Новини і Події

інформація про життя Збаразької ЦБС


29 грудня 2016р.

Pic

Сьогодні в Збаразьку бібліотеку завітав почесний і довгожданний гість - Едуард Степанов. Активний учасник подій на Майдані, а зараз - боєць, учасник війни на Сході України. Едуард - завжди усміхнений і позитивний, заряджає своїм оптимізмом та життєлюбством. Приємно, що в нас і в України є такі патріотичні та мужні хлопці. З такими захисниками ми можемо бути спокійними за наше сьогодення, і маємо бути безмежно вдячні за мир і спокій на наших теренах.
Бібліотекарі зробили фото на пам"ять біля книжкової ялинки, яка дуже сподобалась Едуарду. Дякуємо тобі, наш захиснику, за те, що можемо спокійно ростити дітей, читати книги, вільно жити і творити в своїй країні.Принагідно вітаємо з прийдешніми Різдвяними святами!Нехай всі Небесні сили охороняють Тебе, і хай пошвидше закінчиться війна і буде мир в Україні та світі!

20 грудня 2016р.

Pic Pic

Книги несуть в собі безліч емоцій, а ялинка з книг –це справжній шквал! Напередодні Нового року працівники центральної дитячої бібліотеки запрошують всіх бажаючих переглянути книжкову інсталяцію «Рік Новий крокує –свята нам дарує» розгорнуту в читальному залі бібліотеки.
Для найменших користувачів у відділі обслуговування учнів 1-4 класів розкрито тематичну поличку до дня Святого Миколая та Різдвяних свят. Бібліотекарі переконані, що всі дітки, які відвідують нашу книгозбірню - гарні, добрі, слухняні, розумні й талановиті. Тому святий Миколай не минув жодної оселі де є наші маленькі читачі.

15 грудня 2016р.

Pic Pic

Напередодні Різдвяних свят, і особливо в ніч, коли ходить Святий Миколай, - трапляються різні дива. Ось і в Збаразькій центральній бібліотеці проросла книжкова ялинка) Нехай у вашому житті, дорогі читачі, буде побільше дивовижних книг, якими ми завжди раді з вами поділитися. Нехай у році, який прийде, для вас і надалі вірними друзями залишатимуться книги!

16 грудня 2016р.

Pic Pic Pic

НАДЗВИЧАЙНА ПОДІЯ У ЗБАРАЗЬКІЙ ЦЕНТРАЛЬНІЙ ДИТЯЧІЙ БІБЛІОТЕЦІ!
НАШЕ ПРИМІЩЕННЯ ЗАМЕЛО СНІГОМ ! ! !

Надворі зима трусить сніжком, жменьку сніжинок підкинула й у відділ обслуговування молодших школярів центральної дитячої бібліотеки. Збирали їх наші найменші читачі разом з працівниками бібліотеки.

15 грудня 2016р.

Pic Pic

Як відомо, гроші – не благо, а всього лише засіб для його здобуття. Можливо, тема грошей ще не зовсім звична для нас з огляду на наше виховання, проте прищеплювати фінансову грамотність дітям необхідно. Пояснити, звідки беруться ці папірці, що потрібно вміти їх заробити, а ще - як планувати свої витрати і як заощаджувати. На щастя, ми вже позбуваємося багатьох стереотипів. Раніше прагнення заробити якомога більше вважалося мало не ганебним, а навчання дітей правилам збагачення – і поготів. Тепер бачимо, що гроші і ставлення до них – цілком дитяча тема. А чому ні? Щоб переконатись у цьому, бібліотекарі рекомендують прочитати ці корисні видання. Вони ознайомлять дітей з основами фінансових відносин і навіть правилами ведення бізнесу а також правилами життя, які допоможуть їм досягати мети і стати гідними громадянами.
Працівники Збаразької центральної бібліотеки для дітей щиро дякують пані Катерині Омельчак за надані кошти для придбання цих книг.

12 грудня 2016р.

Pic

12 грудня - день народження письменниці Надійки Гербіш.
З цієї нагоди в Збаразькій центральній бібліотеці розкрито книжкову виставку "Добрі слова для добрих справ від Надійки Гербіш".
Народилася вона в 1987 році в Збаражі, у родині вчителів. Росла в Тернополі, де закінчила класичну гімназію, гуманітарний ліцей при Тернопільському експериментальному інституті педагогічної освіти. Згодом навчалася в Києві, а в 2010-му році отримала диплом Київського національного лінгвістичного університету за спеціальністю «Англійська мова та література».
«Теплі історії до кави» та «Теплі історії до шоколаду» - перші книги письменниці, що стали бестселерами. Книжку «Теплі історії до кави» високо оцінили на Львівському форумі книговидавців, також ця книжка здобула перше місце в рейтингу «Топ-20» мережі книгарень «Є». На європейському християнському форумі видавців Marketsquare Europe, що відбувся у Будапешті в жовтні 2012 року, вона здобула нагороду «2012 European Christian Book of the Year».
З вересня 2012 викладала у Тернопільському коледжі університету розвитку людини «Україна». Крім того, Надійка - авторка програми мотиваційних семінарів для підлітків «Навчіть мене мріяти». Головна редакторка україномовних проектів видавництва «Брайт Стар Паблішинг».
2013 року стала однією з переможниць конкурсу «Жінка року» від «РІА плюс».
Твори Надійки Гербіш:
Повість «Художниця» — Ездра, 2011
«Теплі історії до кави» — Брайт Букс, 2012
«Теплі історії до шоколаду» — Брайт Букс, 2013
«Помаранчевий дарунок» — Брайт Букс, 2014
«Пригоди у весняному саду» — Брайт Букс, 2014
Найважливіша знахідка» — Брайт Букс, 2014
«Мишеняткова арифметика» — Брайт Букс, 2015
«Одного разу на Різдво» — Видавництво Старого Лева, 2014
«Дороговкази, радіо та дощ» — Свічадо, 2015
«Мандрівки з Чарівним Атласом: Венеція» — Видавництво Старого Лева, 2016
Надійка Гербіш плідно займається також і перекладацькою діяльністю, усними перекладами почала займатися ще у тринадцятирічному віці. Свою роботу Надійка вважає оплачуваним хобі, але й крім неї має чимало улюблених справ: займається музикою та фотографією (була нагороджена дипломами за участь у фото-виставках), є активною блоґґеркою (http://hudozhnytsya.livejournal.com/) і мандрівницею Зараз Надійка Гербіш разом з чоловіком та донечкою Богданкою живе в польському місті Лодзь, де письменниця здобуває ступінь магістра (спеціалізація навчання - інтеграція біженців).

3 грудня 2016р.

Pic

3 грудня - день народження сучасного українського письменника Андрія Любки.
Андрі́й Лю́бка (народився в 1987 в Ризі,Латвія) — український романіст, поет, перекладач і есеїст. Довгий час мешкав у місті Виноградів Закарпатської області. Закінчив Мукачівське військове училище. У 2009 році закінчив українську філологію Ужгородського національного університету, у 2014 -- балканістику Варшавського університету.
Автор збірок поезій «Вісім місяців шизофренії» (2007), «ТЕРОРИЗМ» (2008), "Сорок баксів плюс чайові", книжки прози «КІЛЕР. Збірка історій» (2012, ЛА «Піраміда», Львів), книжки есеїв і колонок "Спати з жінками" (2014, Meridian Czernowitz і "Книги-ХХІ"), роману "Карбід" (2015, фіналіст конкурсу "Книга року Бі-Бі-Сі") та збірки оповідань "Кімната для печалі" (2016, Meridian Czernowitz).
У травні 2013 року в польському видавництві "Biuro literackie" (Вроцлав) вийшла збірка оповідань автора у перекладах Богдана Задури - "Killer".
У 2012 році в австрійському видавництві «BAES» видано збірку віршів автора, перекладених німецькою мовою — «Notaufname».
Окремі твори Андрія Любки перекладено англійською, німецькою, китайською, португальською, російською, чеською, польською, сербською, македонською, литовською, словацькою, румунською та турецькою мовами Учасник багатьох українських та міжнародних культурних заходів в Україні, Німеччині, Чехії, Польщі, Латвії, Литві, Росії, Сербії, Македонії, Чорногорії, Австрії, Туреччині, Швеції та Бразилії (у Берліні, Москві, Варшаві, Києві, Празі, Стамбулі, Кракові, Інсбруку, Ляйпціґу, Львові, Одесі, Харкові, Струзі, Подґоріці, Новому Саді, Мюнхені, Охриді, Вільнюсі, Дармштадті, Тірадентесі, Стокгольмі, Ріо-де-Жанейро та ін.)
Зараз автор працює над новим романом на резиденції в угорському місті Печ. В Збаразькій цетральній бібліотеці розкрито книжкову виставку "Сходи Андрія Любки"..

2 грудня 2016р.

