухгалтера КУ "Публічна бібліотека ЗМР" Оксана Турок та бібліотекарку книгозбірні с. Максимівка Ганну Сову грамотами від Збаразька міська рада та від Тернопільської обласної адміністрації.
Директорка Публічної бібліотеки Оксана Бондар зробила акцент на основних напрямках роботи бібліотек в умовах сьогодення, зауваживши, що бібліотечні заклади зараз знаходяться на шляху системної трансформації від місця зберігання книжок до культурного центру розвитку громади, місця спілкування, отримання інформації.
Tatiana Ohinska, заступник директора по роботі з дітьми підвела підсумки роботи з найменшими користувачами в бібліотеках-філіях в 2022 році та ознайомила присутніх із новими конкурсами від Національна бібліотека України для дітей.
У нараді взяла також участь завідувачка відділу комплектування та обробки літератури Наталя Винарчук. У ході бесіди вона відповіла на низку важливих питань, щодо організації фонду бібліотек та списання літератури в 2023 році.
Підсумки здачі звітів, аналіз планів роботи провела Вікторія Радовська-Луповська, завідувачка відділу інформації, реклами, удосконалення методики та практики бібліотечної роботи. Надала поради щодо створення позитивного іміджу бібліотеки у місцевій громаді зауваживши, що його складовими є активна комунікація з жителями даного населеного пункту, залучення їх до соціальних та культурних активностей, надання цифрових інформаційних послуг.
Нарада завершилася, а працівники бібліотек ще довго спілкувалися з колегами. Маємо надію, що 2023 рік буде ПЕРЕМОЖНИМ, успішнішим та сприятливішим у роботі.!

02 березня 2023р. Збаразька ДБ.

Pic


На вшанування 200-річчя від дня народження Шандора Петефі,
поета, творчість якого стала голосом свободи
і боротьби за незалежність Угорщини,
Національна бібліотека України для дітей
оголошує конкурс читців поезії
«Стукіт серця Петефі на берегах Дніпра».

26 лютого 2023р. Збаразька ДБ.

Pic Pic Pic Pic

26 лютого минуло 90 років з дня народження Любоми́ра Гу́зара — українського релігійного діяча, патріарха-предстоятеля Української Греко-Католицької Церкви. Священника, єпископа, кардинала Католицької церкви, Верховного архієпископа Львівського, Києво-Галицького, архієпископа-емерита.
Про нього можна говорити дуже багато. Він був однаковий і з президентами, і з простими людьми. При ньому замовкали політики та олігархи. Він ніколи не кричав і не наказував. Але вів за собою тисячі людей дорогою любові та поваги.
Сьогодні з основними моментами біографії Блаженнійшого знайомилися пластуни Пласт Станиця Збараж, які з подругою Olena Tsviakh взяли участь у годині духовності "Слова, які звучали заповітом".
Перевірити свої знання про Любомира Гузара пластуни змогли відповівши на запитання вікторини про Верховного Архиєпископа, яку підготував та провів о. Олексій Боднарчук.
На завершення години духовності, в пам'ять про братчика Любка, члена 23-го куреня УСП «Червона Калина», пластуни заспівали "Червону калину".

25 лютого 2023р. Збаразька ПБ.

Pic

25 лютого 2023 року виповнюється 105 років, відколи Тризуб став державним гербом Української Народної Республіки. Вже багато століть герб єднає українців та надає сил. Український тризуб означає для нас зв’язок поколінь, прагнення українського народу до власної державності, соборності та незалежності. 31 рік тому, 19 лютого 1992-го року, Верховна Рада України своєю Постановою затвердила Державний Герб незалежної України. Ним став золотий Тризуб на синьому щиті – національний символ українців часів визвольних змагань XX століття, який має статус малого герба та є головним елементом майбутнього великого герба.
Сучасна Україна увібрала в себе державницькі традиції Української Народної Республіки, зокрема її державні символи (герб-тризуб, гімн “Ще не вмерла Україна”, синьо-жовтий прапор) та атрибути (грошова одиниця – гривня). Зображення герба є на печатках органів державної влади і державного управління, грошових знаках та знаках поштової оплати, службових посвідченнях, штампах, бланках державних установ.
Книжкова виставка «Тризуб - не просто символ, тризуб - у серці й душі» розкрита в читальному залі бібліотеки.

25 лютого 2023р. Збаразька ПБ.

Pic Pic

«За правду, браття, єднаймось щиро,
Єдиний маєм правий шлях,
Єдину, браття, всі маєм віру,
Єдине серце у грудях»(Леся Українка).