Pic

25 років тому, 1 грудня 1991 року, в Україні відбувся Всеукраїнський референдум щодо незалежності України, на якому волевиявленням народу було підтверджено Акт проголошення незалежності України, ухвалений 24 серпня 1991 року Верховною Радою України, за який тоді проголосували 346 народних депутатів.
Напередодні референдуму великий вплив мала небайдужа позиція української інтелігенції, зокрема, пристрасне слово відомої письменниці Ліни Костенко, з яким вона звернулася до громадськості: «Люди! Ось ви в неділю підете до виборчих дільниць, але не думайте, що це ваші кроки. Це вже хода історії!».
Тоді, 1 грудня 1991 року, 90,92 відсотки виборців дали ствердну відповідь на запитання: «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?».
Не було жодного регіону, жодного населеного пункту, де ідея незалежності України не знайшла б підтримки більшості громадян.
З нагоди цієї значимої події в Збаразькій ЦБ було проведено політичний дайджест "Долаючи перепони історії" та розкрито книжкову виставку з матеріалами про референдум.

26 листопада 2016р.

Pic Pic Pic

26 листопада Україна сколихнеться від усвідомлення голодомору 1932 -1933 років… Приспустяться від чорного болю жалобних сторінок Державні прапори…
До дня вшанування пам"яті жертв голодомору Збаразькою ЦБ було проведено годину пам’яті «Чорна сповідь моєї Вітчизни та її затамований біль». Ведуча Тетяна Стахів розповіла про трагічні події тих років і те, як вони торкнулися жителів Західної України, зокрема, Тернопілля.
Присутні ознайомилися з унікальними виданнями про голодомор, переглянувши книжкову виставку "Плакали янголи між колосками". Ведуча розповіла гостям про "Національну Книгу пам"яті жертв голодомору 1932-1933 років" у 20-ти книгах. Під час заходу було використано уривки музичного твору Євгена Станковича "Панахида за померлими з голоду" з відеозаписом "Реквієм" у виконанні Ніни Матвієнко, відеозаписи пісень "Свіча" та "Молитва" у виконанні Оксани Білозір.
На захід завітали гості з місцевого територіального центру соціального обслуговування, Збаразької державної казначейської служби, бібліотекарі Збаразької ЦБС. Година пам’яті закінчилась піснею - молитвою у виконанні підопічної територіального центру ,колишнього педагога, пані Галини Заєць.
"У поминальних панахидах у всіх християнських церквах і соборах, монастирях і капличках об’єднаймося сущі на сході і заході, півночі і півдні, в центрі, в діаспорі, - об’єднаймось у спільній соборній молитві заради Майбутнього і хай ця кревна щира молитва захистить нас від болю минулого.
І опустяться душі наших братів і сестер, батьків і матерів, дідів і бабусь на поминальні хліби, бо селянська душа тільки на ньому, святому, знаходить свій спокій, - і ми тричі поколишемо їх тут, на землі, на «Вічную пам’ять», на вічний упокій там, де святі спочивають…
Після панахиди візьмімо в руки глиняні горщики, наповнені зерном і обвиті барвінком і калиною, засвітімо в них свічки й пройдімо хресною ходою на майдани, площі й вулиці, зберімося усією громадою у селі, районі, обласному центрі. Хай від мовчання провинцям нашим стане холодно, хай від нашого мовчання Історія розродиться Правдою…
Під народні плачі поставимо горщики із свічками біля хрестів, біля пам’ятних знаків чи просто неба перед очима Господа», -такими словами ведуча закликала пом"янути загиблих..

18 листопада 2016р.

Pic

Центральна районна бібліотека поповнилася цінним виданням Василя Лаби «Літопис Парафії Христового Воскресіння у м. Збараж від давніх часів до 1939 року", яке подарував книгозбірні настоятель парафії Христового Воскресіння УГКЦ – о. Олексій Боднарчук. Саме йому місто має завдячувати появою цієї книги, адже отець Олексій був ініціатором її створення та допомагав збирати матеріали.
У дослідженні простежується історія колишньої парафії Христового Воскресіння у м.Збаражі на основі вивчених архівних документів від давніх часів до 1939 року. Зміст книги багатий унікальними розвідками (на фото) Видання дуже потрібне для студентів, зацікавить вчителів, краєзнавців, та всіх небайдужих до історії краю

9 листопада 2016р.

PicPicPic

Носієм національної духовності народу є мова – одне з багатьох див, створених людьми. Наші предки залишили нам у спадок найбільше, найсвятіше і найдорожче багатство – Слово. Оте калинове і джерельне рідне слово, яке протягом століть передавалося від батьків до дітей як вічний оберіг національної культури, історії та духовності.
Людина може володіти багатьма мовами, але найкраще, найдосконаліше вона повинна знати рідну мову. Адже рідна мова – це той чарівний інструмент, на звуки якого відгукуються найтонші та найніжніші струни людської душі.
Тематичну поличку «Мовні перлинки для кожної дитинки» присвячену Дню української писемності та мови розкрито у відділі обслуговування дошкільників та учнів 1-4 класів Збаразької центральної бібліотеки для дітей. Цікаві мовні ігри та кросворди, розташовані на виставці, запрошують маленьких читачів в подорож по Країні слова, та дозволяють краще пізнати таємниці рідної мови.


Pic

"І чужому научайтесь, й свого не цурайтесь" - під такою назвою відбулися читання "Кобзаря" англійською мовою біля виставки "Книжковий Біг-Бен" в Збаразькій центральній бібліотеці. Були представлені також "Кобзар" німецькою, польською мовами, та міні-форматна кишенькова книжка "Заповіт" на мовах різних країн. Саме 9 листопада, в День української писемності та мови, читали пророче слово Т.Г. Шевченка, і переконуємось, що воно не має кордонів, що воно об'єднує світ.

7 листопада 2016р.

Pic Pic Pic

Збаразька центральна бібліотека прийняла естафету від м. Хмельницький Всеукраїнської подорожуючої виставки на підтримку Року англійської мови в Україні.
В читальному залі бібліотеки розкрито виставку-імпульс, що має назву "Книжковий Біг-Бен". Її метою є: розповісти про сучасне значення англійської мови як світової та мови міжнародного спілкування; показати важливість вивчення іноземної мови; викликати інтерес і повагу до культури англомовних країн; спонукати читачів вивчати мову, яка розширить їх життєві горизонти.
Вона складається з трьох розділів: "Do you speak English?", "Читай в оригіналі", та "Мова, що стирає кордони". На виставці представлені довідкові видання (словники, довідники, розмовники, граматика), книги англійською мовою. Є тут і "Записки Шерлока Холмса", і любовні романи та детективи, модні журнали, чудовий фотоальбом про Лондон, карта вулиць міста Лондона...
Цікавинкою виставки є унікальні видання: "МАРSE" ("Карти") з картами України 1646-1690років; "A Description of Ukraine" ("Опис України"), видане Гарвардським університетом спільно з Академією наук України; "A History of Ukraine"(Історія України-Руси) Михайла Грушевського, та інші.
В межах заходів до Року англійського мови в Україні, біля подорожуючої виставки "Книжковий Біг-Бен" відбувся молодіжний флешмоб "Привіт, Америко!", – на підтримку виборів в США – найбільшої англомовної країни.

4 листопада 2016р.

Pic Pic

4 листопада Збаражчина відзначає 105-ту річницю від дня народження свого видатного земляка, уродженця міста Збаража, командира УПА-Північ, Дмитра Клячківського (Клима Савура)
З нагоди цієї події біля пам'ятника полковнику відбулися урочистості. Священники і збаражани помолилися за вірного сина українського народу, та за всіх полеглих в боротьбі за свободу і незалежність України. Ведуча Тетяна Стахів, заввідділом обслуговування Збаразької ЦБ, розповіла про життєвий шлях Дмитра Клячківського, піснями вшановували його пам"ять Збаразький хор Братства ОУН-УПА.
Біля пам'ятника було покладено квіти. Звучали Гімн УПА та Гімн України, якими розпочали та завершили вшанування. На заході були присутні учасники бойових дій на Сході України, волонтери, представники влади.
В читальному залі центральної бібліотеки розкрито книжкову виставку "Людина з легенди - Клим Савур", на якій представлено книги про нашого славетного земляка, спогади про його життя та боротьбу.

1 листопада 2016р.

Pic

1 листопада 1918 року було відновлено історичну справедливість: українці в Галичині перебрали владу в свої руки і на Львівській ратуші гордо замайорів синьо-жовтий прапор. Постала Західноукраїнська Народна Республіка. Ця подія отримала назву Листопадовий Чин. ЗУНР увійшла до історії як героїчний епізод у боротьбі українського народу за незалежність, вільний та демократичний розвиток.
З нагоди 98-ої річниці створення ЗУНР в Збаразькій центральній бібліотеці розкрито книжкову виставку, на якій, окрім книг, представлено папку з матеріалами на дану тему, в якій також є збережена копія телефонограми, що написана рукою Симона Петлюри на Збаразькому вокзалі.

26 жовтня 2016р.

Pic

Про децентралізацію, реорганізацію та активну бібліотечну позицію йшлося під час семінару-практикуму для завідувачів центральними районними та міськими бібліотеками для дітей, який відбувся 26 жовтня у стінах Тернопільської обласної бібліотеки для дітей, в якому приняла участь заступник директора Збаразької ЦБС по роботі з дітьми Тетяна Огінська.

Порочитати детальніше про семінар.

13 жовтня 2016р.

Pic Pic Pic

3 жовтня у Збаразькій центральній бібліотеці для дітей відбулось відкриття виставки дитячих малюнків, що повернулися з гарячих точок подій на Сході України, «Діти від серця своїм захисникам», приуроченої до Дня захисника України.
Учні 4-А класу ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 ім. І. Франка (вчитель Мокра Ольга Василівна) під час відкриття виставки зустрілися з учасником бойових дій на сході України – Володимиром Гонтою, який відмітив, що дитячі малюнки є надзвичайно важливими і потрібними, бо зігрівають душі бійців на фронті та служать їм оберегами. На відкритті виставки були присутні дружина і дочка Володимира Гонти, працівники центральних бібліотек, будинку культури.
Бібліотекарі запрошують всіх бажаючих переглянути дитячі роботи.

переглянути фотозвіт

30 вересня 2016р.

Pic

Бібліотеки – одне з великих надбань цивілізації. Без них неможливо уявити розвиток науки, освіти, культури, життя громадян будь-якої країни. Саме вони є інформаційною основою високорозвинутого демократичного суспільства. Бібліотеки є носіями інформації, а в селах – чи не єдиним осередком культури.
Цьогоріч бібліотекарі книгозбірень Збаразького району неординарно відзначили Всеукраїнський день бібліотек. Зранку, 30 вересня, вони вирушили у мандри.
Перша зупинка відбулась у бібліотеці-філії с. Лози, де їх гостинно зустріли три покоління бібліотекарів: Кошак Лідія Василівна (пенсіонер), Косяк Алла (на даний час перебуває у декретній відпустці) та Ревіцька Оксана. Бібліотекарі вшанували українського письменника Бориса Харчука, якому 13 вересня 2016 року виповнилося б 85 років. Господиня Лозівської бібліотеки ознайомила гостей своєї книгозбірні з експонатами кімнати-музею «Літературна світлиця ім. Б. Харчука» та розповіла про роботу бібліотеки.Бібліотекарі поклали квіти біля меморіальної дошки письменнику.
Наступна зупинка відбулась у смт. Вишнівець, де бібліотекарі району завітали у Вишнівецькі міські книгозбірні для дорослих та дітей.
На завершення подорожі бібліотекарі відвідали дивовижний палац князів Вишневецьких, колишню резиденцію останніх представників князівського роду Вишневецьких. Під час екскурсії у палац, яку провела Любов Миколаївна Шиян, бібліотекарі дізнались про його цікаву історію. У виставкових залах замку містяться старовинні предмети побуту, відреставровані ікони та плащаниця 19 століття, експонуються картини місцевих художників.Планується реставрація зеркальної зали, на ремонт якої виграно грант з Америки.
На завершення подорожі володарки книжкових скарбів зробили кілька пам"ятних світлин.

29 вересня 2016р.

Яскравою сторiнкою в iсторii культури м. Збараж i краю є бiографiя центральних бібліотек міста. Відділ Іт та АБП презентує Вашій увазі відеопрезентацію «Моя бібліотека, моя історія жива…», з якою ознайомить Вас директор Збаразької ЦБС Бойко О.В.
Це 70-річна історія центральних бібліотек. Бібліотека й книга завжди були в пошані на теренах нашої держави. Вони були і залишаються дзеркалом і пам'яттю народу, духовними скарбницями людства.

переглянути

26 вересня 2016р.

У кожного народу є свої історичні постаті першої величини, яких не в змозі прикрити пил віків. До таких велетнів української національної культури належить Михайло Грушевський (1866-1934) – визначний історик, археолог, літературознавець, соціолог, публіцист, письменник, організатор української науки, громадсько-політичний і державний діяч, засновник Української Народної Республіки.
З нагоди 150-річчя від дня народження М. Грушевського відділом інформаційних технологій та автоматизації бібліотечних процесів Збаразької ЦБС видано вебліографічний покажчик сайтів «М. ГРУШЕВСЬКИЙ: НА ШЛЯХУ ДО ПРАВДИ ПРО НЬОГО», який включає перелік інтернет-ресурсів про життя та творчість видатного українця, що будуть корисними учням загальноосвітніх шкіл, студентам, вчителям та викладачам, а також всім хто цікавиться біографією та творчістю письменника. Також в читальному залі Збаразької центральної бібліотеки розкрито книжкову виставку "Михайло Грушевський: Людина.Історик.Політик", на якій представлено його праці в 50-ти томах, одинадцятитомник "Історія України-Руси", "Всесвітня історія", інші книги про життя і творчість.

Pic Pic

переглянути

Pic

13 вересня 2016р.

Спалювання сухої трави стало для наших громадян настільки звичним, що практично не звертається увага на те, якої шкоди ці дії завдають довкіллю, життю та здоров’ю людей. Екологи запевняють: при згоранні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється майже 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, важкі метали та низка канцерогенних сполук. З димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для нашого організму речовини...
В Збаразькій центральній бібліотеці проведено екологічний флеш-моб "Не пали", який закликає людей не спалювати сухої трави, бур"янів, листя, сміття. Розкрито книжкову виставку "Україна, яку ми втрачаємо", та підготовлено папку з матеріалами про екологію.

13 вересня 2016р.

Сьогодні Збаражчина відзначає 85-річчя з дня народження видатного українського письменника, уродженця с. Лози Збаразького району Бориса Микитовича Харчука. З нагоди цієї дати відділ інформаційних технологій та автоматизації бібліотечних процесів Збаразької ЦБС підготував відеопрезентацію творчості майстра пера, лауреата літературних премій ім. М. Трублаїні (1982 р.), ім. Ю. Яновського (1988 р.), ім. Лесі Українки (1992 р.) Б. Харчука – «ПИТОМА ВАГА СЛОВА».
Справжній письменник – завжди відгомін землі, що його народила. Він був людиною з відкритим щирим серцем і християнською мораллю, людиною, яка зробила вагомий вклад у скарбницю нашої літератури.
Також розкрито книжкову виставку в читальному залі Збаразької ЦБ "Гордість нашого краю"

Pic

переглянути

Pic

12 вересня 2016р.

Зав. відділом Збаразької ЦБ Теьяна Стахів взяла участь у тренінгу для бібліотекарів центральних бібліотек ЦБС області "Центри європейської інформації в бібліотеках: технологія створення та механізми популяризації інформації про ЄС та євроінтеграцію України", який відбувся 12 вересня 2016 р. в Тернопільській ОУНБ.

Pic

9 вересня 2016р.

Завдяки бібліотеці Goethe-Institut фонд Збаразької центральної бібліотеки для дітей поповнився новими книгами. Сьогодні нам надійшло 10 примірників книг на німецькій мові «Ich schenke dir eine Geschichte». Це літня історія для молоді 10-14 років. ЩИРО ДЯКУЄМО ОРГАНІЗАТОРАМ АКЦІЇ та чекаємо на нові пропозиції!

8 вересня 2016р.

13 вересня 1931 р. у мальовничому селі Лози Збаразького району народився талановитий український письменник Борис Микитович Харчук. Б. Харчук займає достойне місце в історії української літератури як автор творів, в яких реалістично відтворено історію, побут та духовне життя українського села. В його працях знаходимо занурення у внутрішній світ героя, в його переживання, світосприйняття, святість людських почуттів. Справжній письменник – завжди відгомін землі, що його народила. Він був людиною з відкритим щирим серцем і християнською мораллю в нім, людиною, яка зробила вагомий вклад у скарбницю нашої літератури.
Методично-бібліографічним відділом Збаразької ЦБС видано рекомендаційно-бібліографічний посібник «Дзвенить струна Харчукового серця» присвячений 85-ій річниці від дня народження письменника.
Видання адресоване бібліотечним працівникам, літературознавцям, шанувальникам творчості письменника та всім, хто цікавиться літературою рідного краю.

Pic
«Нещасна неправдива людина, що добровільно й легко зрікається рідної мови; щаслива праведна людина, що в радості й горі будує слово своєї землі. Нещасні, прокляті батько й мати, що сплоджують перевертнів. Щасливий, непереможний народ, що породжує своїх захисників і оборонців…» Б.Харчук.

переглянути

7 вересня 2016р.

Pic Pic Pic Pic Pic Pic

Мабуть, такі велетні духу, праці, подвижництва, мужності, як Іван Франко, народжуються раз на тисячоліття. 2016-ий -знаковий для письменника, адже цьогоріч вшановуємо 100-ту річницю з дня смерті, відзначаємо 160-річчя від дня народження, і загалом, цей рік оголошений Роком Івана Франка в Україні. 7 вересня, в читальному залі Збаразької центральної бібліотеки було велелюдно. На малу академію "Велич особистості" завітали гості : письменники Марія Назар, Володимир Кравчук, Юрій Заяць , вчитель Ніна Марценишин, працівники Управління державної казначейської служби України в Збаразькому районі, бібліотекарі сіл району. Ведучі заходу Тетяна Стахів і Мар"яна Шмігель ознайомили присутніх з біографією письменника та деякими фактами з його життя. "Тричі мені являлася любов"- відео з такою назвою розповіло про кохання письменника і познайомило з безсмертними рядками збірки " Зів"яле листя". Пісню на слова Івана Франка "Ой ти дівчино, з горіха зерня" виконала учениця ЗОШ №1 м.Збаража, юний талант, Анастасія Попельовська. Директор Збаразької ЦБС Оксана Бойко розповіла про перебування письменника на Збаражчині та відкриття пам"ятника в 1992 році. У своїх виступах гості зазначили, що геній Івана Франка і досі не є глибоко осмисленим, тому його потрібно далі вивчати, збирати матеріали про перебування письменника на Збаражчині, щоб у майбутньому створити франковий архів в електронному варіанті.