25 лютого 2023 року - 152 річниця від дня народження Лесі Українки.
Завдяки щирій відданості рідній країні, її ім'я стало одним із символів української держави.
В Публічній бібліотеці ЗМР створено фотозону, присвячену дню народження Лесі Українки. Сфотографуватись, прочитати вірш, взяти книгу для читання - запрошуються всі охочі.
Звертаємо увагу користувачів бібліотеки, що в нашому фонді є кілька перевидань творів письменниці, в тому числі і нове, повне видання, а також книги і різноманітні матеріали, присвячені життю і творчості Великої українки.

25 лютого 2023р. Збаразька ДБ.

Pic Pic Pic Pic

25 лютого 1871 року у Новограді-Волинському у шляхетній і освіченій родині Олени і Петра Косачів народилася дівчинка.
Її назвали Ларисою, але вона візьме псевдонім «​Леся Українка» і стане одним із стовпів української культури.
Леся Українка внесла неоціненний внесок в українську літературу, а на її творах виросло не одне покоління українців.
Сьгодні працівники нашої бібліотеки розкрили книжкову виставку «Ти себе українкою звала…» долучившись до проведення вечора-пам‘яті
«Хто вам сказав, що я слабка…», присвяченого 152 річчю з Дня народження поетеси,
який відбувся в Збаразький будинок дитячої та юнацької творчості.

20 лютого 2023р. Збаразька ПБ.

Pic

20 лютого Україна вшановує пам'ять героїв Небесної Сотні - українців, які змінили перебіг історії нашої держави.
9 років тому під час Революції гідності в центрі Києва відбулися масові розстріли протестувальників. Цьогоріч День пам‘яті Героїв Небесної сотні проводиться під гаслом «Небесна Сотня - перші Герої російсько- української війни»
Небесна Сотня стала для всієї України не лише символом жертовності, героїзму та патріотизму,
а й прикладом та джерелом натхнення для наших воїнів, які зараз виборюють і захищають нашу свободу.
Книжкова виставка, що діє в бібліотеці, постійно поповнюється новими виданнями про героїв Майдану. Не забуваємо і пам‘ятаємо героїв Небесної сотні Збаражчини - Устима Голоднюка та Назарія Войтовича.

19 лютого 2023р. Збаразька ДБ.

Pic Pic

Революція Гідності стала наймасштабнішим протестом у новітній історії України, боротьбою українських громадян за свої права і демократичний європейський вибір.
“Небесною Сотнею” називають загиблих учасників Революції Гідності. Дехто з них загинув навесні 2014 року.
Герої Небесної Сотні – уособлення людської, громадянської та національної відваги й самовідданості, ними стали 107 загиблих. Вони різні за віком, статтю, освітою, з різних куточків України та з-за кордону.
Євромайдан увійшов в історію України як символ і взірець жертовності, патріотизму та героїзму. Він укотре підтвердив те, що у найкритичніші та найважливіші періоди нашої історії знайдуться герої, ладні пожертвувати власним життям заради майбутнього України як незалежної демократичної держави. Саме на 20 лютого припадає пік розстрілів Героїв Небесної Сотні у центрі Києва. Цього дня у середмісті столиці загинуло та отримало смертельні поранення 48 осіб.
Революція Гідності засвідчила: українці не просто обрали шлях до Європи, а й готові за нього боротися, відстоюючи власні права та свободи. У світі Україну почали сприймати як державу з власною самобутністю, історією та гідністю, здатну захистити суверенітет.
В читальному залі бібліотеки Збаразька дитяча бібліотека розкрито книжкову виставку «Сотня Небесна хай в небо злетить, свіча скорботи у душах горить ...».

16 лютого 2023р. Збаразька ПБ.

Pic

16 лютого українці вдруге в історії відзначають День єднання. Нове свято було оголошено Президентом минулого року через заяви, що саме цього дня розпочнеться повномасштабне російське вторгнення. В умовах війни, тривог, ракетних атак, обстрілів, блекаутів та щоденних трагедій День єднання набув особливого змісту. Це чергова нагода нагадати світу, що ми боремося і будемо боротися за свободу та незалежність нашоі країни. А головне – всі ми віримо та докладемо максимум зусиль, щоб у 2024 році святкувати День єднання у вільній країні. В єдності наша сила!

07 лютого 2023р. Збаразька ДБ.