Pic

3 вересня 2016р.

Цьогоріч відзначаємо 100-річчя кровопролитних боїв на священній горі Лисоні, де в серпні – вересні 1916 року Галичину сколихнула одна з найбільших бойових операцій в історії Українського Січового Стрілецтва, що увійшла в історію Легіону УСС під назвою “Кривавий тан”. Легіон УСС став виразником і оборонцем прав та сподівань свого народу, захисником рідного краю, а Лисоня – величним символом боротьби за волю України та звитяги. В читальному залі Збаразької центральної бібліотеки розкрито книжкову виставку:
"На схилах Лисоні
Квітує калина,
І маки червоні в житах.
Тут слава витає,
Стрільців величає,
Що в битвах лягли на полях"

Pic

27 серпня 2016р.

В читальному залі Збаразької ЦБ розкрито книжкову виставку "Земле моя, всеплодющая мати, Сили, що в твоїй живе глибині, Краплю, щоб в бою сильніше стояти, Дай і мені!", присвячену Року Івана Яковича Франка в Україні та 160-річчю від дня народження. На виставці представлені твори письменника в 54-ьох томах, поетичні збірки, папка-досьє, книги про його життєвий і творчий шлях.

26 серпня 2016р.

Україна відзначає 160-річчя від дня народження українського письменника І.Я.Франка. З цієї нагоди центральною дитячою бібліотекою спільно з відділом інформаційних технологій та автоматизованих бібліотечних процесів підготовлено віртуальну виставку: "Любив Франко дітей без міри. До них мав серце добре й щире".

Pic

переглянути

Pic

23 серпня 2016р.

В читальному залі Збаразької ЦБ розкрито книжкову виставку "В мандрівках по чужих світах, В жорстоких іспитах і змінах, Ти, наче казка, золота, Земле моя, рідна Україна!", присвячену Дню Державного прапора та 25-ій річниці Незалежності України.

23 серпня 2016р.

Відділом інформаційних технологій та автоматизації бібліотечних процесів Збаразької ЦБС створено відеопрезентацію присвячену 25-річчю Незалежності України.

Pic

переглянути

22 серпня 2016р.

22 серпня в Збаразькій центральній бібліотеці для дітей відбувся літературно-поетичний вернісаж «Улюблена Богом перлина, для всіх українців одна, козацька моя Україна, хлібів золотих сторона», присвячений 25-річчю Незалежності.

Pic

переглянути

22 серпня 2016р.

До 25-ти річчя відзначення Незалежності України методично-бібліографічним відділом Збаразької ЦБС видано методично-бібліографічні поради «Україно, з-під серця краплино – моя доля, життя і снага», які будуть корисні бібліотекарям публічних та шкільних бібліотек, клубним працівникам, вчителям, студентам та учням.

Pic

переглянути

Pic

19 серпня 2016р.

Наближається дуже важливе свято – 25-й День Незалежності нашої країни. 24 серпня 1991 року було проголошено Акт про незалежність України. Відтоді ця дата в нашій державі відзначається як загальнонаціональне свято - День Незалежності. Це свято омріяне та виплекане багатьма поколіннями героїчних борців за волю і незалежність України. За короткий в історичному вимірі час Українська держава перетворилася на самодостатній організм з власною економікою, фінансово-грошовою системою, владними структурами, збройними силами, політичними та культурно-освітніми інституціями, тобто всіма необхідними атрибутами державності. Щоб усвідомити значущість цього свята для нашої держави, необхідно пригадати основні етапи становлення незалежної України. Зробити це можна завітавши до центральної бібліотеки для дітей, де з цієї нагоди організовано книжкову виставку «Розквітай прекрасна Україно, рідна земле, матінко моя».

Pic

18 серпня 2016р.

Серед дванадцяти річних свят християнського календарного циклу по своїй значимості третім святом після Різдва та Великодня вважається Преображення Господнє або Великий Спас, Другий Спас. За Біблією в цей день Ісус Христос разом зі своїми учнями піднявся на вершину гори. Посеред ночі довкола нараз спалахнуло дивовижне світло: їхній учитель у блаженному сяйві здіймався на небеса. Усі почули голос Всевишнього, який повідомив, що Ісус є намісник Бога на землі. Саме це і переконало присутніх у надприродній місії Христа - об'єднанні земних і небесних начал. Звідси й назва свята - Преображення Господнє. Однак у народі свято Спаса має ї світське значення, пов'язане зі святом врожаю. В цей день святять груші, яблука, мед і обжинкові вінки або жмут колосся жита й пшениці. Працівники центральної бібліотеки для дітей розкрили книжкову виставку «За звичаєм давнім» переглянувши яку можна більше дізнатися про народні традиції святкування Преображення Господнього, про страви української кухні, які прийнято споживати на Спаса.

Pic

27 липня 2016р.

Дирекція та працівники бібліотек Збаразької централізованої бібліотечної системи, учасники ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, які поділились спогадами у збірці «Чорнобиль: забуттю не підлягає», щиро вдячні очільнику Збаразької районної ради Світлані Боднар за допомогу у виданні збірника спогадів. Завдяки розумінню і співпраці з районною радою усі бібліотеки району та кожен «чорнобилець», який вилив біль душі у спогадах, отримали в дарунок цей посібник. «ЧОРНОБИЛЬ: ЗАБУТТЮ НЕ ПІДЛЯГАЄ» – присвячений 30-річчю Чорнобильської трагедії. Інформацію зібрано бібліотекарями Збаразької ЦБС і вона буде корисна усім, хто цікавиться історією краю. З виданням можна ознайомитись у бібліотеках Збаразького району та на сайті Збаразької ЦБС за адресою: http://zbarazh-library.com.ua/writen-history.html Дзвонять в наших душах Чорнобильські дзвони, нагадуючи про біду, яка ніколи не повинна повторитися. Чорнобильська трагедія увійде в історію, в усі хроніки людства як невигойна рана у серцях мільйонів людей. Поміж тих, хто брав участь у ліквідації аварії на ЧАЕС були і жителі Збаражчини. Надіємось на подальшу плідну співпрацю з органами державної влади.

Pic

16 липня 2016р.

Для утвердження та долі України важко переоцінити значення такого документу, як Декларація про державний суверенітет. 16 липня цього року виповнилось 26 років від дня її прийняття. З цієї нагоди в читальному залі центральної бібліотеки розкрито книжкову виставку "Свято провісниці незалежності".

Pic

липень 2016р.

Віртуальні виставки – новий інформаційний продукт бібліотеки, що представляється як консолідація традиційного книжкового і новітнього електронного способів презентації інформації. Така виставка компактна, містка і є актуальним провідником у великому потоці інформації. У червні 2016 року організатори дистанційного курсу «Електронна бібліографія» – Харківська державна наукова бібліотека імені В. Г. Короленка та Дистанційна Академія ВГ «Основа» – провели конкурс віртуальних (електронних) виставок. На конкурс було зареєстровано більше 30 виставок. Відділ інформаційних технологій та автоматизації бібліотечних процесів Збаразької ЦБС на розгляд журі подав дві віртуальні виставки: «Дідусь Медоборій» (https://www.youtube.com/watch?v=s2GsOA6msrI), яка була створена до 55-річчя з дня народження Володимира Кравчука Збаразькою центральною бібліотекою для дітей та «Перед незримим вівтарем» (https://www.youtube.com/watch?v=1JSqnpBclLs) – презентація творчості Петра Сороки, створена відділом ІТ та АБП. Наші старання не були марними! За рішенням журі віртуальні виставки Збаразької ЦБС зайняли 3 місце серед бібліотек-заявників, де переважали наукові, науково-технічні, обласні бібліотеки, та отримали диплом, а також приз – методичний посібник «Бібліотечна журналістика» (Харків, 2015), який буде корисний для роботи бібліотекарів. Щиро дякуємо усім, хто долучився до створення віртуальних виставок, зокрема, – Тетяні Огінській, заступнику директора Збаразької ЦБС по роботі з дітьми, за створення віртуальної виставки «Дідусь Медоборій», Василю Чорняку, системному адміністратору відділу ІТ та АБП, за монтаж виставки «Перед незримим вівтарем» та Наталії Сенчишин, провідному бібліографу методично-бібліографічного відділу, за її озвучення.
Це наша спільна перемога!

6 липня 2016р.

Pic Pic Pic

У ЗБАРАЗЬКІЙ ЦЕНТРАЛЬНІЙ БІБЛІОТЕЦІ
ВПЕРШЕ ЧИТАЛИ «ЖИВУ КНИГУ».
Книга може бути різною: надрукованою на папері, на глиняних дощечках, дереві, склі або пластмасі, може бути електронною, записаною в аудіоформаті, створеною за допомогою азбуки Брайля. А може бути «живою». Кожен із нас – унікальна книга, яку дано прочитати не всім, а по-справжньому зрозуміють іноді тільки одиниці. Кожна людина по-своєму унікальна. У кожного – своя життєва історія, якою можна поділитися із іншими.
6 липня 2016 року в Збаразькій центральній бібліотеці започатковано проект «Жива книга». Інтерактивний захід «Стежками долі Ольги Іщук», який організувала та провела директор Збаразької ЦБС Бойко О.В. разом із Василем Шокало, старшим викладачем Львівської філії Київського Національного університету культури і мистецтв,– перша «Жива книга», яку мали змогу «почитати» бібліотекарі Збаразького району та гості заходу. Життя простої української жінки Ольги Іщук тісно пов’язане із долею нашої неньки України. Нажаль, пані Ольга через погіршення свого стану здоров’я та поважний 95-ти річний вік, не змогла приїхати на зустріч. Про життя матері розповіла її дочка, пані Ірина, працівник культури, викладач Теребовлянського вищого училища культури, громадський діяч Теребовлянського краю. Приємним доповненням до розповідей наших гостей були вокальні виступи запрошених працівників Збаразького будинку культури Любові Шарко та Володимира Вербовецького, а також наймолодшої учасниці заходу, юної читачки Збаразької центральної бібліотеки для дітей Катрусі Бойчун.

Pic

30 червня 2016р.

в читальному залі Збаразької ЦБ проведено історичну бесіду для молоді, присвячену 75-ій річниці Акту відновлення української держави, та розкрито книжкову виставку ""Волею українського народу..."

Pic

29 червня 2016р.

З нагоди 20-ої річниці Конституції України в залі музичної школи відбулися урочистості та святковий концерт. Працівники бібліотеки розкрили книжкову виставку "Конституція України:канони і переосмислення"

Pic

29 червня 2016р.

Добігає до кінця перший місяць літніх канікул. Літній відпочинок не є бездумним гаянням часу, байдикуванням, адже золотих теплих днів вистачить не тільки на річку, море, допомогу батькам, занять спортом та рухливими іграми, його вистачить і на активне читання. Читання влітку – прекрасний час для того, щоб прочитати книги за шкільною програмою, і вибрати щось «для себе», або «для душі». У відділі обслуговування учнів 5-9 класів центральної дитячої бібліотеки розкрито книжкову виставку «Ми хочемо, щоб ваше літо було книгами зігріте», література, яка задовольнить будь-який читацький запит.

25 червня 2016р

Pic Pic

23 червня 2016 року в Регіональному навчальному центрі Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки відбувся тренінг «Запис та редагування аудіоподкастів у програмі «Audacity» для працівників центральних бібліотек. Учасником тренінгу від нашої бібліотеки була Радовська В, зав.відділом інформаційних технологій та автоматизації бібліотечних процесів. Працівники Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки, Романуха З. В., провідний методист відділу маркетингу і наукової роботи та Ясковець С.Ф., бібліотекар відділу маркетингу і наукової роботи, поділилися з учасниками тренінгу досвідом роботи з обслуговування людей з інвалідністю в Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці, розповіли про особливості роботи із звуковим редактором «Audacity» для створення аудіоподкастів, навчили учасників тренінгу створювати аудіоподкасти.

24 червня 2016р.

Pic Pic Pic

28 червня в Україні відмічають велике державне свято - День Конституції України. Прийняття Конституції –це подія, з якої починається існування держави. Кожна незалежна держава має власний Основний закон –Конституцію. Українська Конституція була ухвалена на п’ятому році незалежності. Над її створенням депутати Парламенту працювали всю ніч з 27на 28 червня –єдиний в історії випадок, коли депутати не полишали зали засідань протягом 23 годин. Прийняття Конституції закріпило правові засади української держави, сприяючи подальшому підвищенню авторитету України у світовій спільноті.
З нагоди відзначення 20-річчя з дня прийняття Конституції України в центральній дитячій бібліотеці розкрито книжкову виставку «Конституція України: від витоків до сьогодення», проведено годину права «Наш Закон – наша сила»та поетичну хвилинку «Моя країна –Україна».

23 червня 2016р.

Pic Pic Pic

Для тих юних користувачів хто любить англійську мову та хоче читати англійською, у відділі обслуговування учнів 1-4 класів центральної дитячої бібліотеки розкрито книжкову виставку «Україна читає англійською», яка присвячена року англійської мови в Україні. Запрошуємо маленьких «читайликів» до бібліотеки.

Pic

10 червня 2016р.

В читальному залі Збаразької ЦБ розкрито книжкову виставку "Василь Шкляр: Батько українського бестселера", присвячену 75-річчю від дня народження. На виставці представлені книги та найкращі цитати з творів письменника.

1 червня 2016р.

Pic Pic Pic

ЛІТО, КНИГА, ДРУЗІ, Я!

Ось і продзвенів у школах України останній дзвоник. Для більшості дітвори – довгоочікуваний пропуск у літо. Літні канікули надають дітям безліч вільного часу для відпочинку і розвитку. Літо – час ігор, розваг, свободи у виборі занять. Літо – це найкраща пора, коли діти мають чудову нагоду поринути у світ літератури, познайомитися з творчістю нових для них письменників, відкрити нових героїв, пізнати світ за допомогою книги та отримати насолоду від читання. В Збаразькій центральній дитячій бібліотеці розроблено програму літніх читань «З книгою на канікулах сумувати ніколи». В рамках програми юним користувачам бібліотека пропонує виставки книжкових новинок, огляди літератури, бесіди, майстер-класи та інші заходи. Літні читання стартували 1 червня в Міжнародний день захисту дітей книжковими виставками «Цвітуть, як квіти, України діти» та «Літо, книга, друзі, я!», яка була розгорнута на території прилеглій до центральної бібліотеки для дітей. Яскрава та цікава виставка привертала увагу не тільки дітей, але й їхніх батьків.

1 червня 2016р.

Pic Pic Pic

В читальному залі Збаразької центральної бібліотеки відбулася година пам'яті, присвячена 155-річчю з дня перепоховання Т.Г.Шевченка. Захід розпочався відеопереглядом з піснею "Заповіт". Ведучі Тетяна Стахів та Наталія Сенчишин ознайомили присутніх з історією перепоховання Т.Г. Шевченка, було переглянуто слайди та відеопрезентацію посібника "У бронзі, камені, граніті: пам'ятники Тарасу Шевченку", що був виданий методично-бібліографічним відділом Збаразької ЦБС до 200-річчя від дня народження. На заході були присутні поети Збаражчини: Володимир Кравчук, Марія Назар, Юрій Заяць, Олена Рутецька, відомий історик та краєзнавець Володимир Олексійович Кравчук. Вони поділилися своїми спогадами і розповіли, як ще з дитячих років прийшли до осягнення величі Т.Г. Шевченка. Звучали прекрасні ліричні рядки поезій про Кобзаря, деякі нові, актуальні вірші.Так, Юрій Заяць, прочитав присвяти Небесній сотні та Надії Савченко, Марія Назар та Олена Рутецька душевно зверталися до Тараса своєю римою. Краєзнавець В.О.Кравчук подарував бібліотеці книги - історико-краєзнавчі нариси з історії Лановеччини. Всі присутні переглянули книжкову виставку "До його приходьмо заповіту хоч би і терностими стежками, щоб свободи дніпровійний вітер віяв, повівався поміж нами".

31 травня 2016р.

Pic Pic Pic

В останні дні травня Збаразьку центральну дитячу бібліотеку відвідали наші добрі друзі – учні 2-В класу ЗОШ №1 (вчитель Мавдюк М.І.). Бібліотекарі провели для дітей екскурсію, під час якої ознайомили їх з правилами поведінки у книгозбірні, з книжковим фондом, дитячою періодикою. Діти весело провели час, взявши участь у казковому лабіринті, який провела бібліотекар Зарічна Олександра Іванівна, та переглянувши мультфільми українською мовою.

30 травня 2016р.

Pic Pic

30 травня 2016 року у Тернопільській ОУНБ відбулась обласна школа методиста на тему «Ефективний менеджмент ЦБС – запорука успішної діяльності бібліотечних закладів», в якій прийняла участь завідувачка методично-бібліографічного відділу Збаразької ЦБС Т.А. Кульпа. З вітальним словом до учасників школи звернувся директор ТОУНБ, В.І. Вітенко та заступник начальника управління — начальника відділу культури, охорони культурної спадщини управління культури облдержадміністрації М.І. Гудима. Програма навчання включала в себе такі питання:
1. Дієвість методичної служби ЦБС в умовах реформування галузі.
2. Презентація «Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги».
3. Дотримання чинного трудового законодавства в умовах адміністративно-територіальної реформи.
4. Моніторинг діяльності бібліотек області.
5. Інтернет-технології в бібліотеці: від компромісів до нових сервісів, та ін.