Pic Pic Pic

До нас завітали учні 2-і класу Збаразький ліцей N2 імені Івана Франка на літературну мандрівку "Мрійниця, що плекає дивосвіт дитинства" присвячену 65-ти річчю талановитої поетеси Тамари Гнатович. Діти ознайомилися з біографією та багатим творчим доробком Тамари Михайлівни, а це - 4 збірки поезій для дорослих, 3 книжечки віршів для дітей,
4 збірки віршованих казок, 8 книг казок-п’єс для дітей. Творчості поетеси притаманна особлива енергетика, адже її віршовані п’єси-казки про добро і доброту, доброзичливість, любов і повагу до батьків, дбайливе ставлення до природи, про збереження традицій рідного краю. Учні із захопленням слухали вірші із її поетичної збірки "Вірші про найкращі пори: від сніжинки до комори", та розмальвували розмальовки про зиму.
Принагідно працівники бібліотеки ознайомили юних користувачів із бібліотекою, розпорядком роботи, правилами користування книгозбірнею.
Завершилася літературна мандрівка смачним чаєм зі смаколиками.

29 січня 2023р. Збаразька ДБ.

Pic

Крути - невелика залізнична станція між Бахмачем і Ніжином. Після революційних подій у Росії в 1918 році почалася громадянська війна. На Київ почали наступ більшовицькі війська. Проти більшовицької армії, яка включала понад шість тисяч матросів і червоногвардійців, виступила сотня 1 Військової школи ім. Богдана Хмельницького та сотня Помічного студентського куреня. У полон було захоплено 27 гімназистів і студентів - власне, ще зовсім дітей, а потім безжально розстріляно. Загиблих хлопців поховали в Києві на Аскольдовій могилі з дотриманням усіх урочистостей.
Сміливість та жертовність крутянців зробила їх прикладом для майбутніх поколінь захисників України.
В читальеому залі бібліотеки розкрито книжкову виставку «Крути - наш біль, наша історія і слава», матеріали якої розповідають про подвиг юних героїв.

28 січня 2023р. Збаразька ПБ.

Pic Pic Pic

В жовтні 2022 року наша бібліотека взяла участь в акції, що проводився Благодійним фондом «Бібліотечна краіна» спільно з депутаткою Євгенією Кравчук.
В акції брали участь бібліотеки маленьких громад(до 50 тис. чоловік), зокрема, і бібліотеки, які активно співпрацюють з переміщеними українцями. Згідно з умовами акції, Євгенією Кравчук було відібрано 8 переможців - бібліотек України, серед яких і наша бібліотека.
Призом стала підбірка книг, а саме - 43 книги сучасних українських та зарубіжних письменників - це різножанрова література, яка була видана в 2022 році. Серед подарованої літератури - і чудові книги для читачів молодшого віку - їх передамо в Збаразьку бібліотеку для дітей.
Надзвичайно приємним сюрпризом став потужний павербанк Хіаоmi Mi, який є актуальним для роботи з огляду на відключення електроенергії.
Щиро дякуємо Благодійному фонду «Бібліотечна країна» та Євгенії Кравчук.

22 січня 2023р. Збаразька ПБ.

Pic

День 22 січня 1919 року назавжди залишиться в історії українського народу як Акт об’єднання України. Це був один з найкращих моментів нашої історії, вершина досягнень українства тієї доби. Соборність стала після цього загальнонаціональною мрією, невід’ємною частиною всіх українських визвольних політичних програм наступного періоду. Величезні жертви, віддані на вівтар волі й незалежності, навчили українських патріотів всюди, куди б не закинула їх доля, бачити в своїх мріях і боротися за вільну, незалежну, соборну Україну.
Відзначення Дня Соборності, вшанування творців Акту Злуки – це не тільки суспільна потреба, а й моральний обов’язок берегти світлу пам'ять незліченних жертв, упродовж віків принесених українським народом на вівтар незалежності, соборності та державності.
В бібліотеці розкрито книжкову виставку «В нас єдина мета - Україна свята», на якій представлено, зокрема, найновішу літературу та матеріал з журналу «Країна».

22 січня 2023р. Збаразька ДБ.

Pic

22 січня 1918 року на IV універсалі Центральною Радою було проголошено, що Україна стала незалежною державою. Рівно через рік (22 січня 1919 року) було підписано Акт злуки Української Народної Республіки (УНР) та Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР). Тобто за документом ці дві частини об'єднувалися в одну, щоб створити єдину державу. Назвали його просто "Акт Злуки".
Ідея соборності бере свій початок від об'єднання давньоруських земель навколо князівського престолу в Києві, а її філософське коріння сягає часів Візантії. Протягом століть її практичним втіленням займались українські гетьмани Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Петро Дорошенко, Пилип Орлик. У XVIII — початку XX ст., коли українські землі були поділені між сусідніми державами: Польщею, Московією, Румунією, Австро-Угорщиною, ця ідея знайшла своє відображення у працях найкращих вітчизняних мислителів, оскільки для боротьби за свої національні інтереси Україні була вкрай важливою територіальна єдність.
До Дня Собо́рності України у бібліотеці розкрито книжкову виставку «Україно, нам берегти тебе, історії твоєї славу возродить».