25 травня 2016р.

Pic Pic Pic

УСІ ДІТИ ВІРЯТЬ В КАЗКУ!

Напевне, немає таких дітей, які б не любили казок. Та й дорослі часто зберігають до них теплі почуття, хоч і не завжди в тому зізнаються. Казка буває сумна і весела, казка навчає нас розуму, висміює ледачих і хвальків. Дарує щедрість, багатство хорошим людям. Сьогодні, 25 травня, в Збаразькій центральній дитячій бібліотеці було гамірно. Працівники книгозбірні провели літературну подорож «Скільки народів, стільки мудрості й казок», на яку завітали учні 2-Б (вчитель Доберчак Галина Станіславівна) та 2-В (вчитель Гупалюк Галина Михайлівна) класів Збаразької ЗОШ № 2. Заступник директора Збаразької ЦБС по роботі з дітьми, Тетяна Огінська, розповіла школярам про добрі, мудрі, чарівні казки, які живуть в бібліотеці, про те, що вони несуть доброту і мудрість, навчають і дітей, і дорослих. Діти згадали відмінності народної та авторської казки, ще раз перегорнули сторінки улюблених книжок, а також зустрілися із казковими героями під час перегляду мультфільмів «Івасик Телесик» (за мотивом української народної казки) та «Некмітливий горобець» ( за мотивами казки Лесі Українки «Біда навчить») і, звичайно, побачили, як, у котрий раз, добро перемагає зло.

23 травня 2016р.

Pic Pic Pic

День Героїв або Свято Героїв — щорічне свято в Україні, встановлене на честь українських вояків — борців за волю України, передусім, лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської Доби, опришків, українських січових стрільців та вояків Армії УНР, УПА та діячів ОУН. До здобуття Україною незалежності свято святкувалося підпільно, та з проголошенням незалежності у 1992 році почало набувати розголосу. Станом на 2016 рік не є офіційним державним святом. Україна зараз переживає складні часи, і, мало не щодня, породжує нових героїв, які вражають своїми подвигами увесь світ та вписують в пантеон історії свої імена. Саме тому тепер вшановуємо та схиляємо голови і перед подвигами Героїв Небесної сотні, Героїв Майдану, Героїв війни на Сході країни. 23 травня Збаражчина відзначала Свято Героїв та вшановувала пам'ять жертв політичних репресій. Працівниками Збаразької ЦБ було підготовлено та проведено патріотичну палітру "Не владна смерті їхня висота". Ведучі заходу, Тетяна Стахів та Мар'яна Шмігель, розповіли про історію свята, звучали патріотичні пісні у виконанні хору Братства ОУН-УПА, ансамблю РБК, Павла Свирида. До слова були запрошені представники влади, народний депутат України Михайло Головко, голова районної управи Братства ОУН-УПА Ярослав Брега. Священники відслужили поминальну панахиду, а до всіх пам"ятних місць Героїв Збаражчини були покладені квіти.

20 травня 2016р.

Pic Pic Pic

У 3-тю суботу травня в Україні відзначається День Європи. День Європи – це символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях та інтересах. Кожного року у Збаразькій центральній дитячій бібліотеці проводяться заходи, основною метою яких є популяризація європейських стандартів та способу життя. До відзначення Дня Європи цього року у відділі обслуговування учнів 5-9 класів оформлено тематичну поличку «День Європи». На якій розміщено цікаві матеріали про європейські країни. Наші відвідувачі мають нагоду долучитись до спільних цінностей, спільної історії всіх націй та народностей континенту, ознайомитись зі звичаями, традиціями, обрядами, з цікавою багатожанровою літературою країн Європи – пірнути в невичерпне джерело духовної культури континенту.

19 травня 2016р.

Pic Pic Pic

Всеукраїнську акцію «День української вишиванки» було започатковано студенткою факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Лесею Воронюк у 2007 році. Вона зауважила, що студенти досить часто одягають вишиванки на пари, і ,одного разу, спілкуючись на перерві з колегою Ігорем Житарюком, який також був у вишиванці, запропонувала одногрупникам обрати один день і всім разом одягнути вишиванки. У перший рік свята у 2007 році вишиванки одягнули кілька десятків студентів та кілька викладачів факультету. Та вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня, до нього почала долучатися українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України. Працівники Збаразької центральної дитячої бібліотеки підтримали Всеукраїнську акцію та прийшли на роботу у вишиванках. У відділі обслуговування учнів 5-9 класів було розгорнуто книжкову виставку «Жива традиція вишивки», присвячену одному з оберегів українського народу – вишиванці.

Pic

12 травня 2016р.

Він народився на Тернопільщині в селі Москалівка в родині відомого на всю округу ткача. за рядянських часів за свою творчість був під постійним "прицілом" КГБ. У 1988 році національна Спілка художників відмовлялася офіційно визнати його творчість, хоча на той час він мав понад 15 експозицій у різних містах колишнього СРСР.
В кінці 1980-х роках емігрував до Австралії потім до Канади і США. Але, де б він не був завжди його тягнуло на рідну землю. Третій президент України Віктор Ющенко пообіцяв побудувати однойменний музей на Андріївському узвозі у Києві, навіть пафосно було закладено капсулу на місці майбутньої споруди - але на жаль, не судилося - обіцянка так і залишилася порожньою... Як ви і здогадалися мова йде про талановитого українського художника, засновника нового стилю у мистецтві "Пльонтанізм" Івана Марчука. З нагоди 80-річчя українськиго генія світового масштабу 12 травня в читальному залі Збаразької центральної бібліотеки розкрито виставку-персоналію "Іван Марчук: погляд у безмежжя"..

28 квітня 2016р.

Pic Pic Pic

День Воскресіння Ісуса Христа – Пасха, або Великдень – одне з найбільших християнських свят, що символізує перемогу життя над смертю. Відзначають його навесні, коли природа прокидається від довгого зимового сну, оживає й оновлюється. Готувалися до свята заздалегідь: білили хату й мастили долівку, наводили лад на подвір’ї, купували подарунки, справляли обновки. Пекли паски, фарбували яйця, писали писанки. Щоб виготовити писанку, окрім бажання, потрібне неабияке терпіння і знання секретів писанкарства. Дізналися про історію виникнення писанки, ознайомилися з традиціями в писанкарстві, видами орнаментів та їх елементами діти, які відвідали центральну бібліотеку для дітей напередодні Великодня, під час години народознавства «Сяйво Великодньої писанки». Всі бажаючі змогли розмалювати паперові писанки, які згодом прикрасили книжкову виставку-інсталяцію «Писанкарство – історія мистецтва».

Pic

28 квітня 2016р.

З нагоди Великодніх свят в читальному залі Збаразької ЦБ розкрито мистецьку книжкову виставку "Магія писанки, код українства", на якій представлено писанки, оформлені різною технікою.

25 квітня 2016р.

Pic Pic Pic

25 квітня стартував «Книжковий Біг Бен» у Збаразькій центральній бібліотеці для дітей.
Відкриття першої на Тернопільщині мандруючої виставки-інсталяції присвяченої року англійської мови в Україні відбулося за участі директора Збаразької ЦБС Оксани Бойко та працівників відділів ЦБС. Інформацію про виставку користувачі зустрічають в коридорі бібліотеки при вході у відділ обслуговування учнів 5-9 класів де вона й функціонує. Виставку-імпульс розкрито у формі стилізованої вежі, з лівого боку виставки – невеличка зона для фотосесії та селфі. Оскільки бібліотека дитяча, то й література, розміщена на виставці, відповідає цій віковій категорії.
Читачі в цей день до нас завітали різні, та фотографуватися сподобалося всім (особливо – найменшій!!! ).

22 квітня 2016р.

Pic Pic

Працівники ‪‎Збаразької центральної дитячої бібліотеки‬ завітали в БДТЮ на творчу зустріч з членом Спілки письменників України – Володимиром Ярославовичем Кравчуком, яку спільно з вихованцями гуртка «Фольклор та етнографія народу України» підготувала та провела керівник Гнатюк Валентина Володимирівна. Бібліотекарі розкрили книжкову виставку «Не вірте, що поезія – слова, це справжнє омовіння після зливи», розповіли дітям про життєвий та творчий шлях поета та провели презентацію віртуальної книжкової виставки «Дідусь Медоборій». Діти уважно слухали поезію у виконанні автора, ставили йому безліч запитань, а також самі читали чудові дитячі віршики Володимира Ярославовича. Такі зустрічі збагачують дитячу уяву і фантазію, пробуджують любов до природи та навколишнього світу, дарують знайомство з новими героями і улюбленими персонажами.

Pic

22 квітня 2016р.

в приміщенні Збаразької РДА відбулися нагородження ювілейними медалями та грамотами учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, присвячені 30-ій річниці з дня трагедії. Працівники бібліотеки прийняли участь у церемонії нагородження та подальших заходах, що відбулися біля пам"ятного знаку жертвам Чорнобиля. В читальному залі Збаразької ЦБ розкрито книжкову виставку "Розщеплені на атоми", де представлені книги-фотоальбоми, художні видання, документально-публіцистичні твори, бібліографічний посібник, виданий методично-бібліографічним відділом Збаразької ЦБС "Чорнобиль: Забуттю не підлягає", в якому зібрані спогади учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС.

6 квітня 2016р.

Pic Pic Pic

В читальному залі Збаразької центральної бібліотеки, відбулася літературна зустріч з поетесою, активною громадською діячкою, публіцисткою, краєзнавцем, вчителькою, уродженкою села Доброводи Марією Назар. Присутні переглянули буктрейлер на збірку поезій "Підкова світла" та відео поетичного вернісажу "Думки без абзаців", підготовленого відділом інформаційних технологій Збаразької ЦБС з нагоди 60-річного ювілею поетеси. На розкритій книжковій виставці були представлені поетичні твори, краєзнавчі розвідки та папка-досьє про життя і доробок Марії Назар. Авторка презентувала свою нову збірку поезій "В долонях неба". Вірші Марії Іванівни напрочуд ліричні, ніжні і світлі. Кожне слово є життєствердним та заздалегідь запрограмованим на добро. Пані Марія розповіла, що, коли до неї "приходять" віршовані рядки, то записує їх виключно олівцем. Гостем зустрічі був поет Володимир Кравчук, якого поетеса вважає своїм "хрещеним батьком", бо саме він колись змусив надрукувати її першу збірку віршів. Володимир Ярославович розповів про творчість своєї колеги по перу, побажав їй натхнення та подальших здобутків. На завершення зустрічі Марія Іванівна подарувала бібліотеці три збірки своїх поезій.

1 квітня 2016р.

Pic Pic Pic

День сміху. Це свято має глибокі історичні корені. Люди давно помітили його чарівну силу і взяли собі на втіху. Багато-багато століть тому наші предки-оповідачі, складаючи усно перші свої казки, вірші або пісні, не забували про веселе, смішне, комічне. Їхня творчість уже тоді була багата на різні кумедні вигадки, веселі пригоди, смішні приповідки. Одночасно з фольклорними творами розвивалася й авторська поезія –світська лірика, серед творів якої було чимало гумористично-побутових та жартівливих. По-справжньому розцвів гумористичний жанр української літератури в творчості письменників ХІХ –ХХ ст.
У відділі обслуговування учнів 5-9 класів центральної бібліотеки для дітей розкрито книжкову виставку «Хай звучить веселий сміх, щоб гарний настрій був у всіх». Діти мають можливість познайомитися з творчістю визначних майстрів влучного слова.

Pic

1 квітня 2016р.

1 квітня – Всесвітній день птахів. Цей день святкується в пам’ять про прийняття Міжнародної конвенції з охорони птахів, підписаної 1 квітня 1906 року. Однак День птахів – це не лише річниця Конвенції, а й час повернення птахів із зимівлі. Спершу День птахів святкували у США як дитяче свято в штаті Пенсильванія. Згодом свято поширилося на всю країну та на цілий світ.
До Всесвітнього дня птахів для найменших користувачів, учнів 1-4 класів центральної бібліотеки для дітей, розкрито книжкову поличку «Світ птахів».

27 березня 2016р.

Pic Pic Pic Pic

В читальному залі Збаразької ЦБ розкрито фотовиставку "Майдан. Революція Гідності". Високохудожні світлини члена Спілки фотохудожників України, жителя м.Києва, учасника Майдану, Олександра Тимошенка вражають своєю правдивістю та сюжетом, нагадуючи про недавні події нашої історії. Фотографії представлені в хронологічному порядку зйомки не тільки за датами, але й за часом, подекуди за хвилинами та секундами,- і в цьому їх унікальність та неповторність.

24 березня 2016р.

Pic Pic Pic

Дуже добре, коли у людини багато друзів. Поділишся з другом радістю – її стане вдвічі більше, поділишся бідою – її стане вдвічі менше. Справжній друг ніколи не підведе, завжди прийде на допомогу.
Саме про друга – незвичайного, дуже мудрого, який не вміє говорити, але навчає розумним наукам, розповідає цікаві пригоди, веде до Країни Знань – книгу – вели мову працівники центральної дитячої бібліотеки, завітавши 24 березня в 2-В клас ЗОШ №1(вчитель Мавдюк М.І.).
Під час свята книги «Ми читаємо завзято – а читання нам – це свято», яке проводилось в рамках тижня дитячого читання, діти ознайомилися з історією створення книги, згадували прислів’я та приказки про книжку, відгадували загадки, ще раз пригадали правила поводження з книгою.
Найбільш захопливим для юних користувачів були ігри за творами казок «Відгадай казку» та «Хто це загубив?». А відповіді на запитання бліц-турніру дали зрозуміти, що діти справжні молодці, і що читають вони дійсно багато і з задоволенням.

1 березня 2016р.

Pic Pic Pic

Початок весни — особливий період для кішок. Тому люди вшановують своїх улюбленців у перший день березня. Всесвітній день котів традиційно відзначається в перший день весни — 1 березня.
Коти, ці пухнасті й лагідні створіння, ще в давнину були одомашнені людиною. Завдяки своїй ласкавій вдачі вони стали оберегами хатнього затишку. В Давньому Єгипті котів вважали маленькими божествами. В сучасній Японії поширені «манекі-неко» – фігурки кицьки зі здійнятою лапою, що дарують щастя.
Сьогодні у світі налічується 265 порід домашніх котів.
Про котів пишуть книги, вірші, оповідання, знімають кіно, мультфільми… Завітавши у відділ обслуговування дошкільників та учнів 1-4 класів центральної дитячої бібліотеки та познайомившись з книжковою виставкою «В країні МУР-ляндії», ви дізнаєтесь багато цікавої та корисної інформацію про цих домашніх тварин.
Перевірити свої знання про «котячу родину» можна давши відповіді на запитання вікторини «Що ми знаємо про кішку».

Pic

25 лютого 2016р.

Сьогодні, 25 лютого – 145 років від дня народження Лесі Українки (Лариси Петрівни Косач-Квітки) видатної української письменниці, поетеси, перекладача, громадської діячки. З цієї нагоди у Збаразькій центральній дитячій бібліотеці розгорнуто книжкові виставки «Сором хилитися й долі коритися» (відділ обслуговування 5-9 класів) та «Лесин дивосвіт» (відділ обслуговування 1-4 класів).
Народилась вона на Волині в інтелігентській родині, в її жилах текла сербська та грецька кров. З самого дитинства дівчина нездужала, і тому шукала порятунку у творчості.
Поетеса створила нову українську поезію, позначену печаткою індивідуальності, поезію європейського рівня. Багато її творів визнані шедеврами світової літератури, а в українську вони принесли нові мотиви і мандрівні сюжети з інших культур. Її вірші, а також драматичні твори вивели українську літературу на новий, вищий щабель.
Леся Українка належить до тих письменників, що завдали напрям розвитку нової української літератури.

25 лютого 2016р.

Pic Pic Pic

Завжди терновий вінець буде кращий, ніж царська корона. завжди величніший путь на Голгофу, ніж путь тріумфальний. Так до віку було й так воно буде довіку, поки житимуть люди і поки ростимуть терни.
25 лютого в читальному залі Збаразької центральної бібліотеки відбулося літературно-музичне свято "Зоря до мене приведе", присвячене 145-ій річниці від дня народження Лесі Українки та 105-ій річниці "Лісової пісні".
Ведучі заходу Тетяна Стахів та Наталія Сенчишин ознайомили присутніх зі сторінками біографії та творчості письменниці. Перегляд цікавих відеосюжетів та аудіозаписи музичних творів допомагали краще розкрити всю глибину і потужність особистості Лариси Петрівни Косач, і як жінки, і як поетеси, і як закоханої. "Збагни її безмежжя духу" - саме таку назву має книжкова виставка з прекрасними творами безсмертної письменниці.
На святі звучали твори М. Скорика "Мелодія", Р. Ловланда "Пісня таємничого саду", відеозаписи пісень "Рання весна" на слова Лесі Українки та "Доле моя"(гурти "Врода","Без обмежень", Іван Леньо)
Гостями свята були поети Володимир Кравчук та Володимир Вербовецький, поетеса Олена Рутецька, працівники будинку культури, бібліотекарі району.

23 лютого 2016р.