21 січня 2023р. Збаразька ПБ.

Pic

21 січня - 9 років Світлої пам'яті Олега Мандрика, відомого краєзнавця Збаражчини, шанувальника бібліотеки, людини енциклопедичних знань і щедрої душі. В бібліотеці розкрито виставку-пам'ять "У світі є кінець всьому, немає кінця тільки спогадам". Пам'ятаємо Олега Євгеновича завжди привітним та усміхненим, багатим на добре і лагідне слово.

16 січня 2023р. Збаразька ПБ.

Pic

16 січня в Україні відзначається День пам’яті захисників Донецького аеропорту.
Біль і слава, що народжені трагічними сторінками України… «Кіборги». Тоді хтось влучно назвав цим словом нескорених воїнів Україні. Сьогодні ми знаємо точно - тепер у нас є «кіборги» Азовсталі, «кіборги» Бахмута, «кіборги» Соледару… «кіборги» великих міст та маленьких селищ…У нас нація «кіборгів». Українці вразили і продовжують вражати світ своєю надзвичайною відвагою і сміливістю, своєю жагою перемоги. Ми маємо пам’ятати про загиблих, маємо говорити і гордитися мужністю і звитягою наших «кіборгів», щоб бути гідними великого подвигу духу українців-захисників.

11 січня 2023р. Збаразька ДБ.

Pic

Коляда ти, коляда, славим Господа Христа!

Милі, чарівні, голосисті колядники з Збаразька мистецька школа ЗМР завітали до бібліотеки прославляючи народження Ісуса Христа.
Споконвіку колядники вважалися вісниками добра, щастя та миру. Цих благ вони зичили й для нашої бібліотеки та її працівників.
Дякуємо Богу та захисникам, що дають нам можливість прославляти народження Сина Божого.

11 січня 2023р. Збаразька ПБ.

Pic Pic

У цей день виповнюється 110 років від дня народження Василя Кука (псевдо "Василь Коваль", "Юрко Леміш", "Медвідь") - генерал-хорунжого, останнього головнокомандувача УПА (1913-2007). Є люди-епохи, а є люди - кілька епох. Такою особистістю був останній командир УПА Василь Кук.
Народився він 11 січня 1913 р. в с.Красне (нині - Львівщина) старшою дитиною в багатодітній родині. Bci діти родини Куків стали членами ОУН, а за радянської влади були засуджені до позбавлення волі, все майно батьків було конфісковано.
Після закінчення Золочівської гімназії навчався на юридичному відділенні Люблінського католицького університету.
З юності був соціально активним, належав до молодіжної організації "Пласт" куреня імені Івана Богуна, у 1929 р. став членом Юнацтва ОУН.
У 1934 р. був засуджений польським судом за революційну діяльність на два роки. У роки Другої світової війни очолював Провід ОУН на південно-східних українських землях. Весною 1943 р. очолив УПА-Південь. З 1947 р. був заступником Романа Шухевича на всіх його посадах, а після його загибелі 5 березня 1950 р. Василя Кука було обрано Головою Проводу ОУН в Україні, Головним Командиром УПА та Головою Генерального Секретаріату Української Головної Визвольної Ради.
Заарештований КДБ у 1954 р. і перебував у радянських в'язницях і таборах, не дочекавшись суду, шість років.
Після звільнення Василь Кук проживав у Києві, займався науковою роботою в Центральному державному історичному архіві та Інституті історії Академії наук Української РСР. КДБ вважало його найбільшим ворогом і зробило зрадником. Але навіть вороги визнавали його незламність і вірність Україні.
Лише у часи незалежноїі України стала відома вся правда і його визнали героєм.
Друзі згадували, що і в поважному віці (прожив 94 роки) Василь Кук зберігав ясний розум і пам‘ять, чудове почуття гумору, вмів користуватися комп‘ютером і ґаджетами.
В нашому місті є вулиця Василя Кука(колишня О.Корнійчука).
В бібліотеці зроблено підбірку літератури про цю видатну постать. Рекомендуємо до прочитання книгу історикині Аліни Понипаляк «Останній командир УПА. Життя і боротьба Василя Кука».

1 січня 2023р. Збаразька ПБ.

Pic

1 січня вшановували 114 річницю від дня народження людини- легенди, символа української націі, Голови революційного проводу Організації Українських Націоналістів Степана Бандери. В читальному залі Відділ обслуговування Публічної бібліотеки Збаразької міської ради було розкрито книжкову виставку «Степан Бандера: життя, присвячене свободі».