Pic Pic Pic

«ЗИМА У ВОГНІ: БОРОТЬБА УКРАЇНИ ЗА СВОБОДУ»
Майдан став символом боротьби, символом утвердження прагнень до європейських цінностей у споконвічно європейській державі.
І за цю боротьбу, за нашу з вами свободу й оновлення країни заплачено страшну ціну: своє життя віддали найкращі. І більшість з них молоді, сильні. Ті, що лише починали жити.
В ‎Збаразькій центральній дитячій бібліотеці‬ відбувся перегляд кінострічки «Зима у вогні: Боротьба України за свободу», на якому були присутні працівники центральних бібліотек та гуртківці БДЮТ з керівниками Свинар-Чорненькою Н.С. та Пугач Л.С.
Український документальний фільм, знятий Євгеном Афінеєвським. Світова прем'єра кінострічки відбулась 3 вересня 2015 року на Венеційському кінофестивалі. Також фільм було показано на головному конкурсі на кінофестивалі в Телларайді 2015 та у секції документальних фільмів на міжнародному кінофестивалі у Торонто 2015, де отримав Приз глядацької аудиторії за найкращий документальний фільм.
Євген Афінеєвський та його команда брали інтерв'ю у протестувальників, активістів, медичних працівників, митців та представників духовенства, які представляли різні покоління, соціальні прошарки, національності та релігії, включно з 12-річним волонтером.
Фільм «Зима у вогні: Боротьба України за свободу» номінували на нагороду Американської кіноакадемії в категорії документальних повнометражних стрічок. Чи отримає він Оскар, стане відомо 28 лютого, коли в Лос-Анджелесі назвуть переможців.
У глибокій скорботі низько схиляємо голови перед пам’яттю тих, хто боровся за честь, правду і гідність та віддав своє життя за нас з вами.

Pic

21 лютого 2016р.

В читальному залі Збаразької ЦБ розкрито книжкову виставку "Хліб і Шевченко - два крила, і нашої душі основа", присвячену 202-ій річниці від дня народження Т.Г. Шевченка. 9 березня працівники бібліотеки презентували цю виставку в межах урочистостей "Кобзарева дума", які відбулися у залі музичної школи.

Pic

21 лютого 2016р.

Міжнародний день рідної мови. Рідна мова - це та ланка, яка поєднує людину з її країною, її народом, з попередніми поколіннями. Рідна мова вміщує в собі традиції, історію, поезію, саму душу народу. В усі часи мова була важливим елементом самосвідомості. Однак бурхливі історичні хвилі нерідко змивали мови багатьох народів, прирікаючи ці народи на розчинення, зникнення. Зважаючи на ту величезну роль, яку відіграє мова в житті та історії народу, ЮНЕСКО 1999 року ухвалила відзначення 21 лютого як Всесвітній день рідної мови.
З нагоди цієї дати в Збаразькій центральній дитячій бібліотеці розгорнуто книжкову виствку "Мови чисте джерело" та проведено огляд літератури "Із слова починається людина, із мови починається мій рід".

Pic

18 лютого 2016р.

В ‪‎Збаразькій центральній дитячій бібліотеці‬ до другої річниці пам’яті Героїв Небесної Сотні розгорнуто книжкову виставку «Майдан: життя або смерть».

Pic

18 лютого 2016р.

В Збаразькій центральній бібліотеці було розкрито книжкову виставку "Мамочко, вибач за чорну хустину", присвячену 2-ій річниці з дня загибелі Устима Голоднюка та Назарія Войтовича, та вшануванню Дня Небесної сотні. На виставці представлено унікальну книгу-фотолітопис трилогію «Майдан: Революція гідності", фотоальбом "Герої не вмирають", папку з матеріалами "Небесна сотня", та багато інших цінних видань.

Pic

16 лютого 2016р.

Боєць - доброволець 6-го батальйону територіальної оборони Володимир Базар подарував Збаразькій центральній бібліотеці ще одну (першу) книгу своїх віршів "Мені не сумно"

14 лютого 2016р.

Pic Pic Pic

Біля пам'ятника воїнам-інтернаціоналістам відбулося вшанування пам'яті загиблих воїнів-афганців з нагоди 27-ї річниці виведення військ з Афганістану.

Pic

12 лютого 2016р.

14 лютого найромантичніше свято року - День Святого Валентина. Це свято закоханих, свято краси, молодості, чарівності, романтики. Саме в цей день хочеться сказати комусь найкращі у світі слова, зізнатися якщо не в коханні, то хоча б у приязні чи симпатії. Кохання – одвічна тема поезії, музики, сенс повноцінного людського життя. Книжкова виставка «У полоні кохання», розкрита у відділі обслуговування учнів 5-9 класів районної бібліотеки для дітей, презентує книги, що розповідають про історію свята, поетичні та прозові твори українських та зарубіжних класиків, які оспівують це прекрасне і величне почуття. Про кохання написано так багато, але повторень немає, бо неповторні самі люди, і кожна історія любові прекрасна і велична!

11 лютого 2016р.

Pic Pic Pic

В актовому залі Збаразької музичної школи провели розширене засідання ради по культурному будівництву відділу культури і туризму райдержадміністрації. В заході взяли участь Петро Тиньо ­ заступник голови райдержадміністрації та Юлія Чванкіна ­ заступник голови районної ради.
На початку засідання начальник відділу культури і туризму Гафткович Олег Володимирович підвів підсумки роботи галузі культури Збаразького району за 2015 рік та визначив пріоритетні напрямки роботи на 2016 рік. Оксана Василівна Бойко, директор Збаразької ЦБС, розповіла про роботу бібліотек району, проблеми фінансування, книгозабезпечення. Відмітила роботу кращих працівників ЦБС.
Про роботу та матеріально-технічну базу розповіла провідний бібліотекар Мусорівецької бібліотеки-філії Наталя Черній. Під час наради зосереджено увагу працівників бібліотечних та клубних закладів щодо пошуку нових ефективних форм роботи з популяризації української національної культури і краєзнавства, надання якісних послуг населенню району у галузі культури.

11 лютого 2016р.

В читальному залі Збаразької ЦБ розкрито романтично-книжкову інсталяцію "Книжковий Купідон", присвячену Дню закоханих (14.02.)

Pic Pic
Pic

10 лютого 2016р.

Відділом обслуговування Збаразької ЦБ підготовлено папку-досьє "Ода свободі Івана Марчука", присвячену Року Івана Марчука на Тернопіллі, а також представлено високохудожній альбом-каталог творів художника-генія з його автографом.

Pic

10 лютого 2016р.

На кафедрі юнацтва та молоді Збаразької ЦБ розкрито постійно діючу книжкову виставку " І чужому научайтесь, і свого не цурайтесь", присвячену Року англійської мови в Україні.

Pic

9 лютого 2016р.

В читальному залі Збаразької ЦБ розкрито книжкову виставку "Недописаний лист до матері", присвячену 27-ій річниці з дня виведення військ з Афганістану.

1 лютого 2016р.

31 січня 2016 року свій ювілей відзначила поетеса, письменниця, уродженка села Доброводи Збаразького району Марія Назар.
З нагоди цієї дати відділом ІТ та АБП Збаразької ЦБС створено відео поетичного вернісажу "Думки без абзаців" в якому прийняли участь жителі села Доброводи та працівники Збаразьких бібліотек.

Pic

переглянути

29 січня 2016р.

Відеопрезентація творчості створена з нагоди 60-річчя письменника, уродженця Збаражчини Петра Сороки.

Pic

переглянути

Pic

28 січня 2016р.

Бій під Крутами – яскрава і трагічна сторінка боротьби за українську державність. 1917 р. у Києві постала Українська Народна Республіка. Але державу не було чим боронити. На Україну посунули війська російських більшовиків. На захист республіки піднялася київська молодь – гімназисти та студенти. 29 січня 1918 р. біля станції Крути юні патріоти дали бій російським військам. Майже всі вони загинули у битві. Самовідданий подвиг героїв Крут тривалий час замовчувався. Сьогодні ж їм віддано належну вояцьку та народну шану.
З цієї нагоди в Збаразькій центральній дитячій бібліотеці розгорнуто книжкову виставку «Ще юнаки, ще майже діти…».

25 січня 2016р.

Pic Pic Pic Pic

До Збаразької центральної бібліотеки завітав боєць батальйону «Збруч», збаражанин Цимбалюк Сергій Володимирович. Він передав подяку від побратимів за передані бійцям книги, а також подарував книгу Володимира Базара «Мандрівник» з дарчим надписом автора.
Володимир Базар народився в селі В. Ходачків Козівського району. З березня 2014 року добровольцем проходив службу у 6-му Батальйоні територіальної оборони.
У збірку ввійшли твори, які були написані як під час служби у Збройних Силах України, так і після повернення додому.

Pic

22 січня 2016р.



В читальному залі Збаразької ЦБ розкрито книжкову виставку "Дзвони Соборності, дзвони братання" (22.01-День Соборності України)

Pic

6 січня 2016р.



У відділі обслуговування учнів 5-9 класів бібліотекарі дитячої бібліотеки зібрали "Новорічний кошик читача". Запрошуємо прийти до нас в бібліотеку та вибрати собі книгу до душі, щоб цікаво провести канікули та різдвяні свята.

Pic

5 січня 2016р.



Книжкова виставка "Рік Новий крокує - свято нам дарує" розкрита у відділі обслуговування дошкільників та учнів 1-4 класів центральної бібліотеки для дітей.

4 січня 2016р.

Pic Pic Pic

В центральній дитячій бібліотеці закінчилась година фантазії, яка тривала з 16 грудня 2015 року, "Розмалюємо ялинку разом". Ось така красуня в нас "виросла"... Приходьте до нас на селфі біля ялинки.